Potovanja

Transilvanija – roadtrip po deželi Drakule

Vas mika Transilvanija? Krompirjeve počitnice so kot nalašč za potovanje po Transilvaniji, saj ima tam noč čarovnic zaradi mita o Drakuli prav poseben čar. V Romuniji boste odpotovali v povsem drug svet, se izgubljali v mračnih srednjeveških gradovih, sanjarili ob neskončnih poljih, posipanih z ovcami in pastirji, ter dobro in poceni jedli.

Romantična transilvanska pokrajina in čreda ovc ob sončnem zahodu

Transilvanija: kaj smo obiskali na naši poti

  • grad Bran
  • Brašov
  • Korvinov grad
  • Sibiu
  • Karpati – z gondolo nad znameniti prelaz Trafangal
  • Temišvar

Če imate na voljo le teden dni, si vsekakor za potovanje po Transilvaniji ne zadajte preveč, ker je v tem delu Romunije promet zelo počasen, razdalje med transilvanskimi znamenitostmi pa velike. Na poti pa toliko čudovitega. Ugotovili boste, da je Transilvanija veliko več kot le ikoničen grad grofa Drakule.

Grad Bran je glavna turistična atrakcija Transilvanije

Kaj pričakovati med potovanjem po Transilvaniji?

V nasprotju s številnimi stereotipi, na svoji poti nismo imeli prav nobenih težav s pregovorno veliko tatvinami, romunskimi berači in samosvojimi policisti. Nasprotno, naše potovanje je bilo varno in umirjeno, tudi ponoči smo se povsod počutili dobrodošli in varni. Res pa je, da Transilvanija nje premore tako velikih mest, kot je na primer Bukarešta, ki šteje 1,8 milijona prebivalcev. Največje mesto Transilvanije, ki zajema zahodni in osrednji del Romunije, je Temišvar s cca 330.000 prebivalci.

Pričakujete lahko:
* Zelo počasne ceste, zna se vam zgoditi, da boste tudi 100 km prepeljali 40 km/h za vozovi in traktorji.

Pripravite se na zelo počasno potovanje skozi transilvanske vasi.

* Nizke cene. Da smo za 4 osebe (2 otroka in 2 odrasla) v tedn dni roadtripa porabili 680 evrov za pot, prenočišča, hrano in vstopnine, vse pove.
* Hladno podnebje. Če se tja odpravljate oktobra, pričakujte zimske temperature in sneg. Za spomin si kupite tople copate iz ovčje volne ali kakšen kos čudovite suhe robe.

* Odlično hrano, predvsem, če jeste meso. Za nizko ceno boste lahko uživali v golažih, čorbah in zeljnih jedeh, pričakujte predvsem veliko svinine in teletine. Težko hrano Romuni največkrat poplaknejo z domačih brendijem iz sliv, hrušk ali jabolk. Če mesa ne jeste, bi utegnili imeti izziv z iskanjem brezmesnih jedi.
* Srce parajočo revščino ob glavni cesti skozi Transilvanijo in prelep gorski razgled na mogočne Karpate tekom celega potovanja.
* Potovanje nazaj v času. Prelepi pogledi na transilvansko pokrajino, posuto z ovcami in v ovčje kože odete pastirje, se vam bodo za vedno vtisnili v spomin.

Če v Transilvanijo potujete jeseni, se zelo toplo oblecite.

* Nič manj vas ne bodo navdušile čudovito ohranjene srednjeveške vasi in mesta ter temačne baročne cerkve.

Kaj ima grad Bran v resnici s slavnim grofom Drakula?

Gre za izmišljen knjižni in kasneje filmski lik, ki se je rodil iz istoimenske knjige irskega pisatelja Brama Stockerja. Zgodba o kruti Drakuli je v knjigi postavljena v grad med Transilvanijo in Romunijo, del filma pa so posneli ravno v gradu Bran.

