Tarifa jahanje po peščenih plažah
Potovanja

Andaluzija – kaj vse si ogledati na temperamentnem jugu Španije?

Se odločate za potovanje po Andaluziji? Temperamenten jug Španije je vselej odlična odločitev in ima ogromno ponuditi. Katere znamenitosti vse si je v Andaluziji vredno ogledati in kaj velja doživeti?

Andaluzija – dežela vročega sonca, arabskih palač in kastanjet

Potovanje po Andaluziji je bilo moje prvo solo potovanje in nedvomno sem izbrala pravo destinacijo. Jug Španije diha povsem drugače kot na primer Madrid. Ulice te popolnoma zasvojijo z zvoki kastanjet, strastnimi plesalci flamenka, živahnimi tapas bari ter čudovitimi palačami in vrtovi arabskega vpliva. Oktobra vam bodo andaluzijski topli dnevi podaljšali poletje, aprila in maja pa vam ga bodo približali. 

Prvič sama na pot

Ko so se v Sloveniji oktobrska jutra prebujala v dež in vse bolj oster mraz, sem pred leti tesno stiskala nos k letalskemu oknu in se podajala na moje prvo solo potovanje. Pristajali smo nad Barcelono. Vsaj tako je pisalo na letalski karti, mesto pristanka je pri nizkocenovnih letih v resnici v uro vožnje oddaljeni Gironi. Ni se mi mudilo, pred mano so bili trije tedni potovanja po Španiji.

Popotniška duša je klicala in utišalo jo je lahko samo potovanje. 

Sevilja – eksotična prestolnica Andaluzije

Temperaturni šok v Sevilji

Po znamenitosti polni Barceloni in centralni Evropi podobnemu Madridu sem v prestolnico Andaluzije, Seviljo, prispela z večernim avtobusom. Se je pokvaril termometer? Ob devetih zvečer je kazalo 31 stopinj. Pa saj so vendar sredi oktobra! Ni se motil. Sevilja je eno najbolj vročih španskih mest, avgusta povprečna najvišja temperatura dosega 37 stopinj. Ampak, oh, kako prijetna in lepa je Sevilja oktobra. Čudovito mesto, v katerega se je vedno znova vredno vračati.

Po poteh znamenitosti Sevilje

Sevilja leži na bregovih kanala reke Guadalquivir, edine plovne reke v Španiji. Ob prečkanju mostu se mi je pogled najprej ustavil na eni najbolj prepoznavnih znamenitosti Sevilje, ikoničnem stražnem Zlatem stolpu (Torre del Oro) iz 13. stoletja, v katerem je danes pomorski muzej.

Sevilja, vodni stolp

Pot me je vodila proti znamenitem zvoniku seviljske katedrale, Giraldi. Zgrajen je bil v mavrskih časih kot minaret seviljske mošeje in je po gradnji zelo podoben minaretu v Marakešu in Rabatu. Nanj sem se povzpela na nenavaden način, po 34 klančinah, ki so omogočale vzpon s konjem.

Sevillja, katedrala, Andaluzija, znamenitosti Sevilje

Prevzel me je izjemen razgled na strehe in vrtove Sevilje. Z zlatom okrašena seviljska katedrala, zgrajena med letoma 1401 in 1519, sicer velja za največjo gotsko katedralo na svetu, v njej pa se nahaja grobnica Krištofa Kolumba. 

Eden najlepših trgov na svetu

Na bližino Maroka nas v Sevilji nenehno opominjata seviljski dekor in arhitektura. Prečudovit, svetovno znan Španski trg (Plaza de Espana), zgrajen leta 1928 v čast španskim osvojevalcem, ki so odkrili Ameriko. Polkrožno zasnovan trg krasijo fontane, arkade in 48 znamenitih klopi “azulejos”, prekritih s keramičnimi ploščicami in poslikanih s portugalskimi in španskimi motivi.

Sevilja Španski trg

Vsaka klop predstavlja eno špansko provinco. Trg, kjer so med drugim snemali Vojno zvezd, obkroža kanal s štirimi slikovitimi mostovi, ti simbolizirajo štiri starodavna španska kraljestva. Ne glede na to, koliko trgov ste videli v življenju, njegova lepota vam bo vzela dih. Kanal lahko preveslate s čolnom, po stopnicah pa se vzpnite po razgled. 

Pravljični svet za zidovi Alcazarja

Seviljska kraljeva palača Alcazar vas bo za svojimi zidovi spustila v skrivni pravljični svet. V njej med obiski še vedno biva španski kralj, zaradi česar velja za najstarejšo še naseljano kraljevo palačo na svetu.

Sevilla Alcazar

Osupljiv kompleks palač, utrdb, vrtov in ribnikov vas bo popeljal nazaj v času, med različne civilizacije, kulture in dinastije, vse od almohadov do krščanskih kraljev. Od kar se je palača pojavila v peti sezoni serije Igra prestolov, se je število obiskovalcev tega prelepega kraja še povečalo. 

Sevilja ima največjo leseno konstrukcijo na svetu

Vredno je obiskati vsaj še andaluzijsko palačo Casa de Pilatio in največjo leseno konstrukcijo na svetu Metropol Parasol, zgrajeno leta 2011, ki pokriva trg La Encarnacion. Ne zapustite Sevilje brez vodenega obiska bikoborske arene, ene najbolj znanih na svetu, ki lahko sprejme dvanajst tisoč ljudi.

