Potovanja

Steklarski otok Murano: popoln načrt za enodnevni izlet

Murano je idiličen, po starodavni steklarski obrti (muransko steklo) znan otok v beneški laguni, ki ga je nedvomno vredno obiskati, ko ste v Benetkah. Kako do tja in kako preživeti dan na Muranu? Izvolite seznam.

sanja macur murano kanal

Murano je 4500 kvadratnih metrov velik otok, približnost 20 minut vožnje oddaljen od Benetk, in ima okrog 5000 prebivalcev. Sestavlja ga sedem manjših otokov, med seboj povezanih z mostovi.

Prvi prebivalci so se pred 700 leti sem naselili ravno zaradi steklarstva, saj so se beneške oblasti bale požarov v gosto naseljenih Benetkah, pa tudi, da bi skrivnosti in znanje pridelave muranskega stekla ušli iz Benetk.

Kako do Murana?

Javni promet na Muranu je povsem vezan na ladje

Murano je od Benetk oddaljen le slabe tri kilometre. Do postajališča Murano Museo se lahko zapeljete z javnim prometom, in sicer z ladjo iz postajališča Ferrovia v Benetkah (linija 3 vozi 24 minut, linija 4,2 pa 43 minut) ter iz postajališča Fondamente nuove (linija 4,2 vozi 20 minut in linija 4,1 vozi 18 minute). Cena vozovnice v eno smer je 7,5 evra, za lokalne prebivalce, ki imajo petletno karto za popust pa 1,5 evra.

Kaj početi na Muranu?

Sprehodite se čez glavna kanala Murana, a zavijte tudi med ulice

Sanja MAcur in Mark Berlič Murano

Murano ni velik otok, zato ga zlahka prepešačite (druge možnosti niti nimate, saj na otoku ni cest). Sprehodite se ob obeh glavnih kanalih (ulice Sebastiano Venier, Cavour, Vetrai in Daniele Manin), nato pa zavijte še v ulice največjega izmed otočkov. Če se odpravite proti pokopališču, ki je ravno tako vredno obiska, boste doživeli manj turistično plat Murana, in bili nedvomno prijetno presenečeni, koliko lepih vil, vrtičkov in zelenih površin premore Murano.

Spoznajte, kako izdelujejo muransko steklo

Muzej stekla v Muranu je bil ustanovljen leta ustanovljen leta 1861, vzel vam bo lepo slabo uro, a vam približal zgodovino muranskega stekla in znanje o tem, kako pridobivajo različne teksture. Hranijo antično beneško steklo in sodobne izdelke najbolj priznanih steklarn na otoku. Nekatere steklarne lahko tudi obiščite (oznake boste videli z ulic). Imejte v mislih, da ne gre za vodene turistične ture. Izdelke iz steklarn lahko kupiti bodisi v njihovih galerijah ob proizvodnji ali v prodajalnah na otoku.

Odpravite se na lov za spominki v prodajalne muranskega stekla

Že ko se boste sprehajali po ulicah Murana, ne boste mogli mimo čudovitih prodajaln muranskega stekla. Le težko si boste zamislili motiv, ki ne bi bil upodobljen. Živali, orkestri, palčki, pa posode, kozarci, nakit in dekor. Vsak vrednejši in pristen izdelek je označen s šifro steklarne, v kateri je bil narejen. V nekaterih prodajalnah majhnih steklenih izdelkov lahko tudi opazujete, kako jih izdelujejo iz steklenih palic. Imejte v mislih, da zaradi skrivnosti izdelave, procesa ne dovolijo snemati.

Skočite na kosilo v Busa Alla Torre Da Lele

Busa Alla Torre da Lele Murano

Ko zakruli želodec, toplo priporočam, da kosilo pojeste v legendarni restavraciji na otoku Busa Alla Torre, ki jo vodi otoška legenda Lele. V času kosila so lahko vse mize polne, zato je mizo smiselno rezervirati vnaprej, če ste na otoku le en dan. Restavracija je prejela številne michellinove guide zvezdice in ponuja kakovosto in sezonsko lokalno hrano iz Beneške lagune.

