Ribiška pot do plaže pri Čupah pohodne poti v okolici Trsta
Izleti

Najlepši izleti in sprehajalne poti v okolici Trsta

Izleti in sprehajalne poti v okolici Trsta so med mojimi najljubšimi, saj jih spremljajo čudoviti razgledi na tržaški zaliv, vreme pa je običajno toplejše in bolj sončno kadar koli v letu. Kam se torej v bližini Trsta podati na potep?

Obožujem izlete v okolici Trsta, tja se rada podam v prav vseh letnih časih, še posebej izven poletnih mesecev, ko ni prevroče. Včasih se podam na daljši pohod, včasih vzamem knjigo in skočim na plažo z otroki, včasih mi prija neokrnjena narava, včasih elegantna lepota in urejenost okoliških dvorcev. V tem članku boste našli predloge za izlete v okolici Trsta vseh vrst in za vsakršno razpoloženje. Še več zanimivih popotniških zgodb pa poiščite na mojem Instagramu.

1. izlet v okolici Trsta: Rilkejeva krožna pešpot do Devinskega gradu (Duino)

Če bi vam morala predlagati en sam izlet v okolici Trsta, bi bila to nedvomno Rilkejeva pešpot do gradu Devin. Zapeljati se bo treba do Sesljana in parkirati pri dobro označenem izhodišču poti. Rilkejeva pot (Rilke Trail) je dolga približno 2 kilometra v eno smer, povsem lahkotna in položna, primerna za vso družino in s prekrasnimi razgledi na tržaški zaliv. Ozka kamnita pot je speljana po robu 90 metrov visokega devinskega klifa, zato je res pomembno, da otroci upoštevajo ograjo, ki se je ne sme prestopiti. V zelo ljubkem kraju Devin (Duino) si lahko privoščite kosilo ali kavico in si ogledate grad Devin (v zasebni lasti), kjer pogosto prirejajo koncerte. Krožna pot je nazaj grede speljana po notranjosti, seveda pa se lahko vrnete tudi po poti, po kateri ste prišli.

Izhodišče Rilke trail Google maps: TUKAJ

2. izlet v okolici Trsta: Pešpot po dolini Glinščice (Val Rosandra) do slapa Supet

Dolina Glinščice pohod Val Rosandra pohodne poti v okolici Trsta (1)

Prejšnjo jesen smo v okolici Trsta prvič raziskovali dolino reke Glinščice (Val Rosandra), ki sem jo imela nagledano že lep čas. Kako krasen pohod in še lepše doživetje, si rečem, ko zrem v osupajoče padajoč slap Supet.

Dolina Glinscice Val Rosandra slap Supet izleti v okolici Trsta pohodna pot

Parkirajte v ljubkem kraju Boljunec (Bagnoli della Rosandra) in se po enostavni pohodni poti, primerni za vso družino in pasje prijatelje, podajte do slapa Supet (Cascata del Torrente), ki pada v globino približno 40 metrov. Neokrnjen rezervat je fantastično lep, kamnito puščavski, slap pa spominja na tiste iz tropskih dežel. 

Na poti si oglejte izjemno ohranjen rimski vodovod, obiščete pa lahko tudi starodavno romarsko cerkev Sv. Marije na strmini levega brega. Dolina je sicer zelo priljubljena med plezalci, tu je urejenih kar 250 plezalnih poti in fascinantno jih je opazovati pri plezanju čez prepadne stene. 

Najbolj pogumni lahko skočite v ledeno mrzel tolmun reke Glinščice. Dobra prekrvavitev in prebuditev zagotovljeni! Čas je za domač prigrizek, malvazijo, dobro kavo ter prijaznega gostilničarja. Vse to boste našli v taverni B’lunc ob vhodu v dolino reke Glinščice.

Izhodišče Val Rosandra Google maps: TUKAJ

Bi morda v Trstu ostali noč ali dve? Raziščite zanimive nastanitve v Trstu.

