Sicilija Palermo Potovanja Prvomajske počitnice, spomladanske destinacije, Italija
Potovanja

Kam za prvomajske počitnice? To so odlične večdnevne destinacije

Tu so zbrane odlične ideje in destinacije za prvomajske praznike oziroma spomladansko potovanje, ki vas zagotovo ne bodo razočarale, dodani pa so tudi priročni namigi, kako do tja.

Prvomajski prazniki, prvomajske počitnice oziroma maj, pomad na splošno so idealen čas za potovanje po Evropi in okolici, ker v tem času ni prevroče, pa tudi cene so prijaznejše kot poleti. Obiščete lahko torej destinacije, ki sicer nimajo veliko sence, ali takšne, ki so za vaš žep poleti predrage. Zbrane so dostopne večdnevne prvomajske destinacije, najprimernejše za teden dni, a jih lahko seveda po želji tudi skrajšate ali podaljšate v spomladansko potovanje, prav vsako izmed njih bi izbrala znova. Veselo branje in še lepše potovanje!

1. destinacija za prvomajske počitnice: do Etne na Sicilijo

Če ste tudi vi tako zelo uživali v nepozabnih mafijskih filmih Boter kot jaz, vam bodo prvomajske počitnice na Siciliji nedvomno všeč. Saj ne, da boste na prvi pogled opazili karkoli mafijskega :), nedvomno pa boste začutili povsem drugačen italijanski temperament. Predvsem veliko bolj umirjen, počasen, la dolce vita v pravem pomenu besede. Sedemdnevno pot prilagodite lokaciji letališča. Sicilija je zelo hribovita in pot utegne biti počasnejša, kot si predstavljate. Vsekakor pa po italijansko uživaška.

Kako do tja? Poiščite ugodne lete iz Trsta ali še ugodnejše lete iz Benetk do mest Catania ali Palermo.

2. destinacija za prvomajske počitnice: potep po Albaniji

Prvomajske počitnice v Albaniji? Zakaj pa ne? Albanija je poleti zelo vroča in primanjkuje ji sence, čudovito bo potovati med prvomajskimi prazniki. Četudi utegne biti morje še hladno, vas bodo očarali nacionalni park Llogara, rajske plaže na jugu, pa zgodovinsko mesto Gjirokaster, primorsko letovišče Saranda z izjemnimi razgledi na Krf in arheološko najdbišče Butrint. Računajte, da so v Albaniji ceste počasne, zato si za roadtrip ne zadajte preveč.

Preberite več:

Kako do tja?

  • Poiščite ugodnejše Wizzair lete do Tirane iz Benetk.
  • Iz Ancone do Drača s trajektom.
  • Z avtomobilom (v tem primeru si za pot vzemite več kot teden dni)

Vesper Suites, Dhërmi

Vesper Suites, Dhermi, Albanija, dopust

–> REZERVACIJA

3. destinacija za prvomajske počitnice: Budimpešta in Blatno jezero

Pri idejah za počitnice vsakič predlagam Budimpešto. Ne morem si pomagati, tudi za prvomajske počitnice jo bom. Budimpešta ima toliko ponuditi tako za družine kot tudi za samostojne popotnike in pare. Nemogoče je, da te madžarska prestolnica pusti ravnodušnega. Če ste v Budimpešti prvič, si vzemite 3-4 dni, toliko, da si ogledate glavne znamenitosti ter skočite vsaj še v terme in živalski vrt. Izlet v Budimpešto povežite z dvodnevnim doživetjem na Blatnem jezeru (Balaton), kjer obiščite polotok Tihany, vrtljivo restavracijo v Siofoku, dvorec Keszthely in termalno jezero Heviz.

Preberite več:

Kako do tja? Z avtomobilom, lahko pa tudi z vlakom ali Flixbusom – prevoz z nočnimi avtobusi dobite po zelo ugodnih cenah.

4. destinacija za prvomajske počitnice: na roadtrip po Češki

Najlepša stvar prvomajskega potovanja, na katerega lahko greš z avtomobilom, je, da na poti proti končnemu cilju res veliko doživiš. Če imate na razpolago teden dni, lahko na Češkem obiščete:

  • Mikulov in park Lednice
  • Moravski kras z jamo Punkva in breznom Mocacha ob Brnu
  • Čudovito Prago
  • če vam preostane še kaj časa ali ste Prago že obiskali, pa si je res vredno ogledati tudi nacionalni park Národní park České Švýcarsko (Bohemian Switzerland National Park) ali Bohemian Paradise (Český ráj) ali se podate po stopinjah igralke Queen Latifah v filmu zadnje počitnice na ogled krasnega termalnega mesteca Karlovy Vary.
  • Na poti nazaj obiščite Bratislavo ali največji zabavišni park Familypark.at

Podrobnejše informacije najdete v spodnjih vsebinah:

V kolikor iščete nastanitev v Pragi, vam utegne biti zelo všeč Residence Bologna, saj ima odlično lokacijo ob Vltavi in lastno parkirno hišo. Toplo priporočam.

