Benetke panorama, trg svetega Marka
Potovanja

Kako do Benetk najceneje in najhitreje? Prevozi in parkiranje

Izlet v Benetke utegne biti logistični in tudi finančni zalogaj, a s temi nasveti bosta prevoz do Benetk in potovanje po Benetkah nedvomno enostavnejša, hitrejša in cenejša.

Gremo na izlet do Benetk! Kakšen prevoz izbrati?

Zveni povsem enostavno. Sedeš v avto in se odpelješ. Dokler ne začneš računati, koliko te ta pot z vsemi dodatnimi stroški, ki jih to prinese, pride. Same Benetke namreč niso več toliko dražje od Ljubljane. Kosilo, kava, fritelle, Aperol Spritz, pica, vse to se da v Benetkah dobiti tudi pod ljubljanskimi cenami. Precej pa utegne nanesti prevoz do Benetk, parkiranje in vožnje po Benetkah, če ne poznaš prej vseh dodatnih stroškov in možnosti premikanja znotraj Benetk.

Kako torej najceneje do Benetk?

Vprašanja, povezana s prevozom do Benetk in parkiranjem v Benetkah, dobim res pogosto, saj sva s partnerjem Benetke temeljito raziskala, ko je tam igral za muranski košarkarski klub. In moj prvi odgovor je vedno enak: odvisno, koliko vas gre, od kje in za kako dolgo. Od tu naprej je vse stvar matematike. Vsaka od teh navideznih malenkosti lahko namreč temeljito vpliva na končno ceno in praktičnost. Poglejmo možnosti.

1. možnost prevoza do Benetk: do Benetk lahko potujete s svojim avtomobilom …

To je verjetno najcenejša in najhitrejša izmed možnosti za prevoz večih oseb do Benetk – razen če bi želeli tam ostati dlje in vam ne diši parkiranje izven Benetk. Po Benetkah se namreč ni mogoče voziti z avtomobilom (pa tudi ne s kolesom ali motorjem), zato je treba v času bivanja plačevati dlje trajajoče parkirišče, kar pa ni ravno poceni. Z avtomobilom se lahko pripeljete najdlje do trga Piazzalle Roma, ki leži na beneškem otoku, od tam naprej se lahko po Benetkah premikate bodisi peš, z rednimi linijami ladij (vodnimi avtobusi – vaporetto) ali vodnim taksijem (če budget ni izziv).

Kje vse lahko v Benetkah parkirate, če greste tja z avtomobilom?

Zunanje parkirišče na Piazzale Roma vas bo prišlo 4,5 evra na uro ali več. Redarji so na trgu prisotni praktično ves čas. Morebitno kazen lahko poravnate v beneških kioskih, kjer prodajajo vozovnice za ladje, ali preprosteje prek spleta. To možnost priporočam izključno, če želite na primer koga v Benetkah odstaviti in za uro še sami začutiti beneško dogajanje.

Najbolj priljubljeno: parkiranje na bližnjem otoku Tronchetto

Večina obiskovalcev, ki v Benetke prispejo z avtomobilom, se odloči za parkiranje na bližnjem otočku Tronchetto, kjer praktično ni drugega kot garažna hiša. Dnevne cene se gibajo od 28 evrov naprej, tedenske od 196 evrov naprej. Parkirišča v Benetkah je smiselno rezervirati vnaprej. —> REZERVACIJA: VENEZIA CENTER PARKING GARAGE (Tronchetto Parking, ex Isolanova Parking)

Od tu računajte še na ceno vlaka People Mover, ki vas bo v treh minutah popeljal do trga Piazzalle Roma. Cena vozovnice v eno smer je trenutno 1,50 evra na osebo in je veljavna 75 minut (kot ostale vozovnice v Benetkah), kupite jo preprosto na avtomatu pred postajo.