3. izlet v okolici Trsta: Napoleonova pešpot / Napoleonska cesta (Strada Napoleonica)

Kar je Rilkejeva pot nad Sesljanom in Devinom, je Napoleonova pešpot ali Napoleonska cesta nad Trstom in gradom Miramar. Ravno tako krožna pot, ki se začenja na parkirišču pri obelisku v Opčinah, ponuja priložnost za kar 8-kilometrski pohod z večinoma ravninskimi deli, a tudi nekaj vzpenjanja.

Strada Napoleonica razgled pohodne poti v okolici Trsta Trieste

Med drugim vodi Napolenoska cesta mimo znamenite in z vseh strani dobro vidne trikotne cerkve Sv. Marije kraljice in pomočnice (Santuario di Monte Grisa), zgrajene tik nad prepadnimi stenami. Tu si lahko privoščite tudi kakšen prigrizek ali napitek, predvsem pa krasen razgled. Napoleonova pešpot je sicer čudovito panoramska in velja za enega najbolj priljubljenih pohodnih izletov v okolici Trsta.

Predlog izhodišča Strada Napoleonica Google maps: TUKAJ

4. izlet v okolici Trsta: sprehod do gradu in po parku Miramar

Grad Miramar (Castello di Miramare) je čudovit dvorec na rtu Grljan okoli šest kilometrov severozahodno od Trsta. Do gradu Miramar vodi obalna pešpot, spust pa je urejen tudi po več kot 500 stopnicah z Napoleonske ceste. V Gradu je italijanski državni muzej, a tudi če ne zavijete v dvorec, boste očarani nad okolico in razgledom z arkadne terase na prostrano morje.

Grad Miramar je dal zgraditi mlajši brat Franca Jožefa, Ferdinand Maksimiljan (l. 1860), in je kasneje služil kot rezidenca Habsburžanov. V 22 hektarjev velikem parku, odprtem in brezplačnem za javnost, so številne vrste eksotičnih rastlin, ki jih je Ferdinand Maksimiljan prinesel s potovanj. V kavarni Caffe Massimiliano si lahko odpočijete ob napitkih in prigrizkih.

Predlog izhodišča Miramare Google maps: TUKAJ (2 km sprehoda v eno smer)

5. izlet v okolici Trsta: razgledna ploščad Zabrežec / Vedetta di Mocco

Razgledna točka Zabrežec
Razgledna točka Zabrežec

Bi radi skočili na fantastičen razgled? Razgledna točka Zabrežec (Vedetta di Mocco) je najboljša razgledna točna na severni strani doline reke Glinščice (Val Rosandra, več: točka 3). Najboljša razgledna točka na drugi strani pa je točka San Lorenzo. Od tu je res čudovit razgled na dolino, vidi pa se vse do tržaškega zaliva.

Razgledna točka se nahaja nekoliko više od ruševin Muhovega gradu, tudi grad Zabrežec (Castello di Mocco), ki je bil do tal porušen leta 1511. Izhodišče je v kraju San Antonio, od koder se lahko tisti z malo več kondije po krožni cesti spustite vse do druge strani doline reke Glinščice. Sicer pa je od parkirišča do razgledne točke Zabrežec le nekaj korakov hoda.

Predlog izhodišča do razgledne točke Zabrežec: TUKAJ

6. izlet v okolici Trsta: Ribiška pot do plaže Pri Čupah (Agli Coppoli)

Ribiška pot (Sentiero dei Pescatori) je krasna panoramska pot, ki povezuje Kras z morjem. Pot se spusti vse od Nabrežine do plaže Pri čupah in poteka vzdolž grebena in pobočja z apnenčastimi kamni. Ribiško pot torej izberite le, če se vam ljubi nazaj grede krepko hoditi nazaj v klanec. 🙂 Če bi raje ubrali bolj ravno panoramsko pot, uberite raje kakšen drug izlet v okolici Trsta, na primer pohod po Napoleonovi ali Rilkejevi poti.

