Sicilija Palermo Potovanja Prvomajske počitnice, spomladanske destinacije, Italija
Potovanja

Kam za prvomajske počitnice? To so odlične 7-dnevne destinacije

Prvomajske počitnice bodo kmalu tu! Tu so zbrane odlične ideje in destinacije za prvomajske praznike oziroma spomladanske počitnice, ki vas zagotovo ne bodo razočarale, dodani pa so tudi priročni namigi, kako do tja.

Prvomajski prazniki, prvomajske počitnice oziroma maj, pomad na splošno so idealen čas za potovanje po Evropi in okolici, ker v tem času ni prevroče, pa tudi cene so prijaznejše kot poleti. Obiščete lahko torej destinacije, ki sicer nimajo veliko sence, ali takšne, ki so za vaš žep poleti predrage. Zbrane so dostopne 7-dnevne prvomajske destinacije, ki jih lahko seveda po želji tudi skrajšate ali podaljšate v spomladansko potovanje, prav vsako izmed njih bi izbrala znova. Veselo branje in še lepše potovanje!

1. destinacija za prvomajske počitnice: do Etne na Sicilijo

Če ste tudi vi tako zelo uživali v nepozabnih mafijskih filmih Boter kot jaz, vam bodo prvomajske počitnice na Siciliji nedvomno všeč. Saj ne, da boste na prvi pogled opazili karkoli mafijskega :), nedvomno pa boste začutili povsem drugačen italijanski temperament. Predvsem veliko bolj umirjen, počasen, la dolce vita v pravem pomenu besede. Sedemdnevno pot prilagodite lokaciji letališča. Sicilija je zelo hribovita in pot utegne biti počasnejša, kot si predstavljate. Vsekakor pa po italijansko uživaška.

Kako do tja? Poiščite ugodne Ryanair lete iz Trsta ali še ugodnejše lete iz Benetk do mest Catania ali Palermo.

2. destinacija za prvomajske počitnice: potep po Albaniji

Prvomajske počitnice v Albaniji? Zakaj pa ne? Albanija je poleti zelo vroča in primanjkuje ji sence, čudovito bo potovati med prvomajskimi prazniki. Četudi utegne biti morje še hladno, vas bodo očarali nacionalni park Llogara, rajske plaže na jugu, pa zgodovinsko mesto Gjirokaster, primorsko letovišče Saranda z izjemnimi razgledi na Krf in arheološko najdbišče Butrint. Računajte, da so v Albaniji ceste počasne, zato si za roadtrip ne zadajte preveč.

Preberite več o dopustu v Albaniji.

Kako do tja?

  • Poiščite ugodnejše Wizzair lete do Tirane iz Benetk.
  • Iz Ancone do Drača s trajektom.
  • Z avtomobilom (v tem primeru si za pot vzemite več kot teden dni)

3. destinacija za prvomajske počitnice: Budimpešta in Blatno jezero

Pri idejah za počitnice vsakič predlagam Budimpešto. Ne morem si pomagati, tudi za prvomajske počitnice jo bom. Budimpešta ima toliko ponuditi tako za družine kot tudi za samostojne popotnike in pare. Nemogoče je, da te madžarska prestolnica pusti ravnodušnega. Če ste v Budimpešti prvič, si vzemite 3-4 dni, toliko, da si ogledate glavne znamenitosti ter skočite vsaj še v terme in živalski vrt. Izlet v Budimpešto povežite z dvodnevnim doživetjem na Blatnem jezeru (Balaton), kjer obiščite polotok Tihany, vrtljivo restavracijo v Siofoku, dvorec Keszthely in termalno jezero Heviz.

Preberite več o obisku Budimpešte z otroki.

Kako do tja? Z avtomobilom, lahko pa tudi z vlakom.

Poiščite najboljše nastanitve v Budimpešti.

4. destinacija za prvomajske počitnice: na roadtrip po Češki

Najlepša stvar prvomajskih počitnic, na katere lahko greš z avtomobilom, je, da na poti proti končnemu cilju res veliko doživiš. Če imate na razpolago teden dni, lahko na Češkem obiščete:

  • Mikulov in park Lednice
  • Moravski kras z jamo Punkva in breznom Mocacha ob Brnu
  • in Čudovito Prago
  • če vam preostane še kaj časa ali ste Prago že obiskali, pa si je res vredno ogledati tudi nacionalni park Národní park České Švýcarsko (Bohemian Switzerland National Park) ali Bohemian Paradise (Český ráj) ali se podate po stopinjah igralke Queen Latifah v filmu zadnje počitnice na ogled krasnega termalnega mesteca Karlovy Vary.

Preberite več: obisk Prage z otroki.

Poiščite nastanitve v Pragi. V kolikor vam bo v pomoč pri odločitvi, mi smo spali v Residence Bologna.

Kako do tja? Z avtomobilom.

