Toyota Yaris Cross Sanja Macur testiranje izkušnje
Uporabno

S Toyoto Yaris Cross do Prage – kakšne so naše izkušnje?

Toyota nam je priskočila naproti in nam za potovanje od Ljubljane do Prage ter skupno dva meseca v testiranje namenila zelo privlačnega športnega terenca, ki sliši na ime Toyota Yaris Cross. Gre za poskočnega in varčnega hibrida, s katerim so bile naše poti veliko prijetnejše, varnejše in tudi ugodnejše.

Kam za prvomajske praznike? S fantoma smo razmišljali o kar nekaj možnostih, a vsakič znova se je v ospredje vračala Praga. Še posebej, ker smo vedeli, da lahko potujemo s hibridno Toyoto Yaris Cross in bo poraba goriva manjša. Gremo torej dlje kot do sosednjih držav. 🙂 Testno vozilo je imelo vso možno napredno opremo za udobnejšo in varnejšo vožnjo, 1,5 VVT-i hibridni bencinski motor, pametni štirikolesni pogon in usnjene sedeže. Poezija!

Toyota Yaris CToyota Yaris Cross Praga Zooross praški živalski vrt

1610 kilometrov mešane vožnje po največji znamenitostih na poti do Prage

Fanta na Češkem še nista bila, jaz sem jo obiskala davno, kot otrok. Za vse bi bilo torej doživeti Prago in stranpoti ne tej poti, nekaj posebnega. Načrt je bil hitro narejen. Na poti obiščemo dunajski prirodoslovni muzej, ki sodi med najbolj pomembne prirodoslovne muzeje na svetu, se podamo do gradu Lednice v Južni Moravski, nato do Prage, v tamkajšnji živalski vrt, pa na Moravski kras in za konec še v Bratislavo.

Navigacija Toyota Yaris Cross

1610 kilometrov poti po mestih, avtocestah in regionalih cestah. Kako se je obnesla Toyota Yaris Cross? Rekla bi, da izvrstno in da nam je pošteno olajšala pot.

Najprej bistveno – vse spraviti v prtljažnik

Kot ženska si lahko mislite, da zase in za dva otroka nisem prav malo spakirala. Poleg tega smo potovali med prvomajskimi prazniki, ko je vreme muhasto, v Pragi pa je na splošno podnebje hladnejše. S seboj smo vzeli tudi kar nekaj hrane. Prtljažnik s 397 l prostornine do višine sedežev in 460 l do strehe vozila se je izkazal za dovolj prostornega za en res velik družinski kovček, dodatno obutev, jakne in bunde ter hrano, ki smo jo shranili v dodaten prostor pod prtljažnikom. Za kakšen dodaten kovček bi morali uporabiti sprednji sedež, kjer je sicer počivala vsa moja fotografska in snemalna oprema.

Najbolj priročne funkcije Toyote Yaris Cross na dolgi poti

Seznam opreme v naši testni Toyoti Yaris Cross je neskončen, ampak to so funkcije, ki so mi pri vožnji na dolgi poti najbolj prav prišle.

Pametni radarski tempomat – če bi morala izbrati svojo najljubšo funkcijo, je to nedvomno ta. Na poti rada klepetam, gledam naokrog, razmišljam kaj vse nas na poti še čaka. Toyota Yaris Cross spremlja omejitve hitrosti in jih prikazuje na izjemno preglednem ekranom nad volanom. Tako nisi nikoli v dvomih, kakšna je omejitev. Z eno samo potezo lahko nato hitrost spustiš na dovoljeno. Fantastično!

Pri tempomatu močno ploskam tudi funkciji, da drži varnostno razdaljo. Še posebej zato, ker se je mnogi vozniki ne držijo in pri tem ogrožajo druge. Upravljanje s tempomatom močno olajša tipka za omejevalnik hitrosti na volanskem obroču, saj lahko s kazalcem odvoziš celo pot do Prage in nazaj. 🙂

Parkirni asistent Toyota Teammate Advanced Park in vzvratna kamera – Praga je s svojimi enosmernimi ulicami, tramvaj programi in peš conami mala nočna mora za voznika. Pomoč pri preglednosti na dogajanju v ozadju, tlačenje v mala parkirišča in vožnja vzvratno je bila s Toyoto Yaris Cross mala malica. Še posebej, ker sistem upravlja volan, pedale in preprečuje trk.

