Čistilnik zraka Roger tSadler Form 1
Uporabno

Čistilnik zraka Stadler Form: spremenil nam je kakovost življenja

Razmišljate o nakupu čistilnika zraka? Morda vam bo v pomoč pri odločitvi naša izkušnja s čistilnikom zraka Roger Stadler Form. Tu so razlogi, zakaj ga ne zamenjamo za nič na svetu.

Čistilnik zraka Roger švicarske znamke Stadler Form je bil na mojem seznamu želja vse od kar sem ga imela priložnost neko zimo imeti na testu. Starejši sin je astmatik in alergik na pršico, zato se mi ga je zdelo smiselno preizkusiti. Po tem, ko smo v dom vpeljali redno sesanje z avtomatskih sesalnikom iRobot Roomba, in so odpadle skrbi o nečistih tleh, je bil čistilnik zraka naslednji smiselni korak. Med preizkusom me je Roger nemalo navdušil, saj so se nenehni napadi kašlja in težkega dihanja vidno zmanjšali. Tako je pred to jesenjo – torej pred časom začetka sezone virusnih dihalnih okužb in težav z astmo – prišel k nam čistilnik zraka ROGER in ne predstavljamo si več, da ga ne bi imeli.

Dihamo zrak, ki je med najbolj onesnaženimi v Evropi

Naše zime so bile leta in leta, od sinovega prvega leta dalje, podrejene nenehnim astmatičnim težavam, napadom kašlja, virusnim okužbam dihal in hudim težavam z dihanjem. Bolnišnicam, zdravstvenim domovom, ventolinu, nespanju. Veliko več čajev smo pozimi popili na avtomatih v zdravstvenih ustanovah, kot v kakšni zimski koči ali ob smučišču. Ustrezna preventivna zdravila so kasneje težave zelo omilile, še vedno pa so zime prinašale astmatične težave.

Ljubljana, pa tudi marsikatero drugo slovensko mesto, ima astmatikom neprijazen zrak, saj kotlinska lega prinaša izrazito neprevetrenost in pozimi (zaradi temperaturnega obrata, kurjenja in drugih onesnaževalcev) zelo visoko onesnaženost zraka. Od leta 2006 neprekinjeno merijo tudi onesnaženost zraka z delci PM10 in koncentracija ob nekaterih dnevih tudi do desetkrat presega priporočene vrednosti po WHO. Takrat je priporočljivo, da se še posebej astmatiki na prostem ne gibajo, da prostore zračimo le, ko so koncentracije najnižje, in da uporabljamo prezračevalne sisteme in čistilnike z učinkovitimi HEPA filtri. Ljubljana je sicer po onesnaženosti s PM10 delci eno najbolj onesnaženih evropskih mest, slabo kakovost zraka pa indeksi kažejo tudi v Kopru, Kranju, Trbovljah, Hrastniku, Celju in na Ptuju. Leta 2019 bi lahko v Sloveniji preprečili 823 smrti, če bi onesnaženje zraka s finimi delci preprečili.

Čistilnik zraka Stadler Form rdeč indikator
Rdeča lučka indikatorja opozarja, da je zrak v prostoru slab.

Zakaj sem si želela ravno čistilnik zraka Roger Stadler Form?

V zaprtih prostorih ljudje na splošno preživimo tudi do 90 odstotkov časa in prav ta zrak je še 2–5-krat bolj onesnažen kot zrak zunaj. Ne le za astmatike, torej, za vse nas je pomembno, kakšen zrak dihamo. Ker delam od doma in ker si za sina nikakor nisem želela še ene zdravstveno slabe zime, sem začela sredi poletja iskati rešitev, in presrečna sem, da sem jo našla. V mesecih od septembra do januarja, od kar nam družbo dela Švicar Roger Stadler Form, je večina kašlja izzvenela, ventolinu pa je potekel rok trajanja, saj smo ga uporabili le nekajkrat. Pri delu od doma sem bolj skoncentrirana, bolj budna in večkrat hvaležna rdeči lučki indikatorja, ki me opozori, da je zrak v prostoru slab. Ne zamenjam.

Ključne značilnosti, ki so me prepričale:

 • Stalno meri in prikazuje kakovost zraka v prostoru – spremljati in upravljati ga je mogoče tudi prek aplikacije na telefonu.
 • Z inteligentnim samodejnim načinom pa deluje tudi popolnoma avtomatizirano in samostojno.
 • Ima indikator, ki prikazuje kakovost zraka (modra = dober zrak, oranžna = zmeren zrak, rdeča = slab zrak)
 • Iz zraka odstranjuje droben prah, alergene, cvetni prah, viruse in bakterije.
 • Filtrira tudi aerosole in viruse gripe (v eni uri)
 • Odpravi neprijetne vonjave.
 • Je tih, ima možnost nočnega načina, opomni na menjavo filtra in ima senzor za pline.

