Potovanja

Albanija – kaj si ogledati in kakšen dopust lahko pričakujete?

Albanija postaja vse bolj zanimiva destinacija. Dopust ali potovanje po Albaniji? Absolutno da! Kaj si ogledati? Kako potovati? Kaj nas je popolnoma prevzelo in kakšne so pomanjkljivosti?

Zakaj dopust ali potovanje po Albaniji?

Kot Maldivi. Albanija res preseneča.

Za poletno popotovanje po Albaniji smo se odločili na podlagi dokumentarca, v katerem so jo priporočili kot obmorsko destinacijo, ki v tem delu sveta ponuja največ za najmanj denarja. In niso se zmotili. Albanija je – če izvzamemo obilico smeti v naseljih in zamudne, ovinkaste ceste – pravi neodkriti biser, ki očara z rajskimi plažami, izjemnimi nastanitvami in odlično hrano po zelo ugodnih cenah.

Prijavite se na novičnik in ne zamudite aktualnih novosti. Pridružite se mi tudi na mojem Instagramu ali Facebooku.

Kako na dopust v Albanijo?

Osvežene informacije 14. 3. 2023 Vsaj tako smo se odločili mi. V Trstu smo se vkrcali na poltovorni trajekt in se po dveh ekstra dobro naspanih nočeh izkrcali v Draču, vožnja je trajala 26 ur. Ali trajekti iz Trsta še vozijo, je smiselno preveriti, vsekakor pa vozi trajekt iz Ancone (Adria Ferries), ali pa se lahko odločite za Wizzair let iz Benetk do Tirane.

Pot z ladjo je za otroke nepozabno doživetje.

Pot vzdolž Jadranskega morja je bila lepa in mirna. Takoj, ko smo se vkrcali, se je začel pravi dopust v Albaniji. Ker je trajekt visok kot desetnadstropna stolpnica, je treba paziti na varnost otrok.

Na ladji je mogoče ugodno jesti, imajo dobro kavo in še kar dobro internetno povezavo. 🙂 Cena trajektnega prevoza od Trsta do Drača na severu Albanije (za 4 osebe in avtomobil): 330 evrov v eno smer. Spali smo odlično!

Naša kabina je imela 4 postelje in kopalnico, pa pogled na morje. Spali smo odlično.
Jutranji pogled na Ancono na trajektu za Albanijo. Škoda le, da trajekta med več kot osemurnim postankom ni mogoče zapustiti.

Drač (Durres) – 10,5 kilometra mivkastih plaž

Drač slovi po svoji 10-kilometrski mivkasti plaži.

Ker je pot s trajektom trajala dan in pol, smo prvo noč prespali v velikem pristaniškem mestu Drač. Drač ima dobrih 110.000 prebivalcev in je najlažje dostopno letovišče, tako da se pripravite na gnečo. Južneje kot se boste namestili vzdolž 10-kilometrske mivkaste plaže, manj je ljudi, lepai in bolj fina ter svetla je mivka, lepši in intimnejši so hoteli.

Za otroke so plaže v Draču ena sama zabava. Južni del peščene plaže je veliko manj obljuden, tudi mivka je lepša in okolica čistejša.

Ker smo v Draču spali še eno noč ob povratku nazaj, smo doživeli tako severni kot južni del peščene obale Drača in za dopust v Albaniji toplo priporočam južnega. Za eno noč je bil zelo preprost hotel Enera povsem vredu namestitev z dobrim zajtrkom in prijetno okolico, stran od mestne gneče. Sicer pa se ob 10-kilometrski peščeni plaži gnete ugodnih hotelov z neposrednim razgledom na morje, na booking.com raziščite nastanitve v Draču.

Morje v Draču je nizko in bolj primerno za igro med valovi kot za plavanje. Voda je izjemno topla, sončni zahodi, ki potonejo v morje pa čudoviti.

Kaj si v Albaniji ogledati?

Znamenitost Albanije 1: prelaz Llogara

Razgled na Jonsko morje in rajske južne albanske plaže z razgledne točke prelaza Llogara.

Če česa ne gre izpustiti v Albaniji, je to prelaz Llogara v istoimenskem nacionalnem parku, ki se pričenja tam, kjer se stikata Jadransko in Jonsko morje. Pot, ki vodi proti rajskim plažam na jugu Albanije, je sicer počasna, strma in pošteno ovinkasta, a ponuja tako osupljive razglede, da odtehta večurno vožnjo in morebitno slabost. 🙂

Prelaz Llogara se s 1043 metri nadmorske višine dviga strmo nad jonskim morjem, z razglednih točk je presunljiv razgled na jonsko morje, zelo slikovita pa je tudi vožnja skozi park. Nacionalni park Llogara se nahaja v osrčju 100-kilometrskega Keravnijskega pogorja z najvišjo goro Maja e Çikës (2044 m). Računajte na povprečno potovalno hitrost 40 km/h. Priporočam obilico potrpljenja s požiranjem kilometrov na poti proti rajskim plažam na jugu Albanije.

