Fuerteventura_Sanja Macur_peščene plaže
Potovanja

Fuerteventura – rajski otok vulkanov, sipin in vetra

Se vam zdi, da pozimi vsi potujejo na mistični Kanarski otok Fuerteventura? Otok, ki ima vso leto pomlad, ti resnično zleze pod kožo s svojo toplo klimo, rajskimi peščenimi plažami, eksotičnim rastjem, slikovito vulkansko pokrajino in ugodnimi Ryanair leti iz Milana. Po novem tudi iz Benetk.

Na Fuerteventuro po večno pomlad
Fuerteventura je najstarejši izmed Kanarskih otokov in v prevodu pomeni ‘močan veter’. To lahko na tem čudovitem puščavskem otoku tudi pričakujete – obilico vetra kadar koli v letu. Ravno tako na otoku vse leto vztrajajo spomladanske temperature. Poleti se držijo okrog 25 stopinj, pozimi ne padejo pod 18, zato marsikdo rad v hladnih mesecih tja pobegne pred mrazom in snegom. Še posebej priljubljen je otok med srfarji na valovi, saj gre za eno najbližjih (in hkrati najlepših) destinacij, kjer se da srfati na valovih skozi vse leto.

Rajske-plaze_Fuerteventura-1

Fuerteventura poleti ali pozimi?
Na Fuerteventuro me je pot doslej zanesla dvakrat, poleti julija in pozimi februarja. Prvič visoko nosečo, drugič s štirimesečnim sinkom. Pozimi je čudovito pobegniti pred minusom na celini v prijetne spomladanske temperature, v kratke rokave in kratke hlače. Je pa veter hladnejši, ravno tako seveda zrak in morje, tako da se pozimi kaj veliko nisem kopala.

Poleti ima Atlantski ocean v tem delu okrog 22 stopinj, tako da ni pričakovati tropsko toplega morja, sta pa veter in zrak toplejša (nekje med 26 in 28 stopinj), tako da je kopanje prijetnejše. Še posebej, če imate ob apartmajih bazen, kar je tukaj kar ustaljena praksa. Za Fuerteventuro vseeno bolj navijam pozimi, ko se lahko iz zime umaknemo na toplo.

Corralejo_Eksotično rastje_Fuerteventura

Kaj se vam res splača obiskati na Fuerteventuri?

Najlepše plaže in puščavske sipine
Fuerteventura ima toliko čudovitih peščenih plaž, da boste težko našli kakšno, ki vas ne bo prevzela. Vsekakor obiščite plaže okrog živahnega severnega mesta Corralejo in se povzpnite na grebene osupljivih peščenih sipin, katerih pesek je nanaselo iz Sahare. Na zahodni strani otoka obiščite črno peščeno plažo v kraju Ajuy. Čudovito mistična je!

Črna plaža_Ajuy_Fuerteventura_Kanarski otoki

Ob jugovzhodni strani otoka vam bodo vzeli dih kilometri belopeščenih plaž s turkiznim morjem. Kot na rajskih razglednicah!

Lahko dostopate tudi do neokrnjenih plaž na polotoku Jandia, toda le s terenskim vozilom.

Vulkane in najstarejše kamnine na Zemlji
Poleg rajskih plaž Fuerteventure vas bodo nedvomno očarali vulkani, ki vas spremljajo na vsakem koraku. Povzpnite se na kakšnega in pokukajte v njihovo notranjost. Brez skrbi, zadnji je izbruhnil pred 4000 leti. Najlepši so v večerni svetlobi, ko se dvigajo nad rdečkasto puščavsko pokrajino. Na otoku so ene najstarejših kamnin na Zemlji. Te so omogočile raziskovalcem odkrivanje podnebnih sprememb skozi milijone let. Fuerteventura je od leta 2006 Unescov biosferni rezervat.

Skočite na valove
Otok je raj za deskanje na valovih, zato se tu tre srfanja željnih Slovencev. Pri njih se lahko tudi nastanite (več na spletni strani srfarske šole Manawai), se podružite, najamete opremo in učitelja in se tudi sami preizkusite v deskanju na valovih. Na plaži, kot je El Cotillo, deskarji lovijo svoj sanjski val.

Puščavske sipine

Bi radi doživeli skok na sipine? Potem je to pravi otok za vas. Saharski pesek prinese iz bližnje Afrike, sipine pa so tik ob morju, tako da lahko uživate v kopanju in vročem saharskem pesku hkrati.

Corralejo in njegovi divji festivali
Corralejo je ribiško špansko mesto z 34.000 prebivalci na severu otoka. Še posebej lepo je zgodaj zjutraj, ko se lokalni prebivalci odpravijo na hitro kavico in pozno zvečer, ko so restavracije polne ljubiteljev odlične morske hrane in žive glasbe.

V Corraleju se nekje med februarjem in marcem zgodi tudi priljubljen Drag Queen karneval, ko mesto preplavijo karavane v kostumih in bučna festivalska glasba na prostem. Absolutno vredno doživeti in jasno, ne pozabite na svoj kostum! Več informacij o karnevalu v Corraleju in drugem dogajanju na otoku najdete tukaj.

Pazite na rdečo zastavico in visoke valove
Obisk Fuerteventure bo nedvomno lepo in zelo slikovito doživetje, velja pa biti pozoren pri kopanju v oceanu. Pri kopanju na plaži vsekakor upoštevajte zastavice. Če je rdeča, nikar v vodo. Veter, tokovi in valovi so na nekaterih plažah lahko zelo nevarni.

Kaj prinesti domov?

Absolutno izdelke iz aloe vere. Otok Fuerteventura je znan po pridelavi aloe vere, ima namreč največjo predelovalnico aloe vere v Evropi, v preteklosti so aloe vero med drugim uporabljali za celjenje ran vojakov. Poskusite jo lahko tudi kot jed. Sicer pa je sok aloe vere izjemno vlažilna sestavina za kožo in lase, izdelki so tu kakovostni in poceni.

Fuerteventura Aloe vera

Koliko vas bo potovanje stalo?
Pozimi boste za letalsko karto iz Milana odšteli okrog 150 evrov, Ryanair pa uvaja tudi lete iz Benetk. Apartma bi za teden dni za dve osebi že morali ujeti od cca 350 evrov naprej. Večina apartmajev ima zraven bazen, ki omogoča kopanje tudi ob bolj vetrovnih dnevih. Apartmaji so tukaj običajno opremljeni kot dom, torej tudi s knjigami, pralnimi stroji, pomivalci, posteljnino in pogosto z vsaj nekaj hrane v hladilniku. Uporabna stran za iskanje apartmajev na Fuerteventuri je poleg bookinga tudi www.vrbo.com/

Pričakujete lahko visok nivo nastanitve in cene hrane nekoliko ugodnejše kot na celinski Evropi. Predvsem vas bo navdušilo zelo okusno sadje, z mlečnimi izdelki pa si Fuerteventura ni ravno na ti. Kanarski otoki sicer sodijo po Španijo. Za gibanje po Fuerteventuri se resnično splača vzeti avtomobil, saj boste tako otok najlažje raziskali in videli kar največ.

Več inspiracije najdete tudi na mojem instagram profilu. Dobrodošli, da se mi pridružite. In uživajte na svojih poteh!

Preberite tudi:

Raj, poln smeti

Andaluzija – kaj si ogledati na temperamentnem jugu Španije?

Obisk Prage z otroki: 10 znamenitosti, ki jih bodo navdušile

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...