Potovanja

Benetke za gurmane: poskusite tradicionalne beneške jedi in pijače

Benetke so pravi kulinarični raj! Spoznajte, kaj Benečani tradicionalno radi jedo, in vaš obisk Benetk bo, obljubim, postal pravo kulinarično doživetje.

Benetke in nadokusne beneške jedi sem imela priložnost dodobra spoznati med svojimi krajšimi bivanji v Benetkah, ko je moj partner igral za muranski košarkarski klub. Kakšna sreča! Zdaj pogosto, ko kdo omeni Benetke, najprej pomislim na vse raznolike okuse, ki sem jih užila.

Svet Benečanov se vrti okoli hrane

Meringa Busa Alla Torre Da Lele

Tako kot povsod v Italiji, se tudi pri Benečanih vse izrazito vrti okrog hrane, mi je povedala slovenska študentka Regina, ki me je v Benetkah povabila na srečanje. Benečani pripravi obrokov namenijo ogromno časa in tako kot se mi radi dobivamo na kavah, sprehodih in zvečer v barih, se domačini družijo ob kosilih in večerjah. Slednja je pri njih bistven obrok. Pri hrani ne sklepajo kompromisov in prisegajo le na najboljše sestavine!

Če bi radi spoznali Benetke kot lokalci, si preberite članek malo drugačne znamenitosti Benetk. Še prej pa ne spreglejte, da s 16. januarjem Benetke uvajajo vstopnino. Zdaj pa k hrani v Benetkah! Lačni smo že, kajne?

Kaj se torej v Benetkah jé in pije?

Najprej kratek splošni vodič po beneškem jedilniku. V Benetkah pričakujte veliko morske hrane in manj mesa ter praktično nič prilog in juh. Benetke vsekakor niso destinacija krompirja, solat in jedi na žlico. Za lažjo orientacijo, na jedilniku bo vselej pisalo primi in secondi piatti. Prva jed je običajno sestavljena iz riža, testenin in polente kot glavne jedi, druga iz ribe ali zrezka. Proseco ob ribji jedi? Brez tega ne bo šlo. Sladica in espresso? Vsekakor.

Seznam tradicionalnih beneških jedi in pijač, ki jih morate poskusiti

Aperol Spritz

Pravijo, da Benečanom lahko vzameš vse, razen Aperol Spritza. 🙂 Oranžni koktajl, postrežen s kančkom penečega Proseca iz vinorodne regije Veneto, je značilna pijača Benetke že vse od leta 1920, ko je nastal Spritz Veneziano. Strežejo ga resnično na vsakem vogalu. Ponekod ga dobite že za 3 evre, raje pa jih zanj rezervirajte med 5 in 7 evrov. Imejte v mislih, da je cena zelo odvisna od lokacije. Najverjetneje je le nekaj metrov naprej od lepega trga Aperol Spritz za polovico cenejši.

Sardine s čebulo / Sarde in saor

Sarde in saor je slavna tradicionalna beneška predjed sladko-kislega okusa, ki je veljala za jed siromakov. Ta preprosta jed ima namreč le dve sestavini – marinirane sardine in čebulo. Skrivnost pa je v slastni karamelizirani čebuli. Jed izvira iz 14. stoletja in jo danes strežejo v vsaki tradicionalni beneški ošteriji, ob nepogrešljivem Aperol Spritzu, seveda. Pogosto jo strežejo ob festivalu odrešenika (Festival Redentore).

Obloženi kruhki / Cicchettiji

Ob Aperol Spritzu vas Benečani le redko pustijo lačne, zraven najpogosteje postrežejo olive ali čips. Vi pa ravnajte kot pravi lokalci in si privoščite okusne in presenetljivo sočne kruhove prigrizke, imenovane Cicchettiji. Na svoj račun boste prišli vsi, daj so cicchettiji lahko obloženi z mesom, ribami, rakci, sirom, zelenjavo – samo izberite svoj najljubši okus!

Ocvrte polnjene miške / Fritelle

Frittelle ali tudi fritole so pravzaprav manjši beneški krofki, ki jih strežejo le v času beneškega karnevala. Mehko, sladko ocvrto testo, ki se mu ni moč upreti, je običajno polnjeno z rozinami, pa tudi z jajčno kremo, čokolado in drugimi nadevi. Absolutno nekaj najboljšega izmed beneških jedi!

Rižota v sipinem črnilu / Risotto al nero di seppia

Rižoto v sipinem črnilu običajno ljubiš ali sovražiš. Jaz sem vsekakor med ljubitelji in v Benetkah me ni razočarala. Gre za eno izmed treh najbolj tradicionalnih beneških jedi. Sipino črnilo postrežejo tudi na testeninah in riževih rezanih vermicelli.

Ocvrti morski sadeži / Fritto misto

Težko boste jedli v Benetkah, ne da bi na meniju videli Fritto misto. V prevodu to pomeni ocvrto mešano, a v deželi morskih jedi, to pomeni ocvrti mešani morski sadeži. Jed je kot vse druge ocvrte jedi bolj suha, vsekakor pa vredna okušanja.

Ocvrti raki z mehkim oklepom / Moeche, tudi moleche

Moeche rakci z mladim oklepom Benetke Venezia

Dobrodošli v kraljestvu morske hrane! Če ste v Benetkah spomladi, boste morda imeli priložnost poskusiti tradicionalno sezonsko beneško jed Moeche, ocvrtega raka z mehkim oklepom. Spomladi tako samci kot samice odvržejo svoje stare oklepe, jeseni pa le samci. Ribiči imajo od trenutka, ko raki odvržejo svoje trde oklepe in preden se novi oklep strdi, ko pride v stik z vodo, na voljo le nekaj ur. Ustrezne rakce operejo, pomočijo v jajca in moko, nato pa jih zlatorjavo ocvrejo. Zraven običajno postrežejo rezino limone, občasno tudi polento.

Špageti z vongolami / Spaghetti alle vongole

To beneško jed bi lahko jedla znova in znova. Če bi vam morala priporočiti le eno, bi bili to spaghetti alle vongole. Špageti al dente, belo vino, vongole (okusne školjke) ali po italijansko morski tartufi, rdeča paprika in olive. Pa dober tek!

Ribji karpačo / Carpaccio di pesce

Ribji karpačo ni za vsakega, vsekakor pa za vsakega gurmana, ki bi rad okusil surovo mečarico ali hobotnico. Na beneških menijih pogosta jed se postreže le z limono. V Benetkah boste našli rustikalno restavracijo s tem imenom Ristorante Carpaccio ob mostu Ponte della Ca Dio v predelu Castello.

Sardele oziroma inčuni v omaki / Bigoli in salsa / Bigoli con le sardelle

Bigoli in salsa je beneška jed iz polnozrnatih testenin bigoli, čebule in soljene ribe. Medtem ko se danes običajno uporabljajo sardoni oziroma inčuni, so jo včasih pogosto pripravljali s sardelami.

Rizi bizi / Riso e Bisi

Zveni domače? Rizi bizi je ravno tako tradicionalna beneška jed iz riža in graha, morda rahlo bolj vodena kot pri nas, ki so jo nekoč 25. aprila, na praznik Sv. Marka, stregli dožem za srečo.

Ste tudi vi postali lačni? Verjamem, da ste. Potem pa brž v Benetke okušat jedi, ki so vam bile na seznamu najbolj všeč. Kam? Preverite moj seznam predlogov, kam v Benetkah na kavo, kosilo, večerjo.

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...