People Mover trail Venice Benetke
People Mover – od Tronchetta do trga Piazzale di Roma
Parkiranje najbližje začetka beneške peš cone (trg Piazzale di Roma)

Garažna hiša San Marco na trgu Piazzale di Roma je dobro urejena in varovana ter ima izvrstno lokacijo, a je lokaciji primerno tudi med dražjimi (od 45 evrov na dan) –> REZERVACIJA: GARAGE SAN MARCO

Garažna hiša Autorimessa Comunale se ravno tako nahaja na Piazzale Roma in je ugodnejša od San Marco (od 35 evrov na dan). –> REZERVACIJA: AUTORIMESSA COMUNALE AVM

REZERVACIJE PARKIRIŠČ V BENETKAH: KLIKNITE TUKAJ

Parkiranje v predmestju Benetk (Mestre)

Parkirate lahko tudi na celinskem delu Benetk, imenovanem Mestre, ki so od središča starega, otroškega dela Benetk oddaljene cca 10 kilometrov. Parkirne hiše so vam na voljo že od 14 evrov za ves dan. Do Benetk se lahko nato odpeljete z avtobusom, tramvajem, vlakom ali taksijem, odvisno, v kateri garažni hiši boste parkirali.

Lokacijsko praktično je parkiranje na železniški postaji Mestre, od koder se lahko do središča Benetk odpravite z vlakom ali avtobusom. –> REZERVACIJA PARKING ŽELEZNIŠKA POSTAJA MESTRE

Marive Parking ponuja zanimivo kombinacijo: ugodno parkiranje in privaten (doplačljiv) ladijski prevoz do Fondamente Nove (15 minut hoda od trga Sv. Marka). Vsekakor preverite tudi ceno ladijskega prevoza. Če vas gre v Benetke več in le za en dan, se verjetno bolj splača parkirati na parkirišču Tronchetto. –> REZERVACIJA MARIVE PARKING + FERRY

Ostala parkirišča v Mestrah lahko preverite in rezervirate na TEJ POVEZAVI.

Parkiranje na beneškem letališču

Če parkirate na beneškem letališču ali v njegovi bližini, vračunajte v ceno še strošek vlaka, avtobusa ali ladje (POZOR: enosmerna vozovnica za ladjo od letališča Marco Polo do središča Benetk znaša 15 evrov na osebo). Vsekakor parkirišče rezervirajte vnaprej, ker utegnejo biti še posebej v času turističnih končnic polna.

Parkirišče Marco Polo nudi brezplačen prevoz do beneškega trga Piazzale di Roma v vsega 18 minutah –> REZERVACIJA: MARCO POLO + FREE SHUTTLE

Parkirišče San Marco Aeroporto Venezia stane od od 11 evrov na dan (cenik maj 2024) in nudi brezplačen prevoz do beneškega letališča. Smiselno, če letite z beneškega letališča. –> REZERVACIJA SAN MARCO AEROPORTO VENEZIA

Parkirišče Fly Park Venezia stane od 16 evrov na dan in ravno tako nudi brezplačen prevoz do beneškega letališča. Smiselno, če letite z beneškega letališča–> REZERVACIJA PARKING FLY PARK VENEZIA

Če se odločite obiskati Benetke s svojim avtomobilom, ne pozabite vračunati v ceno stroškov goriva in italijanskih cestnin. Na avtocesti so tudi pogosti zastoji, še posebej v smeri od Benetk do Trsta.

2. možnost prevoza do Benetk: do Benetk lahko potujete z vlakom …

Potovanje z vlakom do Benetk ima svoje velike prednosti, saj je beneška železniška postaja v središču mesta in vse glavne znamenitosti Benetk so s postaje dosegljive peš. Poleg tega se izognete gneči na avtocesti, stroškom parkiranja in kolobocijam prevoza od parkirnih hiš do središča Benetk. Potreben pa je izračun, ali se vam pri večjem številu oseb vožnja z vlakom in parkiranje v Trstu splača (ena od potencialnih možnosti je tudi, da parkirate na primer v Sežani in se v vlakom odpravite do Trsta ali parkirate na kakšni postaji med Trstom in Benetkami).

