Prirodoslovni muzej Dunaj_Sanja Macur
Potovanja

Prirodoslovni muzej na Dunaju – zakaj ga je vredno obiskati?

Dunajski prirodoslovni muzej je eden najbolj zanimivih, najpomembnejših in največjih prirodoslovnih muzejev na našem planetu. Preberite, kaj vse ima ponuditi in zakaj ga je še posebej z otroki res vredno obiskati.

Dunaj, dvomilijonska prestolnica Avstrije, kjer živi vsak četrti Avstrijec, in ki po Mercerjevi lestvici že desetletje velja za najbolj kakovostno mesto za življenje na svetu, ima ponuditi toliko lepega, kakovostnega in zanimivega, da pogosto zmanjka časa za enega najpomembnejših, najbolj zanimivih in največjih prirodoslovnih muzejev na našem planetu.

Soba z okostjem dinozavra_Prirodoslovni muzej Dunaj_Sanja Macur

Začetki prirodoslovnega muzeja na Dunaju

Ti segajo 250 let nazaj, ko je mož Marie Therese Franz I razstavil prvo prirodoslovno zbirko znanstvenika Jeana de Bailloua s kar 30.000 redkimi fosili, minerali in kamninami. Danes muzej na 8460 kvadratnih metrih in v 39 sobah razstavlja več kot 100.000 neprecenljivih prirodoslovnih kosov, kar 30 milijonov kosov pa je za raziskave na voljo 60 tamkajšnjim neodvisnim znanstvenikom.

Vrhunci dunajskega prirodoslovnega muzeja

Največ pozornosti nedvomno pritegnejo okostja treh dinozavrov, diplodoka, alozavra in igvanodona, ki si jih še posebej otroci hitijo ogledovat v pritlično sobano številka 10. Muzej sicer buhti tudi od preštevilnih drugih dih jemajočih fosilov. Zelo atraktivno je na primer okostje največje želve na svetu izpred 150 milijonov let.

Drugi vrhunci muzeja so med drugimi 11,1-centimetrski kipec Willendorfske Venere, star okrog 30.000 let, do 500 let stara zbirka najdenih meteoritov, tudi z Marsa in Lune, izjemne zbirke mineralov, dragih kamnov, rud in kamnin, med njimi tudi 79-kilogramska skala zlata.

Posebej osupljiva je vsebina soban 14 in 15, kjer smo priča evoluciji človeka. Ostanki okostij segajo tudi več deset milijonov let v preteklost. Rekonstrukciji okostij Afriškega dečka in neandertalske etiopijske deklice Lucy (starosti 3,2 milijona let) sta pogosto umeščeni v zgodovinske učbenike in ju je v živo res osupljivo videti in opazovati, kako zelo smo se spremenili do dandanes.

Zgornje nadstropje je večinoma namenjeno evoluciji živalskega sveta.

Otrokom zelo atraktivno predstavljen prirodoslovni muzej

Sobana z najdbinami iz Hallstatta je opremljena s posebnim premikajočim ekranom, ki te, ko ga usmeriš na posamezno najdbino, popelje na animacijo rabe predmeta v preteklosti. Otroci lahko z različnimi sodobnimi napravi pokukajo v strukturo kosti in sestavo mineralov. Otrokom s tovrstnimi digitalnimi pripomočki zato v muzeju nikakor ni dolgčas.

Otrokom in mladini je prijazna tudi vstopnina v dunajski prirodoslovni muzej, saj je za otroke do 19. leta brezplačna, ravno tako so brezplačna ulična parkirišča ob vikendih. Za ogled muzeja si vzemite vsaj štiri do pet ur. Več: Nhm-wien.ac.at

Kje na Dunuju prespati?

Popolno lokacijo v neposredni bližini prirodoslovnega muzeja in mestne hiše ima hotel 25hours Hotel beim MuseumsQuartier s krasno panoramsko teraso in fantastičnim pogledom na mesto, očara pa tudi z zanimivim artističnim dekorjem.

  • Le nekaj ulic oddaljen od dunajskega prirodoslovnega muzeja je cenovno ugoden hotel Pension Lehrerhaus.
  • Povsem v bližini hotela se nahaja tudi Hotel Pension Museum s štirimi zvezdicami, ki ima poleg središčne lokacije tudi odličen zajtrk, historično navdihnjeno opremo in je prijazen pasjim ljubljenčkom.

Uporabne vstopnice do aktivnosti in javnega prometa na Dunaju:

  • Dunajska mestna kartica za javni promet: NAKUP
  • Mestna kartica za dostop za znamenitosti: NAKUP
  • Vstopnica za dunajsko panoramsko kolo (Prater): NAKUP
  • Vstopnica za muzej Madame Tussauds: NAKUP
  • Vstopnica za dunajski živalski vrt Schönbrunn: NAKUP
  • Voden ogled Schönbrunn palače in vrtov: NAKUP

Le uro z Dunaja: Familypark Neusiedlersee

Familypark, zabaviščni park, vlak smrti, Avstrija izleti
Foto: Familypark

Ste vedeli, da se le uro vožnje z Dunaja proti jezeru Neusiedlersee nahaja največji avstrijski zabaviščni park Familypark? Podate se lahko na 30 različnih adrenalinskih atrakcij, namenjenih tako ljubiteljem močnejšega adrenalina, kot najmlajšim.

Nakup vstopnic: Familypark.at

Obisk zabaviščnega parka lahko združite z obiskom jezera Neusiedlersee, ki je primerno za kopanje in jadranje, okolica pa ponuja krasne priložnosti za kolesarjenje, pohode, kajtanje, okusno lokalno kulinariko in wellness sproščanje.

Želim vam krasen in poučen izlet na Dunaj.

Srečujmo se tudi na mojih družbenih omrežjih in v novičniku—>

Prijavi se na SANJAM. novičnik in na tvoj mejl bodo prispele le najboljše vsebine!
Hvala za zaupanje.Se gledamo in beremo,

Sanja

Preberite tudi:

Share