Visoki Atlas Maroko Sanja Macur Morocco High Atlas
Potovanja

Potovanje po Maroku: 15 nepozabnih doživetij

Se odpravljate na potovanje po Maroku? Ne bi mogla biti bolj vesela za vas! Maroko ponuja toliko osupljivih doživetij in razgledov. To so moji predlogi, kaj si je res vredno ogledati in kaj doživeti.

Na mojem solo štirinajstdnevnem potovanju po Maroku se mi je marsikaj vsidralo v spomin, a doživetja, ki vam jih priporočam v tem članku, mi gredo najprej skozi misli, ko me kdo povpraša, kakšno je bilo potovanje. Nepozabno in vredno vsakega centa. Ste pripravljeni? Gremo!

1. nepozabno doživetje na potovanju po Maroku: Prevozite z avtom Srednji in Visoki Atlas

Če želite zares doživeti odročne predele mogočnega Atlasa in začutiti, kako se spreminjajo pokrajina, navade in ljudje v Maroku, vam toplo priporočam potovanje po Maroku z avtomobilom.

Javni promet na vzhodni strani Atlasa je namreč boren ali pa ga na določenih poteh sploh ni, zato je edini preostali način ponudba turističnih agencij, ki pričarajo zagotovo lepo, a klasično turistično izkušnjo. A pot čez Atlas je tako osupljiva, lepa, tiha in samotna ter ceste res dobre, da bi jo bilo škoda doživeti tako površno.

Če se boste odločili za avtomobil, se lahko nadejate tudi, da vas bodo ustavile številne policijske kontrole, ki pa jih je nedvomno vredno doživeti, saj so policisti izjemno prijazni in radovedni, od kod ste. Večinoma vam želijo le zaželeti dobrodošlico v Maroku in srečno pot. Vseeno se na cesti držite nizkih omejitev in računajte, da boste kilometre požirali počasi.

2. nepozabno doživetje na potovanju po Maroku: Srečajte maroške magote v ifranskem narodnem parku (Srednji Atlas)

Ste ze odločili za potovanje po Maroku z avtomobilom? Ustavite se v ifranskem narodnem parku! Na poti vas pozdravlja na desetine, na človeka navajenih maroških magotov oziroma berberskih makakov. Kaj lepšega bi lahko človek doživel na poti? Rezervat, skozi katerega vodi cesta, premore največjo populacij teh ogroženih opic, ki živijo le še v Maroku in v Alžiriji.

National Geographic še navaja, da letno tihotapci odvzamejo iz narave 300 mladičev, ki končajo kot hišni ljubljenčki, in s tem močno ogrožajo populacijo. V naravi jih je le še okrog 6000.

3. nepozabno doživetje na potovanju po Maroku: Prespite pri domačinih v Visokem Atlasu

Luna del Fuego Atlas Morocco domačini muca hotel v Maroku
Luna del Fuego Atlas Morocco Sanja Macur

Nič vam ne bo približalo Maroka tako zelo kot bivanje pri domačinih v odročnih predelih Visokega Atlasa. Na fotografijah je ljubka nastanitev Luna del Fuego. Večinoma domačini ne znajo angleško, boste pa dobro prišli čez z znanjem francoščine.

V tem delu Maroka lahko pričakujete tradicionalne berberske družine in spoznate njihovo kulturo. Gre za izjemno gostoljubne ljudi, odlično kuhinjo, zelo prav pa vam bo na potovanju prišlo tudi, če se od domačinov naučite nekaj berberščine in odprete svoje srce za drugačnost.

4. nepozabno doživetje na potovanju po Maroku: Odpravite se na živalski sejem in tržnico v Rich

Živalski in živilski sejem v Richu v Maroku

Zagotovo napotek, ki ga ne boste našli v nobenem vodniku in izkušnja, ki jo agencije, ki organizirajo potovanja po Maroku, ne ponujajo, doživetje pa je nepozabno. Sejem je ob ponedeljkih, če želite ujeti živali, pridite zgodaj, ko še ni prevroče. Na sejmu v Richu se zbere celo mesto, sejem ponuja tudi hrano, berberske preproge, obleke in druge stvari z bolšjaka. Turistov niso vajeni, gre za resnično pristno maroško izkušnjo sredi Atlasa, ki se občuti kot potovanje nazaj v času.

