Benetke panorama, trg svetega Marka
Potovanja

Kako do Benetk najceneje in najhitreje? Prevozi in parkiranje

Izlet v Benetke utegne biti logistični in tudi finančni zalogaj, a s temi nasveti bosta prevoz do Benetk in potovanje po Benetkah nedvomno enostavnejša, hitrejša in cenejša.

Gremo na izlet do Benetk! Zveni povsem enostavno. Sedeš v avto in se odpelješ. Dokler ne začneš računati, koliko te ta pot z vsemi dodatnimi stroški, ki jih to prinese, pride. Same Benetke namreč niso več toliko dražje od Ljubljane. Kosilo, kava, fritelle, Aperol Spritz, pica, vse to se da v Benetkah dobiti tudi pod ljubljanskimi cenami. Precej pa utegne nanesti prevoz do Benetk, parkiranje in vožnje po Benetkah, če ne poznaš prej vseh dodatnih stroškov in možnosti premikanja znotraj Benetk.

Kako torej najceneje do Benetk?

Vprašanja, povezana s prevozom do Benetk, dobim res pogosto, saj sva s partnerjem Benetke temeljito raziskala, ko je tam igral za muranski košarkarski klub. In moj prvi odgovor je vedno enak: odvisno, koliko vas gre, od kje in za kako dolgo. Od tu naprej je vse stvar matematika. Vsaka od teh navideznih malenkosti lahko namreč temeljito vpliva na končno ceno.

Možnosti prevoza do Benetk

1. možnost prevoza do Benetk: do Benetk lahko potujete s svojim avtomobilom …

… je to verjetno najcenejša in najhitrejša izmed možnosti za prevoz večih oseb do Benetk – razen če bi želeli tam ostati dlje in vam ne diši parkiranje izven Benetk. Po Benetkah se namreč ni mogoče voziti z avtomobilom (pa tudi ne s kolesom ali motorjem), zato je treba plačevati parkirišče, ki pa nikakor ni poceni. Z avtomobilom se lahko pripeljete najdlje do trga Piazzalle Roma, ki leži na beneškem otoku, od tam naprej se lahko po Benetkah premikate bodisi peš, z rednimi linijami ladij (vodnimi avtobusi) ali vodnim taksijem (če budget ni izziv).

 • Zunanje parkirišče na Piazzale Roma vas bo prišlo 4,5 evra na uro ali več. Vsaka minuta čez vam bo prinesla kazen, saj so redarji na trgu prisotni ves čas. Kazen lahko poravnate v beneških kioskih, kjer prodajajo vozovnice za ladje, ali preprosteje prek spleta.
 • Garažna hiša na Piazzale Roma (Garage San Marco) je dobro urejena in varovana, a tudi najdražja. Trenutne cene so 39 evrov na dan, 117 evrov za tri dni in 239 evrov za 7 dni.
 • Cenejša bližnja garažna hiša, za katero se odloči večina obiskovalcev, ki v Benetke prispejo z avtomobilom, je garažna hiša Tronchetto na manjšem sosednjem otočku. Dnevno parkiranje trenutno stane 22 evrov. Aktualne cene preverite tukaj. V kolikor parkirate v garažni hiši Tronchetto, računajte še na ceno posebnega vlaka People Mover, ki vas bo pripeljal do trga Piazzalle Roma (in nazaj). Cena vozovnice v eno smer je trenutno 1,50 evra na osebo in velja 75 minut, kupite jo na avtomatu pred postajo. Vlak pelje po zračnih tirnicah.
People Mover trail Venice Benetke
 • Parkirate lahko tudi na celinskem delu Benetk, imenovanem Mestre. Parkirne hiše so vam na voljo že od 14 evrov na dan in 55 evrov za 7 dni. Do Benetk se lahko nato odpeljete z avtobusom, tramvajem, vlakom ali taksijem, odvisno, v kateri garažni hiši boste parkirali. Lahko greste seveda tudi peš, pot je dolga 10 kilometrov. Vam pa tega ne priporočam, saj se boste pošteno nahodili že po samih Benetkah.
 • Če parkirate na beneškem letališču ali v njegovi bližini, vračunajte v ceno še strošek vlaka, avtobusa ali ladje – slednja je najdražja možnost.

Če se odločite peljati v Benetke s svojim avtomobilom, ne pozabite vračunati v ceno stroškov goriva in cestnine, slednja znaša trenutno 10,40 evra v eno smer. Na avtocesti so tudi pogosti zamudni zastoji, še posebej v smeri od Benetk do Trsta.

2. možnost prevoza do Benetk: do Benetk lahko potujete z vlakom …

Potovanje z vlakom do Benetk ima svoje velike prednosti, saj je beneška železniška postaja v središču mesta in vse glavne znamenitosti Benetk so s postaje dosegljive peš. Poleg tega se izognete gneči na avtocesti, stroškom parkiranja in kolobocijam prevoza od parkirnih hiš do središča Benetk. Potreben pa je izračun, ali se vam pri večjem številu oseb vožnja z vlakom in parkiranje v Trstu splača (ena od potencialnih možnosti je tudi, da parkirate na primer v Sežani in se v vlakom odpravite do Trsta ali parkirate na kakšni postaji med Trstom in Benetkami).