Več informacij –> ROGER – www.stadlerform.si

Ključne prednosti in pozitivne spremembe, ki jih opažamo:

 • Veliko zmanjšanje astmatičnih težav pri sinu. Lahko bi rekla, da so praktično izzvenele. V zimski sezoni od septembra do konca januarja, ko pišem ta članek, je le ob treh priložnostih uporabil ventolin (med drugim ob zelo visoki zunanji koncentraciji delcev PM10), prejšnja leta so se izzivi s kašljem, težkim dihanjem, vlekli mesece. To je bila njegova najboljša zima doslej. Tudi obolenj, ki jih povzročajo virusi gripe, v tem obdobju v družini ni bilo. Tako smo lahko skozi vso zimo hodili na zimske potepe in se namesto zdravljenja astmatičnih težav kepali na snegu.
 • Bolj svež in čist zrak v prostorih. Opažamo, da je v stanovanju zrak bolj svež, čist, bodisi ko kuhamo, delamo, spimo. Pri delu od doma opažam, da sem manj utrujena in imam daljšo koncentracijo (manj t.i. “možganske megle”), ponoči boljše spimo in neprijetne vonjave se hitreje izgubijo.
 • Opozarja na slab zrak. Velika prednost čistilnika Roger Stadler Form je tudi ta, da dosledno opozarja na slab zrak v prostoru. Rdeča lučka se na primer prižge vsakič, ko kuhamo (vključen imamo inteligentni samodejni način), ob čemer začne čistilnik močneje delovati. Indikator se obarva rdeče tudi, ko nekaj časa ne prezračimo prostora, ko je na obisku več ljudi ali ko kaj aktivnega počnemo. Tako nas vedno opomni tudi na to, da je treba prostore prezračiti. Kmalu zatem, ko odpremo okno, se indikator (tudi ob povečani moči delovanja čistilnika) obarva modro, kar je znak, da je zrak znova čist.
 • Predfilter iz blaga lahko enostavno operemo v pralnem stroju. Krasna prednost. Dodaten pokazatelj, koliko nečistoč v zraku gre skozi čistilnik je vsekakor pralni predfilter s protimikrobno zaščito, ki je po mesecu uporabe čistilnik vidno obarvan od nečistoč. Blago je preprosto snemljivo, opere pa se ga lahko na nizki temperaturi 30 ° C v pralnem stroju.
 • Glavni dvojni HEPA filter je mogoče preprosto očistiti s krtačko, čez od 8 do 12 mesecev pa je potrebna menjava, na kar te čistilnik opozori.
 • Manj praha na policah in rastlinah. Ob rednem delovanju čistlnika opažam, da se na rastlinah, ki so ob njem in na policah v prostoru, kjer je čistilnik, nabira manj prahu, česar smo, ob dejstvu, da imamo v družini alergika na pršico, še posebej veseli.
 • V nočnem načinu oddaja manj svetlobe, čistilnik pa je na splošno tih. V Ljubljani luči mesta že tako ne zagotavljajo povsem trde teme, zato je krasno, da tudi čistilnik ponoči ne oddaja dodatne, saj se v nočnem načinu, ki ga vključiš s preprostim dotikom na lunico na zaslonu čistilnika, lučka LED indikatorja izključi. Čistilnik je tudi sicer neopazno tih, razen takrat, ko je potrebno močnejše delovanje.
 • Polepša prostor. Čistilnik zraka Roger Stader Form ima res lep lep švicarski dizajn čistih linij in pravzaprav polepša prostor. Prejel je tudi Red Dot nagrado za dizajn.

Pripenjam še povezavo do izdelka in vam ga toplo, iskreno priporočam: ROGER – www.stadlerform.si

Želim vam obilo zdravih pustoloviščin in svežega, čistega zraka! Pridružite se mi tudi na družbenih omrežjih in v novičniku. Hvala. –>

SanjaPreberite tudi:

Kam na sankanje? To so odlična slovenska sankališča

Zimske počitnice – kam, če ne smučate?

Najlepši izleti v okolici Trsta

Budimpešta z otroki – predlogi za zabaven obisk

Zanzibar – pogovor s Tanjo Rherri, ki živi na otoku

Praga z otroki – znamenitosti, ki jim bodo res všeč

Share