Sejem v Richu_živilska tržnica_Maroko_ Moroccan market
Osel na živalskem sejmu v Richu_potovanje po Maroku_donkey Morocco

5. nepozabno doživetje na potovanju po Maroku: Doživite sončni vzhod in zahod na sipinah

Prav nič me ne bi moglo pripraviti na to, kar je prišlo, ko je vzšlo sonce na sipinah v Merzougi. Zagotovo eden izmed najbolj nepozabnih vrhuncev potovanja po Maroku. Na čudovito svetlobo, ki je rdeče-oranžno obarvala sipine, na prostranost, tišino, na občutek, da si prispel na konec sveta. In se začenja novo življenje. Presenetil me je naval najglobjih čustev. Nepričakovano so se ulile solze. 

Sončni zahod v Merzougi je tudi lep, a glasen, veliko je prometa in ljudi. Namig: prespite v katerem izmed hotelov tik ob sipinah, tako boste lahko šli do njih peš ali se odločite za kampe globje v puščavi. In da vas ne bo presenetilo: po pesku je težko hoditi in zjutraj je strašansko mrzel. Privoščite si noč v dvorcu in zajtrk ob sipinah, priporočam dvorec Riad Kasbah Aiour. Imajo izvrstno pozicijo in izjemno okusen zajtrk ob sipinah.

Dvorec Riad Kasbah Aiour MerzougaBooking.com

6. nepozabno doživetje v Maroku: Spoznavajte domačine na poti

Maročani so po svoji naravi izjemno gostoljubni in prijazni, še posebej v odročnejših berberskih predelih in manjših krajih, kjer ni masovnega turizma. Naredili bodo vse, da se boste v Maroku počutili dobrodošli in da boste izvedeli čim več o njihovi kulturi. Seveda, v Maroku si je vredno marsikaj ogledati, a pri tem ne pozabite, da vam lahko da najpristnejšo izkušnjo ravno kakovosten stik z domačini, za kar pa si je treba vzeti čas in se opremiti z nekaj potrpljenja.

Ni potrebe po kakršnem koli strahu. Celo potovanje sem se počutila izjemno varno in dobrodošlo, v odročnejših predelih tudi kdaj kot Nezemljan, saj sem kot ženska potovala sama in tega niso vajeni. Popotniška previdnost seveda ni nikjer odveč. Potujte podnevi, spoštujte kulturo oblačenja, ki zahteva pokrite roke in noge, in v gneči ne izpostavljajte vrednejših stvari. Sicer pa lepa beseda lepo mesto najde.

7. nepozabno doživetje na potovanju po Maroku: Preizkušajte lokalno maroško hrano

Tajin Galia moroccan food maroška hrana
Galia je izvrstna maroška jed z govedino.

Pomemben del potovanja po Maroku je nedvomno maroška hrana, ki je izjemno okusna in ne pretirano začinjena. Med jedmi, ki jih enostavno morate poskusiti, so piščančji tajin, tajin galia, kuskus, špinačni zavitek, khobz (lepinji podoben hrustljav kruh), figovo marmelado, sladice iz listnatega testa. Kot znak gostoljubja Maročani vedno ponudijo metin čaj, a vam toplo priporočam, da ga izpustite, saj vam lahko njihova ne dovolj prekuhana voda povzroča prebavne težave.

Del izkušnje je tudi to, da se hrana zelo dolgo kuha. Na meniju je zato pogosto zapisan tudi čas priprave (na primer 120 minut). Hrano zato v nastanitvi naročite pravočasno ali pa, če ste zelo lačni, izbirajte po tem, kar se kuha manj časa. Fotografija zajtrka je iz nastanitve Riad Kasbah Aiour v Merzougi.

