Ribičeva palača Budimpešta z otroki Sanja Macur
Potovanja

Budimpešta z otroki – predlogi za zabaven obisk

Budimpešta, lepotica ob Donavi, je eno mojih najljubših mest. Ima res veliko znamenitosti, ki jih je vredno obiskati, a z otroki je obisk nedvomno drugačen. Da bo v Budimpešti uživala vsa družina, sem pripravila nekaj idej, kaj v Budimpešti obiskati z otroki.

Budimpešto sem skupaj z otroki prvič obiskala pred leti, ko smo med krompirjevimi počitnicami z avtom prepotovali Transilvanijo. Takrat ni bilo veliko časa za ogled Budimpešte, zato smo izbrali nekaj njima najbolj zanimivih glavnih atrakcij. Skozi leta smo se večkrat vračali in vsakič dodali na seznam doživetij kaj zanimivega.

Budimpeštanske glavne znamenitosti, ki bodo všeč tudi otrokom

Budimpeštanske znamenitosti so res osupljive, niso pa vse zanimive otrokom. Povsem dovolj bo, če:

* se povzpnete na Ribiško trdnjavo v Budimu, jim poveste, da so v čudoviti gotični Matjaževi cerkvi ustoličevali in poročali kralje ter tvegate kakšen kovanček za turistični daljnogled. Skozenj bodo odlično videli impresivni budimpeštanski parlament, dolg kar 268 metrov. V njem 24 ur na dan varujejo madžarsko Sveto krono,

* pokukate v velikansko zastekljeno budimpeštansko železniško postajo, eno najlepših v Evropi,

* se zapeljete mimo levjih kipov na prelepem mostu Szechenyi. Starejšemu sinu je bil ta most tako všeč, da ga je imel na torti za svoj šesti rojstni dan,

* se sprehodite čez 608 metrov dolg Margaretin most, opazujete mogočno Donavo, ladijski promet in mimobrzeče tramvaje. Občutek je vsakič prav poseben.

Margaretin most Budimpešta z otroki

Na Margaretin otok po sproščen utrip v naravi

Po doživetju glavnih budimpeštanskih znamenitosti se podajte po sprostitev v naravo na Margaretin otok (Margit-sziget). Ogromen park, gozd, luštni bari za kakšno pivo ali čaj in super igrala za otroke. Volk bo sit in koza cela. Tudi sicer je Budimpešta zelo prijazna otrokom, saj ima kopico lepih otroških igrišč na vsakem vogalu.

V budimpeštanski živalski vrt med eksotične živali

Živalski vrt v Budimpešti je eden najstarejših živalskih vrtov na svetu in ima res izjemno pester nabor prebivalcev. Gorile, nosorogi, pingvini, tjulni, polarni medved, nilski konji, krokodili, japonski vrt in še marsikaj. Je izjemno velik in zahteva kakšnih pet ur za obisk. Sicer ni med mojimi najljubšimi, veliko lepše je – po moji oceni, seveda – za živali poskrbljeno v Pragi ali Rabatu, ima pa lepo arhitekturo in je v središču mesta. Vsak dan ga obišče milijon obiskovalcev, zato se ne nadejajte parkirišča v bližini živalskega vrta. Družinska vstopnica je za naše razmere resnično poceni.

Ultimativen otroški raj v Budimpešti: Aquaworld Resort Budapest

Če otrokoma omenim Budimpešto, najprej pomislita na vodni park Aquaworld Resort Budapest. Eden največjih notranjih vodnih parkov v Evropi bo otroke zaposlil za ves dan, tudi odrasli pa ne boste ostali ravnodušni do toboganiov s prostim padom v temo in ostalih vodnih animacij, kot so bazeni z valovi, masažni bazeni in savne. Vodni park je odprt od sedmih do devetih, tudi na silvestrovo.

Budimpeštanski kulinarični raj za otroke – restavracija The MAGIC Budapest

The Magic Budapest_foto The Magic Budapest
Foto: The Magic Budapest

Nekaj, kar nam v zadnjih treh obiskih Budimpešte ni uspelo obiskati, je nedvomno restavracija The MAGIC Budapest, ki bo navdušil ljubitelje Harryja Potterja vseh starosti. Otroci bodo navdušeni nad hrano in pijačo, pripravljeno v obliki čarovniških napojev, tudi ambient obiskovalca popelje v skrivnostno okolje Bradavičarke. Mizo je treba rezervirati kak dan ali več dni prej. Otrokom bo všeč tudi roza bistro Unicorn Egyszarvu z mavrično torto in drugimi samorogovimi slaščicami. Priporočljiva je rezervacija mize.

Kaj še lahko počnete v Budimpešti z otroki?

  • Peljite jih v železniški muzej , kjer jih bodo navdušile retro lokomotive in železniški modelčki.
  • Zapeljite se po Donavi s podmornico.
  • Obiščite Tropikarij-Oceanarij in se sprehodite skozi vodni svet.
  • Pozimi se odpravite na drsanje po jezeru Varosliget v čudovit mestni park zraven pravljičnega gradu  Vajdahunyad.
  • Prespite v budimpeštanskih vingoradih prek Airbnb. Prav posebno doživetje je stanovati pri domačinih.

Naroči se na brezplačen SANJAM. novičnik in si zagotovi dostop do najboljših vsebin.

Preverite še ideje za obisk Prage z otroki.

Pridružite se mi tudi na mojem instragramu.

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...