Krimmlski slapovi, potovanje po Avstriji
Potovanja

Krimmlski slapovi in park Krimmler WasserWelten: 5 predlogov za super obisk

Krimmlski slapovi so največji slapovi v Avstriji in vsekakor vredni obiska. Kaj je dobro vedeti pred obiskom slapov, kaj vse si ogledati v bližini in kje prespati? Izvolite uporabne napotke iz prve roke.

Park Visoke Ture je poln čudovitih slapov – Krimmlski slapovi so največji v Avstriji

“Aaaa, poglej, še en slap,” je bil verjetno najpogostejši vzklik na naših počitnicah v avstrijskem nacionalnem parku Visoke ture. Resnično nismo pričakovali toliko in tako osupljivih slapov, ki jih je v začetku poletja, ko se v gorah topi sneg, še posebej veliko. Najvišji med njimi, ne le v parku, temveč v Avstriji na splošno, so Krimmlski slapovi, ki pri spustu premagajo neverjetnih 380 metrov nadmorske višine. Na svoji poti padejo čez tri predelne police, spodnji slap, povsem zlahka dostopen s ceste, je visok 140 metrov, kar je več od navišjega slovenskega slapa. Bližnji pogled na Krimmlske slapove dobesedno vzame sapo, saj je padec vode tako močan, da se je treba, če jim pridete povsem blizu, za ohranitev ravnotežja kar dobro vkopati v tla.

Krimmlski slapovi v številkah

 • 140-100-140 metrov so dolžine posamičnih delov slapov.
 • 1470 metrov je nadmorska višina začetka Krimmlskih slapov.
 • 19 milijonov litrov na uro je njihov pretok (v juniju in juliju, ko je vode največ).
 •  400.000 obiskovalcev obišče slapove vsako leto.
 • Leta 1879 je bila narejena krožna pohodna pot, po kateri si lahko ogledamo slapove z vrha.
 • 9,8 kilometra je dolga pot vzdolž Krimmlskih slapov, pri kateri se naredi 265 metrov višinskih metrov.
 • Za ohranitev (vključno z dostopom do vznožja slapov) je treba plačati vstopnino. 8 evrov za odrasle, 6,5 evrov za otroke (6-15 leta). Skupaj z vstopom v Krimml WaserWelten park pa 13,90 evra in 6,90 evra. Preverite aktualni cenik.

Google maps izhodišče za Krimmlske slapove: TUKAJ

5 predlogov za čim bolje izkoriščen obisk Krimmlskih slapov

1. Izberite sebi ustrezno traso Krimmlskih slapov
WasserWelt Krimml Krimmlski slapovi

Poti do slapov so pogosto težje dostopne in zahtevajo obilico hoje. Odlično pri Krimmlskih slapovih je, da lahko ogled povsem prilagodite svojim željam, zmožnostim, času, ki ga imate na voljo. Uberete lahko 5-minutno hojo od parkirišča P4 (parkirišč je 6) in vodnega parka WasserWelten do vznožja slapov, s katerega lahko čudovito vidite in doživite spodnji, 140-metrski del slapov. Vsekakor se je vredno podati tudi na krožno pot vzdolž slapov in z razgledišč opazovati slapove še z drugih perspektiv. Celotna krožna pot traja 3 ure, na polovici jo lahko tudi presekate in se vrnete nazaj. Imetje v mislih, da je pot na nekaterih delih zelo strma in kondicijsko delno zahtevna. Začetek poti je pri parkirišču P2, nanjo se lahko priključite tudi pri parkirišču P4. Vstopnino plačate v hiški ob poti.

Zaradi deževnega vremena na dan našega obiska, smo slapove opazovali zgolj pri vznožju, a tudi to je bilo mogočno, nepozabno in obiska vredno doživetje.

Ko sem se povzpela na skalo tik ob vnožju slapov in opazovala, kako bučno butnejo ob dno, sem pomislila, kako majhni in minljivi smo proti naravi. Kako zelo pomembno je, da užijemo, začutimo, uzavestimo prav ta trenutek. Res naredimo iz tega življenja največ, kar lahko.

2. Obiščite park Krimmler WasserWelten (World of Waters)
WasserWelt park WaterWorld Krimml Avstrija dejavnosti za otroke

Tik ob parkirišču P4 ali P5 (PKW) se podajte na prav posebno doživetje v Krimml WasserWelten. Gre za sodoben center, v katem se lahko okrepčate v baru WasserWunderBar in obiščete trgovino s številnimi spominki in dobrotami iz regije Pinzgaua, še posebej zanimiv pa je malo drugačen vodni park, kot smo jih vajeni.

V njem si lahko ogledate razstavo z eksperimenti, interaktivni vodni kino in doživite zunanji vodni park, v katerem lahko upravljate z vodometom Aquamax, igrate vodni namizni nogomet ter se zabavate na številnih drugih vodnih postajah, ki so hkrati tudi zelo poučne.

Spoznali boste, kako se stehtati z vodo, kako deluje vijačna črpalka ali se enostavno ohladite ob kateri od vodnih iger. Zanimivo za vso družino, poleg tega pa je od tu krasen razgled na celotne slapove.