8. nepozabno doživetje na potovanju po Maroku: Podajte se na kopanje z domačini v naravni termalni vrelec

Naravni vrelec Atlas Maroko Natural spring Morocco Atlas Mountains
Ženske se odpravljajo na kopanje v naravni vrelec Naravni vrelec Atlas Maroko Natural spring Morocco Atlas Mountains

Maroko ima kar 117 naravnih termalnih vrelcev, 29 izmed njih jih ima zaradi svoje mineralne sestave zdravilne učinke, kot je zdravljenje revmatičnih in dihalnih obolenj ter lajšanje kroničnih bolečin. Voda ima ponekod v izviru tudi do 60 stopinj. Podate se lahko v katere izmed znanih toplic, kot so Moulay Yacoub, a če si želite res pristnega doživetja, se podajte do naravnega vrelca, in se okopajte v naravi z domačini. V vrelcu, ki sem ga obiskala, se moški in ženske pri kopanju menjavajo na 20 minut. Nekatere ženske, ki so sicer zakrite, se povsem slečejo, sedejo v vročo vodo in polivajo z njo. Čeprav je voda strašansko vroča! Ubrala sem milejšo pot in se po vodi sprehajala do gležnjev, od bolj hladne do bolj vroče.

9. nepozabno doživetje na potovanju po Maroku: Posedite nad znamenito vijugasto cesto v kanjonu reke Dades (Gorge du Dades)

Že mogoče, da bo treba prevoziti kar nekaj ovinkov za razgled na znamenito vijugasto cesto skozi kanjon reke Dades, a tega nedvomno ne boste obžalovali. Pot do tja pelje mimo prelepih peščenih kasbahov in nenavadnih skalnatih struktur in barv, soteska pa je z visokimi prepadnimi stenami osupljivo mogočna. Na vrhu boste lahko občudovali tudi razgled na vrhove Visokega Atlasa in si privoščili kavo ali kosilo.

10. nepozabno doživetje na potovanju po Maroku: Obiščite nomade v gorovju nad kanjonom reke Todre (Todra Gorge)

Nomadi v gorah nad kanjonom reke Todre

Treking nad prelepim kanjonom reke Todre je absolutno vredno umestiti v potovanje po Maroku. Tako lahko in hitro boste težko kje drugje prišli nad 2000 metrov. V gorah lahko s pomočjo lokalnega vodiča obiščite nomade na višini okrog 2000 m. Poleti prebivajo pod šotori in pozimi v jamah, ženske pletejo preproge, otroci skrbijo za živali, običajno osle. Kar dva- do trikrat dnevno se spustijo z njimi v dolino do vode.

11. nepozabno doživetje na potovanju po Maroku: Skozi Ait Ben Haddouju z lokalnim vodičem

Ait Benhaddou

Če ste oboževalec filma Gladiator, enostavno morate obiskati Ait Ben Haddou, ko potujete po Maroku. Ait Ben Haddou je starodaven kasbah, v celoti narejen iz peska, vode in gline, v katerem so posneli kar 35 filmov. Splača se nameniti kakšen evro ali dva za lokalnega vodiča (brez skrbi, našel vas bo sam), ki vas bo popeljal skozi kasbah, vam povedal kaj o svojih spominih iz snemanja filma in vas peljal v svoj dom.

V kasbahu, v katerem še vedno živi okrog deset družin, še vedno nimajo elektrike, so jim pa napeljali vodo. Obiščite čudovite prodajalne berberskega nakita in bodite odločni pri pogajanju za ceno, opazujte lokalne umetnike pri risanju z žefranom in ognjem in vsekakor vstanite pravočasno, da doživite sončni vzhod. Priporočam teraso nastanitve Chez Brahim, kjer boste imeli kasbah na dlani.

Ait Benhaddou, kasbah, Maroko, roadtrip, Morocco

12. nepozabno doživetje na potovanju po Maroku: Doživite večerni Marakeš

Ah, Marakeš, mesto, ki ti zleze pod kožo. V Marakešu je toliko lepega za videti, a nič ti ne ostane v spominu tako zelo, kot dinamično eksotično večerno vzdušje in dogajanje. Kaj bi najraje doživeli?

