Astronomska ura Praga z otroki Krompirjeve počitnice_prvomajske počitnice
Potovanja

Obisk Prage z otroki: 10 znamenitosti, ki jih bodo navdušile

Praga s svojimi znamenitostmi velja za eno najlepših evropskih prestolnic in odrasle zlahka navduši s svojo lepoto in mogočno zgodovino. Nad katerimi znamenitostmi in doživetji pa bodo navdušeni otroci? Izvolite predloge za obisk Prage z otroki.

O Pragi, čudoviti prestolnici Češke, ki ima 1,3 milijona prebivalcev in je od Ljubljane oddaljena okoli 800 kilometrov, se ne govori v presežkih brez razloga. Ni ga junaka, ki ga ne bi prevzele njene znamenitosti, kot je pogled na Karlov most in največji starodoben grad na svetu, Hradčane, velik kar 70 tisoč kvadratnih metrov. Še posebej ponoči človeku kar zastane dih.

S pedolinom po Vltavi v Pragi obisk Prage z otroki

Prago sem z otrokoma obiskala tik pred prvomajskimi prazniki in Tijana je Praga tako navdušila, da je v šoli kot najlepši spomin na počitnice narisal Karlov most. Priporočam, da si za Prago vzamete vsaj tri do štiri dni, še posebej, če nameravata obiskati tudi živalski vrt, ki vzame cel dan. V tem članku so zbrane znamenitosti in doživetja v Pragi, ki so najbolj pritegnile pozornost 8 in 10-letnika.

Naš načrt poti: Ljubljana – Dunaj – Mikulov – Lednice – Praga – Bratislava – Ljubljana

Naše prenočišče v Pragi: Hotel Bologna

1. ideja za obisk Prage z otroki: obiščite Karlov most

Prelep Karlov most iz 13. stoletja povezuje stari del mesta z gradom in je bil nekoč edini most čez reko Vltavo, s tem pa tudi edina povezava med zahodno in vzhodno Evropo v tem delu. Poseben pečat mu dajejo mračni spomeniki svetnikov, katerih originale od lleta 1965 naprej hranijo v praškem narodnem muzeju, na mostu pa so dandanes replike. Številni umetniki in stojnice s spominki sprehodu čez most dajejo poseben pečat. 

2. ideja za obisk Prage z otroki: počakajte, da odbije astronomska ura

Astronomska ura Praga z otroki Krompirjeve počitnice_prvomajske počitnice

Praga slovi tudi po čudoviti astronomski uri iz 14. stoletja, pod katero se ob vsaki polni uri zbere množica turistov, da bi ugledali izhod figur svetnikov, ki so bili k uri dodani veliko kasneje. Čeprav bi naj avtorja ure po koncu dela oslepili, se prav enaka ura nahaja v Seulu.

3. ideja za obisk Prage z otroki: v svet igrač v trgovino Hamleys

Hamleys je britanska multinacionalna veriga trgovin z igračami, ki se lahko pohvali s tem, da je najstarejša na svetu. Hamleys so prvič odprli v Londonu, davnega leta 1760 in takrat se je imenovala Noetova barka. Dandanes jo najdemo na znameniti Regentovi ulici v Londonu. V praški poslovalnici bo otroke navdušili zares velika izbira igrač vseh vrst, številni igralni avtomati in tobogani.

4. ideja za obisk Prage z otroki: s pedolinom po Vltavi

S pedolinom po Vltavi_Praga z otroki, krompirjeve počitnice

Središče Prage si da ogledati tudi na otrokom zelo zabaven in lahkoten način – podajte se s pedolinom po zajezenem delu Vltave (najem pri narodnem gledališču) in uživajte v razgledu na Prago, grad Hradčani in Karlov most z vode. Na lep dan je to nepozabno doživetje.

5. ideja za obisk Prage z otroki: ogled starodavnega židovskega pokopališča

Židovsko pokopališče Praga_krompirjeve počitnice_prvomajske počitnice

Obisk Prage naj z malo večjimi otroki ne mine brez ogleda starodavnega židovskega pokopališča v židovski četrti, katerega najstarejši spomenik sega v davno leto 1439. Hitler bi naj židovsko četrt v Pragi pustil kot spomenik na nekoč obstajajočo vrsto. V sinagogi, v židovski četrti jih je pet, so na notranje stene napisana imena vseh žrtev genocida na Češkem. To je lahko priložnost, da otrokom približamo to tragično zgodovinsko obdobje. Tamkajšnja španska sinagoga iz leta 1868 sicer velja za eno najlepših na svetu.

6. ideja za obisk Prage z otroki: opazujte sestavljanje Kafkine glave

Oglejte si tudi novodobno znamenitost Prage – glavo Kafke iz nerjavečega jekla, sestavljeno iz 42 neodvisno rotirajočih se plasti. Te se vsako polno uro petnajst minut sestavljajo v Kafkih obraz. S tem je želel avtor David Černý prikazati Kafkino trpečo in vselej negotovo osebnost. Otroci bodo sestavljanje glave nedvomno z zanimanjem opazovali.

5. ideja za obisk Prage z otroki: poiščite visečega Sigmunda Freuda

Na ulicah starega mesta (ulica Husova, ob restavraciji Švejk) se ozrite navzgor in ujemite še eno delo istega avtorja, in sicer s kovinske palice visečega moža, ki ni nihče drug kot avstrijski psiholog in nevrolog Sigmund Freud. Nenavadno postavljen kip ponazarja avtorjev dvom, da bodo intelektualci preživeli.

8. ideja za obisk Prage z otroki: pokukajte v stolp iz knjig v mestni knjižnici

Najbolj znana knjižnica v Pragi je vsekakor prelepa knjižnica Strahov v kompleksu Klementium, za ogled katere se je treba naročiti vnaprej in tudi pošteno seči v denarnico. A dokler so otroci mlajši, jim utegne biti morda še bolj zanimiv brezplačen obisk avle mestne knjižnice, kjer so iz starih knjig postavili stolp, v katerega je mogoče pokukati. Zaradi igre ogledal je stolp v obe smeri videti neskočnen.

9. ideja za obisk Prage z otroki: obiščite prelep praški živalski vrt

Vsekakor je vredno tudi preživeti dan v praškem živalskem vrtu, ki velja za enega najlepših na svetu. Prostrane ograde žiraf in slonov spominjajo na nacionalni park. Med najbolj zanimivimi živalmi so krokodili, pingvini, oranžni flamingi in polarna medveda. 

10. ideja za obisk Prage z otroki: poskušajte slastne trdelnike

Odlična kulinarika je nedvomno izjemna prednost obiska Prage. Odrasle bodo navdušila odlična češka piva po nizkih cenah, slastne pečene račke z zeljem in druge tradicionalne jedi, otroke pa bodo nedvomno navdušili trdelniki. Sladica iz listnatega testa v obliki role, obložena s posipi in polnjena s polnili, kot so sladoled, sadje in različne sladke kreme.

Preverite še super ideje za obisk Budimpešte z otroki in zakaj je res vredno obiskati Prirodoslovni muzej na Dunaju.

Naroči se na brezplačen SANJAM. novičnik in si zagotovi dostop do najboljših vsebin.

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...