 • Z vlakom do Benetk se sicer lahko odpravite neposredno iz Ljubljane, vendar vam bo vožnja vzela neverjetnih sedem ur, saj vlak vozi čez Jesenice in Beljak. Povratna vozovnica do Benetk trenutno stane 36 evrov.
 • Veliko hitreje boste z vlakom v Benetkah, če se odpravite na vlak iz Trsta. Povratna vozovnica iz Benetk do Trsta stane od 30 evrov naprej, odvisno ob kateri uri in na kater vlak greste. Vlaki vozijo od 2 do 3 ure in so zelo pogosti, tudi do trije na uro. Če gre z vami pasji prijatelj, potrebujete še vozovnico za psa. Stane 7,5 evra. Pes nujno potrebuje nagobčnik in ne sme zasesti sedeža ali tal pred sedežem, ki ni vaš.

  PARKIRANJE v TRSTU: Avtomobil lahko parkirate neposredno ob železniški postaji v garažni hiši Saba Silos (že od 14,90 evrov dnevno). Parkirišče rezervirajte vnaprej, še posebej v času praznikov in počitnic. Vhod v garažno hišo je z druge strani, kot je železniška postaja. –> REZERVACIJA PARKIRNA HIŠA SABA SILOS

3. možnost prevoza do Benetk: do Benetk lahko potujete z zasebnimi prevozniki …

 • TripstAir – Če niste vezani na čas in bi se želeli pripeljati neposredno iz ljubljanske železniške postaje do središča Benetk, na trg Piazzale Roma, do Benetk Mestre, letališča ali obratno, vam priporočam ponudnika TripstAir, ki se mi je cenovno in časovno najbolj izšel, kadar sem do Benetk ali iz Benetk potovala sama. Kombi vozi trikrat dnevno ob isti uri, pobira tudi v Šempetru pri Gorici. Povratna vozovnica vam prinaša popust.
 • Prevoz.org – Vedno se lahko pridružite tudi tistim, ki s svojim zasebnim avtomobilom potujejo v Benetke ali iz njih. Cena prevoza bo podobna, več pa je ponujenih prevozov do beneških letališč, kot do samega centra Benetk. Preverite na prevoz.org.
 • Do Benetk se lahko odpravite tudi z ugodnimi skupnimi prevozi FLIXBUS (do Tronchetta z avtobusom – dodajte še ceno People Moverja, vožnja traja med 3.30 do 4.10 ure), Goopti (vozi le do letališča), preverite lahko tudi skupinski prevoz Nomago.

S kodo SANJA 30-odstotni popust na Pranamat komplete s srcem. Nakup –> TUKAJ

Kje v Benetkah prespati?

Benetke so, ko ste enkrat na otoku, obvladljive peš, vseeno hoje ni malo, premiki po Benetkah z javnimi prevozi pa niso poceni. Predlagam torej, da, v kolikor nimate veliko časa, prenočitev najdete na beneškem otoku. Najbliže glavnih znamenitosti so predeli Cannaregio, Dorsodouro, San Marco in San Polo. Cenejša možnost, a precej manj beneško romantična, je vsekakor ta, da prespite v stanovanjskem delu Benetk Mestre in se do Benetk odpravite z avtobusom ali z vlakom.

Predlogi za nočitev v Benetkah

Dorsoduro: Hotel Belle Arti.

Hotel Belle Arti —> REZERVACIJA

Vstopnice in vozovnice za Benetke kupite vnaprej

V Benetkah so vrste dolge in hitro se vam lahko zgodi, da zaradi gneče, še posebej v poletnem času, decembra ter v času karnevala in bienala, da ostanete brez ogleda znamenitosti, ki ste si jih želeli videti. V vrstah za vstopnice lahko (na koncu neuspešno) čakate tudi po več ur.

1. Vozovnice za prevozna sredstva (lokalne trajekte (vaporetto), avtobuse z letališa, gondole), ipd: enkratne, dnevne vozovnice in večnevne vozovnice – Nakup vozovnic TUKAJ

2. Vstopnice za Doževo palačo in cerkev sv. Marka (glavne znamenitosti): Nakup vstopnic TUKAJ

3. Ugodna potovanja na znamenite otoke okoli Benetk: Nakup ture TUKAJ

Kako se gibati po Benetkah?