Velja poskusiti Fritto Misto (mešana ocvrta morska hrana) in pašto z vongolami, pa tudi sladice so zelo okusne. Vprašajte tudi, kaj je na dnevnem meniju in Lele vam bom z veseljem svetoval, kaj naročiti.

Popijte kavo ob muranskem svetilniku z razgledom na beneško pokopališče

Muranski svetilnik, Murano, Svetilnik

Ena izmed vidnejših znamenitosti otoka je nedvomno muranski svetilnik, zgrajen leta 1934 in visok 37 metrov. Ob svetilniku je bar na prostem, kjer lahko popijete kavo ali Aperol Spritz z ragledom na otok Sv. Mihaela, kjer se nahaja beneško pokopališče. Ob svetilniku je tudi glavna postaja, od koder odplujejo ladje na druge otoke.

Razvozlajte osupljiv talni mozaik v muranski bazilike Sv. Donata

Muranska bazilika Sv. Donata premore čudovit talni mozaik, ki si ga je vredno ogledati. Nekoč so mozaike znali brati, danes pa boste našli ob mozaiku različne razlage, kaj pomeni.

Muranska bazilika Sv. Donata je znana po čudovitem talnem mozaiku

Prevladujejo podobe ptičev in zmajev, ter geometrijski liki.  Kvadrat po eni od razlag ponazarja omejenost človeka, krog pa neomejene zmožnosti božanstva. Poiščite tudi velikanske kosti za oltarjem, pripadale naj bi zmaju, ki naj bi ga v boju ubil Sv. Donat.

Kupite zelenjavo na plavajoči tržnici, opazujte poštarje in smetarje pri delu

Med tednom dopoldne boste lahko na ulici Cavour pri vhodu v ulico Misto našli čoln s svežo zelenjavo. Ne da je ne bi mogli kupiti drugje, a vsekakor gre za zanimivo doživetje. NIč manj zanimivo ni opazovati smetarje pri delu, ki praznijo smetnjake v vozičke, ki jih nato ročno potiskajo po otoku ali opazovati DHL ali običajno pošto, ki pride na otok s čolnom, nato pa jo poštarji s posebnimi vozički potiskajo čez mostove in nato na vrat.

Poiščite divje zajce v parku

Muranska izložba stekla

Prav ste prebrali. Murano je pravi otok za iskanje divjih zajcev. Največ jih je na otoku ob nogometnem igrišču in tudi v mestnem parku ob pokopališču se vam utegne zgoditi, da jo kakšen ucvre mimo vas. Murančani, ki imajo sicer zelo radi živali, zato tam pse privežejo na vrvice.

Privoščite si Aperol Spritz v hotelu Hyatt Centric Murano

Lokalna pijača, ki jo velja poskusiti na Muranu, je nedvomno Aperol Spritz in prosecco z različnimi sadnimi sokovi. Ti dve pijači boste našli v vsakem baru. Če si želite malo udobnejšega ambienta, pa si ga privoščite v hotelu Hyatt Centric Murano, kjer ga boste res malo dražje plačali, a ceno odtehta prijaznost osebja in prijetnost ambienta.

Večerjajte v restavraciji Osteria Ai Duomo

V Italiji res ne gre biti lačen. Ob večerih se zdi, da ni na Muranu žive duše – vse dokler ne pridete na večerjo v restavracijo in picerijo Osteria Ai Duomo. Aaa, sem so skrili vse obiskovalce! Pripravili vam bodo izvrstno pico in odlično morsko hrano. Ob odhodu pa boste nagrajeni še z nočnim razgledom na razsvetljeno muransko baziliko.

Mogoče ti bo všeč tudi ...