–> REZERVACIJA

Kako na roadtrip? Z avtomobilom. V kolikor vas zanima le Praga, pa vas lahko do tja popelje tudi Flixbus. Nočni avtobus vozi nekaj več kot 9 ur, dnevne vožnje pa trajajo med 10 in 13 ur.

5. destinacija za prvomajske počitnice: skok do Malte

Malta je idealna destinacija za prvomajske počitnice za tiste, ki imajo radi toplejše sonce. A brez skrbi na Malti si je moč tudi marsikaj ogledati. Glavno mesto Malte, Valletta, se občuti kot muzej na prostem, otok je poln utrdb, obzidij in bunkerjev iz druge svetovne vojne, posebej očarljiv in pisan je otok Gozo, otroke pa bodo nedvomno navdušili tudi Popajeva vasica, Aquarium, muzej aviacije, interaktivni muzej znanosti, muzej starinskih avtomobilov, Playmobil park, mnoga odlična igrala na prostem, rajske peščene plaže, klifi, vožnje z ladjicami in vodne jame.

Kako do tja? Poiščite ugodnejše (Ryanair) lete iz Trsta do Malte, ugodni so tudi leti iz Zagreba in Benetk.

Kje prespati? Otroka sta se povsem navdušila nad idejo, da bi na Malti prespali na jahti. Johnny M Yacht ponuja to zanimivo izkušnjo z vključenim zajtrkom v neposredni bližini Vallette, mene pa je prevzela nastanitev Maleth Inn v skrivnem vrtu v Rabatu.

Sicer pa Malta ponuja številne druge krasne nastanitve. Priporočam spanje v Sliemi in na otoku Gozu.

Sliema Hotel by ST Hotels (žepu prijazno in vrhunska lokacija)

Valeta Malta potovanje Sanja Macur

—> REZERVACIJA

6. destinacija za prvomajske počitnice: v temperamentno Andaluzijo

Potovanje po Andaluziji je bilo moje prvo solo potovanje in nedvomno sem izbrala pravo destinacijo. Jug Španije diha povsem drugače kot na primer Madrid. Ulice te popolnoma zasvojijo z zvoki kastanjet, strastnimi plesalci flamenka, živahnimi tapas bari ter čudovitimi palačami in vrtovi arabskega vpliva. Prvomajske počitnice v Andaluziji vam bodo nedvomno približale poletje, pa tudi malce arabskega sveta. Iz Tarife lahko na primer vidite Maroko.

Preberite več o potovanju po Andaluziji.

Kako do tja? Poiščite ugodnejše lete iz Benetk do Sevilje.

Nomad_kiwi_banners_320x100

7. destinacija za prvomajske počitnice: roadtrip po Transilvaniji

Vas za prvomajske počitnice bolj kot morje mika potovanje v preteklost? Izvrstno. Potem imam za vas res odličen in ugoden predlog – potovanje po Transilvaniji, ki je med prvomajskimi prazniki cvetoča in in med krompirjevimi počitnicami krasno paše v kontekst noči čarovnic. Priporočam! Med potjo po Transilvaniji boste odpotovali v povsem drug svet, se izgubljali v mračnih srednjeveških gradovih, sanjarili ob neskončnih poljih, posipanih z ovcami in pastirji, ter dobro in poceni jedli. Če imate na voljo le teden dni, si vsekakor za potovanje po Transilvaniji ne zadajte preveč, ker je promet zelo počasen.

Preberite več o roadtripu po Transilvaniji.

Kako do tja? Z avtomobilom.Booking.com

8. destinacija za prvomajske počitnice: na roadtrip po Maroku

Ah, Maroko. Ni ga dneva, da ga ne bi pogrešala, Maroko ima resnično vse. No, razen pitne vode iz pipe, njihova pa rada povzroča črevesne težave. Sicer pa navdušuje s prelepo, zelo slikovito in raznoliko pokrajino, eksotično hrano, dekorjem in začimbami, morjem in Saharo, fascinantnimi zgodovinskimi in naravnimi znamenitostmi. Maroko je ugoden za potovanje predvsem jeseni in spomladi, ker je poleti prevroče. Sedem dni vsekakor ne bo dovolj, da vidite vse, izberite si zato delček, pa drugič kaj drugega.

Preberite več o mojih najbolj nepozabnih doživetij potovanja po Maroku.

Kako do tja? Poiščite ugodne lete do Feza ali Marakeša iz Benetk.

V Marakašu priporočam nastanitev Riad Naya, v Fezu pa nastanitev Riad Chahd Palace. Obe imata odlični središčni lokaciji, izvrsten zajtrk, prijazno osebje, teraso in krasno urejene sobe.

