HAmburg Boat trip Elbphilharmonie, Sanja Macur
Potovanja

Hamburg z otroki: 10 zabavnih idej, kaj početi

Hamburg, metropolitansko nemško mesto s tretjim največjim pristaniščem v Evropi, kjer so se med zvezde izstrelili Beatli, je nedvomno magnet za otroke in odrasle. Kaj početi v Hamburgu z otroki, da bo v veselje tudi vam? Izvolite ideje.

Do Hamburga z avtomobilom

V Hamburg smo se z otroki podali z avtomobilom. Da bi 1200 kilometrov, kolikor je razdalja med Hamburgom in Ljubljano, lažje minilo, smo eno noč prespali v Münchnu. Ob prihodu so nas najprej presenetile povsem drugačne zgradbe, kot smo jih vajeni v Nemčiji, in punkerski utrip mesta, če prespite blizu rdeče četrti (St. Pauli). In če ste že v Hamburgu, je ta del nedvomno med bolj zanimivimi in živahnimi lokacijami. Ko smo se po dolgi poti in neskončnih zastojih na nemških avtocestah pošteno naspali, nas je čakalo raziskovanje mesta. Najprej vsekakor v pristanišče!

1. ideja, kam v Hamburgu z otroki: obiščite eno največjih pristanišč in sovjetsko podmornico

Hamburško pristanišče je pravi raj za otroke. Kot bi oživel kakšen pomorski muzej. Pristanišče, ki je največje v Nemčiji, tretje najbolj pretočno v Evropi in 15. največje na svetu, je locirano na reki Elbe, ki se 110 kilometrov od Hamburga izteka v Severno morje. Pristanišče si je povsem zlahka ogledati, saj po reki Elbe vodi javni vodni promet. Predlagam odhod izpred čudovitega postajališča St. Pauli, ki navduši s pristajalnimi mostovi in zasidranimi jadrnicami.

Pred ribjo tržnico, ki je ravno tako vredna ogleda, je otroka navdušila ena največjih neatomskih podmornic na svetu (90,2 metra), sovjetska podmornica U-434, v kateri je od leta 2002 vojni muzej in omogoča vpogled v podvodni svet mornarice.

2. ideja, kam v Hamburgu z otroki: zapeljite se z ladjo – kamorkoli

HAmburg Boat trip Elbphilharmonie, Sanja Macur

Ladijski promet je v Hamburgu del javnega prometa in omogoča poceni, hitro in razgledno vožnjo po reki Elbe. Ne glede na to, ali se boste iz St. Paulija podali do v smeri proti ikonični Elbphilharmonie ali v smeri izliva na hamburško plažo Elbstrand, je vožnja pravi užitek za staro in mlado, na levem bregu reke pa je pri tem ves čas mogoče opazovati dogajanje v mogočnem hamburškem pristanišču.

3. ideja, kam v Hamburgu z otroki: po razgled na Elbphilharmonie

hamburg Elbphilharmonie
Razgled na reko Elbe s koncertne zgradbe Elbphilharmonie

Ikonična hamburška koncertna stavba Elbphilharmonie, je leta 2017, ko so jo otvorili, povsem spremenila panoramo mesta. Postala je prepoznaven znak Hamburga in ponuja odličen razgled na reko, del pristanišča in zanimiv predel mesta HafenCity, znan po impresivnih skladiščnih zgradbah (predel sodi v UNESCO kulturno dediščino) povezanih z mostovi, v katerih imajo sedež številne svetovno znane družbe in organizacije, med drugim tudi Greenpeace.

HAmburg view Elbphilharmonie
Predel mesta HafenCity sodi pod UNESCO-ovo kulturno dediščino.

Elbphilharmonie je bila sicer dolgo tarča posmeha Hamburžanov, saj je njena zapletena izgradnja, ki se je zdela celo neizvedljiva, stala vrtoglavih 866 milijonov evrov, gradili so jo 10 let.

4. ideja, kam v Hamburgu z otroki: po poteh legendarnih Beatlov in na lov za grafiti

Če otroci še morda niso poznali skupine The Beatles, v Hamburgu nedvomno ne bo šla mimo njih. Ko boste prispeli v hamburško rdečo četrt St. Pauli, boste razumeli, kako so lahko kultni Beatli leta 1960 ravno tukaj našli svoj zvok in se izstrelili med zvezde. Zdi se namreč, da je tukaj dopuščeno biti vse, kakršen koli si, z vsem, kar želiš biti, nositi, početi.

Hamburg streets_grafiti
Številni grafiti v četrti St. Pauli bodo navdušili otroke.

