Jardin Marolle, Yves Saint Laurent, dvorec, Maroko, Marrakech
Potovanja

48 ur v Marakešu: TOP 5 znamenitosti

Marakeš (Marrakech) nosi turistično krono Maroka in ne brez razloga. Po eni strani buhti od afriških ritmov, pomešanih z arabsko kulturo in arhitekturo, po drugi diha veliko bolj evropsko kot preostali, bolj tradicionalni del Maroka – zato kulturni šok ni velik. Kaj si ogledati v Marakešu, če nimate veliko časa? To so znamenitosti, ki so me prevzele.

1. znamenitost Marakeša: trg Jemaa El-Fna in mošeja Koutoubia

Jemma El Fna, sanja Macur, Marrakech, Maroko

Marakeški glavni trg Jemaa El-Fna je nedvomno ob znamenitem 77-metrskem minaretu mošeje Koutobia, ki jo s trgom povezuje prostrana promenada, nedvomno glavna znamenitost mesta. V hipu, ko boste stopili na trg, vas bo posrkalo izjemno energično dogajanje, ki je še posebej atraktivno, ko se zvečeri.

Jemma El Fna, Marrakech, trg, Caffe O'Clock

Za vami bodo vpili s stojnic z eksotičnim sadjem, na katerih ponujajo sveže sokove (le glejte, da jim ne bodo dodali vode), pričakujejo vas krotilci kober, dišeči in kadeči se tajini, ženske vas bodo vztrajno vabile na porisovanje rok s kano, pridružite se lahko uličnim družabnim igram in zamigate ob nalezljivih afriških ritmih glasbenih skupin. Pripravite se, da boste veliko govorili: “Ne, hvala.” Vredno je tudi samo posedeti v barih ob trgu in biti prisoten v teh trenutkih. Nepozabni so.

2. znamenitost Marakeša: Jardin Majorelle z dvorcem Yves Saint Laurenta

Jardin Marolle, Yves Saint Laurent, dvorec, Maroko, Marrakech

Jardin Majorelle je leta 1922 na 9000 kvadratnih metrih zasnoval francoski slikar Jacques Majorelle in ustvaril prečudovit in verjetno najlepši vrt v Marrakechu z labirintom eksotičnih rastlin in značilno modro-rumeno obarvanimi stavbami in drugim dekorjem v vrtu. Z zidom ograjen vrt je ustvarjal kar 40 let. Ko sta legendarni modni oblikovalec Yves Saint Laurent in Pierre Bergé leta 1966 prvič obiskal Maroko, sta ga kupila, da bi ga rešila pred propadanjem in hotelskim turizmom.

Kasneje je večkrat dejal, da je bil ta vrt njegov neizčrpen vir navdiha. In tako se obiskovalec tam tudi počuti. Kot v skrivnem navdihujočem raju sredi mesta. Vrt je odprt vse dni v tednu od 11h do 17h. Zanj pa si le vzemite uro do dve, da lahko v miru opazujete detajle in se naužijete raja in hladne sence.

3. znamenitost Marakeša: palača Bahia

PAlača, palace Bahia, Marrakech, Maroko, what to see

Če bi si morala izbrati ogled le ene stavbe v Marakešu, bi bila to vsekakor palača Bahia, zgrajena med letoma 1866 in 1867, njeno ime pa v arabščini pomeni briljantna. Njeni detajli so resnično briljantni. Kamor koli se ozrete, navzdol ali navzgor, je odeta v eleganten maroški dekor – v mozaike, fontane, izrezljan les in marmor – ki priča o njeni bogati zgodovini.

Palača ima 150 soban, zgradil jo je iz sužnja v sultana povzdignjen Si Mousaa. Njegov sin Bou Ahmed je po njegovi smrti prevzel celo vodenje države. Palača ima tudi predel, kjer je bil nekoč harem.

PAlača, palace Bahia, Marrakech, Maroko, what to see
Palača Bahia navduši z umetelnim maroškim dekorjem in v mozaike odetimi površinami.

Med francosko okupacijo je bila tu residenca s strani Francije nastavljenega vodstva, danes pa je za javnost odprt muzej, ki je nedvomno vreden ogleda. Če gre sklepati po meni, boste po ogledu te palače iskali le še ploščice in drug dekor v maroškem stilu.

4. znamenitosti Marakeša: ruševine palače El Badii

Imate radi ruševine? Potem vam bodo nedvomno všeč ruševine mogočne palače El Badii, zgrajene leta 1570, v času vladavine sultana Ahmeda el Mansourija in financirana z odkupnino Portugalcev, ki so jih Maročani porazili v bitki pri Alcacer Quibirju (bitka treh kraljev) in v njej izgubili oblast.

El Baddi palača, palace-Marrakech-ruševine-obzidje

Palača je imela kar 350 soban, okrašenih z zlatom, velik bazen in mogočno dvorišče ter več vrtov. Za razliko od odlično ohranjene palače Bahia so od palače El Badii ostale le ruševine, ki pa z malo domišljije in izjemno energijo vseeno zgovorno pričajo o njeni bogati zgodovini. Do El Badii palače se lahko s trga Jemaa EL-Fna odpravite peš.

