Grad Bran, Romunija Transilvanija
Potovanja

Krompirjeve počitnice – žepu prijazne ideje, kam na potep

Krompirjeve počitnice so čudovit čas za potovanja. Ni prevroče, ni premrzlo in cene so običajno precej nižje kot poleti in med prvomajskimi prazniki. Kam torej na potep, potovanje ali izlet med krompirjevimi počitnicami? Izvolite lepe in žepu prijazne destinacije.

1. predlog za krompirjeve počitnice: za 3 dni v Budimpešto

Budimpešta, lepotica ob Donavi, je eno mojih najljubših mest. Ima res veliko znamenitosti, ki jih je vredno obiskati. Na metropolitanskem območju Budimpešte živi kar tri milijone prebivalcev in takšen je tudi občutek – metropolitanski! Mesto je za naše razmere cenovno zelo dostopno, saj madžarski forint ni astronomsko podražil ponudbe, kot se je v Sloveniji zgodilo ob prevzemu evra. Če v Budimpešti dvakrat prespite, bo dovolj časa, da vidite glavne znamenitosti in začutite njen utrip. Kaj vse si ogledati in doživeti, preverite TUKAJ.

2. predlog za krompirjeve počitnice: roadtrip čez Transilvanijo

Krompirjeve počitnice so kot nalašč za potovanje po Transilvaniji, saj ima tam noč čarovnic zaradi mita o Drakuli prav poseben čar. V Romuniji boste odpotovali v povsem drug svet, se izgubljali v mračnih srednjeveških gradovih, sanjarili ob neskončnih poljih, posipanih z ovcami in pastirji, ter dobro in poceni jedli. Vse o krompirjevih počitnicah v Transilvaniji preberite TUKAJ.

3. predlog za krompirjeve počitnice: raziskujte najstarejše slovensko mesto Ptuj

Ptuj, eno najpomembnejših zgodovinskih mest (nekoč Poetovia), ki je bilo v rimskih časih največje v Sloveniji, in od koder je celo krenila rimska vojska in zrušila s prestola tedanjega cesarja, ima za tako majhno mesto res veliko ponuditi za staro in mlado – veličastne glavne znamenitosti, prijazni ljudje, izvrstna kulinarika, termalna riviera, bogati zgodovina in etnografija, igre v rovih pod ptujskim gradom, festivali, Ptujsko jezero, Ptujska gora in še in še. Morda ne boste ravno prihranili pri nizkih cenah, vsekakor pa pri stroških prevoza, če bi se odpravili kam dlje. Kaj vse Ptuj ponuja, preberite TUKAJ.

Naroči se na brezplačen SANJAM. novičnik in si zagotovi dostop do najboljših vsebin.

4. predlog za krompirjeve počitnice: skok v Marakeš

Maroko ima ene izmed najprijaznejših cen za potovanje z letalom. Let iz Benetk lahko pri Ryanair-U dobite že za 50 evrov, če se le malo poigrate z datumi. Še posebej ugodni so leti zi Benetk v Fez. V oktobru je v Maroku, ki je izjemno cenovno ugoden za potovanje, idealno vreme za raziskovanje, še vedno je zelo toplo, a ne prevroče. Naužijte se odlične maroške hrane, prelepe arhitekture in rajskih vrtov. Kaj vse si ogledati v Marakešu odkrijte TUKAJ, kaj si ogledati v Fezu, odkrijte TUKAJ in kaj v glavnem mestu Maroka, Rabatu, preberite TUKAJ.

5. predlog za krompirjeve počitnice: po večno pomlad na Fuerteventuro

Že za 150 evrov iz Milana (pri čemer lahko v času delovnega dne parkirate v bližnjem trgovinskem centru) lahko poletite na Kanarske otoke, natančneje na rajski otok vulkanov in sipin, Fuerteventuro. Otok, ki ima vso leto pomlad, in je zelo priljubljen med slovenskimi srfarji, ti resnično zleze pod kožo s svojo toplo klimo, rajskimi peščenimi plažami, eksotičnim rastjem, ponudbo zanimivih parkov za otroke in slikovito vulkansko pokrajino. Ker imajo na Kanarskih otokih sezono skozi vse leto, so cene najemov neprimerno prijaznejše kot na Hrvaškem in pri nas. Več o počitnicah na Fuerteventuri preberite TUKAJ.

6. predlog za krompirjeve počitnice: na Dunaj v Prirodoslovni muzej

Dunaj, dvomilijonska prestolnica Avstrije, kjer živi vsak četrti Avstrijec, in ki po Mercerjevi lestvici že desetletje velja za najbolj kakovostno mesto za življenje na svetu, ima ponuditi toliko lepega, kakovostnega in zanimivega, da pogosto zmanjka časa za enega najpomembnejših, najbolj zanimivih in največjih prirodoslovnih muzejev na našem planetu. Vstop je za otroke do 19. leta povsem brezplačen. Zakaj ga je res vredno obiskati, preberite TUKAJ.

7. predlog za krompirjeve počitnice: tridnevni obisk Prage

O Pragi, čudoviti prestolnici Češke, ki ima 1,3 milijona prebivalcev in je od Ljubljane oddaljena okoli 800 kilometrov, se ne govori v presežkih brez razloga. Ni ga junaka, ki ga ne bi prevzele njene znamenitosti, kot je pogled na Karlov most in največji starodoben grad na svetu, Hradčane, velik kar 70 tisoč kvadratnih metrov. Še posebej ponoči človeku kar zastane dih. Kaj vse doživeti v Pragi, če se tja odpravljate z otroki (ali pa sami), preberite TUKAJ.

8. predlog za krompirjeve počitnice: Bratislava in galerija Multium

450 kilometrov vožnje iz Ljubljane in 320 kilometrov iz Maribora se na obrežjih Donave razteza vse sodobnejša slovaška prestolnica, Bratislava. Otrokom bo krompirjeve počitnice polepšal tamkajšnji obisk galerije Multium, ki z ogledali in drugimi optičnimi iluzijami pošteno stestira naše zaznavanje prostora. Otrokom prijazen je tudi obisk gradu, ki so ga povsem prenovili in v okolici ponuja številna igrala in izjemen razgled na mesto. Po Donavi se lahko zapeljete z ladjo ali preprosto uživate v sproščeni mestni peš coni z bogato ponudbo slovaške in druge kulinarike. Naj vas ne presenetijo cene hrane v restavracijah, ki so v zadnjih letih postale zahodnoevropsko visoke.

9. predlog za krompirjeve počitnice: Krakov, Zakopane in Visoke Tatre

Še ena zanimiva destinacija za roadtrip med krompirjevimi počitnicami je nedvomno Krakov, od Ljubljane oddaljen 840 kilomterov, zato morda velja kakšno noč na poti prespati na Dunaju, v Bratislavi ali v okolici Brna, na primer na Moravskem krasu in si ogledati jamo Punkva in brezno Macocha.

Krakov očara z zelo lepo arhitekturo in znamenitostmi mestnega jedra, okusno kulinariko in malo drugačnimi znamenitostmi v mestu in okolici (Auschwitz, rudnik soli Wielitzcka). Na Poljskem se sicer ne nadejajte velike gostoljubnosti, ker je vsaj na prvo žogo res ni občutiti. Vsekakor pa se je vredno zapeljati tudi do znamenitih Zakopan in v osrčje Visokih Tater, kjer boste lahko preživeli čudovite dneve v res lepi naravi.

Naroči se na brezplačen SANJAM. novičnik in si zagotovi dostop do najboljših vsebin.

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...