Visoki Atlas Maroko Sanja Macur Morocco High Atlas
Potovanja

15 nepozabnih doživetij na potovanju po Maroku

Se odpravljate na potovanje po Maroku? Ne bi mogla biti bolj vesela za vas! Maroko ponuja toliko fascinantnih doživetij in razgledov v eni sami državi. To so moji predlogi, kaj je res vredno doživeti.

Na mojem štirinajstdnevnem potovanju po Maroku se mi je marsikaj vsidralo v spomin, a doživetja, ki vam jih priporočam v tem članku, mi gredo najprej skozi misli, ko me kdo povpraša, kakšno je bilo potovanje. Nepozabno in vredno vsakega centa. Ste pripravljeni? Gremo!

Prevozite z avtom Srednji in Visoki Atlas

Če želite zares doživeti odročne predele mogočnega Atlasa in začutiti, kako se spreminjajo pokrajina, navade in ljudje v Maroku, vam toplo priporočam najem avtomobila v Fesu ali Marrakechu in pot do puščave.

Javni promet na vzhodni strani Atlasa je namreč boren ali pa ga na določenih poteh sploh ni, zato je edini preostali način ponudba turističnih agencij, ki pričarajo zagotovo lepo, a klasično turistično izkušnjo. A pot čez Atlas je tako osupljiva, lepa, tiha in samotna ter ceste res dobre, da bi jo bilo škoda doživeti tako površno.

Če se boste odločili za avtomobil, se lahko nadejate tudi, da vas bodo ustavile številne policijske kontrole, ki pa jih je nedvomno vredno doživeti, saj so policisti izjemno prijazni in radovedni, od kod. Večinoma vam želijo le zaželeti dobrodošlico v Maroku in vam zaželeti srečno pot. Vseeno se na cesti držite nizkih omejitev in računajte, da boste kilometre požirali počasi.

2. Srečajte maroške magote v ifranskem narodnem parku (Srednji Atlas)

Ustavite avtmobil! Na poti vas pozdravlja na desetine, na človeka navajenih, maroških magotov oziroma berberskih makakov. Kaj lepšega bi lahko človek doživel na poti? Rezervat, skozi katerega vodi cesta, premore največjo populacij teh ogroženih opic, ki živijo le še v Maroku in v Alžiriji.

National Geographic še navaja, da letno tihotapci odvzamejo iz narave 300 mladičev, ki končajo kot hišni ljubljenčki, in s tem močno ogrožajo populacijo. V naravi jih je le še okrog 6000.

3. Prespite pri domačinih v Visokem Atlasu

Luna del Fuego Atlas Morocco domačini muca hotel v Maroku
Luna del Fuego Atlas Morocco Sanja Macur

Nič vam ne bo približalo Maroka tako zelo kot bivanje pri domačinih v odročnih predelih Visokega Atlasa, kot je ljubka nastanitev Lune del Fuego na slikah. Večinoma ne znajo angleško, boste pa dobro prišli čez z znanjem francoščine.

V tem delu Maroka lahko pričakujete tradicionalne berberske družine in spoznate njihovo kulturo. Gre za izjemno gostoljubne ljudi, odlično kuhinjo, zelo prav pa vam bo na potovanju prišlo tudi, če se od domačinov naučite nekaj berberščine.

4. Odpravite se na živalski sejem in tržnico v Rich

Živalski in živilski sejem v Richu v Maroku

Zagotovo napotek, ki ga ne boste našli v nobenem vodniku in izkušnja, ki jo agencije ne ponujajo, doživetje pa je nepozabno. Sejem je ob ponedeljkih, če želite ujeti živali, pridite zgodaj, ko še ni prevroče. Na sejmu v Richu se zbere celo mesto, sejem ponuja tudi hrano, berberske preproge, obleke in druge stvari z bolšjaka. Turistov niso vajeni, gre za resnično pristno maroško izkušnjo sredi Atlasa, ki se občuti kot potovanje nazaj v času. Oslička lahko kupite za zgolj 16 evrov.

Sejem v Richu_živilska tržnica_Maroko_ Moroccan market
Osel na živalskem sejmu v Richu_potovanje po Maroku_donkey Morocco

5. Doživite sončni vzhod in zahod na sipinah

Prav nič me ne bi moglo pripraviti na to, kar je prišlo, ko je vzšlo sonce na sipinah v Merzougi. Na čudovito svetlobo, ki je rdeče-oranžno obarvala sipine, na prostranost, tišino, na občutek, da si prispel na konec sveta. In se začenja novo življenje. Presenetil me je naval najglobjih čustev. Nepričakovano so se ulile solze. 

