Feška medina_Fes_Morocco
Potovanja

Feška medina: 6 pomembnih nasvetov, preden jo obiščete

Feška medina, srce maroškega kraljevskega mesta Fez, je najstarejša in največja medina na svetu in pravo doživetje jo je obiskati. Ima pa svoje posebnosti, ki jih je vsekakor dobro poznati, preden se podate v njen labirint. Pripravljeni? Gremo!

Feška medina da vetra tudi izkušenim popotnikom

Čeprav bi lahko rekla, da sem po 18 letih potovanj in 40 obiskanih državah, že kar izkušena popotnica, me je feška medina, ki je vsekakor najpomembnejša znamenitost Feza in ena najbolj zanimivih pustolovščin potovanja po Maroku nasploh, vsaj trikrat dobila na limance. To sem si vzela v dobro, saj se mnogi v njo niti ne upajo podati sami.

Ne, ker bi bila nevarna (čeprav obisk medine ponoči močno odsvetujejo), temveč, ker znajo lokalni prebivalci hitro in pretkano izkoristiti nemoč obiskovalcev, ki se izgubljajo v njenem labirintu, iščejo znamenitosti, izhod ali se zanimajo za lokalne izdelke v mamljivih prodajalnah in manufakturah. Da si boste lažje prestavljali, za kako mogočno medino gre, najprej nekaj zanimivosti o njej.

Feška medina v številkah

  • Feška medina ima kar 9500 ozkih, zgolj peš prehodnih ulic, ki se pogosto končajo s slepo ulico ali te vodijo v krogu. Premore kar 350 mošej. Pravijo, da ima vsako okrožje v medini svojo mošejo, pekarno, vodnjak in šolo – vse, kar potrebuješ za življenje.
  • Stara je 1100 let in velja za kulturno središče Maroka. Premore najstarejšo univerzo na svetu, čudovito mošejo Karaouiyne, ki jo je zgradila ženska. Sprejme lahko kar 21.000 vernikov. Vhodi so z večih strani, a vstop je dovoljen le muslimanom
  • Celotna medina sodi v UNESCO-ovo kulturno dediščino in velja za eno najbolje ohranjenih mest v arabskem svetu. Medina je namreč nerastavrirana in nedotaknjena že 1100 let. Njene čudovito obdelane arkade so znamenitost sama po sebi. Njen videz je navdihnjen z orientalsko, arabsko in afriško arhitekturo.
Najstarejša univerza na svetu Karaouiyn mošeja Fes
Najstarejšo univerzo na svetu, mošejo Karaouiyne, je dala zgraditi ženska.

1. nasvet za obisk feške medine: Izognite se “naključnim” vodičem

Še tako dobra orientacija, vam v feški medini ne bo bistveno pomagala, še Google maps je v feški medini izgubljen. Ima torej dve opciji, bodisi se podate vanj z uradnim lokalnim vodičem, ki stane okrog 20 evrov na dan – uredili vam ga bodo v vaši nastanitvi, bodisi se vanj podate sami in z dobro voljo sprejmete vse pustolovščine, ki vam jih bo dan prinesel.

Imejte v mislih, da je praktično vsak, ki ga v medini srečate (in ni trgovec, gostilničar ali delavec v proizvodnji), tam zato, da vam “pokaže” pot ali vas odpelje v prodajalno z lokalnimi izdelki. Za to, da vam pokaže pot, bo na koncu pričakoval plačilo. Utegne se zgoditi, da mu boste z veseljem plačali že zgolj zato, da se “vodenja” rešite.

2. nasvet za obisk feške medine: Za pot vprašajte trgovce v prodajalnah – a tudi to ima ceno

Feška medina je sicer dobro označena in glavne znamenitosti imajo na zidove pritrjene smerokaze. A pot vmes dostikrat zavije, v medini je velika gneča, neprestano vas kdo ustavlja in sprašuje, ali potrebujete pomoč. Hitro se zgodi, da ne veste več, kam bi morali zaviti ali da imate ob sebi “vodiča” ne da bi vedeli, kdaj ste na to pristali. Za pot torej ne sprašujte mimoidočih, temveč trgovce v prodajalnah.

Ko vprašate za pot trgovce, utegnete ravno tako ostati z nekaj manj denarja, ne ker bi ga plačali za vodenje, temveč za njihove izdelke. So namreč izjemni prodajalci. Najprej vam bodo pokazali proizvodnjo, npr. kako se prideluje arganovo olje ali izdeluje svečnik, nato boste čutili, da morate nekaj kupiti. Predlagali vam bodo tudi, da vam znanec pokaže najlepših razgled s terase na mesto. Razgled bo res lep, a navzdol boste šli mimo preprog in še sami sebe presenetili, ko boste kupili eno ali dve in se spraševali, kako boste vse spravili na letalo.

