Sanja Macur Maroko Minaret Hassanov Rabat
Potovanja

Rabat: 12 razlogov, zakaj obiskati glavno mesto Maroka

Rabat, glavno mesto Maroka, svojo krono nosi bolj protokolarno in med turisti ne pritegne pretiranega zanimanja. Tu so razlogi, zakaj menim, da ga je res vredno obiskati. Odločitev je seveda vaša.

Rabat Maroko trdnjaava Kasbah de Oudaia Atlantik

Rabat ali Casablanca?

Ko sem načrtovala svojo okvirno krožno pot potovanja po Maroku, sem si glavno mesto Maroka Rabat pustila za rezervo. Vedela sem, da bi bilo smiselno narediti postanek med Marakešem in Fezom, od koder sem imela let nazaj, a ne Rabat ne Casablanca me z odzivi na spletu nista povsem prepričala, da se takoj odločim za enega od njiju. Ker je Rabat (580.000 prebivalcev) od Casablance (4 milijone prebivalcev) neprimerno manjši, in ker je vendarle glavno mesto, sem se na koncu odločila zanj. Sicer pa sta mesti oddaljeni le uro z vlakom in lahko, če vam čas dopušča, obiščete obe.

Rabat modro-bela medina

Rabat me je pozitivno presenetil

Od Rabata, priznam, nisem veliko pričakovala. Morda sem mu zato toliko bolj štela v plus, da sem lahko v očarljivi belo-modri medini nakupovala mirno, dolgo v noč in brez pogajanj, se zvečer neopazno smukala med množico domačinov, ki so zavzeli ulice s hrano, v miru posedala na obzidju in zrla v Atlantik ter ob sončnem zahodu zadrževala dih ob pogledu na čudovite rabatske znamenitosti. V Rabatu sem preživela dva dni mojega potovanja po Maroku, in to so razlogi, zakaj se mi ga zdi vredno obiskati.

1. razlog, zakaj obiskati Rabat: Belo-modra medina in umirjeno nakupovanje v njej

Medina v Rabatu morda res ni tako stara kot feška, pa tudi ne tako eksotična kot marakeška, ima pa nekaj drugih posebnosti, zaradi katerih mi je prirasla k srcu. S svojimi belo-modrimi ulicami ti pričara videz v zadnjih letih zaradi Instagrama zelo priljubljenega modrega mesta Chefchaouena, še posebej znotraj obzidja grada Ouadaia, kjer ulice dodatno lepša pisano eksotično cvetje. A previdno, ravno tam je po tleh veliko iztrebkov, in vonj v ulicah zelo neprijeten.

V rabatski medini je tudi nakupovanje neprimerno bolj umirjeno in prijetno kot drugod. Ker so obiskovalci večinoma domačini, so cene fiksno postavljene (in nizke!), zato pogajanja niso potrebna, trgovci pa so nevsiljivi. Medina ima obširno ponudbo čudovitih tradicionalnih oblačil, je raj za kozmetiko, torbice in čevlje.

Tudi zvečer so sprehodi skoznjo prijetni in občutek varen. Še bi se vrnila, če nič drugega, sem porabila že vsa maroška olja, ki delajo čudeže na koži in laseh.

2. razlog, zakaj obiskati Rabat: Razgled na Atlatnik z vrha obzidja (ne pa tudi od blizu)

Sanja Macur Rabat Atlantik obala KAsbah de Oudaia

Trenutek, ko sem z vrha obzidja gradu Oudaya zagledala Atlantik, je bil tako veličasten! Kako prostrana je rabatska mivkasta plaža in z vrha je videti naravnost rajsko. Opazovala sem otroke, ki srfajo, moške, ki se kopajo in ženske – za katere se v Maroku ne spodobi nič od tega.

Rabat Atlantik morje obala

Žalostno spoznanje, kopanje v vodi je torej zame odpadlo. Ko sem prišla bliže k Atlatniku, sem ugotovila, da se v vodo tako ali tako ne bi podala. Rabatska plaža je namreč od daleč lepa, a zelo umazana in nastlana s smetmi.