17. avgusta so člani skupine v klubu Indra nastopali pod imenom Silver Beatles in po navdušenju množice dobili priložnost nastopanja v drugih hamburških klubih. Znebili so se imena “srebrni” in začeli nositi svoje kultne pričeske. Igrali so po sedem ur na noč in zaslužili po 30 mark. Pete Best je čas v Hamburgu poimenoval kot eden najbolj norih, kjer so lahko v 800 urah nastopanja razvili svoj talent, svoj zvok in se povezali kot skupina. Pot do kluba Indri vodi skozi Reeperbahn, znamenito ulico v Hamburgu, znano po nočnih zabavah, ki čez dan mirno spi, otroke pa bodo zamotili številni grafiti in panoji z instrumenti.

5. ideja, kam v Hamburgu z otroki: v največji zabaviščni park Hamburger DOM

Če bi lahko narisala svoj sanjski domišljijski lunapark, bi bil natančno takšen, kakršen je največji in najdlje trajajoči nemški zabaviščni park (postavijo ga kar trikrat letno) Hamburger DOM. Ima vse, kar si poželi srce – vlake smrti, gusarske ladje, hišo strahov, majhne in velike vrtiljake, prosti pad, streljanje za plišaste igrače, maskote, stojnice s sladkarijami in megalomanskimi hamburškimi hot dogi ter osupljiv razgled na Hamburg iz velike praterja s kabinami, ki ga zelo priporočam, če se le ne bojite višine. Vstop v mestni zabaviščni park je brezplačen, doplačati pa je treba za obiske posameznih atrakcij.

6. ideja, kam v Hamburgu z otroki: na igrala v park Planten un Blomen

PLanten un Blomen park Hamburg igrala za otroke

V Hamburgu otrokom res ne more biti dolgočasno. Med drugim je v številnih parkih odlično poskrbljeno za otroška igrala, ena najboljših so v parku Planten un Blomen (znan kot “pljuča” Hamburga), ki je še posebej primeren za družine.

Poleg odlično domišljenih igral, ki bodo pošteno utrudila otroke, so različni vrtovi (botanični vrt), ki bodo navdušili odrasle. Med bolj zanimivimi je japonski vrt, v osredju katerega sta majhen ribnik in čajna hiša, obkrožena z eksotičnim rastjem in premišljenimi kamnitimi formacijami Vzhoda. Čudovita zelena oaza sredi mesta.

7. ideja, kam v Hamburgu z otroki: na mestno plažo Elbstrand

Elbstrand Hamburg

Je kdo za odhod na peščeno plažo? Jaaaa! Hamburg ima vse, tudi približno 1,2 kilometra dolgo peščeno plažo Elbstrand. Že mogoče, da ima razgled na pristanišče, ampak na pesku ni zato prav nič manj zabavno graditi peščenih gradov.

Hamburg Elbstrand Sanja Macur

Ob plaži je tudi sprehajalna pot in bari, kjer se še posebej prileže hladno lokalno pivo (Hamburg ima namreč številne varilnice piva). V vodi se sicer ni mogoče kopati, daje pa poseben čar sončnim zahodom, ki spominjajo na tiste ob morju.

8. ideja, kam v Hamburgu z otroki: na jezero Aussenalster

Außenalster, Hamburg

Hamburg ima kar dve umetni jezeri na reki Alster. Večje, Aussenalster, se razteza na 16 hektarjih in je dolgo 2,6 kilometra. Leseni pomoli, bari in restavracije na vodi, jadrnice in manjši čolni spominjajo na morski utrip in otroka sta z zanimanjem sanjarila, s čim bi bilo najbolje odpluti. Ob jezeru je več izposojevalnic pedolinov, s katerimi lahko raziščete jezero. Vredno pa se je ob njem sprehoditi tudi zvečer, saj se odpira krasna panorama na nočni Hamburg.

NOčni Hamburg

9. ideja, kam v Hamburgu z otroki: v muzeje in parke za otroke

Hamburg ima številne muzeje in parke, privlačne za otroke. Vsekakor pa so med najbolj privlačnimi naslednji trije:

  • Miniatur Wunderland, muzej z največjim modelom železniškega sistema na svetu.
  • Panoptikum, muzej voščenih lutk s 120 slavnimi osebnostmi.
  • Hagenbeck Zoo, živalski vrt brez kletk z 210 eksotičnimi in arktičnimi živalskimi vrstami.

10. ideja, kam v Hamburgu z otroki: na izlet do Severnega morja

Waddensko morje_igra z mivko_peščena plaža_Severno morjeJPG

Okolica Hamburga ponuja številne atraktivne izlete, a nedvomno je ena še posebej zanimiva za celo družino – obisk Severnega morja. Na enodnevni izlet smo se podali v priljubljen turistični kraj Sankt Peter-Ording in se pustili osupniti neskočnim plitvinam in naravnim posebnostim Waddenskega morja. Waddensko morje je od leta 2009 pod UNESCO-ovo zaščito, in predstavlja 500-kilometrsko medplimsko območje med jugovzhodnim delom Severnega morja in Frizijskimi otoki na Nizozemskem, v Nemčiji in na Danskem. Pripravite se na močen veter in nepozabne razglede!

Mogoče ti bo všeč tudi ...