3. nasvet za obisk feške medine: Ne pokažite, da ste izgubljeni, in to vzemite kot del pustolovščine

Najboljše torej, kar lahko naredite, ko ste izgubljeni v feški medini – in verjemite, da na neki točki boste – je, da se pretvarjate, da veste, kam greste. Pri tem boste nedvomno doživeli toliko pustolovščin in videli toliko lepega, da vam na koncu ne bo žal, da ste se v medino podali sami in se parkrat izgubili. Četudi morda znamenitosti ne boste našli, je izkušnja že sama po sebi v resnici glavna feška znamenitost.

Sanja Macur Fes
Opremite se z obilico potrpljenja in z nasmehom na obrazu sprejmite pustolovščine, ki vam jih bo prinesel dan v feški medini.

Opremite se z dobrimi živci in se tudi najbolj ljubkim ponudnikom pomoči (otrokom, babicam, prijaznim najstnikom), ne dajte speljati na led. Pristali boste v restavraciji od tete, v prodajalni z začimbami od strica ali med dišavami za spolno slo. 🙂 Nič hudega. Vse to vam bo doma prišlo prav.

4. nasvet za obisk feške medine: Izkoristite nagnjenost terena

Še največji pomočnik v feški medini je nagnjenost terena. Če imate torej riad na spodnji stran medine, težite k ulicam, ki vodijo navzdol. Vmes se bodo znova dvigovale, a slej ko prej boste našli trg za orientacijo ali velika vrata za izhod iz medine. Izhod začnite iskati pravočasno, da vas ne ujame noč, oziroma, če ga ne najdete, tvegajte nekaj evrov in plačajte za pomoč.

The blue gate_najlepša vrata feške medine
Modra vrata – najlepša vrata feške medine.

5. nasvet za obisk feške medine: Izogibajte se sprehodom po medini ponoči

Feška medina ponoči resnično ni prijetna. Prodajalne zaprejo svoja vrata, ulice so ozke, temne in labirintaste. Tudi lokalni prebivalci vam bodo svetovali, da ste pred nočjo doma in se na ta način izognete morebitnim krajam v kateri izmed manj obljudenih ulic, še posebej na severu medine. Poleg tega je ponoči pot še toliko težje najti, saj so prodajalne zaprte in se težko orientirate po njih, ulice pa tako ozke, da se ne morete orientirati po kakšnem visokem minaretu ali hribu. Medino torej raje obkrožite (pot je dolga več kilometrov, vzemite taksi) ali si privoščite lep večer v svojem riadu, če ste nastanjeni znotraj medine. Škoda bi bilo, da si izlet pokvarite s slabo izkušnjo.

6. nasvet za obisk feške medine: Obiščite jo v petek

Verjetno najbolj pameten nasvet, ki vam ga lahko dam. Vredno je doživeti feško medino v vsem njenem kaosu, a za obisk njenih čudovitih znamenitosti (pri večini boste tako ali ostali pred vrati oziroma največ med vrati, če niste muslimanske vere) je najboljši dan petek. Petek je za muslimane sveti dan, kot pri nas nedelja, ko se posvečajo molitvi, družini in sebi. Prodajalne so večinoma zaprte, vrata mošej odprta, in v miru lahko izpred vrat pokukate v notranjost.

Fez_medina_Mosque and University Karaouiyn_mošeja
Vrata mošej so v petkih na stežaj odprta. Vstop je vseeno dovoljen le muslimanom.

Na ulicah so večinoma le verniki, veliko bolj prazne so in lažje je najti pot, še posebej, ker vas pri tem nihče ne bo motil. Odprtih je ravno dovolj prodajaln, da lahko v miru kupite arganovo olje ali začimbe. Imejte v mislih le, da so predelovalnice in barvilnice usnja (znamenite tanneries) na ta dan zaprte.

Tanneries_Fes_Moroko_barvilnice usnja
Znamenite barvilnice usnja (Tanneries) so ob petkih zaprte.

In naj vas zapis nikar ne prestraši. Na feško medino imam čudovite spomine, vsakič se nasmehnem, ko pomislim na vse, kar se mi je tam pripetilo. In moj izkupiček samostojnega obiska? Doma imam kup preprog, začimb, dišav, usnjenih izdelkov in arganovega olja, nič od tega nisem nameravala kupiti.

A sem vesela, da sem. Lepo je imeti doma del Feza in njene utrgane medine. Izdelki pa so kakovostni in pri nas neprimerno dražju (kljub temu, da kot tujci v Maroku vse izdelke vsaj dvakrat preplačate).

Vas mika feška medina? Potem se morate tja podati z mano v filmčku mojega obiska feške medine.

Mogoče ti bo všeč tudi ...