Sončni zahod v Merzougi je tudi lep, a glasen, veliko je prometa in ljudi. Vzhod pa je doživetje, ki ga uvrščam na sam vrh svojega potovanja po Maroku. Namig: prespite v katerem izmed hotelov tik boste lahko šli peš ali se odločite za kampe globje v puščavi. In da vas ne bo presenetilo: po pesku je težko hoditi. Privoščite si noč v dvorcu in zajtrk ob sipinah, priporočam Riad Kasbah Aiour.

Dvorec Riad Kasbah Aiour Merzouga

6. Spoznavajte domačine na poti

Maročani so po svoji naravi izjemno gostoljubni in prijazni, še posebej v odročnejših berberskih predelih in manjših krajih, kjer ni masovnega turizma. Naredili bodo vse, da se boste v Maroku počutili dobrodošli in da boste izvedeli čim več o njihovi kulturi.

Nikakor ni potrebe po kakršnem koli strahu. Celo potovanje sem se počutila izjemno varno in dobrodošlo, v odročnejših predelih tudi kot kdaj kot Nezemljan, saj sem kot ženska potovala sama in tega niso vajeni. Popotniška previdnost seveda ni nikjer odveč. Potujte podnevi, če potujete sami, spoštujte kulturo oblačenja, ki zahteva pokrite roke in noge, in v gneči ne izpostavljajte vrednejših stvari. Sicer pa lepa beseda lepo mesto najde.

7. Preizkušajte lokalno maroško hrano

Tajin Galia moroccan food maroška hrana
Galia je izvrstna maroška jed z govedino.

Pomemben del potovanja po Maroku je nedvomno maroška hrana, ki je izjemno okusna in ne pretirano začinjena. Med jedmi, ki jih enostavno morate poskusiti, so piščančji tajin, tajin galia, kuskus, špinačni zavitek, khobz (lepinji podoben hrustljav kruh), figovo marmelado, sladice iz listnatega testa. Kot znak gostoljubja Maročani vedno ponudijo metin čaj, a vam toplo priporočam, da ga izpustite, saj vam lahko njihov ne dovolj prekuhana voda povzroča prebavne težave.

Del izkušnje je tudi to, da se hrana zelo dolgo kuha. Na meniju je zato pogosto zapisan tudi čas priprave (na primer 120 minut). Hrano zato v nastanitvi naročite pravočasno ali pa, če ste zelo lačni, izbirajte po tem, kar se kuha manj časa.

8. Podajte se na kopanje z domačini v naravni termalni vrelec

Naravni vrelec Atlas Maroko Natural spring Morocco Atlas Mountains
Ženske se odpravljajo na kopanje v naravni vrelec Naravni vrelec Atlas Maroko Natural spring Morocco Atlas Mountains

Maroko ima kar 117 naravnih termalnih vrelcev, 29 izmed njih jih ima zaradi svoje mineralne sestave zdravilne učinke, kot je zdravljenje revmatičnih in dihalnih obolenj ter lajšanje kroničnih bolečin. Voda ima ponekod v izvir tudi do 60 stopinj. Podate se lahko v katere izmed znanih toplic, kot so Moulay Yacoub, a če si želite res pristnega doživetja, se podajte do naravnega vrelca, in se okopajte v naravi z domačini. V vrelcu, ki sem ga obiskala, se moški in ženske pri kopanju menjavajo na 20 minut. Nekateri se povsem slečejo, sedejo v vročo vodo in polivajo z njo. Čeprav je voda strašansko vroča! Jaz sem ubrala milejšo pot in se po vodi sprehajala do gležnjev od bolj hladne do bolj vroče.

9. Posedite nad znamenito vijugasto cesto v kanjonu reke Dades (Gorge du Dades)

Že mogoče, da bo treba prevoziti kar nekaj ovinkov za razgled na znamenito vijugasto cesto skozi kanjon reke Dades, a tega nedvomno ne boste obžalovali. Pot do tja pelje mimo prelepih peščenih kasbahov in nenavadnih skalnatih struktur in barv, soteska pa je z visokimi prepadnimi stenami osupljivo mogočna. Na vrhu boste lahko občudovali tudi razgled na vrhove Visokega Atlasa in si privoščili kavo ali kosilo.

10. Obiščite nomade v gorovju nad kanjonom reke Todre (Todra Gorge)

Nomadi v gorah nad kanjonom reke Todre

Treking nad prelepim kanjonom reke Todre je absolutno vreden vzpona. Tako lahko in hitro boste težko kje drugje prišli nad 2000 metrov. V gorah lahko s pomočjo lokalnega vodiča obiščite nomade na višini okrog 2000 m. Poleti prebivajo pod šotori in pozimi v jamah, ženske pletejo preproge, otroci skrbijo za živali, običajno osle. Kar dva- do trikrat dnevno se spustijo z njimi v dolino do vode.