Grad Bran

Vendarle naj bi zgodba o Drakuli temeljila na resničnem, izjemno krutem vladarju, Vladu Tepežu (tudi Vlad III.), ki se je rodil leta 1431 v Transilvaniji, viteško ime njegovega očeta pa jebilo Drac, kar pomeni zmaj. Po težkem otroštvu v turškem ujetništvu, je Vlad Tepež odrasel v okrutnega vladarja, med drugim je nasprotnike in turške sovražnike natikal na kole in jih prepuščal počasni smrti.

Zgodbe o njegovi krutosti, ki so krožile med prebivalstvom, je nato irski pisatelj leta 1897 prelevil v knjigo Drakula, po kateri so bile posnete številne filmske upodobitve Drakule.

Tržno priložnost so prebivalci Transilvanije pograbili z obema rokoma in lahko tako na tržnici pod vznožjem gradu Bran kupimo vampirske zobe, ogrinjala ali se odpravimo v Drakulovo hišo strahov.

Notranjost gradu Bran

V gradu, ki je vsekakor vreden ogleda, si lahko ogledamo ogledamo mučilne naprave in druge zanimivosti iz življenja Vlada Tepeža. V času noči čarovnic ime obisk gradu še poseben čar, saj ga krasijo buče in drugi strašljivi detajli.

Brașov s hollywoodskim napisom

Najbližje mesto gradu Brad, germansko mesto Brașov, je tudi eno izmed najpomembnejših središč Transilvanije. Na bližnjih hribih se v stilu napisa Hollywood bohoti ime mesta, ki latinščini pomeni krona. V Brașovu se splača prespati, saj se vam obeta prijeten sprehod skozi živahno univerzitetno mesto s številnimi znamenitostmi. Glavni med njimi sta mračna luteranska baročna Črna cerkev (Biserica Neagra) z največjim zvonom v Romuniji, mogočnimi vhodnimi vrati, bogato zbirko transilvanskih preprog in orglami s kar 4000 cevmi.

Vsekakor se sprehodite tudi skozi srednjeveška Katarinina vrata, ki bi lahko bila tudi navdih za katerega izmed Disneyevih filmov o princih in princesah. Mesto ima lep večerni utrip, s številnimi odličnimi restavracijami. Pripravite se na obilico svinine in ovčjega sira. Ker sira in svinine ne smem jesti, sem imela pogosto kar precejšen izziv najti jedi brez teh dveh sestavin.

Korvinov grad -“must see” Transilvanije brez primere

Korvinov grad je drugi največji grad v Evropi.

Grad Bran pa vsekakor ni edini grad, ki si ga je vredno ogledati v Transilvaniji. V svoj načrtov obiskov, če je le mogoče, umestite še Korvinov grad (Castelul Corvinilor), ki je eden največjih evropskih gradov in ena največjih znamenitosti Transilvanije.

Ko ga boste ugledali, boste razumeli, zakaj – jemlje dih z vseh zornih kotov, s svojo velikostjo in številnimi visokomi stolpi, balkoni in mogočnimi bastijoni. Brez širokokotnega objektiva, ga boste le stežka ujeli celega v fotografijo. V gradu Korvin, ki je bil kar petkrat požgan, se je sicer rodil Matija Korvin, nam bolje znan kot sloviti Kralj Matjaž. Do gradu vodi slikovit most nad reko Zlasti, slikoviti pa so tudi razgledi iz gradu, katerega notranjost le obiščite.

Sprehodite se čez viteške dvorane in pokukajte v 30 metrov globok vodnjak, ki so ga po legendi kar 15 let kopali trije turški zaporniki v zameno za svobodo. Ko so se dokopali do vode, jim svobode niso dali. Na steni vodnjaka je zato napis: “Imate vodo, duše pa ne.” Če imate dober želodec, si oglejte še srednjeveške mučilne naprave v kleti gradu. Kar se tiče mene, sem po eni sami minuti, ogled mučilnih naprav zaključila. Pod gradom lahko kupite lokalno suho roko in čudovite volnene izdelke.

