Petsto let stari hrasti na Krku Camino Krk 4
Zapisi

Najstarejša hrasta na Krku: česa sta me naučila?

Ste vedeli, da se na otoku Krku nahajata dva orjaška, več kot 400 let stara hrasta, in sicer v prelepem gozdu nad uvalo Vrulja, ob poti Camina Krk? Za njuno zgodbo o osupljivi mogočnosti in razvejanosti se skriva pomemben in navdihujoč nauk.

Po poti Camina Krk do nastarejših hrastov na Krku

Tretje dopoldne bivanja v rajskem Resortu Osma je Hermina Krt, lastnica in stvariteljica resorta, pristopila k meni, se nežno dotaknila moje rame in rekla: “Vzemi si popoldne čas, rada bi te nekam peljala.”

Nesrečno sem jo pogledala: “Prav ven iz ašrama naj grem?” Nasmehnila se je, ker sem govorila Resortu Osma ašram: “Daj, obljubim, da ti bo všeč. Greva objemat skoraj petsto let stare hraste. Pomembno je, da jih vidiš.” 

Nisem človek, ki bi objemal drevesa, je bila moja prva misel. Hkrati je govorila o tem tako, kot da se za tem skriva pomembna skrivnost. “Kaj bo rekel kuhar, če zamudim večerjo?” se pošalim. “Ne skrbi, ga obvestiva, če bova pozni. Ni veliko hoje.”

Do hrastov sva hodili po poti Camina Krk, dolgi 150 km, za katero si je sicer smiselno vzeti sedem dni, najbolje spomladi ali jeseni (vir: Camino Croatia). Skozi krasno očiščeno gozdno pot, sem zagledala prvega, hrastico ?. Prevzela me je mogočnost, pri hrastu pa me je naravnost osupnila. Uau, kakšni drevesi! Hrast me je spomnil na drevo iz risanega filma iz otroštva, Čarobnjakov šešir, v katerem je drevo zaščitilo prebivalce gozda. 

Najstarejša hrasta se lahko za svojo razvejanost zahvalita Benečanom

Petsto let stari hrasti na Krku Camino Krk 1

Da bi prebivalci Krka zaščitili drevesa pred Benečani – ti so drevesa podirali za stebre Benetk – so jim na določeni višini porezali debla, da za njih debla ne bi bila več zanimiva. “Iz odrezanih debel je pognalo mnogo vej, grč, kar je naredilo drevesa tako zelo razvejana in mogočna,” mi pove Hermina. 

Kaj ni tako tudi z nami? Večkrat kot v življenju kaj začnemo na novo, več načinov in poti najdemo, da se ponovno osmislimo. To nas dela samo mogočnejše, močnejše, večplastne. Zdaj sem razumela, zakaj je bilo pomembno, da ju vidim. Da spoznam svojo moč obraščanja, ki nam jo da narava. 

Hermina z nasmehom na ustnicah prikima mojim ugotovitvam. Sem znova na začetku, torej ustvarjam svojo novo supermoč.

Petsto let stari hrasti na Krku Camino Krk 4

Šla sem in objela drevo. “Oprosti, obljubim, da bom odslej najino moč bolj spoštovala,” sem potiho šepnila. Ne le, da jih objemam, zdaj še govorim z njimi, se nasmehnem sama pri sebi.

Hermina me popelje še do Rajske ceste, na čudovito, senčno, obmorsko pot, ki povezuje Malinsko in Njivice. “Vstani zjutraj in pojdi hodit po njej. Dobro ti bo delo.” 

Nisem jutranji tip, a sem šla. Bilo je rajsko. 

Včasih je za to, da se nekaj novega naučiš in spoznaš, res treba iti iz svoje kože.

Preberite še, česa me je naučil sindrom praznega gnezda.

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...