Električen servo volan (EPS) – morda ni funkcija za vsakega, a jaz sem jo pogosto uporabljala. Avtomobilu moraš resnično zaupati, da se bo držal avtocestnih pasov. Če je prosto, ga celo zamenja. Slednje utegne biti kar malce strašljivo, dokler se funkcije ne navadiš. Spomnim se nekaj trenutkov, ko se je Toyota Yaris Cross poravnala s pasom v ključni situaciji. Hvaležna.

Opozorilo, da je ključ še vedno v avtomobilu -Yes, o yes! Nekdo je res mislil na nas, zmedene ljudi, ko je ustvarjal ta čudež od avta. Ključa si namreč ne moreš zakleniti v avto, saj te zvočno opozarja, da je v njem. Avtomobila tudi ni mogoče zakleniti s tipko v prtljažniku, s katero hkrati zapreš prtljažnik in zakleneš avtomobil, če so ključi še v avtu. Mimogrede, obožujem to tipko, saj je res nerodno iskati ključ po žepih, če imaš poln roke vsega, kar nosiš iz prtljažnika. Ob večerih pomaga tudi to, da je prtljažnik osvetljen!

Opozarjanje, če otroka zadaj nista pripeta – Na dolgi poti se na zadnjih sedežih dogaja prava zabava. En kuka k drugemu, drugi k prvemu. Joj, ne vidim dobro, kaj če bi se kar odpel in stegnil tja? Ne brez Toyotine vednosti, ki glasno opozori, če se kdor koli odpne. Tudi če je teža na sovoznikovem sedežu prevelika, sistem opozarjanja zahteva pripet varnostni pas in ravno tako, če se kdo z roko nasloni na srednji sedež zadaj. Ti dve opozorili utegneta biti odveč, sta pa razumljivi.

Pri tem moram omeniti tudi sistem za samodejno odklepanje in zagon. Otroka naravnost obožujeta zaklepanje s podrsom na oznako na kljuki avtomobila. Čudovito je tudi, da Toyota Yaris Cross samodejno zazna ključ in ga ni treba vzeti iz torbice. Zagon na gumb dodatno pripomore k temu, da ni treba iskati ključev. “Torej ključ tukaj nekje je,” si vedno rečem, če se avto odklepa, zaklepa in odpelje. 🙂 Na ozkih ulicah pride zelo prav tudi sistem za samodejni poklop ogledal, da preprečiš možnost trka mimoidočih vozil.

Sanja MAcur Češka Toyota Yaris Cross ogledala

Sistem, ki preprečuje trke – Seveda, voznik mora imeti stalno pozornost za volanom, a na roadtripu so moje misli pogosto na več koncih in razbremenila me je misel, da se lahko v morebitnem hipu nepozornosti zanesem še na koga, torej avtomobil. Toyota Yaris Cross pravočasno ustavi, če se trku približuješ pred ali za sabo.

Funkcija za prostoročno čakanje (Hold) – ploskam, ploskam in še enkrat ploskam. Ne le na potovanju, tudi pri vsakodnevni vožnji v zastojih, je to ena najbolj praktičnih funkcij, saj lahko sprostiš roki in nogi, ko pritisneš na gumb Hold med prvima sedežema.

Toyota Yaris Cross roadtrip po Češki

Upravljanje z računalniku, avdio napravami in telefonom na volanskem obroču – Funkcije, ki držijo pozornost voznika na cesti in na tipkanju po ekranu. Pogosto sem iz avtomobila poklicala v nastanitev, da pridemo prej ali kasneje. Pogosto sem imela občutek, da imam osebnega asistenta in ne avtomobil. Toyota Yaris Cross ti omogoča tudi glasovne ukaze za klic, bere tvoja sporočila in celo pretvarja tvoje besede v pisno sporočilo. Izjemno priporočno!

Toyota Yaris Cross volan

Prostor za odlaganje / brezžično polnjenje telefona – Naposled zares priročno mesto v avtomobilu za odlaganje telefona, ki ga imam pri snemanju roadtripov nenehno pri roki. Nahaja se na sredini pod armaturo med voznikovim in sovoznikovim sedežem. Če imate telefon, ki omogoča prostoročno polnjenje, je ta prostor za brezžično polnjenje sploh zmaga, saj tako tudi na poti nikoli ne zmanjka baterije.

