Most Accademia, Benetke
Potovanja

Doživite Benetke drugače: 12 manj znanih znamenitosti

Benetke so lahko veliko več kot le gneča in glavne znamenitosti, kot so trg Svetega Marka, Most vzdihljajev, Veliki kanal in sanjave gondole. Naj vas popeljem skozi manj znane znamenitosti in doživetja Benetk, kjer boste našli več miru in domačinov ter spremenili svojo predstavo o Benetkah.

Imela sem veliko srečo, da sem lahko Benetke spoznala na drugačen način, v miru, bolj pronicljivo, skozi oči lokalcev in izven glavne sezone, in sicer v času, ko je moj partner Mark igral košarko za tamkašnji klub. Ob večkratnih obiskih in raziskovanjih so mi Benetke zlezle pod kožo in del spoznanj bi vam rada predala v tem članku. Še prej pa imejte v mislih, da s 16. januarjem 2023 Benetke uvajajo vstopnino. Vstopnini se zlahka izognete, če v Benetkah prespite vsaj eno noč, najlažje bo, če namestitev poiščete na Booking.com.Booking.com

1. manj znana znamenitost Benetk: Obiščite glavne znamenitosti, a izven sezone ali zvečer

Seveda, ko obiščete Benetke, ne gre zamuditi glavnih znamenitosti, kot so trg Svetega Marka, pogled na Most vzdihljajev, most Rialto in sprehod skozi glavno nakupovalno promenado Benetk. Te znamenitosti so čudovite, še posebej, če vas ne posrka gneča.

Če jih boste obiskali novembra, boste imeli Markov trg zvečer skorajda povsem zase in vrsta za vstop v zlato odeto baziliko Sv. Marka bo neprimerno krajša. Le toplo se oblecite, ker je veter jeseni in pozimi oster, in računajte, da se boste morali večkrat ogreti v kateri izmed kavarn ali restavracij.

2. manj znana znamenitost Benetk: Trg Sveta Margherita v živahnem predelu Dorsodouro

Trg Sveta Margherita Benetke Dorsodouro

Če pogledate na zemljevid Benetk, boste videli, da so razdeljene na sedem predelov. Najbolj obremenjeni predeli so San Marco, San Polo in Santa Croce. Ne glede na to, kako velika gneča je v “Benetkah”, boste vedno našli sproščene ulice čudovitega predela Dorsodouro, ki mi je najbolj prirasel k srcu. Tu se nahaja trg Santa Margherita, glavni trg v očeh domačinov. Sproščeno kot v Ljubljani posedajo za mizami barov, sedijo na klopcah, jedo pice in orientalsko hrano, otroci tekajo naokrog. V tem delu Benetk se iz atrijev hiš bohotijo visoke palme, trgi pa so polni beneških študentov. Na trgu si lahko v orientalski restavraciji privoščite afganistansko hrano.

3. manj znana znamenitost Benetk: promenada Spirito Santo in otok Giudecca

Prostrana promenada Dorsodoura, ki spominja na promenade hrvaških obmorskih mest, gleda na otok Giudecca, od koder so, pravijo, najlepši sončni zahodi. To je tudi predel, v katerem enostavno morate poskusiti njihove cicchettije in slastne, miškam podobne fritelle z različnimi polnili, meni najljubše so z jajčno kremo. Priporočam lokal Dolce Vita.

4. manj znana znamenitost Benetk: most Accademia z najlepšim razgledom na Veliki kanal

Most Accademia, Benetke

Predela Dorsodouro in San Marco povezuje čudovit lesen most Accademia, od koder je, vsaj zame, najlepši razgled na Veliki kanal (Canal Grande), še posebej v poznopopoldanski svetlobi. Sprva je bil na tem mestu železni most, lesenega so zgradili leta 1933, čeprav so si Benečani zelo želeli, da bi bil most kamnit. Canal Grande sicer prečkajo štirje mostovi.

Po intenzivnem izletu paše sprostitev hrbta. S kodo SANJA imate trenutno kar 30 % popust na vse Pranamat komplete + brezplačno poštnino. Skočite na povezavo –> www.pranamat.si

5. manj znana znamenitost Benetk: kavarna v rastlinjaku Serra dei Giardini

Še en zelo zanimiv in lep predel Benetk, ki ga le redkokdo obišče, je Castello. Če bi vam nekdo zavezal oči in vas pripeljal v prostran park Giardini della Biennale, obrnjen proti otoku Lido, bi le stežka uganili, da ste v Benetkah. V Castellu vsekakor obiščite kavarno v rastlinjaku Serra dei Giardini, zgrajenem leta 1894 kot razstavni eksponat bienala. Čudovit rastlinjak, ki je desetletja propadal, so leta 2010 prenovili in ustvarili pravo oazo sredi Benetk.

6. manj znana znamenitost Benetk: Arsenale – umirjena promenada in karnevalsko prizorišče

Pogled proti Trgu svetega Marka z umirjene promenade predela Castello

Ste za posedanje na skorajda prazni promenadi s fantastičnim razgledom na oddaljen Markov trg, otok Lido in znamenito otoško cerkev San Giorgio Maggiore? Potem se od rastlinjaka sprehodite streljaj daleč do promenade Riva dei Sette Martiri.