Na plaži Pri čupah (čupa je preprost ribiški čoln, narejen iz enega debla in prvo slovensko plovilo, ki so ga uporabljali na morju) se lahko poleti okrepčate v baru, na plaži Liburnia pa vas čaka slikovit prodnat zaliv, dostopen le peš.

Predlog izhodišča Ribiška pot (Sentiero dei Pescatori) Google maps: TUKAJ

7. izlet v okolici Trsta: v Sesljan na plažo in igrala

Izlet na sesljansko plažo (Sistiana) je sproščen izlet v okolici Trsta, s katerim nikoli ne morete zgrešiti. Če vas mika zgolj poležavanje na prodnatih plažah, sprehod skozi marino, skok na igrala, skoki s pečine ali ohlajena pijača v baru na plaži, je to nedvomno pravi izlet za vas (na desni strani marine).

Igrala Sesljan tržaški zaliv plaže v okolici Trsta

Tudi izven poletja, ko vse miruje, je tu zelo lepo. Idealno za vzeti knjigo v roke in se nastaviti zimskim, spomladanskim in jesenskim sončnim žarkom. Takrat se podajte na plažo Bagno Castelreggio levo od marine in uživajte v prostranem razgledu na tržaški zaliv. S sabo vzemite pijačo in jedačo, ker so bari izven sezone zaprti. Sprehod lahko podaljšate do Portopiccola.

Predlog izhodišče za sesljansko plažo (Baia di Sistiana): TUKAJ

8. izlet v okolici Trsta: v Portopiccolo po italijanski luksuz

Umetno zgrajeni Portopiccolo je, iskreno, zadnji izlet v okolici Trsta, ki bi vam ga priporočila, a ljudje smo si – hvala bogu – različni in prav je, da ga omenim :). Portopiccolo je leta 2015 zgrajeno turistično naselje ob Sesljanskem zalivu, na območju nekdanjega opuščenega kamnoloma. Kompleks na 3,5 hektarja ima 450 bivalnih enot v terasah in je zasnovan kot strnjeno obmorsko naselje, po načrtih arhitekta Francesca Lupparelli, ki živi v bližnjem Sesljanu. Najlažje ga obiščete tako, da parkirate na parkirišču v marini v Sesljanu in se podate na nekajminutni sprehod peš. Portopiccolo je med izletniki znan po luksuznih obmorskih barih in restavracijah, kot so Babar, Bris in Maxi’s bar.

9. izlet v okolici Trsta: v Milje na pico in Aperol Spritz

Dan izletov po pohodnih poteh v okolici Trsta zaključite ob morju v Miljah, majhnem in sproščenem ribiškem pristanišču. Na romantičnem osrednjem trgu se bo našlo marsikaj za pod zob, ob naročilu okusnega Aperol Spritza pa prijazno postrežejo tudi z arašidi, tortilja čipsom in pekočo rdečo omako. 

Vzelo vam bo dobro uro, da si v Miljah ogledate glavne znamenitosti, kot so katedrala, cerkev Sv. Frančiška, okolico gradu in glavni trg pred katedralo, obiščete lahko tudi dva muzeja in arheološki park, odprt leta 2017. Slednji priča o naseljenosti območja nad Miljami od začetka srednje bronaste dobe (1700-1600 pr.n.št) do železne dobe.

Hvala, ker ste se z mano odpravili na izlete v okolici Trsta. Še več zanimivih popotniških zgodb poiščite na mojem Instagramu, pridružite pa se mi tudi na Youtube kanalu.

Naročite se na brezplačen SANJAM. novičnik, da vam ne uidejo najaktualnejše vsebine.

Preberite še:

Izleti v okolici Ljubljane: kam na potep v naravo?

Izleti v okolici Kranjske Gore: vodnik po znamenitostih

Izleti v naravo v Ljubljani: najlepše zelene oaze

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...