O vseh ostalih funkcijah Toyote Yaris Cross preberite TUKAJ.

Samodejni menjalnik, hibrid in poraba goriva Toyote Yaris Cross

Oboje je bilo zame novo. Tako avtomatik kot hibrid. Na neskončnostopenjski samodejni menjalnik sem se navadila v nekaj minutah. Več izzivov sem imela s tem, ko sem začela znova voziti svojo starejšo Toyoto Yaris na ročne prestave. Kar nekajkrat sem zavrla namesto pritisnila na sklopko. Čemu je že ta sklopka v avtomobilu? 🙂

Hibrid samodejno prestavlja iz vožnje na bencin v vožnjo avtomobila na baterijo. Baterija se polni, ko voziš na bencin. Ravno tako samodejno. S tem ni nobenega dodatnega dela, lahko pa na potovalnem računalniku ves čas opazuješ, na kaj avtomobil vozi. Pri vožnji 50/h je prav zasvojljivo opazovati te preklope, priznam. V mestih bencina praktično nismo porabljali, sem pa pogosto uporabila funkcijo za samodejno vožnjo. Poraba bencina pri testni Toyoti Yaris Cross je bila majhna, pristala je na 5,7 litrih mešane vožnje.

Končni vtis

Toyoto Yaris Cross je moj sanjski popotniški avtomobil, o tem ni dvoma. Nizka poraba, ogromno oddela in razmišlja namesto tebe, kar se še posebej izkaže v trenutkih nepozornosti, ki jih utegne biti pri iskanju nastanitev ali znamenitosti v novih krajih, pa utrujenosti od raziskovanj malo več. Pri tem je v pomoč tudi dober navigacijski sistem.

Avtomatik in tempomat nedvomno oddelata več kot polovico vožnje namesto tebe, če dodam še vse ostale napredne funkcije, lahko le z malo pretiravanja rečem, da nas je avtomobil sam pripeljal iz Prage. 🙂 Prav nič utrujena nisem bila od poti. K temu veliko prispevajo tudi zelo udobni usnjeni sedeži in električno nastavljiv sedež, ki ti res omogoča, da ga namestiš, kot ti najbolj ustreza. Ker imam od odbojkaških časov staro poškodbo križnih vretenc, pri mnogih avtomobilih že po uri vožnje občutim togo bolečino, pri Toyoti Yaris Cross je nisem niti po celem dnevu poti. Niti po sedmih dnevih poti.

Toyota Yaris Cross Sanja Macur_avstrijska avtocesta

Toyota Yaris Cross je tudi celo tako tiha, da smo lahko pri prižganem avtomobilu v funkciji hold na Češkem ponoči opazovali živali, kot so Jeleni, zajce in srne, povsem od blizu, saj avtomobila niso slišale. To je lahko kdaj tudi zanka, saj me je moral avtomobil pri zaklepanju večkrat tudi opozoriti na to, da je še prižgan. 🙂 Na srečo ga ni mogoče zakleniti, če ga prej ne ugasneš.

Toyota Yaris Cross Češka_opazovanje jelenov 1

Bi kaj spremenila na Toyoti Yaris Cross?

Avto sem testirala slaba dva meseca. Ker otroka vsak dan vozim v šolo v center Ljubljane, sem preizkusila veliko mestne vožnje in zastojev in medtem res veselo opazovala, kako jeziček za bencin izjemno počasi upada. Na kateri strani ima že odprtino za bencin? Toyota Yaris Cross je medtem postala kot član družine, vse nas je prepričala s svojo udobnostjo, naprednostjo in res modnim videzom. Nič ne bi spremenila na njej. Če bi bila res izbirčna, bi si zaželela le nekoliko večji prtljažnik (pa še tega le, če bi se nas na pot odpravilo več in z več športne opreme). Ampak v skupini cross avtomobilov je tudi to resnično izbirčna želja.

Toyota Yaris Cross – imaš našo čisto desetko in upamo, da boš kdaj res lahko član naše družine.

Pa srečno pot!

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...