Rabat Atlantik plaža

Lep čas sem hodila, da sem našla košček bolj čiste in odmaknjene plaže, kjer sem do kolen stopila v vodo. Atlantsko hladna, imela je okrog 20 stopinj.

Ne zamudite filmčka mojega obiska Rabata.

3. razlog, zakaj obiskati Rabat: Posedanje na travi izpres Kasbah des Oudaya

Rabat Sanja Macur Kasbah de Oudaia

Na dan, ko sem obiskala Rabat, je bil verski praznik, zato v grad, pa tudi v številne druge znamenitosti, nisem mogla vstopiti. Je bilo pa zato mesto toliko bolj živahno, saj je bil dela prost dan. Rabatčani so posedal na travi pred kasbahom, skakali v vodo s promenade, se vozili z električnimi avtomobilčki in posedali v obalnih restavracijah.

Rabat pogled na drugo stran promenade novejša naselja

Prijalo mi je, da sem sedla na travo ob kasbahu, spočila od dolge hoje utrujene noge in opazovala, za kako sproščen narod gre. Veliko smeha, gibanja in druženja.

4. razlog, zakaj obiskati Rabat: Sproščen utrip (in domači piškoti) bara Cafe Maure

Cafe Maure Rabat Maroko

Pot me je nato vodila po labirintu majhne grajske medine in bolj po naključju kot načrtno sem našla bar s super razgledom na rabatsko promenado, kasbah in Atlantik, s sproščeno glasbo in odličnimi domačimi mandljevimi in pistacijevimi piškoti s kokosom. Izvrstni so bili!

Ob njem je tudi javno stranišče, zagotovo komu pride prav. V Maroku so črevesne težave obiskovalcev prej pravilo kot izjemna. 🙂

5. razlog, zakaj obiskati Rabat: Živahna morska promenada

Rabat promenada in trdnjava kasbah

Po piškotih in kokakoli, ki menda ublaži trebušne težave (seveda, tudi jaz sem jih imela), sem se s trdnjave spustila na živahno rabatsko promenado v umirjenem zalivu, ki se mi je hitro oddolžila za slabo izkušnjo ob atlantski obali. Lunapark, stojnice s čipsom, restavracije, veseli kopalci, ženske, ki se z otroki vozijo v električnih avtomobilčkih in zelo lep pogled na trdnjo in na drugo stran zaliva, kjer se nahajajo ene najdražjih nepremičnin v Rabatu. Zabavno!

6. razlog, zakaj obiskati Rabat: Hassanov minaret v andaluzijskem stilu

Sanja Macur Maroko Minaret Hassanov Rabat

Na poti o Mohamedovega mavzoleja, ene glavnih znamenitosti, me je najprej ustavil razgled na 44 metrov visok Hassanov minaret, ki je zgrajen v slogu kot Giralda v Sevilji in kot minaret v Marakešu. V 12. stoletju ga je dal zgraditi tretji kalif Abu Yusuf Yaqub al-Mansur kalifata Almohad in bi moral biti najvišji minaret na svetu, a je kalif pred tem umrl. Ravno tako je ostala nedokončana mošeja za njim, ostali so le njeni stebri. Pred minaretom je velik park, a je bil zaradi kovida ravno tako zaprt. Na ta dan sem se res veliko nagladela čez ograje.

7. razlog, zakaj obiskati Rabat: Mohamedov mavzolej ob sončnem zahodu

Rabat znamenitosti MOhammedov mavzolej

Oh, kako sem si hvaležna, da sem ujela Mohamedov mavzolej ravno ob sončnem zahodu. Mavzolej, v katerem je pokopan nekdanji maroški kralj Mohammed V, ki je dal mavzolej tudi zgraditi, je sicer mogoče obiskati, a je že nekaj časa zaradi kovida zaprt za obiskovalce. Nič ne de, mavzolej vzame dih!

Rabat Mohammedov mavzolej Maroko Rabat

Enostavno se ga nisem mogla nagladeti. Čudovite bele marmornate stene in turkizne bogato izrezljane streha ob sončnem zahodu zasijejo presunljivo lepo.

