Heviz Madžarska termalno jezero
Potovanja

Zimske počitnice 2023: Odlične ideje, kam, če ne smučate

Šolske zimske počitnice so letos precej prej kot običajno. Če niste strastni smučarji, so tu super predlogi, kam na potepanje med zimskimi počitnicami 2023 namesto na bele strmine.

Letos zimske počitnice prej kot običajno

Prva skupina regij in občin gre letos zaradi nordijskega svetovnega prvenstva na zimske počitnice že 30. januarja (30. 1.– 3. 2.), druga skupina z osrednjeslovensko vred pa 6. februarja (6. 2.–10. 2.). Če ste med tistimi, ki počitnice načrtujete v zadnjem hipu, vam utegne priti prav nekaj odličnih idej za potepanja z otroki brez smučk in smučarskih desk.

1. Kam za zimske počitnice 2023: Na madžarski potep – Heviz, Blatno jezero, Aquaworld Budapest

Zimske počitnice na Madžarskem? Pa prav tam se utegnete imeti z otroki zelo lepo. Pravzaprav smo se tja odpravili kar tri zime zapored. Kaj bo otrokom zanimivega? Obiščite največje termalno jezero na svetu, primerno za kopanje, v Hévízu ob Blatnem jezeru.

Heviz Madžarska termalno jezero

Pozimi doseže do 25 stopinj, zaradi posebne, sicer zdravilne sestave, ste lahko v vodi le 30 minut. V bližini ne spreglejte čudovitega baročnega dvorca Festetics, tretjega največjega na Madžarskem, in otroke peljite v tamkajšnjo cukrászdo na tortice. Odlične so!

Obiščite benediktinski samostan na polotok Tihany s krasnim razgledom na jezero in skorajda pravljičnimi tradicionalnimi hiškami. Do tja se lahko odpravite s trajektom iz Siofoka, kjer se povzpnite po razgled v vrteči stolp. Zapeljite se še do Budimpešte, ki je prava zakladnica dogodivščin za otroke, in med drugim obiščite Aquaworld Budapest. Enega največjih notranjih vodnih parkov v Evropi. Nepozabne zimske počitnice zagotovljene!

Več informacij:

Heviz: splošne informacije TUKAJ, odpiralni časi TUKAJ

Aquapark Budapest: TUKAJ

2. Kam za zimske počitnice 2023: Po milejšo zimo na Malto

Februar je odličen čas za obisk Malte, saj se temperature dvignejo do 17 stopinj, res pa tvegate kakšen dan dežja. V povprečju dežuje sedem dni na mesec. Februarja so na Malti hotelske storitve ugodne, predlagam, da izberete hotel z notranjim bazenom. Tako bodo zimske počitnice otrokom zanimive tudi, če bo deževalo.
Dodatna prednost Malte so zelo poceni rent-a-car storitve in ugodne letalske Ryanair vozovnice iz Trsta, kar vam prihrani vožnjo do Benetk in bolj oddaljenih letališč. Otrokom bo všeč vožnja z ladjico okrog obzidja Valete, Popajeva vasica (Popeye Village), utrdbeni zid iz 19. stoletja Victoria Lines in številne druge utrdbe, vožnja na strehi avtobusa na čudovitem otoku Gozo in seveda mivkaste plaže.

3. Kam za zimske počitnice 2023: Na predotvoritev beneškega karnevala

Ključni del beneškega karnevala 2023 se sicer dogaja med 11. in 21. februarjem, a v času počitnic bo mogoče in vsekakor tudi vredno obiskati dva predotvoritvena dogodka beneškega karnevala, in sicer tradicionalno nočno predstavo na vodi na kanalu Cannaregio (sobota, 4. februar, 19.00 – 22.00) ter nedeljski dopoldanski karneval na ladijcah (5. februar). Ladje se zberejo pred prepoznavno stavbo Dogana da Mar v Dorsoduru ob 10.45 in prispejo do kanala Cannaregio ob 11.45 do mostu Tre Archi.

Če vam je beneške karneval predaleč ali prevelik finančni zalogaj, skočite 2. februarja ponoči na Ptuj na predotvoritven dogodek kurentovanja. Začetek pustnega časa naznanja še posebno mističen dogodek. Ob polnoči in ob soju ognja si kurenti prvič nadenejo zvonce ter z glasnim zvonjenjem pričnejo odganjati zimo in zlo. Več informacij o ptujskem kurentovanju: TUKAJ.

4. Kam za zimske počitnice 2023: V prirodoslovni muzej na Dunaju in v Bratislavo do galerije ogledal

Morda predlog res zveni nenavadno, da otroke ravno med počitnicami, ko bi se naj od učenja oddahnili, odpeljete v muzej in galerijo, a verjemite, da jih boste le stežka spravili ven. Dunajski prirodoslovni muzej je eden najbolj zanimivih, najpomembnejših in največjih prirodoslovnih muzejev na našem planetu. Največ pozornosti pritegnejo okostja treh dinozavrov, osupljivi pa so med drugim tudi minerali, meteoriti in okostja naših prednikov. Digitalni prikazi naredijo popotovanje skozi čas in planet toliko bolj zanimivo.

Le uro iz Dunaja se med zimskimi počitnicami podajte še v slovaško prestolnico. Tam bo otroke navdušila galerija Multium, ki z ogledali in drugimi optičnimi iluzijami pošteno stestira naše zaznavanje prostora.

5. Kam za zimske počitnice 2023: V Karlovec v Aquatiko, v muzej domovinske vojne in po poteh Nikole Tesla

Akvarij Karlovac, Aquarium Karlovac
Foto:Aquariumkarlovac.com

Le nekaj minut vožnje čez našo južno mejo se lahko odpravite raziskovat podvodni sladkovodni svet v Aquatiko v Karlovec. Edini hrvaški sladkovodni akvarij je v namen izobraževanja financirala Evropska unija in na privlačen način predstavlja bogastvo hrvaških rek, jezer in močvirij na enem mestu. Tudi sama stavba je potisnjena pod zemljo. V Karlovcu je zanimivo obiskati tudi muzej domovinske vojne, od spomladi pa načrtujejo odprtje težko pričakovanega izkustvenega centra Nikole Tesla, ki je prav v Karlovcu obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. Izlet lahko naslednji dan nadaljujete s skokom v Tuheljske toplice.

Več informacij:

Akvarij Karlovec: TUKAJ

Kaj še početi v Karlovcu: TUKAJ

Naroči se na brezplačen SANJAM. novičnik in si zagotovi dostop do najboljših vsebin.

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...