Riad Naya, Marakeš –> REZERVACIJA

9. destinacija za prvomajske počitnice: raziščite Fuerteventuro

Fuerteventura je drugi največji izmed osmih Kanarskih otokov in ima vso leto pomlad. Vselej vetroven otok vulkanov in sipin ti zleze pod kožo s svojo toplo klimo, rajskimi peščenimi plažami, eksotičnim rastjem ter slikovito vulkansko pokrajino. V času prvomajskih počitnic je povprečna temperatura zraka 20 stopinj, ravno takšna je tudi povprečna temperatura vode.

Preberite več o potovanju po Fuerteventuri.

Kako do tja? Poiščite ugodne (Ryanair) lete iz Milana do Fuerteventure. Spomladi, jeseni in pozimi pa tudi iz Benetk.

11. destinacija za prvomajske počitnice: na Lido di Jesolo in v Benetke

Se vam za prvomajske počitnice ne gre predaleč, vendarle pa bi radi občutili mivko pod stopali, gradili peščene gradove in doživeli kaj kulturnega? Potem zakopljite stopala v peščene plaže polotoka Lido di Jesolo, ki se nahaja na začetku beneške lagune, in se od tam podajte še na raziskovanje Benetk. Letos se v Benetkah odvija tudi beneški bienale.

Sicer pa je mivkasta plaža na Lido di Jesolo dolga kar 15 kilometrov, ob njej pa se vrstijo dolge verige hotelov in vrste ležalnikov. Spomladi boste imeli povsem umirjeno okolje in plažo praktično zase, cene nastanitev pa so ugodnejše, kot v glavni sezoni.

Kje smo spali? Apartmaji z bazenom West beach 3, v neposredni bližini plaže

Lido di Jesolo, West Beach

–> REZERVACIJA

Poiščite še druge nastanitve v Lido di Jesolo.

Kako do polotoka Lido di Jesolo? Z avtomobilom. Do Benetk se nato odpravite z avtobusom ali z vodnim avtobusom (Vaporetto). Vozovnice za vodne avtobuse in oglede glavnih znamenitosti kupite vnaprej, da ne ostanete praznih rok.

Vstopnice za ogled znamenitosti in prevoze

1. Vozovnice za prevozna sredstva (lokalne trajekte (vaporetto), avtobuse z letališa, gondole), ipd: enkratne, dnevne vozovnice in večnevne vozovnice – Kliknite TUKAJ.

2. Vstopnice za Doževo palačo in cerkev sv. Marka (glavne znamenitosti): kliknite TUKAJ

3. Ugodna potovanja na znamenite otoke okoli Benetk: Kliknite TUKAJ

12. destinacija za prvomajske počitnice: v sončni Algarve na jugu Portugalske

Imate raje bolj zanesljivo toplo sonce in iščete najlepše vreme celinske Evrope? Ne iščite več. Prispeli ste v Algarve, južno regijo Portugalske, ki slovi po verjetno najlepših peščenih plažah Evrope, se ponaša s 300 sončnimi dni na leto in je prijaznejša denarnici od preostalih zahodnoevropskih destinacij.

Rt-Cabo-de-Sao-Vicente, Portugalska, prvomajske počitnice, sončni zahod
Rt Cabo de Sao Vicente, najbolj jugozahodna točka celinske Evrope

Poleg čudovitih pešćenih plaž vas bodo očarale tudi ribiške vasi, igrišča za golf na svetovnem nivoju in številne dejavnosti, kot so izleti z ladjo, obisk morskih jam, opazovanje delfinov, razgledi z visokih klifov, srfanje na valovih, sanjavi svetilniki, bogata zgodovina, živahno kulturno in nočno življenje skozi vse leto ter čutne predstave tradicionalnega fada, ki ga Portugalci opisujejo z eno samo besedo “saudade” oziroma hrepenenje. Mesto Lagos je odlično izhodišče za raziskovanje rajskih plaž, in ohranja svoj energičen duh skozi vse leto, saj tu zaradi ugodnih celoletnih pogojev svoj začasen dom najdejo številni digitalni nomadi.

Kako do tja? Poiščite lete iz Benetk do Lizbone, do Algarva pa vas nato loči 2,5 ure vožnje s hitrim vlakom. Popotniki se radi odločimo tudi za Flixbus avtobusni prevoz.

V Algarvu se vam nato res splača najeti avtomobil, da lahko dosežete najlepše samotne kotičke in občudujete povsem svoje razglede nad klifi.


Imejte krasno prvomajsko potovanje. Upam, da ste dobili kakšno dobro idejo.

Pridružite se mi na družbenih omrežjih in v novičniku za več uporabnih in navidhujočih vsebin. Hvala! Sanja

Prijavi se na SANJAM. novičnik in na tvoj mejl bodo prispele le najboljše vsebine!
Hvala za zaupanje.Preberite tudi:

Krompirjeve počitnice – žepu prijazne ideje, kam na potep

Robinzonske počitnice na Hrvaškem – kaj lako pričakujete?

Ugodni datumi za striženje las po luni 2023

Balaton oziroma Blatno jezero – najlepši izleti, prenočišča in doživetja

Delite članek z drugimi:

Share