Prelaz LLogara se nahaja 1043 metrov nad morjem.
Llogara pass, Albania
Slikovita pot, vredna vijugaste in počasne vožnje.

Znamenitost Albanije 2: Borsh, Himare, Dhermi – umik od gneče v Draču na čudovito mirne plaže

Tudi sredi sezone ste lahko povsem sami na rajski plaži v Borshu.

Pot proti jugu Albanije je dolga in vijugasta, zato pride še kako prav kakšna vmesna nočitev. Ker smo si želeli miru, smo se odločili za Borsh. Odročen kraj s sinje modrim morjem in obilico miru, kjer zlahka najdete prost kotiček dolge peščene plaže zase. Ne pričakujte zabave, ognjemetov in lepih restavracij, gre za umirjen kraj, speljan enovrstično ob čudoviti obali. Previdno pri izbiri restavracije, zaradi visokih temperatur in tudi slabših higienskih kriterijev, lahko staknete kakšno neljubo zastrupitev s hrano.

Spust s 1000 metrov nadmorske višine v rajsko modrino Jonskega morja.
Edina pomanjkljivost plaže v Borshu in na splošno Albanije je pomanjkanje sence. Hrvaška je s pogostimi borovimi gozdički ob plažah pri tem v prednosti.

Znamenitost Albanije 3: Sarandë ali Saranda – ustvarite nepozabne spomine v nebotičnikih visoko nad jonskim morjem

Dnevi v Sarandi so bili moji najlepši v letu. Kaj v letu, to so bili trenutki, ki jih nikoli ne bom pozabila. Kakšen mogočen razgled! Za najem luksuznega penthousa, velikega 120 kvadatnih metrov, in s fantastičnim razgledom na Krf, smo za štiri osebe plačali 80 evrov na noč.

Živahno mondeno obmorsko mesto Saranda z okrog 20.000 prebivalci je odlično izhodišče za raziskovanje biserov južne Albanije – in ti so resnično vredni, da jih doživite. V Sarando se zgrinjajo premožnejši Albanci z luksuznimi avtomobili, mesto je vsak večer polno dogajanja, klubskega nočnega življenja in krasnih restavracij.

V mestu je tudi odlično poskrbljeno za zabavo otrok, na plaže pa se je bolje odpeljati z avtom izven mesta. V Sarandi se je pravzaprav najlepše umakniti v izjemno lepa in luksuzno opremljena stanovanja z mogočnimi terasami, ki ponujajo razkošne razglede na Krf, oddaljen 14 kilometrov od albanske obale. Poiščite svojo sanjsko namestitev v Sarandi na booking.com.

Biser Albanije 4: Kot na Maldivih – Plaža Pasqyra ali Mirror Beach (Saranda)

Pasqyra plaža
Plaža Pasquira navduši s turkizno barvo morja in visokimi valovi.

20 minut vožnje iz Sarande proti jugu vas po majavem in praškem makedamu pripelje do zagotovo ene najlepših plaž v Evropi. Naj si človek še tako mane oči, plaža je resnična! Turkizna barva vode se zdi nerealna. Za plažo so značilni visoki valovi, tako da ne računajte na umirjeno plavanje kot ga ljubimo na Jadranu. Poženite se med valove in se zabavajte kot otroci!

Gneča je plaži primerno velika. Vas pa tako kot drugje v Albaniji naj ne skrbijo cene obrokov v restavraciji ob rajski plaži. Za 25 evrov se odlično naje cela družina, s pijačo vred. Na splošno so cene v restavracijah žepu zelo prijazne povsod po Albaniji, ne glede na lokacijo, ravno tako cene najema ležalnikov. Za ves dan najema dveh ležalnikov in dveh senčnikov smo v Draču plačali 2 evra.

Znamenitost Albanije 5: Ksamil

Ksamil je umirjen manjši kraj na jugu Albanije in je del nacionalnega parka Butrint. Če bi radi zakopali stopala v povsem belo in žametno mehko mivko, je to nedvomno pravi postanek za vas. Poleti je tu tako velika gneča, da se boste prerivali med ležalniki in senčniki, a so čudovite plaže nedvomno vredne obiska in skoka v kristalno morje.

Ksamil je prečudovit, a brez gneče poleti ne gre.
Alena je očarala mehka mivka v Ksamilu.

Znamenitost Albanije 6: Butrint

Obisk Butrinta ponuja tudi čudovite razglede na okolico.