Sibiu – očarljiv muzej na prostem

Sibiu, pomembno kulturno središče Romunije, je krasno ohranjeno srednjeveško transilvansko mesto in pravi arhitekturni biser. Nekoč je bilo to eno od sedmih etnično germanskih mest s saško univerzo, kjer so leta 1544 natisnili prvo romunsko knjigo.

Glavni trg mesta Sibiu

Tu boste našli najstarejšo romunsko restavracijo, Butoiul de Aur, in najstarejšo pivnico, pa Brukenthalovo palačo na ogromnem Velikem trgu, ki meri kar 142 metrov v dolžino in 93 metrov v širino.

Predvsem pa pa uživajte v sprehodu po tlakovanih srednjeveških ulicah in se povzpnite na katero izmed razglednih točk, saj je pogled na opečnate strehe srednjeveških hiš eno lepših doživetij v mestu.

Naravni biser potovanja po Transilvaniji: Karpati in gorska cesta Transfăgărășan

Karpati se raztezajo čez sedem držav in vas spremljajo celo pot skozi potvanje po Transilvaniji.

Četudi niste ljubitelj gora ali vsaj ne hoje v hribe, med potovanjem po Transilvaniji ne zamudite priložnosti, da se z gondolo podate v osrčje mogočnih Karpatov, ki se raztezajo čez kar sedem držav in so z 1500 km dolžine drugo najdaljše gorovje v Evropi.

Gondola vodi do gorskega jezera Balea in se vzpenja nad za mnoge eno najlepših gorskih cest na svetu Transfăgărășan.

Zgraditi jo je dal diktator Nicolae Ceaușescu, ravno tako penzion ob jezeru, kjer je imel svojo rezidenco. Cesta nima varovalne ograje in je zaradi zahtevnih pogojev težko prevozna, zato je zahtevala že številne smrtne žrtve. Konec oktobra boste v Karpatih že do kolen v snegu.

Obisk jezera Balea v Karpatih

Pisani Temišvar (Timișoara) – prizorišče romunske revolucije

Trg enotnosti v Temišvaru.

Temišvar (Timișoara), mesto, v katerem se je leta 1989 začela Romunska revolucija in zrušila komunistični režim, dandanes navduši s svojim sproščenim mestnim vzdušjem in arhitekturo, ki spominja na Dunaj, zato so mestu nadeli vzdevek mali Dunaj.

Številne kavarne, restavracije, parki, prodajalne, vrtovi in znamenitosti so na dosegu sprehoda, zato je res smiselno vzeti nastanitev v centru mesta. Vzemite si čas za posedanje na glavnem trgu, Trgu zmage, oglejte si tamkajšnjo Nacionalno opero in osupljivo pravoslavno katedralo na drugi strani trga, katere stolp se dviga kar 90 metrov visoko, in nosi eno glavnih podob mesta.

Pisana baročna in secesijska pročelja mestnih hiš s spomenikom kugi na sredini, vas bodo pričakala na najlepšem trgu v mestu, Trgu združitve, kjer si privoščite kavico v katerem izmed lokalčkov in uživajte v razgledu. Tudi priložnosti za nakupovanje je v Temišvaru obilo.

Ključna dejstva o našem potovanju po Transilvaniji

* Dolžina potovanja: 7 dni
* Prevoženi kilometri z avtomobilom: cca 2350 km
* Načrt poti: Ljubljana–Szeged–Temišvar–Hunedoara–Sibiu–Brašov–Temišvar–Budimpešta–Ljubljana
* Skupni stroški: 680 evrov (za 4 osebe, vključno s prenočišči, hrano, prevozi in vstopninami.)
* Čas potovanja: krompirjeve počitnice oziroma Oktober / November

Če se odločate, ali se odpraviti po Transilvaniji ali ne, naj vam samo položim na srce: sedite v avto in pojdite! Gre za presenetljivo lepo potovanje.

Zagotovo vam bo všeč tudi naša pot po Albaniji.

Se gledamo in beremo tudi na mojem instagramu! Sanja

Naročite se na brezplačen SANJAM. novičnik, da vam ne uidejo najaktualnejše vsebine.

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...