Busa Alla Torre Da Lele Murano
Potovanja

Kam v Benetkah na kavo, kosilo, večerjo? Nepogrešljiv seznam

Pred obiskom Benetk vsekakor raziščite ta seznam priljubljenih in pristnih beneških restavracij, lokalov in kavarn, ki vam bo prišel še kako prav, ko zakruli želodec in se vam zahoče odlične kave.

Edinstveno spoznavanje beneških restavracij, lokalov in kavarn

Kako zelo sem bila vesela, ko sem izvedela, da bom imela v obdobju dobrega pol leta priložnost občasno bivati v Benetkah, natančneje na Muranu. Še sanjalo se mi ni, kako zelo drugače bom v tem času doživela to čudovito mesto na vodi, v katerega derejo obiskovalci z vsega sveta. Ob vsem, kar sem v tem času doživela, pa sem si najbolj zapomnila prav okušanje tradicionalnih beneških jedi.

Hrana je tako kot za Italijane na splošno, tudi za Benečane izjemnega pomena. Zaradi otoške lege, je izrazito morska. Na srečanje me je povabila tudi slovenska študentka Regina in me popeljala po svojih najljubših kulinaričnih kotičkih. Da boste šli iz Benetk z dobesedno prijetnim priokusom, sem pripravila seznam, kam zaviti v Benetkah na kosilo, Aperol Spritz, večerjo, kavo. Smo pripravljeni? Gremo!

Kam torej v Benetkah na …

… fritelle? Oh, ta je enostavna! Fritelle so tako zelo dobre v lokalu Dolce Vita Venezia v predelu Dorsoduro. Tu mi je všeč vse! Ambient, glasba, klopi ob oknih, preslastne fritelle, Aperol Spritz in cicchettiji.

… cicchettije? Ostajamo v predelu Dorsoduro, ki mi je tudi sicer zelo pri srcu. Najboljši cicchettiji se, mi je prišepnila slovenska študentka, dobijo v zelo priljubljeni tradicionalni rustikalni gositilnici Osteria Al Squero. Navdušila vas bo s prijetnim pristnim vzdušjem, majhnimi tradicionalnimi prigrizki in svojo lokacijo ob umirjenem kanalu. Prej preverite delovni čas, saj imajo popoldne nekajurno siesto. In računajte na vrsto. 🙂

… kosilo? Osteria Al Portego in Bacarando Corte dell’Orso sta dve gurmanski gostilni, priljubljeni med domačini. Navdušili vas bosta s tradicionalno benečanskimi jedmi, prigrizki in dobrimi lokalnimi vini.

… večerjo? Ah, kako lepe spomine imam na večerjo v Paradiso Perduto. Boemska restavracija in jazz klub na izjemno lepi lokaciji ob kanalu v predelu Cannaregio, izjemno vzdušje, vselej polno, živahno, z zelo okusno, večinoma morsko hrano in osebjem, ob katerem se počutiš zelo dobrodošel. Destinacija, poznana vsakemu domačinu.

… ugodno hitro hrano? Ste veliko prehodili in bi radi jedli nekaj enostavnega? Otroka sem peljala na burgerje s paniranim piščancem v Bar Royal v predelu Cannaregio, kjer imajo tudi sendviče, pice in špagete carbonaro, ter bila prijetno presenečena nad prijaznimi cenami, otroka pa zadovoljna s kosilom. Imajo tudi široko izbiro cannolijev, šamrolam podobnim sladicam z različnimi nadevi. Naj vas ne preseneti – cannoliji so trši, kot se zdijo na prvi pogled.

… pašto to go? V Benetkah se da tudi okusno in poceni jesti. Eden od načinov, da se izognete cenam postrežnin in pogrinjkov, ki so tukaj nekaj običajnega, so testenine za s sabo. Zelo okusne so pri Dal Moro’s Fresh Pasta to Go. Izbirate lahko med več vrstami testenin in nadevom, s sabo lahko vzamete tudi hladno pivo ali kakšno brezalkoholno pijačo.

… kavo? Če niste povsem na kratkim z budgetom, bo nedvomno prav posebno doživetje, če obiščete Caffe Florian na trgu Svetega Marka. Velja za najstarejšo kavarno na svetu, deluje že od leta 1720. Za kavo boste odšteli od 11 evrov navzgor. V času karnevala pa boste lahko občudovali tudi domačine v kostumih.

Caffe Florian Kavarna Benetke Venezia

Še drug predlog za kavo v Benetkah? Caffe Poggi ima tradicijo od leta 1912 in daje občutek pravcatega muzeja.

… čaj in vročo čokolado? Kaj pravite, da ju popijete v rastlinjaku? Benetke, kot si jih doslej niste predstavljali, boste nedvomno doživeli ob obisku kavarne v rastlinjaku Serra Dei Giardini. Rastlinjak je bil zgrajen leta 1894 kot razstavni eksponat bienala, leta 2010 so ga prenovili in ustvarili pravo oazo sredi Benetk.

… Aperol Spritz? V Benetkah se mi ni niti enkrat samkrat zgodilo, da bi okusila slab Aperol Spritz. Priporočila vam bom torej svoj najljubši ambient, in sicer na trgu Campo Santi Giovanni e Paolo, kjer stoji beneška bolnišnica. Ta je mimogrede prečudovita in vredna obiska!

… pivo, pico in na afganistansko hrano? Odgovor je preprost, na trg Svete Margerite oziroma Campo Santa Margherita, ki med domačini velja za glavni trg Benetk in glavno zbirališče. Tako nekako kot je Prešernov trg za Ljubljančane. Idealen kraj za sobotno dopoldansko druženje. Tudi v času karnevala je v tem predelu Benetk prijetno zatišje.

Serra dei Giardini Venezia Kavarna v rastlinjaku Benetke

… posebno kosilo? Če vam čas dopušča in bi radi doživeli prav posebno kosilo, se odpravite na izlet na steklarski otok Murano in obiščite eno najstarejših tamkajšnjih restavracij Busa Alla Torre da Lele. Dobrosrčni Italijan Lele je muranska legenda, mizo je priporočljivo rezervirati vnaprej.

Pristna restavracija z lokalnimi in sezonskimi jedmi iz beneške lagune, je večkrat nagrajena z michellinovo guide zvezdico, nudi pregrešno okusne jedi, predvsem pa pristno beneško izkušnjo, zato ji obiskovalcev nikoli ne zmanjka.

Buon appetito! Veselo kulinarično raziskovanje Benetk vam želim.

Naroči se na brezplačen SANJAM. novičnik in si zagotovi dostop do najboljših vsebin.

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...