Sanja Macur Marinidove grobnice Fez Maroko
Potovanja

Kraljevsko mesto Fez: TOP 12 znamenitosti in doživetij

Je Fez vreden ogleda? Vsekakor. Eno izmed štirih kraljevskih mest Maroka (Fez, Marakeš, Meknes in Rabat) velja za kulturno in intelektualno krono Maroka in o tem pričajo tudi njegove veličastne znamenitosti in doživetja.

Fez – zares drugačen od drugih maroških mest

Fez sem si na svojem potovanju po Maroku pustila povsem za na konec in bila sem si hvaležna za to odločitev. Je namreč povsem drugačen od drugih maroških mest in tudi prebivalci Feza verjamejo, da so že samo zato, ker so se rodili v Fezu malo bolj inteligentni in nadarjeni od drugih. Vsaj tako se pošalijo sami.

V feški medini je bila namreč že davnega leta 859 postavljena in ustanovljena najstarejša univerza na svetu, čudovita in mogočna mošeja Al-Karaouine. V medini so glavne rokodelske proizvajalnice (barvanega usnja, ročno obdelanih in poslikanih glinenih, lesenih in kovinskih izdelkov, olij in preprog, ipd.), od koder gredo nato izdelki v prodajo po medinah širom Maroka. Če se podajate tja ali bi mesto le radi pobliže spoznali, vas vabim, da gremo v tem članku skupaj skozi moje najljubše znamenitosti in doživetja v Fezu, oglejte pa si tudi moj Youtube videopotep po feški medini.

Kje prespati? Priporočam vam Riad Chahd Palace, zaradi ugodne lokacije povsem na južnem robu medine, kar omogoča lažji dostop do nastanitve tudi zvečer in ponoči. Po notranjosti medine se namreč ponoči ni priporočljivo sprehajati. V Riad Chahd Palace so me prepričali tudi okusni zajtrki na sproščeni terasi, prijazno osebje, čistoča in lep dekor.

Spogledovala sem se tudi z nastanitvami:

  • Riad Rcif & Spa Originale, ki ima krasno razgledno teraso na medino, čudovit maroški dekor – kot bi spali v palači.
  • Riad Dar Omar za ljubitelje avtentičnosti, lepih teras, dobre lokacije in dobre cene.
  • Dar Usham Fes v mirnejšem delu osrčja najstarejše medine na svetu ima izjemen razgled, pristen dekor in ugodno ceno.
  • Dar Gnaoua ima verjetno najosupljivejši razgled s terase izmed vseh v Fezu. Pot do tja skozi ulice stare medine pa zna biti stresna.
  • Riad Layla ima bolj luksuzen pridih, krasno teraso in privatno parkirišče.

View deals on Tripadvisor

1. znamenitost in doživetje v Fezu: Izgubite se v feški medini

Fez_fes_Sanja Macur_feška medina

Dogodivščina, ki vas čaka, ko boste stopili skozi vrata obzidja najstarejše in največje medine na svetu, bo nedvomno nepozabna, pred tem pa vsekakor preberite nasvete, kaj je dobro vedeti, preden obiščete feško medino. 1100 let stara medina je s prelepimi izvirnimi lesenimi ornamenti in arkadami znamenitost sama po sebi. Speljana je v neobvladljiv labirint ozkih, zgolj peš prehodnih ulic, ki jih je kar 9500.

Feška medina, Fes, Morocco, mošeja Idris

Pripravite se, da se boste med njimi izgubili, pri tem pa marsikaj doživeli. Feška medina je prelepa, a naporna za obvladati. Izgubljanje vzemite kot del pustolovščine, za pot pa vprašajte zgolj trgovce v prodajalnah ali najamite uradnega lokalnega vodiča.

2. Preizkusite, ali ste sposobni ne kupiti, kar vam želijo prodati

Oh, čudovite feške prodajalne preprog, dišav, olij, ročnih izdelkov, usnja. Ko bi bilo vsaj tako lahko nakupovati, kot je videti lepo. Fez je bolj znan po najbolj kakovostnih manufakturah kot svojih prodajalnah in zato feški trgovci verjamejo, da so njihovi izdelki vredni cene, ki so jo postavili. Čeravno bo za vas v resnici nekajkrat višja. Ne računajte preveč na pogajanje za ceno. Poleg tega so izjemni prodajalci in našli bodo način, da vam svoj izdelek prodajo.