Mavzolej Mohammed V Rabat Maroko

Lepo je tudi vzdušje na obeh straneh mavzoleja. Vzemite si čas in posedite z lokalci.

Namig: oglejte si ga z obeh strani.

Ne zamudite filmčka mojega obiska Rabata.

8. razlog, zakaj obiskati Rabat: Živahen nočni utrip mesta

Ko se na Rabat spusti noč, ni potrebe, da bi bežali domov. Ravno nasprotno! Rabat ponoči šele dobro zaživi. Po njegovih ulicah se ob stari medini valijo trume lokalnih prebivalcev, ulice so glasne in zdi se, da vsi lovijo javna prevozna sredstava in taksije. V stari medini je čas za šoping, zaživijo stojnice z ulično hrano in v medini pa stojnice s torticami in drugimi sladicami. V Rabatu sem se kot samostojni popotnik in kot ženska počutila tudi ponoči zelo varno in vrata sobe sem zaprla šele, ko so se v medini zaprle zadnje prodajalne.

9. razlog, zakaj obiskati Rabat: Eksotični živalski vrt, ki spominja na nacionalni park

Če bi vam morala priporočiti eno samo doživetje v Rabatu, verjemite, da bi kot iz topa izstrelila: rabatski živalski vrt! Moj bog, kakšen živalski vrt! Živali imajo tako prostrane ograde in tako pristno botanično okolje, da se počutiš kot v naravnem rezervatu.

Živalski vrt je povsem obnovljen, do potankosti urejen in čudovito razdeljen na posamezne dele Maroka. Praktično vse živali so čista eksotika. Izjemno priporočam.

RAbat živalski vrt zoo Maroko roza flamingo

Morda le še nasvet, kako do tja. S taksijem. Vožnja do tja me je prišla 4 evre, nazaj sem vzela grand taksi in plačala 1,2 evra.

10. razlog, zakaj obiskati Rabat: Evropski pridih mesta in odličen internet

Rabat je povsem drugačen od preostalega Maroka. Moderen, evropski, premožen, kulturno bolj svobodnjaški, s širokimi in mogočnimi, Madridu podobnimi avenijami.

Veliko nasprotje življenja v Atlasu, kjer še vedno prevladujejo oslički, živinoreja in poljedelstvo, avtomobil pa je velik luksuz. Sama imam sicer veliko raje odročnejše kraje, a moram pohvaliti eno veliko prednost modernizacije Rabata – izvrsten internet, tako da sem lahko naposled kakovostno klepetala z najdražjimi.

11. razlog, zakaj obiskati Rabat: Pestra ponudba ulične hrane

Ko sem se zjutraj ali okrog kosila sprehajala skozi rabatsko medino, me je tako lepo božalo po želodčku, kar me je prijetn presenetilo. Maroko namreč ne bi opisala kot državo, znano po ulični hrani, kot na primer Tajsko. Njihove jedi se dolgo kuhajo, poleg tega je hrana za njih pomemben obred druženja in kazanja gostoljubja, zato je prehranjevanje veliko bolj pogosto v riadih, restavracijah in doma.

Rabatska medina Maroko

12. razlog, razlog, zakaj obiskati Rabat: Vrata kraljeve palače, Chellah in Andaluzijski vrt

Ker sem Rabat obiskala na verski praznik, teh znamenitosti žal nisem mogla obiskati. Sem velika ljubiteljica vrtov, zato mi je bilo za andaluzijski vrt, ki se skriva znotraj trdnjave, posebej žal. Vrt je majhen, a poln eksotičnega rastja in sadnih dreves. Pravi kotiček za postanek. V kraljevi palači biva kraljeva družina, vstop sicer ni mogoč, vredno pa je videti največja vrata Maroka in kraljevo stražo pred njimi. Chellah je srednjeveška nekropola z obzidjem, ki so jo Marinidi prenovili v 13. stoletju in zgradili posvečen kompleks z mošejo, minaretom in kraljevimi grobnicami. Vsako let chellah gosti jazzovski festival.

Več kot dovolj razlogov torej, da obiščete maroško prestolnico Rabat. Preverite še, katere so največje znamenitosti Feza.

Mogoče ti bo všeč tudi ...