5. destinacija za prvomajske počitnice: skok do Malte

Malta je idealna destinacija za prvomajske počitnice za tiste, ki imajo maja radi toplo sonce in malo več ležernega miru. A brez skrbi tudi na Malti si je moč marsikaj ogledati. Glavno mesto Malte, Valletta, se občuti kot muzej na prostem, otok je poln utrdb, obzidij in bunkerjev iz druge svetovne vojne, posebej očarljiv in pisan je otok Gozo, otroke pa bodo nedvomno navdušili tudi Popajeva vasica, Aquarium, Marine Park, Muzej aviacije in starinskih avtomobilov, Playmobil park, vojaške znamenitosti, povezane z drugo svetovno vojno, rajske peščene plaže in vodne jame, nedvomno pa tudi številni hoteli z notranjimi in strešnimi bazeni.

Kako do tja? Poiščite ugodnejše Ryanair lete iz Trsta.

Poiščite najboljše nastanitve na Malti, zelo lepo pa je prespati tudi na malteškem otoku Gozo.

6. destinacija za prvomajske počitnice: v temperamentno Andaluzijo

Potovanje po Andaluziji je bilo moje prvo solo potovanje in nedvomno sem izbrala pravo destinacijo. Jug Španije diha povsem drugače kot na primer Madrid. Ulice te popolnoma zasvojijo z zvoki kastanjet, strastnimi plesalci flamenka, živahnimi tapas bari ter čudovitimi palačami in vrtovi arabskega vpliva. Prvomajske počitnice v Andaluziji vam bodo nedvomno približale poletje, pa tudi malce arabskega sveta. Iz Tarife lahko na primer vidite Maroko.

Preberite več o zanimivostih Andaluzije.

Kako do tja? Poiščite ugodnejše Ryanair lete iz Benetk do Sevilje.

7. destinacija za prvomajske počitnice: roadtrip po Transilvaniji

Vas za prvomajske počitnice bolj kot morje mika potovanje v preteklost? Izvrstno. Potem imam za vas res odličen in ugoden predlog – potovanje po Transilvaniji, ki je med prvomajskimi prazniki cvetoča in in med krompirjevimi počitnicami krasno paše v kontekst noči čarovnic. Priporočam! Med potjo po Transilvaniji boste odpotovali v povsem drug svet, se izgubljali v mračnih srednjeveških gradovih, sanjarili ob neskončnih poljih, posipanih z ovcami in pastirji, ter dobro in poceni jedli. Če imate na voljo le teden dni, si vsekakor za potovanje po Transilvaniji ne zadajte preveč, ker je promet zelo počasen.

Preberite več o roadtripu po Transilvaniji.

Kako do tja? Z avtomobilom.

8. destinacija za prvomajske počitnice: skok v Mrtvo morje in Rdeče morje v Izraelu

Izrael je destinacija, ki je nikoli ne pozabiš. Ne le zato, ker te osupnejo neprecenljive znamenitosti Jeruzalema, lebdenje na Mrtvem morju in raznolik živalski svet Rdečega morja. Potovanje po Izraelu spremeni perspektivo. Vsekakor bodo to pestre prvomajske počitnice .

Kako do tja? Poiščite ugodnejše Ryain lete iz Benetk (ali še bolje Milana) do Tel Aviva.

Nasvet: Če le gre, odpotujte v tednu pred ali po prvomajskih počitnicah, ker je potovanje po Izraelu že izven ključnih turističnih vrhov precej drago. Poleg tega se nujno pozanimajte o trenutnem varnostnem stanju v Jeruzalemu.

9. destinacija za prvomajske počitnice: na roadtrip po Maroku

Ah, Maroko. Ni ga dneva, da ga ne bi pogrešala, Maroko ima resnično vse. No, razen pitne vode iz pipe, njihova pa rada povzroča črevesne težave. Sicer pa navdušuje s prelepo, zelo slikovito in raznoliko pokrajino, eksotično hrano, dekorjem in začimbami, morjem in Saharo, fascinantnimi zgodovinskimi in naravnimi znamenitostmi. Maroko je ugoden za potovanje predvsem jeseni in spomladi, ker je poleti prevroče. Sedem dni vsekakor ne bo dovolj, da vidite vse, izberite si zato delček, pa drugič kaj drugega.

Preberite več o mojih najbolj nepozabnih doživetij potovanja po Maroku.

Kako do tja? Poiščite ugodne Ryanair lete do Feza ali Marrakecha iz Benetk.

Poiščite najboljše nastanitve v Marakešu ali nastanitve v Fezu.

10. destinacija za prvomajske počitnice: raziščite Fuerteventuro

Fuerteventura je drugi največji izmed osmih Kanarskih otokov in ima vso leto pomlad. Vselej vetroven otok vulkanov in sipin ti zleze pod kožo s svojo toplo klimo, rajskimi peščenimi plažami, eksotičnim rastjem ter slikovito vulkansko pokrajino. V času prvomajskih počitnic je povprečna temperatura zraka 20 stopinj, ravno takšna je tudi povprečna temperatura vode.

Preberite več o potovanju po Fuerteventuri.

Kako do tja? Poiščite ugodne Ryanair lete iz Milana, spomladi, jeseni in pozimi pa tudi iz Benetk.

Poiščite naboljše nastanitve na Fuerteventuri.

Preberite tudi:

Krompirjeve počitnice – žepu prijazne ideje, kam na potep

Robinzonske počitnice na Hrvaškem – kaj lako pričakujete?

Ugodni datumi za striženje las po luni 2023

Naročite se na brezplačen SANJAM. novičnik, da vam ne uidejo najaktualnejše vsebine.

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...