Arheološki park Pompeji, Italija
Potovanja

Zimske počitnice: Odlične ideje, kam, če ne smučate

Šolske zimske počitnice so letos precej prej kot običajno. Če niste strastni smučarji, so tu super predlogi, kam na potepanje med zimskimi počitnicami namesto na bele strmine.

1. Kam za zimske počitnice: Na madžarski potep – Heviz, Blatno jezero, Aquaworld Budapest

Zimske počitnice na Madžarskem? Pa prav tam se utegnete imeti z otroki zelo lepo. Pravzaprav smo se tja odpravili kar tri zime zapored. Kaj bo otrokom zanimivega? Obiščite največje termalno jezero na svetu, primerno za kopanje, v Hévízu ob Blatnem jezeru.

Heviz Madžarska termalno jezero

Pozimi doseže do 25 stopinj, zaradi posebne, sicer zdravilne sestave, ste lahko v vodi le 30 minut. Neposredno na jezeru Heviz je le kopališče (vstopnice —> Heviz.hu), v bližini pa so številni hoteli z bazeni s termalno vodo, wellnesi in fitnesi, nočitve lahko vključujejo polpenzion.

V bližini ne spreglejte čudovitega baročnega dvorca Festetics, tretjega največjega na Madžarskem, in otroke peljite v tamkajšnjo cukrászdo na tortice. Odlične so!

Obiščite benediktinski samostan na polotok Tihany s krasnim razgledom na jezero in skorajda pravljičnimi tradicionalnimi hiškami. Do tja se lahko odpravite s trajektom iz Siofoka, kjer se povzpnite po razgled v vrteči stolp. Zapeljite se še do Budimpešte, ki je prava zakladnica dogodivščin, in med drugim obiščite Aquaworld Budapest. Enega največjih notranjih vodnih parkov v Evropi. Nepozabne zimske počitnice zagotovljene!

S kodo SANJA prejmete trenutno popust na vse Pranamat komplete + brezplačno poštnino + darilo vzglavnik Luna –> TUKAJ

2. Kam za zimske počitnice: Po milejšo zimo na Malto

Februar je odličen čas za obisk Malte, saj se temperature dvignejo do 17 stopinj, res pa tvegate kakšen dan dežja. V povprečju dežuje sedem dni na mesec. Februarja so na Malti hotelske storitve ugodne, predlagam, da izberete hotel z notranjim bazenom. Tako bodo zimske počitnice otrokom zanimive tudi, če bo deževalo.
Dodatna prednost Malte so zelo poceni rent-a-car storitve in ugodne letalske Ryanair vozovnice iz Trsta, kar vam prihrani vožnjo do Benetk in bolj oddaljenih letališč. Otrokom bo všeč vožnja z ladjico okrog obzidja Valete, Popajeva vasica (Popeye Village), utrdbeni zid iz 19. stoletja Victoria Lines in številne druge utrdbe, vožnja na strehi avtobusa na čudovitem otoku Gozo in seveda mivkaste plaže.

3. Kam za zimske počitnice: V prirodoslovni muzej na Dunaju in v Bratislavo do galerije ogledal

Morda predlog res zveni nenavadno, da otroke ravno med počitnicami, ko bi se naj od učenja oddahnili, odpeljete v muzej in galerijo, a verjemite, da jih boste le stežka spravili ven. Dunajski prirodoslovni muzej je eden najbolj zanimivih, najpomembnejših in največjih prirodoslovnih muzejev na našem planetu. Največ pozornosti pritegnejo okostja treh dinozavrov, osupljivi pa so med drugim tudi minerali, meteoriti in okostja naših prednikov. Digitalni prikazi naredijo popotovanje skozi čas in planet toliko bolj zanimivo.

Le uro iz Dunaja se med zimskimi počitnicami podajte še v slovaško prestolnico. Tam bo otroke navdušila galerija Multium, ki z ogledali in drugimi optičnimi iluzijami pošteno stestira naše zaznavanje prostora.

4. Kam za zimske počitnice: V Karlovec v Aquatiko, v muzej domovinske vojne in po poteh Nikole Tesla

Akvarij Karlovac, Aquarium Karlovac
Foto:Aquariumkarlovac.com

Le nekaj minut vožnje čez našo južno mejo se lahko odpravite raziskovat podvodni sladkovodni svet v Aquatiko v Karlovec. Edini hrvaški sladkovodni akvarij je v namen izobraževanja financirala Evropska unija in na privlačen način predstavlja bogastvo hrvaških rek, jezer in močvirij na enem mestu. Tudi sama stavba je potisnjena pod zemljo. V Karlovcu je zanimivo obiskati tudi muzej domovinske vojne, od spomladi pa načrtujejo odprtje težko pričakovanega izkustvenega centra Nikole Tesla, ki je prav v Karlovcu obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. Izlet lahko naslednji dan nadaljujete s skokom v Tuheljske toplice.

Več informacij:

Akvarij Karlovec: TUKAJ

Kaj še početi v Karlovcu: TUKAJ

4. Kam za zimske počitnice: v Neapelj in Pompeje

Arheološki park Pompeji, Italija
Foto: Simone Antonazzo, Open Library ENIT

Če imate radi mesta in zgodovino, vam je z ugodnimi letalskimi povezavami iz Trsta in Benetk Neapelj hitro na dosegu roke. V februarju se temperature v povprečju gibajo med 9 in 15 stopinjami, zato za kopanje amalfijska obala ni primerna, Neapelj pa je živahen skozi vse leto in ima veliko ponuditi. Vsekakor sta med najbolj obiskanimi znamenitostmi v okolici arheološki park Pompeji, ki v tem času ponuja krasen razgled na zasnežen vulkan Vezuv, in staro rimsko mesto Herculaneum. Krasni sta tudi bližnji dramatični obmorski mesteci Sorrento in Positano, v katerih je pozimi neprimerno manj gneče.

Sprehod z grajskega griča in gradu St Elmo ponuja krasen razgled na mesto, v katerem je veliko priložnosti za obisk muzejev in kulinarične radosti. Konec koncev pice Margherita prihaja ravno iz Neaplja. Posebna gneča je v piceriji L’ antica pizzeria da Michele, znana po prizoru iz filma Jej, moli, ljubi z Julio Roberts.

Pridružite se nam tudi na družbenih omrežjih in v novičniku —>

Prijavi se na SANJAM. novičnik in na tvoj mejl bodo prispele le najboljše vsebine!
Hvala za zaupanje.Se gledamo in beremo,

Sanja

Preberite tudi:

Idealne 7-dnevne prvomajske destinacije

Budimpešta z otroki – kaj vse početi?

Praga z otroki – znamenitosti, ki jih bodo pritegnile

Marakeš – TOP 5 znamenitosti in 48-urni načrt obiska

Share