 • Z vlakom do Benetk se lahko odpravite neposredno iz Ljubljane, vendar vam bo vožnja vzela neverjetnih sedem ur, saj vlak vozi čez Jesenice in Beljak. Povratna vozovnica do Benetk trenutno stane 36 evrov.
 • Veliko hitreje boste z vlakom v Benetkah, če se odpravite na vlak iz Trsta. Povratna vozovnica iz Benetk do Trsta stane od 30 evrov naprej, odvisno ob kateri uri in na kater vlak greste. Vlaki vozijo od 2 do 3 ure in so zelo pogosti, tudi do trije na uro. Če gre z vami pes, potrebujete še vozovnico za psa. Stane 7,5 evra. Pes potrebuje nagobčnik. Predlagam, da avtomobil parkirate neposredno pri železniški postaji v garažni hiši Saba Silos. Cena za prvo uro parkiranja je trenutno 2 evra, dnevna okrog 22 evrov. Vhod v garažno hišo je z druge strani, kot je železniška postaja.

3. možnost prevoza do Benetk: do Benetk lahko potujete z zasebnimi prevozniki …

 • TripstAir – Če niste vezani na čas in bi se želeli pripeljati neposredno iz ljubljanske železniške postaje do središča Benetk, na trg Piazzale Roma, do Benetk Mestre, letališča ali obratno, vam priporočam ponudnika TripstAir, ki se mi je cenovno in časovno najbolj izšel, kadar sem do Benetk ali iz Benetk potovala sama. Kombi vozi trikrat dnevno ob isti uri, pobira tudi v Šempetru pri Gorici. Cena je trenutno 28 evrov v eno smer. Povratna vozovnica vam prinaša popust.
 • Prevoz.org – Vedno se lahko pridružite tudi tistim, ki s svojim zasebnim avtomobilom potujejo v Benetke ali iz njih. Cena prevoza bo podobna, okrog 28 evrov, več pa je ponujenih prevozov do beneških letališč, kot samega centra Benetk. Preverite na prevoz.org.
 • Do Benetk se lahko odpravite tudi s prevozniki Flixbus (trenutno od 19,90 evra do Tronchetta z avtobusom – dodajte še ceno People Moverja, vožnja traja med 3.30 do 4.10 ure), Goopti (vozi le do letališča) in Nomago (30 evrov v eno smer do Piazzale Roma).

Kje v Benetkah prespati?

Benetke so, ko ste enkrat na otoku, obvladljive peš, vseeno hoje ni malo, premiki po Benetkah z javnimi prevozi pa niso poceni. Predlagam torej, da, v kolikor nimate veliko časa, prenočitev najdete na beneškem otoku. Najbliže glavnih znamenitosti so predeli Cannaregio, San Marco in San Polo. Širok izbor nastanitev v Benetkah poiščite TUKAJ. Cenejša možnost je vsekakor ta, da prespite v stanovanjske delu Benetk Mestre in se do Benetk odpravite z avtobusom ali z vlakom.

Kako se gibati po Benetkah?

Računajte, da boste po Benetkah ogromno hodili, cest ni, pa tudi motorji in kolesa so v Benetkah prepovedani. K sreči so vse ključne znamenitosti z beneške železniške postaje ali s trga Piazzale Roma dosegljive peš.

 • Vsekakor pa potrebujete vodni avtobus, če želite obiskati bližnje otoke Burano, Murano, Lido, Torcello, San Michelle (beneško pokopališče), Lazzaretto ali Sant’ Erasmo. Posamična vozovnica stane vrtoglavih 7,50 evra (cenik 2022) in je, pravijo, najdrajža v Evropi. Velja 75 minut. 33 evra vas bo trenutno stala dnevna vozovnica. Vozovnice so tako drage le za obiskovalce, Benečani imajo na voljo petletni Venice pass, ki stane okrog 100 evrov. Preverite tudi možnosti večdnevnega turističnega Venice passa.
Ladijski javni promet Benetke Murano
 • Med kanali se lahko zapeljete tudi z znamenito gondolo. Polurna vožnja vas bo trenutno prišla približno 80 evrov. Takšna vožnja je bolj izkustvenega kot praktičnega namena.
 • Najamete lahko tudi vodni taksi. Cena vodnega taksija od beneškega letališča do trga Piazzale Roma je okrog 44 evrov.

Čudovit obisk Benetk vam želim! Imejte v mislih, da so s 16. januarjem 2023 Benetke napovedale vstopnino, a so začetek tega projekta začasno prestavili. (Osveženo april 2023) Vseeno ni odveč, da preverite aktualne informacije.

Preberite še:

V moji Youtube seriji Sanja v Benetkah se boste o tem čudovitem mestu, v katerem sem imela možnost občasno tudi bivati, ogromno naučili. Oglejte si jo in na Benetke boste gledali povsem drugače!

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...