High Atlas_Morocco, Todra

Na poti tja doživite tudi prelep razgled na oazo in mesto Tinghir.

Tinghir_morocco

11. Skozi Ait Ben Haddouju z lokalnim vodičem

Ait Benhaddou

Če ste oboževalec filma Gladiator, enostavno morate obiskati Ait Ben Haddou, starodaven kasbah, v celoti narejen iz peska, vode in gline, v katerem so posneli kar 35 filmov. Splača se nameniti kakšen evro ali dva za lokalnega vodiča (brez skrbi, našel vas bo sam), ki vas bo popeljal skozi kasbah, vam povedal kaj o svojih spominih iz snemanja filma in vas peljal v svoj dom.

V kasbahu, v katerem še vedno živi okrog deset družin, še vedno nimajo elektrike, so jim pa napeljali vodo. Obiščite čudovite prodajalne berberskega nakita in bodite odločni pri pogajanju za ceno, opazujte lokalne umetnike pri risanju z žefranom in ognjem in vsekakor vstanite pravočasno, da doživite sončni vzhod. Priporočam teraso nastanitve Chez Brahim, kjer boste imeli kasbah na dlani.

Ait Benhaddou, kasbah, Maroko, roadtrip, Morocco

12. Doživite večerni Marrakech

Ah, Marrakech, mesto, ki ti zleze pod kožo. V Marrakechu je toliko lepega za videti, a nič ti ne ostane v spominu tako zelo, kot dinamično eksotično večerno vzdušje in dogajanje. Kaj bi najraje doživeli? Ples kobre, porisovanje s kano, ulične družabne igre, afriške ritme, okušanje svežih sadnih sokov in iz loncev se čudovito kadeče maroške hrane, ki zavzema trg Jemma el Fna, enega najbolj fascinantnih trgov na svet? Vse je tu. Od tam se sprehodite do minareta mošeje Koutobuia in si vtisnite v spomin te nepozabne trenutke.

13. Preživite dan v živalskem vrtu v Rabatu

Flabingi v živalskem vrtu v Rabatu

O, ja! Pošiljam vas v živalski vrt. Ampak … a je to živalski vrt, botanični vrt ali nacionalni park? Doživetje, ki ga, obljubim, ne boste pozabili. Prostrane ograde, čudovito rastje in celo slapovi v ogradah, dajejo obiskovalcu občutek, da je vstopil v življenjski prostor teh krasnih eksotičnih živali. Mnoge imaš le redko priložnost videti drugje, živalski vrt pa je tudi izjemno urejen in čist. Za dostop do tja priporočam taxi (cca 4 evre) ali grand taxi (cca 2 evra) iz Rabata.

14. Izgubite se v labirintu najstarejše medine na svetu v Fesu

Sanja Macur Fes medina (1)

Nekaj je gotovo. V medini v Fesu se ne moreš ne izgubiti. Labirint 9500 ulic, ki premore kar 350 mošej, te vrti v začaranem krogu, ki ga dodatno otežujejo na izgubljene prežeči se domačini. Vedo, da obiskovalc potrebujejo pomoč pri iskanju znamenitosti in izhoda, za kar radi računajo ali te odpeljejo v katero izmed prodajaln začimb ali usnja. Z malo iznajdljivosti lahko najdeš izhod tudi sam, če le vzameš izgubljanje kot del dogodivščine. Za usmeritev je treba povprašati prodajalce v trgovinah, ki jim edinim ni v interesu, da vas vodijo naokrog. V prelepi, 700 let stari medini, se sicer nahajajo znamenite pridelovalnice usnja in najstarejša univerze na svetu, prelepa mošeja Karaouiyn, ki sprejme kar 21.000 obiskovalcev, ob petkih so njena številna vrata odprta, medina pa veliko bolj umirjena.

15. Ujemite sončni zahod nad Fesom z domačini

Sončni zahod nad Fesom

Ne vem, zakaj, a sončni zahod nad Fesom, z vrha pri grobnicah Marinidov (Marinid Tombs) ima prav poseben čar. Ko opazuješ pod sabo največjo in najstarejšo medino na svetu v vsej svoji veličini, kako jo prehajajo zadnji sončni žarki in pri tem nežno barvajo grobnice, se, v polnosti zaveš, da si res na izjemnem potovanju. Tja se po sončni zahod odpravijo tudi mnogi domačini, posedajo in poslušajo glasbo. Ko sonce zaide, pravijo, ni varno pešačiti navzdol čez nočno medino, ulice so labirintaste, ozke in temne.

Sicer pa je bilo potovanje po Maroku zame izjemno lepa, varna in prijetna izkušnja, pa sem jo kot ženska z avtom, avtobusom in vlakom prepotovala sama.

Se gledamo in beremo tudi na mojem Instagramu.

Mogoče ti bo všeč tudi ...