3. znamenitost in doživetje v Fezu: Ujemite odprta vrata najstarejše mošeje na svetu Al-Karaouine

Najstarejša univerza na svetu Karaouiyn mošeja Fes

Najstarejšo univerzo na svetu, čudovito mošejo Al-Karaouine, ki sprejme kar 22.000 ljudi je dala zgraditi ženska. Ko se boste izgubljali v medini, boste pogosto naleteli na njena vrata, saj je vhodov več, mošeja pa resnično velika. Vrata se odpro petkrat na dan, v času molitve, in vredno jih je ujeti odprta. Še boljše je, če si jo ogledate v petek, ko so vrata odprta ves dan. Čeprav je vstop mogoč samo za muslimane, se tudi izpred vrat lepo vidi dele notranjosti in njeno mogočno in bogato ter z arabsko, afriško in andaluzijsko navdihnjeno arhitekturo.

S kodo SANJA imate trenutno 30-odstotni popust na vse Pranamat komplete in brezplačno poštnino. Preverite –> TUKAJ.

4. znamenitost in doživetje v Fezu: Poglejte z balkonov na barvilnice usnja (Tanneries) in pot do tja

Tanneries_Fes_Moroko_barvilnice usnja

Barvilnice usnja v Fezu so med največjimi in najstarejšimi, vsekakor pa med najbolj znanimi na svetu. Usnje (večinoma ovčje in kamelje) tu barvajo na naraven način, med drugim z urinom prašičev, zato je vonj izrazito močan. Proces barvanja traja kar 21 dni, delavci pri tem tudi več ur dnevno stojijo v raztopini. Pot do tja skoraj zagotovo vodi mimo prodajaln lokalnega usnja, tako da poleg razlage, ki je resda zelo zanimiva, računajte tudi na to, da vam bodo skušali prodati izdelke. Ti so sicer kakovosti, cene pa so za tuje obiskovalce tudi za petkrat višje kot za lokalce.

5. znamenitost in doživetje v Fezu: Doživite petek pred mošejema Moulay Idriss in Seffarine Madrassa

Moulay Idriss Fes Fez medina

Mošeja Al-Karaouine je nedvomno najmogočnejše srce medine, a mošeji Moulay Idriss in Seffarine Madrassa sta tako presunljivo lepi, da vam utegneta še toliko bolj ostati v spominu. Ob petkih, na sveti dan, si lahko izpod obokov vrat v miru ogledate obrede, ki se odvijajo v njiju, saj vas ne bodo motili nepovabljeni “vodiči”. V mošeji Moulay Idriss je sicer pokopan Zawiya Moulay Idris II, ki je med letoma 80807 in 828 vladal Fezu in velja za njegove ustanovitelja. Ta mošeja velja za eno najsvetejših templjev v Maroku.

6. znamenitost in doživetje v Fezu: Obiščite muzej Nejjarine – muzej umetnosti in izdelkov iz lesa

Strop pred vhodov v mošejo in najstarejšo univerzo na svetu Karaouiyn Fez medina Maroko
Strop pred vhodov v mošejo in najstarejšo univerzo na svetu Karaouiyn

Morda zvenijo lesene rezbarije dolgočasno. A ko boste videli, kako natančno, lepo in prefinjeno so izrezljane lesene arkade feške medine in strop pred mošejo Al-Karaouine, boste nedvomno razumeli, za kako umetelno obrt gre. V Muzeju boste lahko občudovali umetnost rezbarjenja z vseh koncev Maroka. Posebnost muzeja so lesene plošče, ki jih uporabljajo učenci Korana, obdane z bakrom in okrašene z maturitetnimi spričevali. Žal si muzeja nisem mogla ogledati, ker je ob petkih zaprt, zato pa sem uživala v nebeško umirjeni petkovi medini.

7. znamenitost in doživetje v Fezu: Okrepčajte se ob Modrih vratih Feza

Modra vrata Blue gate Fez

Modra vrata na zahodnem delu stare medine veljajo za najlepša vrata Feza. In resnično so zelo mogočna in čudovito dekorirana.

Trg pri Morih vratih Fez terasa

Še lepši pa je trg ob njih, na notranji strani medine, ki z dišečo maroško hrano, kavarnami z razgledom na mesto in glasnimi trgovci prebudi še tako utrujenega popotnika. To je odličen kraj, kjer se lahko okrepčate, si spočijete ali pričakate večer. Ker je trg tik ob vratih, boste tudi zvečer zlahka našli pot ali poklicali taksi.

Za lažjo predstavo si oglejte moj Youtube film obiska feških znamenitosti. Ne pozabite slediti Youtube kanalu.

