Parkirišče Waddensko morje-Severna Nemčija_Sankt Peter-Ording_Severno morje
Potovanja

Waddensko morje: nepozabni prizori in nenavadni naravni pojavi

Waddensko morje v Severnem morju smo obiskali v idiličnem nemškem dopustniškem kraju Sankt Peter-Ording, kot podaljšan enodneven izlet ob obisku Hamburga. Kakšni prizori in naravni pojavi so nas pričakali tam? Nepozabni!

Sanja Macur_Severno morje_Waddensko morje_Nemčija_srfanje_Sankt Peter-Ording
Sankt Peter-Ording

Nad Waddenskim morjem me je navdušila nemška mladinska knjiga

Da bi rada videla Waddensko morje v Severnem morju, nemški nacionalni park, me je prešinilo med preživljanjem robinzonskih počitnic pri Dugem otoku, in sicer ob branju neke nemške mladinske knjige. V knjižni zgodbi je skupina dijakov preživljala šolske počitnice na tako imenovanem “Wattenmeer”, kjer so po meglenem prihodu s trajektom bežali pred hitro rastočo plimo, bredli bosi po blatu, v njem nabirali rake in školjke, reševali mladega tjulnja in opazovali, kako se hribčki z osamljenimi kmetijami spreminjajo v otoke in so enkrat dostopni peš in drugič le po vodi.

Hoja po plitvinah Waddenskega morja_Severno morje_Severna Nemčija

Začela sem guglati waddensko morje, ki je od leta 2009 pod UNESCO-ovo zaščito, in predstavlja 500-kilometrsko medplimsko območje med jugovzhodnim delom Severnega morja in Frizijskimi otoki na Nizozemskem, v Nemčiji in na Danskem. Gre za neskočne muljaste plimske ravnice in blatna mokrišča, pravzaprav najdaljša in največja na svetu, ki ostanejo, ko se plima znenada umakne daleč nazaj v morje. Waddensko morje je znano tudi po jatah tjulnjev, ki na otočjih poležavajo na mokriščih in zelo močnem in neprijetnem vetru. Zaljubila sem se v prizore na ekranu. Naravnost noro bi bilo kaj takega ugledati v živo!

Visoki nasipi med morjem in cesto – kaj nas je pričakalo za njimi

Bilo je avgusta isto leto, ko smo se po dobri uri in pol iz Hamburga pripeljali do Sankt Peter-Ordinga mimo idličnih podeželjskih vasic in kmetij, hiš pokritih s slamo, živo zelenih pašnikov, posutih z ovcami in ravnino, eno samo ravnino, ki me je močno spomnila na bližnjo Dansko.

Kljub temu, da smo zapeljali že povsem blizu mivkaste plače, Waddenskega morja iz avtomobila še vedno nismo mogli videti, plažo so namreč od ceste ves čas ločevale visoke umetno nasute vzpetine.

Dovolj, ne morem več zdržati, ustavi avtomobil! Povzpela sem se na enega izmed nasipov, da bi videla, kje bi lahko parkirali in kaj nas sploh čaka na drugi strani. Na vrhu je tako močno zapihal veter, da bi me skoraj odneslo nazaj navzdol. Ampak: uaaau! Prizor neskončnih peščenih plaž in plitvin je bil osupljivo lep! In morje je bilo še strašansko daleč. Spomnila sem se knjige, v kateri se je morje zelo daleč umikalo in nato nenadoma zalilo obalo.

V pesek zakopani avtomobili

Parkirišče Waddensko morje-Severna Nemčija_Sankt Peter-Ording_Severno morje

Našli smo odprt dostop skozi dolgo verigo nasipov in se z avtom previdno zapeljali na zvožen pesek. Nekaj avtomobilov so odkopavali iz preglobokega peska, nismo želeli ponoviti napake, zato smo parkirali na označenem parkirišču in se naprej proti morju podali peš.