Butrint je bil nedvomno eden izmed vrhuncev našega potovanja po Albaniji. Gre za največji arheološki park na Balkanu, ki se razteza na kar 200 hektarjih! Zato nikar ne pozabite obilico vode in tudi prigrizke. Ko je Tijan zagledal čudovito ohranjene zgodovinske najdbe, je glasno kričal od navdušenja.

Butrint, ALbania
Eden izmed preštevilnih arheoloških ostankov v Butrintu.

Kot bi zagledal živega dinozavra. In nekako tako je Butrint tudi občutiti. Butrint so naseljevali Grki in Rimljani, bil je del bizantinskega cesarstva in okupiran s strani Benečanov. In vse te kulture so tu pustile svoj pečat.

Butrint
Amfiteater v Butrintu.

Znamenitost Albanije 7: Gjirokaster – skok v čase otomanskega imperija

Gjirokastër

Če sem povsem iskrena, obisk tega čudovitega kraja pod zaščito UNESCO-ve kulturne dediščine, ni bil na našem spisku. Naselja, ki smo jo videli na vožnji od severa proti jugu, so na nas naredila tako slab vtis, da si nismo predstavljali, kako bi lahko v Albaniji občudovali lepe zgradbe. A domačini so rekli, da je ta kraj res vreden ogleda, in smo se ustavili. Kako prav so imeli!

Gjirokaster je čudovito ohranjen otomanski kraj, ugnezden med gorovje Gjerë in reko Drino. V zapisih se prvič pojavi leta 1336 in človek dobi občutek, da se od takrat ni bistveno spremenil. Že na prvi pogled povsem prevzame s kamnitmi strehami slikovitih belih hiš.

Sprehod skozi Gjirokaster obiskovalca poskra v notranjost zanimivih antikvariatov, pa prodajaln z lokalnimi izdelki in v dišeče restavracije z lokalno hrano. Če k temu dodamo, da smo za kosilo na osebo plačali 1,80 evra, je kraj vsekakor nujen postanek na poti skozi celino.

Znamenitost Albanije 7: Vožnja po dolini reke Vjose

Se morda spomnite, ko so se leta 2015 štirje izjemno navdihujoči mladi fantje iz Gorenjske odločili, da pomagajo preprečiti gradnjo 33 jezov in večih hidroelektrarn na reki Vjosi? Edini neokrnjeni prostotekoči reki v Evropi. Odpravili so se na 270-kilometrski spust ter o problematiki gradnje jezov in hidroelektrarn posneli zelo poučen dokumentarec. Vožnja ob reki Vjosi je prav osupljiva.

Reka Vjosa je edina neokrnjena prostotekoča reka v Evropi. Vožnja ob njej nas spomni na mogočnost narave. In opomni, da v reke preveč posegamo in škodujemo njihovim ekosistemom.

Vožnja ob reki Vjosi nas opomni, kako mogočno in prostrano strugo bi lahko imele reke, če ne bi človek tako drastično posegal v njih. Opomni nas, da so pravzaprav bregovi in tokovi vseh rek, ki jih dnevno videvamo, uravnavani. Tako močno posegamo v ekosisteme, da nam je pogled na prostrano in mogočno strugo reke Vjose povsem nenavaden in osupljiv.

Dopust v Albaniji – DA ali NE?

Dopust v Albaniji ima nekaj izzivov. Pomanjkanje sence je zagotovo eden. Senčnik je res obvezna reč, k sreči so senčniki ugodni za najem. Drug izziv so smeti, ki jih kar mrgoli, kjer koli so naselbine. Plaže, ki smo jih obiskali, so bile čiste, ravno tako morje. A mesta, okolice hiš, poti ob cestah so polne smeti. Prizori, ki jih v Sloveniji vsekakor nismo vajeni. Veliko cest je neasfaltiranih, tudi v mestih. Obalna pot proti jugu je ovinkasta in počasna, nekje 40 km/h je potovalna hitrost, časovno res zamudna. Vse to je dobro vzeti v zakup. A res zelo lepi prizori narave, razgledi z apartmajev, odlične nastanitve, prijaznost ljudi, okusna morska hrana v velikih porcijah in druge storitve po ugodnih cenah, so – vsaj nam – vse to odtehtali. 

Življenje je potovanje. Vse, kar potrebujemo, je navdih. Naj vam bo pri srcu lepo, kamor koli vas nesejo poti. Srečno!

Naročite se na brezplačen SANJAM. novičnik, da vam ne uidejo najaktualnejše vsebine.

Se beremo in gledamo, Sanja

Preberite tudi:

Resort OSMA: skrivni raj na Krku

Robinzonske počitnice na Hrvaškem – da ali ne?

Kam za Prvomajske počitnice? To so odlične 7-dnevne destinacije

Najlepši izleti in sprehajalne poti v okolici Trsta

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...