5. znamenitost Marakeša: Le Jardin Secret

Vrtove Le Jardin Secret, ki se nahajajo v središču stare medine, so za javnost odprli šele nedavno (leta 2016), prej pa je bil ta eden najbolj razkošnih riadov v Marakešu v zasebni lasti. Sestavljen je iz eksotičnega in arabskega vrta, in predstavljata – tako kot vsak riad – varen svet znotraj zidov, osrediščen z virom vode (fontano), ki predstavlja vir življenja.

Tukaj so živeli najpomembneji maroški politiki, poleg fascinantnega eksotičnega rastja pa lahko obiskovalci občudujejo tudi tipične arabsko-andaluzijske in maroške palače.

Tako vrtova kot stavbe so izjemen primer islamske umetnosti in arhitekture, znane po simetriji, bogatem dekorju in velikem poudarku na eksotičnem rastju in vodi. Vzmeite si vsaj dve uri, posedite na klopcah ali si privoščite osvežitev v katerem izmed dveh barov. Eden ima razgled na vrt.

In še načrt za vaših 48 v Marakešu? Izvolite.

Oh, kako lepi lepi spomini. Marrakech. Vedno znova bi te lahko obiskovala. Vsekakor si ne zapolnite preveč urnika, ker ima mesto izjemno energijo, ritem in že sam po sebi ponuja toliko dogajanja.

1. dan v Marakešu

Za nastanitev vam toplo priporočam Riad Naya, saj ima odlično nastanitev v središču medine, lepe sobe, čudovit pisan dekor, nočni mir (za vsak slučaj vseeno povsod vzemite s sabo čepke za ušesa, saj so riadi načeloma slabo izolirani in odmevajo) in odličen zajtrk.

Riad Naya v Marakešu ima čudovit dekor, lepe sobe in odličen zajtrk.

Ko oddate svojo prtljago, se podajte peš skozi ulice medine do trga Jemaa EL-Fna in se pustite navdušiti. Nadaljujte po promenadi proti 77-metrskem stolpu mošeje Koutoubija. V času molitve odprejo vrata in lahko pokukate v njen čudovito notranjost. Vstop je omogočen le muslimanom.

Cafe Clock ob trgu Jemma El-Fna ima krasno teraso, kjer si privoščite okrepčitev in užijte razgled na strehe Marrakecha, a tudi v drugih barih ob trgu ni doživetje prav nič slabše. Sedite in opazujte dogajanje, tako bo opazovanje kober, ki se dvigujejo iz pletenih košar, poslikav rok s kano in doživljanje dogajanja na trgu manj stresno.

Sprehodite se po glavni nakupovalni ulici, ki vas bo resda najprej pripeljala do palače EL Badii, a predlagam, da najprej obiščete palačo Bahia, da ujamete vse njene čudovite odtenke v močnejši dnevni svetlobi, dan pa zaključite z ogledom palače EL Badii, ruševine so v poznem popoldanskem soncu še bolj magične.

Ostalo vam je dovolj energije, da po večerji užijete nočni Marakeš na trgu Jemaa El-Fna, ki očara še tako izkušenega popotnika. Na mojem Instagramu si oglejte filmčkem nočnega Marrakecha.

2. dan v Marakešu

Po obilnem zajtrku v vašem riadu se, v kolikor ste nastanjeni v medini, s taksijem odpeljite do vrtov Jardin Majorelle. Zjutraj je gneča manjša, vseen predlagam, da vstopnice kupite že prej prek spleta, da se izognete vrsti in nepotrebnem čakanju. Po ogledu se vrnite v medino, si privoščite kakšen okusen prigrizek z ulice in se podajte na kavo v vrtove Le Jardin Secret, ki so v središču medine. Na mojem Instagramu si oglejte filmček mojega obiska Le Jardin Secret.

Zdaj, ko ste se naužili narave in lepot rajskih maroških vrtov, si le privoščite obilno kosilo, ker vas čaka raziskovanje marakeške medine. Pogajanja za cene vam bodo vzele veliko časa in energije, hoja skozi zavito medino pa ravno tako. Čudovita izkušnja je obiskati rokodelski predel medine, kjer lahko opazujete, kako barvajo usnje in izdelujejo znamenite maroške lestence in svečnike. Videli boste, da je za tem garaško delo. Kljub temu veliko izdelkov v medini ne prihaja iz Marakeša, temveč iz feške medine, kjer so glavne proizvodnje.

Medina, Sanja MAcur, Marrakech, Maroko
Vzemite si čas, da raziščete marakeško medino.

In še namig: pri vožnji s taksijem do železniške postaje ali letališča zahtevajte, da vključijo taksimeter oziroma v riadu obvezno vprašajte, koliko bi okvirno morala stati vožnja do vaše želene destinacije. Realne cene za turiste napihnejo tudi do štirikrat. Pa srečno pot!

Želim vam čudovit obisk Marakeša.

Ste uživali v ogledu marakeških znamenitosti? Vabim vas še, da si ogledate 15 nepozabnih doživetij potovanja po Maroku.

Mogoče ti bo všeč tudi ...