1. značilnost waddenskega morja: izjemne razlike v plimi in oseki

Waddensko morje_most do hiše na kolih_Severno morje_mokrišče

Čevlje smo morali kaj kmalu sezuti, kajti tla so bila mokra in blatna. Razločno se je videlo, do kje ob plimi sega voda, saj je bilo v mokrem pesku polno majhnih školjk in rakcev. Zdelo se je naravnost neverjetno, kajti morje je bilo na desetine metrov, tudi več kot sto metrov stran. Se bo morje tekom našega parurnega obiska res tako približalo? Oh, še kako se bo. Področje, kjer smo hodili, so kmalu znenada zalili visoki valovi, ki so se zaradi plitvine “zažirali” za nas nepredstavljivo globoko v obalo.

2. značilnost waddenskega morja: neopisljivo močen veter

Močen veter_Severno morje_Waddensko morje_najdaljše plimske ravnice

Čeprav je bil avgust, v vodi ni bilo nikogar, še več, oblekli smo vetrovke in kape, kajti pihalo je tako močno, da smo komaj premagovali metre. Naredili smo veliko napako. S sončnimi kremami bi morali obraze namazati že v avtomobilu. Kajti veter je neprestano metal v obraz in v oči mivko, ozračje pa je bilo tudi zelo vlažno. Da lahko “preživiš” dan na plaži, je res nujno najeti plažno hiško, značilno za Severno morje, katere bistvo je predvsem v tem, da te ščiti pred vetrom in metanjem mivke v oči.

3. značilnost waddenskega morja: hiše na kolih

Waddensko morje_igra z mivko_peščena plaža_Severno morjeJPG

Skušali smo se prebiti do restavracije, ki je bila na prvi pogled (v času oseke) na zelo visokih kolih, do nje pa je vodil zelo dolg most – nad peskom. A ko je prišla plima, je morje segalo skoraj do vrha kolov in morje je zalilo območje pod mostom. Z restavracije na kolih je bil čudovit razgled na Waddensko morje in neskončno plitvino, v morju pa je mrgolelo srfarjev, ki so izkoriščali moč vetra.

4. značilnost waddenskega morja: pester živalski svet

Waddensko morje_peščena plaža_Severno morje_hiša na kolih

V Waddenskem morju sva si z Alenom res želela videti jate tjulnjev, a za kaj takega bi bilo treba odriniti do Frizijskih otokov. Tukaj so predvsem sivi tjulnji, pa tudi kiti (velika pliskavka) in atlantski beli kljunasti delfini. Sicer pa je na tem območju kar 2700 morskih vrst in 5700 kopenskih vrst živali, Waddensko morje pa je tudi eno najpomembnejših območij na svetu za prezimovanje in migracijske lete ptic selivk. Hkrati je lahko na waddenskem morju kar šest milijonov ptic, prečka pa ga med deset in dvanajst milijonov ptic.

5. značilnost waddenskega morja: okoljska ogroženost in naravno surovinsko bogastvo

Sankt Peter-Ording_Waddensko morje_Severno morje_Hiške na plaži

Žal pa je Waddenskega morja kar polovica manj kot nekoč, zato je za živali in rastlinski svet močno skrčen življenjski prostor. Ogroženih je kar 90 odstotkov vseh živalskih vrst, severni atlantski kit in sivi kit pa sta zaradi krivolova celo izumrla. Okolju najbolj škodijo invazivne alge in vmešavanje človeka v Severno morje z ribištvom, naftnimi in plinskimi ploščadami (Waddensko morje je namreč zelo bogato s temi surovinami), vetrnimi elektrarnami in turistično industrijo.

Intenzivna, a za oči osupljivo lepa izkušnja

Sankt Peter-Ording_Potovanje po Nemčiji_Waddensko morje_Severno morje

Ob Waddenskem morju smo, čeprav je na termometru ta dan kazalo 24 stopinj, na koncu z majhnima otrokoma preživeli le nekaj ur. Močen veter in mivka v očeh so naredili svoje. V vodo je v takšnih razmerah smuknila le polovica družine in še pri tem smo se nasmejali do solz, saj se je bilo praktično nemogoče obrisati z brisačo, ne da bi ti jo veter potegnil iz rok in nosil po plaži vse, kar si slekel, z nahrbtnikom vred. Vsekakor pa so bili razgledi nepozabni in naravni pojavi tako drugačni, kot smo jih vajeni, da je bilo Waddensko morje nedvomno vredno doživeti.

Skoči še na naše potovanje po Transilvaniji.

Mogoče ti bo všeč tudi ...