8. znamenitost in doživetje v Fezu: Načudite se bolšjaku v novi medini

Bolšjak Fez nova medina, Maroko, Fes

Ko ste se naužili (ali psihično izčrpali :)) stare feške medine, se lahko podate proti novi. Nova medina v Fezu seveda ni nova, stara je kar 700 let, je pa neprimerno novejša od stare. Ob petkih vas v novi medini pričakuje zanimiv bolšjak, kjer prodajajo obleke, čevlje, igrače in druge stare predmete. Rabljene stvari niso ravno urejene na stojnicah, bolšjak pa je vsekakor zanimivo doživetje. Privoščite si tudi katero izmed maroških sladic iz listnatega testa – izvrstne so!

Pridružite se mi tudi na družbenih omrežjih –>

9. znamenitost in doživetje v Fezu: Opazujte balkone v židovski četrti (Melah)

Židovska četrt Melah Fez Maroko
Židovska četrt Melah

Sprehod skozi novo medino vas bo pripeljal do židovske četrti, imenvane Melah. Stavbe imajo povsem drugačno arhitekturo kot je značilno za arabski svet. Francoski balkoni so obrnjeni na ulico in krasno okrancljani. Še pred 100 leti je v Maroku živelo 250.000 Židov, po ustanovitvi Izraela so se preselili tja, sedaj jih živi v Maroku le še 3000, v Fezu pa le še 150.

10. znamenitost in doživetje v Fezu: Sprehodite se do kraljeve palače Dar al-Makhzen

Palais Royal Dar El Makhzen Kraljeva palača Fez Fes Maroko

Pot skozi židovsko četrt vas bo naposled pripeljala do kraljeve palače Dar al_Makhzen, ki je znana po svojih mogočnih vratih, njene lesene detajle so obdelali največji umetniki te obri. Vrata je dal leta 1960 zgraditi kralj Hassan II. Palača je eno izmed domovanj kraljeve družine. Zaradi kovida vstop vanj ni mogoč, a vredno si jo je ogledati tudi zgolj od zunaj.

11. znamenitost in doživetje v Fezu: Razmigajte vrat pod drevoredom palm v parku Jnan Sbil

Palmov drevored Jnan Sbil palmov drevored

Fez ima veliko lepih parkov, a prav posebej izstopa park Jnan Sbil. Ko se temperature v Fezu poleti dvignejo do 50 stopinj, nudi prebivalcem s svojim gostim eksotičnim rastjem (park ima kar 3000 različnih rastlin) obilo hladne sence.

Jnan Sbil park Fes

Še posebej izstopata čudovit drevored več kot 100 let starih in zelo visokih palm in otok palm, ki pa ga zaradi suše vsaj ob mojem obisku ni obkrožala voda. Tukaj lahko v senci in v lepem okolju pojeste sladice, ki ste jih nakupili na bolšjaku. Jnan Sbil ne velja brez razloga za “pljuča Feza”.

11. znamenitost in doživetje v Fezu: Opazujte sončni zahod pri Marinidovih grobnicah

Feza nikar ne zapustite, ne da bi doživeli sončni zahod nad njim. Najbolj priljubljena točka med domačini za opazovanje sončnega zahoda je nad severnim obzidjem medine, pri 700 let starih Marinidovih grobnicah. Kdo je v njih pokopan, ni znano. Vsekakor pa so čudovite, ko jih obsijejo zadnji sončni žarki dneva in razgled nad mestom in tudi njegovo okolico je fantastičen. Dih jemajoč. Zvečer se nikar ne vračajte navzdol skozi medino, saj so bili mnogi, ki so izbrali to pot, podvrženi krajam. Taksiji so poceni, pešpot okrog medine pa zelo dolga in ponoči nič kaj prijetna.

12. znamenitost in doživetje v Fezu: Spočijte si čute v hammamu

Še eno doživetje, ki ga nisem uspela stlačiti v petkov dan, a ga bom zagotovo, ko Fez obiščem znova. Hammame boste našli na vsakem koraku, predlagam, da v svoji nastanitvi povprašate, katerega vam še posebej priporočajo in je v vaši bližini. Pravijo sicer, da ima vsako okrožje stare feške medine mošejo, vodnjak, pekarno, šolo in hammam, vse torej, kar potrebujemo za življenje. Da, tudi to, da se spočijemo, je izjemnega pomena. Še posebej po tako intenzivnem doživetju, kot je feška medina.

Kako do Feza? Poiščite ugodne lete iz Benetka do Feza.

Naj vam Fez ostane – tako kot meni – v lepem in zabavnem spominu. Pridružite se mi tudi na družbenih omrežjih in na spodnjem novičniku.

Prijavi se na SANJAM. novičnik in na tvoj mejl bodo prispele le najboljše vsebine!
Hvala za zaupanje.Preberite še:

Share