Ples kobre, porisovanje s kano, ulične družabne igre, afriške ritme, okušanje svežih sadnih sokov in iz loncev se čudovito kadeče maroške hrane, ki zavzema trg Jemma el Fna, enega najbolj fascinantnih trgov na svet? Vse je tu. Od tam se sprehodite do minareta mošeje Koutobuia in si vtisnite v spomin te nepozabne trenutke.Booking.com

13. nepozabno doživetje na potovanju po Maroku: Preživite dan v živalskem vrtu v Rabatu

Flabingi v živalskem vrtu v Rabatu

O, ja! Pošiljam vas v živalski vrt. Ampak … a je to živalski vrt, botanični vrt ali nacionalni park? Doživetje, ki ga, obljubim, ne boste pozabili. Prostrane ograde, čudovito rastje in celo slapovi v ogradah, dajejo obiskovalcu občutek, da je vstopil v življenjski prostor teh krasnih eksotičnih živali. Mnoge imaš le redko priložnost videti drugje, živalski vrt pa je tudi izjemno urejen in čist. Za dostop do tja priporočam taxi (cca 4 evre) ali grand taxi (cca 2 evra) iz Rabata.

14. nepozabno doživetje na potovanju po Maroku: Izgubite se v labirintu najstarejše medine na svetu v Fesu

Sanja Macur Fes medina (1)

Nekaj je gotovo. V medini v Fesu se ne moreš ne izgubiti. To vzemite kot posebno doživetje na potovanju po Maroku. Labirint 9500 ulic, ki premore kar 350 mošej, te vrti v začaranem krogu, ki ga dodatno otežujejo na izgubljene prežeči se domačini. Vedo, da obiskovalc potrebujejo pomoč pri iskanju znamenitosti in izhoda, za kar radi računajo ali pa te odpeljejo v katero izmed prodajaln začimb ali usnja. Z malo iznajdljivosti lahko najdeš izhod tudi sam, če le vzameš izgubljanje kot del dogodivščine.

Za usmeritev je treba povprašati prodajalce v trgovinah, ki jim edinim ni v interesu, da vas vodijo naokrog. V prelepi, 700 let stari medini, se sicer nahajajo znamenite pridelovalnice usnja in najstarejša univerze na svetu, prelepa mošeja Karaouiyn, ki sprejme kar 21.000 obiskovalcev, ob petkih so njena številna vrata odprta, medina pa veliko bolj umirjena.

15. nepozabno doživetje na potovanju po Maroku: Ujemite sončni zahod nad Fezom z domačini

Sončni zahod nad Fesom

Ne vem, zakaj, a sončni zahod nad Fezom, z vrha pri grobnicah Marinidov (Marinid Tombs), ima prav poseben čar. Ko opazuješ pod sabo največjo in najstarejšo medino na svetu v vsej svoji veličini, kako jo prehajajo zadnji sončni žarki in pri tem nežno barvajo grobnice, se, v polnosti zaveš, da si res na izjemnem potovanju. Tja se po sončni zahod odpravijo tudi mnogi domačini, posedajo in poslušajo glasbo. Ko sonce zaide, pravijo, ni varno pešačiti navzdol čez nočno medino, ulice so labirintaste, ozke in temne.

Preberite še:

Sicer pa je bilo potovanje po Maroku zame izjemno lepa, varna in prijetna izkušnja. Čez Maroko sem potovala 14 dni, z avtom, avtobusom in vlakom. Za še več popotniškega in življenjskega navdiha se spodaj prijavite na moj mejling in se mi pridružite na družbenih omrežjih s klikom na ikone.

Se gledamo in beremo,

Sanja

Prijavi se na SANJAM. novičnik in na tvoj mejl bodo prispele le najboljše vsebine!
Hvala za zaupanje.Pridružite se mi na družbenih omrežjih

Delite vsebino z drugimi

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...