Ribičeva palača Budimpešta z otroki Sanja Macur
Potovanja

Budimpešta z otroki – predlogi za zabaven obisk

Budimpešta, lepotica ob Donavi, je eno mojih najljubših mest. Ima res veliko znamenitosti, ki jih je vredno obiskati, a z otroki je obisk nedvomno drugačen. Da bo v Budimpešti uživala vsa družina, sem pripravila nekaj idej, kaj v Budimpešti obiskati z otroki.

Budimpešto sem skupaj z otroki prvič obiskala pred leti, ko smo med krompirjevimi počitnicami z avtom prepotovali Transilvanijo. Takrat ni bilo veliko časa za ogled Budimpešte, zato smo izbrali nekaj njima najbolj zanimivih glavnih atrakcij. Skozi leta smo se večkrat vračali in vsakič dodali na seznam doživetij kaj zanimivega.

Še niste z mano na družbenih omrežjih? Pridružite se mi —>

Budimpeštanske glavne znamenitosti, ki bodo všeč tudi otrokom

Budimpeštanske znamenitosti so res osupljive, niso pa vse zanimive otrokom. Povsem dovolj bo, če:

* se povzpnete na Ribiško trdnjavo v Budimu, jim poveste, da so v čudoviti gotični Matjaževi cerkvi ustoličevali in poročali kralje ter tvegate kakšen kovanček za turistični daljnogled. Skozenj bodo odlično videli impresivni budimpeštanski parlament, dolg kar 268 metrov. V njem 24 ur na dan varujejo madžarsko Sveto krono,

* pokukate v velikansko zastekljeno budimpeštansko železniško postajo, eno najlepših v Evropi,

* se zapeljete mimo levjih kipov na prelepem mostu Szechenyi. Starejšemu sinu je bil ta most tako všeč, da ga je imel na torti za svoj šesti rojstni dan,

* se sprehodite čez 608 metrov dolg Margaretin most, opazujete mogočno Donavo, ladijski promet in mimobrzeče tramvaje. Občutek je vsakič prav poseben.

Margaretin most Budimpešta z otroki

S kodo SANJA imate trenutno kar 30 % popusta na vse Pranamat komplete + brezplačno poštnino. Skočite na povezavo –> www.pranamat.si

Na Margaretin otok po sproščen utrip v naravi

Po doživetju glavnih budimpeštanskih znamenitosti se podajte po sprostitev v naravo na Margaretin otok (Margit-sziget). Ogromen park, gozd, luštni bari za kakšno pivo ali čaj in super igrala za otroke. Volk bo sit in koza cela. Tudi sicer je Budimpešta zelo prijazna otrokom, saj ima kopico lepih otroških igrišč na vsakem vogalu.

V budimpeštanski živalski vrt med eksotične živali

Živalski vrt v Budimpešti je eden najstarejših živalskih vrtov na svetu in ima res izjemno pester nabor prebivalcev. Gorile, nosorogi, pingvini, tjulni, polarni medved, nilski konji, krokodili, japonski vrt in še marsikaj. Je izjemno velik, pester in zahteva kakšnih pet ur za obisk. Sicer ni med mojimi najljubšimi, veliko lepše je – po moji oceni, seveda – za živali poskrbljeno v Pragi ali Rabatu. Ima pa lepo arhitekturo in je v središču mesta, obkrožen s številnimi drugimi znamenitosmi. Vsako leto ga obišče milijon obiskovalcev, zato se ne nadejajte prostega parkirišča v bližini živalskega vrta. Družinska vstopnica je za naše razmere resnično poceni.

Ultimativen otroški raj v Budimpešti: Aquaworld Resort Budapest

Če otrokoma omenim Budimpešto, najprej pomislita na vodni park Aquaworld Resort Budapest. Eden največjih notranjih vodnih parkov v Evropi bo otroke zaposlil za ves dan, tudi odrasli pa ne boste ostali ravnodušni do toboganiov s prostim padom v temo in ostalih vodnih animacij, kot so bazeni z valovi, masažni bazeni in savne. Vodni park je odprt od sedmih do devetih, tudi na silvestrovo. V Aquaworld Budapest lahko tudi prenočite.

Budimpeštanski kulinarični raj za otroke – restavracija The MAGIC Budapest

The Magic Budapest_foto The Magic Budapest
Foto: The Magic Budapest

Nekaj, kar nam v zadnjih treh obiskih Budimpešte zaradi zasedenosti ni uspelo obiskati, je nedvomno restavracija The MAGIC Budapest, ki bo navdušil ljubitelje Harryja Potterja vseh starosti. Otroci bodo navdušeni nad hrano in pijačo, pripravljeno v obliki čarovniških napojev, tudi ambient obiskovalca popelje v skrivnostno okolje Bradavičarke. Mizo je treba rezervirati kak dan ali več dni prej. Otrokom bo všeč tudi roza bistro Unicorn Egyszarvu z mavrično torto in drugimi samorogovimi slaščicami.

Kaj še lahko počnete v Budimpešti z otroki?

  • Peljite jih v železniški muzej , kjer jih bodo navdušile retro lokomotive in železniški modelčki.
  • Zapeljite se po Donavi s podmornico.
  • Obiščite Tropikarij-Oceanarij in se sprehodite skozi vodni svet.
  • Pozimi se odpravite na drsanje po jezeru Varosliget v čudovit mestni park zraven pravljičnega gradu  Vajdahunyad.
  • Prespite v budimpeštanskih vingoradih prek Airbnb. Prav posebno doživetje je stanovati pri domačinih.

Kje prespati v Budimpešti?

Kje poiskati nastanitev v Budimpešti? Predel Budim na zahodni strani Donave je bolj umirjene narave, predel Pesta na vzhodni pa je v središču dogajanja. Za turistični obisk vam predlagam slednjega.Booking.com

Potrebujete konkretno idejo? Višji, sodoben nivo nočitve (****) boste našli na mirnem in ozelenelem Margaretinem otoku v hotelu Ensana Thermal Margaret Island. Uporaba spa-ja ter notranjega in zunanjega bazena s termalno vodo je brezplačna, kar popestri deževne dni. Dovoljeni so tudi hišni ljubljenčki. Zelo primerno za družine. Do središča mesta je okvirno 30 minut počasne hoje.

Če iščete kaj bolj središčnega, ugodnejšega in bolj pristnega, razmislite o sobah v tradicionalnih meščanskih hišah z deljeno kuhinjo Cedar INN Budapest – Palace District. Kuhinjo je na potovanjih vselej priročno (in ugodneje) imeti, čeravno hrana v Budimpešti ni draga. Ne zamudite kosila na čudoviti in kulinarično pestri budimpeštanski tržnici.

Želim vam krasen potep v Budimpešto. Pridružite se mi tudi na družbenih omrežjih —>

Prijavi se na SANJAM. novičnik in na tvoj mejl bodo prispele le najboljše vsebine!
Hvala za zaupanje.Se gledamo in beremo,

Sanja

Preberite tudi:

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...