Sevilja arena za bikoborbe

Bikoborbe so zelo pomemben del španske kuture in zgodovine Sevilje, vodič vam bo ponosno pripovedoval zgodbe o najbolj znanih bikoborcih in slavnih bikih. Na tržnice, sejme in tapas bare se odpravite v avtentično četrt Macarena. V Sevilji poskusite tudi lokalne specialitete, kot so gaspačo – mešanica surove zmiksane zelenjave, pršuta in španske omlete – pa enolončnico cocido, počasi kuhan volov rep (rabo de toro) ali najbolj znano tradicionalno jed huevos a la flamenco. Gre za slavno jajčno jed brez enotnega recepta. Pri hrani se močno pozna vpliv Mavrov, saj je bogato začinjena in pisana. 

Trenutki pristne Andaluzije

Ne glede na to, koliko kulturnih in zgodovinskih znamenitosti Sevilja ponuja,

v spominu najbolj ostanejo temperamentni ulični plesalci flamenka in njihovi strastni izrazi na obrazu, tleski kastanjet in pozno večerno vzdušje v flamenko barih.

Pa jutra ob tapasih, kjer se obiskovalci in domačini gnetejo za najbolj okusnimi prigrizki in kavo, vzklikajo drug čez drugega, naključne skupine domačinov pa glasno prepevajo in ubrano ploskajo. In še danes tako jasno slišim prelepe španske melodije visokega črnolasega kitarista pred Alcazarjem. To so trenutki pristne Andaluzije.

Tarifa – najjužnejša točka iberskega polotoka

Po raznolikih seviljskih doživetjih sem se premaknila do sproščenega mesteca Tarifa, najjužnejše točke iberskega polotoka. Tja, kjer se pri Gibraltarski ožini jezička Evrope in Afrike skorajda stikata. Neskončne peščene plaže, številni srfarji, ki lovijo močan veter, dričanje po saharskih sipinah, občudovanje jahačev, ki s konji premagujejo pesek in čudoviti sončni zahodi z razgledom na Maroko.

Tarifa jug Španije opazovanje kitov ork

Zgodaj zjutraj sem se v Tarifi odpravila na prav posebno doživetje, z manjšo ladjo opazovat orke. Jih bomo imeli srečo videti? Imeli smo jo! Ne morem verjeti, orke, je kričalo v meni ob pogledu na te mogoče in lepe živali. Nedvomno eden izmed vrhuncev obiska Andaluzije

Prelepa Granada in jutranja borba za vstopnice

Panoramski razgled na Granado

Z opoldanskim avtobusom sem prispela v Granado. “Granada, dežela mojih sanj. Granada, polna čudovitih žensk, krvi in sonca,” jo v slavni pesmi iz leta 1937 opeva mehiški skladatelj Agustín Lara. Ne bi je mogel opisati bolje. Nad mestom, polnim bikaborskih aren, se bohotijo osupljivi zasneženi vrhovi Sierra Nevade, z navišjim vrhom Mulhacen (3482 metrov), medtem ko v mestu pripeka vroče špansko sonce. 

Alhambra – ena največkrat obiskanih španskih znamenitosti

Panoramo mesta dodatno lepša presunljiv pogled na Alhambro iz 13. stoletja, enega najlepših, najbolj znanih in najbolje ohranjenih kompleksov islamske arhitekture na svetu ter eno največkrat obiskanih španskih znamenitosti. Spletne vstopnice za Alhambro, ki je bila v času nasridske dinastije celo samostojna upravna enota, so bile razprodane. Presneto! Ostala mi je še zadnja možnost.

Granada Andaluzija

Domačini so mi svetovali, da se še po temi vzpnem do palače in morda ujamem katero izmed redkih dnevnih vstopnic, na voljo za oseben nakup. “Ultimo billete!” je ob razočaranih vzdihih čakajočih zakričal prodajalec. Bila je moja! Kakšna sreča.

Granada razgled z Alhambre Sanja Macur

Ob sončnem vzhodu je prelepo Alhambro, njene vrtove, fontane in fascinantne mavrske okrasne motive prelila rdečkasta svetloba, in pogled nanjo in bele hiše Granade spodaj je bil presunljivo lep. 

Alhambra Granada palača

V Granadi si velja privoščiti tudi razvajanje v hamamih ali se vpisati v šolo flamenca, te privlačijo plesalce z vsega sveta. Zaradi vročine mesto zares zaživi ob zelo poznih večerjah, čez dan pa počiva v naročju tradicionalne sieste. 

Kaj še ne gre spregledati v Andaluziji? 

Sprostitev poiščite v živahnem obmorskem mestu Malaga, rojstnem mestu Pabla Picassa, ki prevzame s pogledom na palačo Alcazaba iz 11. stoletja, pa rimskim teatrom in gradom Gibralfaro.

Malaga tek ob plažah Andaluzija

Obiščite tudi Picassov muzej in njegovo rojstno hišo. Vredno je skočiti tudi v Cordobo, nekoč največje mesto na svetu in domovino andaluzijskih konjev, na ogled veličastne mošeje-katedrale Mezquiti, znane po čudovitih rdečih in belih dvobarvnih obokih. Slabi dve uri iz Sevilje vas pričakuje izjemen panoramski pogled z in na vasico Ronda. Most Puente Nuevo povezuje dva dela vasi, ležeča na dveh prepadnih skalnatih klifih. Ljubitelje zgodovine bo še posebej navdušil 3000 let star feničanski Cadiz na obalah Atlantskega ocena, velja za najstarejše mesto Zahodne Evrope. Bo že držalo, da Andaluzija preprosto ne more razočarati. 

Članek o potovanju po Andaluziji je bil objavljen v reviji Obrazi, oktober 2022.

Naroči se na brezplačen SANJAM. novičnik in si zagotovi dostop do najboljših vsebin.

Preberite še:

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...