Računajte, da boste po Benetkah ogromno hodili, cest ni, pa tudi motorji in kolesa so v Benetkah z zakonom prepovedani. K sreči so vse ključne znamenitosti dosegljive peš z beneške železniške postaje ali s trga Piazzale Roma. Udobno se obujte. Tudi vetrovka in pokrivalo v Benetkah nikoli ne škodita.

 • Vsekakor pa potrebujete vodni avtobus (vaporetto), če želite obiskati bližnje otoke Burano, Murano, Lido, Torcello, San Michelle (beneško pokopališče), Lazzaretto ali Sant’ Erasmo. Posamična vozovnica stane vrtoglavih 9,50 evra na osebo (cenik 2024), in je, pravijo, najdrajža v Evropi. Velja 75 minut.
 • Kupite lahko na primer tudi dnevno vozovnico (25 evrov), dvodnevno vozovnico (35 evrov), tridnevno vozovnico (45 evrov), 7-dnevno vozovnico (65 evrov) ali večdnevni turistični Venice pass, ki vključuje še vstop v Doževo palačo in baziliko Sv. Marka.
 • Ali pa se na primer odločite za 6-urno turo po otokih Murano, Torcello & Burano (od 30 evrov na osebo)
  Kot zanimivost naj povem, da so vozovnice tako drage le za obiskovalce, Benečani imajo na voljo petletni Venice pass za cca 100 evrov.

—> NAKUP VOZOVNIC IN PAKETOV ZA VODNI AVTOBUS (vaporetto)

Ladijski javni promet Benetke Murano
 • Med kanali se lahko zapeljete tudi z znamenito gondolo. Polurna vožnja vas bo trenutno prišla približno 80 evrov. Takšna vožnja je bolj izkustvenega kot praktičnega namena.
 • Najamete lahko tudi vodni taksi. Cena vodnega taksija od beneškega letališča do trga Piazzale Roma je okrog 44 evrov.

Še namig: V kolikor se boste po Benetkah vozili z vodnim avtobusom oziroma vaporettom, si prenesite aplikacijo AVM Venezia. Gre za izjemno priroročno aplikacijo in načrtovalec prevoznega podjetja ACTV, s katero boste vedno vedeli, s katerim vaporettom se morate zapeljati, kdaj vozi in kdaj boste na cilju. Točni so kot urca.

Preverite še, kam vse lahko ugodno letite iz Benetk

Benetke so nam eno najbližnjih in najbolje povezanih letališč, od koder lahko letite na vse konce sveta po ugodnih cenah. Če ne veste natančno kdaj bi šli in kam, vtipkajte v brskalnik Kiwi zgolj odhodno letališče Venice in odhodno Anywhere, pri datumu pa označite cel mesec (whole month). In dobili boste najboljše in najugodnejše predloge.

Na mojem Youtube kanalu si oglejte serijo Sanja v Benetkah

V moji Youtube seriji Sanja v Benetkah se boste o tem čudovitem mestu, v katerem sem imela možnost občasno tudi bivati, ogromno naučili. Oglejte si jo in na Benetke boste gledali povsem drugače! Ne pozabite slediti kanalu.

Pridružite se mi tudi na družbenih omrežjih in v spodnjem novičniku. Hvala! In lepo se imejte v prečudovitih Benetkah.

Sanja

Prijavi se na SANJAM. novičnik in na tvoj mejl bodo prispele le najboljše vsebine!
Hvala za zaupanje.Nekatere povezave v člankih so lahko affiliate narave in ustvarjalcem ob nakupu prinašajo provizijo s strani ponudnikov. S tem je podprto naše nadaljnje delo, vsebina pa je tudi veliko bolj aktualna. Končna cena za kupca pri tem ostaja enaka.

Preberite še:

Share