Riva dei Sette Martiri Benetke Sanja Macur manj znane znamenitosti Benetk

V miru posedite na gladkih tlakovcih, opazujte ladje in uživajte v miru, tudi sredi karnevalskega tedna. Če ste v Benetkah sredi karnevala, pa le obiščite trg Arsenale, priljubljeno lokalno kulturno prizorišče s pestrim umetniškim programom.

7. manj znana znamenitost Benetk: beneška bolnišnica s skritim vrtom in fantastično knjižnico

Vsaj dva dobra razloga sta tudi za obisk beneške bolnišnice Giovanni e Paolo, ki se nahaja v prečudoviti zgradbi. Vhod vanjo z istoimenskega trga vodi v knjižnico z osupljivim arkadnim stropom, okrašenim z zlatimi ornamenti. V njej je izjemna zbirka zgodovinskih medicinskih pripomočkov in knjig o anatomiji telesa. Skozi stranski vhod z ulice Fondamenta dei Mendicanti pa odkrijte krasen ozelenel atrijski vrt. 

8. manj znana znamenitost Benetk: rdeče srce želja v podhodu Sotoportego dei Preti

V predelu Castello se sprehodite tudi do podhoda Sotoportego dei Preti in na notranji strani arkadnega oboka poiščite rdeče srce. Povezano je z ljubezensko legendo o ribiču in uročeni morski deklici Melusini, dotik tega srca, pa po izročilu uresničuje skrite želje.

9. manj znana znamenitost Benetk: najstarejša kavarna na svetu Caffe Florian

Beneški karneval Cafe Florian

Najstarejšo kavarno na svetu, Caffe Florian, ki deluje od leta 1720, boste našli na trgu svetega Marka. V času beneškega karnevala je tukaj zelo zanimivo, zabavno in pestro, saj je kavarna polna domačinov v beneških kostumih. Z veseljem se fotografirajo in naredijo pravi mali šov. In cene? Espresso v letu 2022 je stal 6,5 evra in kava z mlekom 13,5 evra. Koktejli stanejo okrog 21 evrov.

10. manj znana znamenitost Benetk: nenavadna knjigarna Acqua Alta z gondolami in s stopnicami iz knjig

Zanimiva knjigarna Acqua Alta, znamenitosti Benetk

Pravo doživetje je tudi knjigarna Acqua Alta, v katero je mogoče vstopiti tudi z vode. Vseh vrst knjige – nove in rabljene, so med drugim atraktivno zložene v gondolah. V knjigarni, ki je prava zakladnica knjig o umetnosti v številnih jezikih, se običajno gneča in obisk zahteva nekaj potrpljenja. Povzpnite se tudi po stopnicah iz knjig, občutek je, priznam, precej majav.

11. manj znana znamenitost Benetk: beneško pokopališče

Če vam čas dopušča, se z ladijske postaje Fondamente Nuove podajte na beneško pokopališče, ki se nahaja na eno postajo oddaljenem otok Sv. Mihaela. S svojim obzidjem ga povsem zavzema beneško pokopališče, staro 214 let. Pokopališče je kot muzej na prostem ter prava oaza miru in lepote. Tu so pokopane številne znane osebe, med njimi ruski komponist Igor Stravinski. Še posebej zanimiv je del pokopališča z vertikalnimi grobovi, do katerih dostopajo s pomočjo pomičnih lestev, grobove pa lepša umetno cvetje. Mnoge grobnice krasijo umetnine iz muranskega stekla in mogočnimi kipi.

Grobnica Sonia Kaliensky Beneško pokopališče

Med najlepšimi je grobnica ruske plemkinje Sonie Kaliensky, ki je leta 1907 pri rosnih dvaindvajsetih obiskala beneški karneval, se nesrečno zaljubila in se na dan karnevala zastrupila z laudanumom.

12. manj znana znamenitost Benetk: beneške peščene plaže

laža na polotoku Lido di Jesolo

Po vseh doživetjih in obilici hoje zakopljite stopala v peščene plaže beneškega otoka Lido ali še bolje polotoka Lido di Jesolo, ki se nahaja na začetku beneške lagune in je dostopen z javnim prometom, približno 40 minut vožnje stran. Zlata mivkasta plaža Lida di Jesolo je dolga kar 15 kilometrov, ob njej pa se vrstijo dolge verige hotelov in vrste ležalnikov. Spomladi boste imeli plažo praktično zase, cene nastanitev pa so ugodnejše.

Pomembna znamenitost, odprta prvič v 500 letih

Aprila so sicer v Benetkah prvič po 500 letih za obiskovalce odprli renesančno stavbo Procuratie Vecchie, ki se razteza ob celotni severni strani Trga svetega Marka. Velja za eno največkrat fotografiranih stavb na svetu. Pogled na slaven trg skozi okna palače je vsekakor še ena drugačna perspektiva na Benetke. Buon viaggio!

Želim vam čudovit izlet v Benetke! Spodnje ikone vas peljejo še na moja družbena omrežja. V obrazcu pa se prijavite na moj novičnik za navdihujoče nove vsebine. Hvala!

Sanja

Prijavi se na SANJAM. novičnik in na tvoj mejl bodo prispele le najboljše vsebine!
Hvala za zaupanje.Preberite tudi:

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...