Prirodoslovni muzej Dunaj_Sanja Macur
Potovanja

Prirodoslovni muzej na Dunaju – zakaj ga je vredno obiskati?

Dunajski prirodoslovni muzej je eden najbolj zanimivih, najpomembnejših in največjih prirodoslovnih muzejev na našem planetu. Preberite, kaj vse ima ponuditi in zakaj ga je še posebej z otroki res vredno obiskati.

Dunaj, dvomilijonska prestolnica Avstrije, kjer živi vsak četrti Avstrijec, in ki po Mercerjevi lestvici že desetletje velja za najbolj kakovostno mesto za življenje na svetu, ima ponuditi toliko lepega, kakovostnega in zanimivega, da pogosto zmanjka časa za enega najpomembnejših, najbolj zanimivih in največjih prirodoslovnih muzejev na našem planetu.

Soba z okostjem dinozavra_Prirodoslovni muzej Dunaj_Sanja Macur

Začetki prirodoslovnega muzeja na Dunaju

Ti segajo 250 let nazaj, ko je mož Marie Therese Franz I razstavil prvo prirodoslovno zbirko znanstvenika Jeana de Bailloua s kar 30.000 redkimi fosili, minerali in kamninami. Danes muzej na 8460 kvadratnih metrih in v 39 sobah razstavlja več kot 100.000 neprecenljivih prirodoslovnih kosov, kar 30 milijonov kosov pa je za raziskave na voljo 60 tamkajšnjim neodvisnim znanstvenikom.

Vrhunci dunajskega prirodoslovnega muzeja

Največ pozornosti nedvomno pritegnejo okostja treh dinozavrov, diplodoka, alozavra in igvanodona, ki si jih še posebej otroci hitijo ogledovat v pritlično sobano številka 10. Muzej sicer buhti tudi od preštevilnih drugih dih jemajočih fosilov. Zelo atraktivno je na primer okostje največje želve na svetu izpred 150 milijonov let.

Drugi vrhunci muzeja so med drugimi 11,1-centimetrski kipec Willendorfske Venere, star okrog 30.000 let, do 500 let stara zbirka najdenih meteoritov, tudi z Marsa in Lune, izjemne zbirke mineralov, dragih kamnov, rud in kamnin, med njimi tudi 79-kilogramska skala zlata.

Posebej osupljiva je vsebina soban 14 in 15, kjer smo priča evoluciji človeka. Ostanki okostij segajo tudi več deset milijonov let v preteklost. Rekonstrukciji okostij Afriškega dečka in neandertalske etiopijske deklice Lucy (starosti 3,2 milijona let) sta pogosto umeščeni v zgodovinske učbenike in ju je v živo res osupljivo videti in opazovati, kako zelo smo se spremenili do dandanes.

Zgornje nadstropje je večinoma namenjeno evoluciji živalskega sveta.

Otrokom zelo atraktivno predstavljen prirodoslovni muzej

Sobana z najdbinami iz Hallstatta je opremljena s posebnim premikajočim ekranom, ki te, ko ga usmeriš na posamezno najdbino, popelje na animacijo rabe predmeta v preteklosti. Otroci lahko z različnimi sodobnimi napravi pokukajo v strukturo kosti in sestavo mineralov. Otrokom s tovrstnimi digitalnimi pripomočki zato v muzeju nikakor ni dolgčas.

Otrokom in mladini je prijazna tudi vstopnina v dunajski prirodoslovni muzej, saj je za otroke do 19. leta brezplačna, ravno tako so brezplačna ulična parkirišča ob vikendih. Za ogled muzeja si vzemite vsaj štiri do pet ur.

Naroči se na brezplačen SANJAM. novičnik in si zagotovi dostop do najboljših vsebin.

Preberite tudi:

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...