3. Nadihajte se zdravilnega zraka Krimmlskih slapov

“Ko boste obiskali Krimmlske slapove, le globoko dihajte. Tamkajšnji zrak je zdravilen,” nam je dan pred obiskom slapov svetovala rangerka med obiskom visokoalpskeceste Grossglockner. Njen nasvet nikakor ni bil iz trte zvit. Salzburški zdravniki so že pred 200 leti odkrili zdravilno moč Krimmlskih slapov. Pršenje vode z velikih višin, ki vsebuje veliko številko negativno nabitih ionov, so ugotavljali, pomaga zdraviti vnetja in bolečine ter omilijo živčna obolenja. Obsežnejše raziskave na temo zdravilnosti slapov so se začele na začetku 21. stoletja in študije Medicinske univerze Paracelsus Salzburg (PMU) od leta 2006 do 2008 so zdravilnost potrdile, še posebej na področju astmatičnih težav.

Krimmlski slapovi, potovanje po Avstriji

V »Splash Camp Krimml« so izvedli klinično študijo s 54 otroki z astmo in ugotovili, da je že enourni vsakodnevni obisk Krimmlskih slapov povzročilo izboljšanje simptomov in imunskega sistema pri prav vseh otrocih. Negativno nabiti vodni ioni se držijo najmanjših kapljic vode, ki jih je mogoče globoko vdihniti, pri tem, ko potujejo do pljuč, pa delujejo čistilno in protivnetno.

Zanimivost: Običajno zrak vsebuje od 300 do 3000 ionskih parov na kubični centimeter – v bližini Krimmlskih slapov so jih izmerili do 70.000! Pozitiven vpliv so pri raziskavi opazili tudi na odpravo stresa in izčrpanosti. Poleg tega zrak ob Krimmlskih slapovih dolgoročno krepi imunski sistem.

Več o zdravilnih učinkih Krimmlskih slapov preberite TUKAJ.

4. Prespite v nastanitvi Panoramahotel Burgeck z izjemnim razgledom na slapove

“Kdo bo prvi pokukal v sobo?” Alen je zgrabil kartico in neučakano odprl vrata naše sobe v na novo odprtem Panoramahotel Burgeck na vzpetini blizu Krimmlskih slapov. Kar smo ugledali, nam je vsem vzelo sapo. “Uau” se je zaslišalo v en glas! Panorama, ki se je odprla, je bila ena lepših, na katere sem imela kdaj čast gledati iz kakšne nastanitve. Iz spodnje spalnice se je videlo skozi stekleno okno v kopalnico in hkrati skozi drugo na slapove.

Fanta sta se zagnala v zgornje nadstropje sobe, midva na svetlo teraso s skrbno izrezljanim lesom. Kako je lepo dišal! Odpiral se je prostran razgled na Krimml in Krimmlske slapove. Slišalo se je oddaljeno bučanje mogočne vode, tudi zrak tukaj se je zdel posebej čist in dišeč. “Se lepo uredimo in gremo na večerjo?” Moje vprašanje je doseglo le Marka, kajti otroka sta že na spodnji terasi vzklikajoče preizkušala vsa igrala za otroke – namizni tenis, trampolin in igralnico.

Večerja po naročilu, samopostrežni zajtrk, prečudovita soba, prijazno osebje, okusna hrana in nepozabna panorama. Eno lepših doživetij počitnic v Avstriji.Booking.com

5. Obiščite še druge znamenitosti v bližini Krimmlskih slapov in v parku Visoke ture

IZLETI ZA VSO DRUŽINO

 • Poleti prija kopanje! Bazen na prostem Freischwimmbad Krimml je vpet v čudovito naravno okolje in dostopen po zelo ugodnih cenah (5 evrov odrasli, 3 evre otroci)
 • Le 6 kilometrov od Krimmlskih slapov se nahaja notranje in zunanje kopališče in vodni park Kristallbad Wald v kraju Pinzgau. Tobogan bo nedvomno navdušil otroke.
Grossglockner cesta pokrajina
 • Če so vam všeč naravne znamenitosti kot je Blejski vintgar, boste navdušeni nad sotesko Kitzlochklamm Taxenback.

ZA LJUBITELJE GORA

 • Če imate gorniške izkušnje, se povzpnite na vrh Krimmler Tauern (2665 metrov). Krožna pot traja 9 ur, pri čemer prehodite 24,2 kilometra. Izhodišče je pri koči Krimmler Tauernhaus (1631 metrov).
 • Še en zanimiv bližnji vršac je Krimmler Gamsspitzl (2888 metrov), izhodišče je ravno tako koča Krimmler Tauernhaus. Pohod traja 9 ur v obe smeri, naredite 1257 višinskih metrov.
 • Manj zahteven pohod je od koče Krimmler Tauernhaus do Richter Hutte (2367 metrov). Pohod v eno smer traja 2 uri in pol, pri čemer prehodite 6,6 kilometrov in naredite 736 višinskih metrov.

Želim vam čudovit izlet v Krimml in povsod, kamor vas bodo nesle poti! Našo pot do Krimmlskih slapov si oglejte v Youtube zgodbi in sledite kanalu za več zanimivih videovsebin.

Krimmlske slapove in hotel Panoramahotel Burgeck smo doživeli na povabilo avstrijske turistične skupnosti. Preverite njihov spletno stran: www.austria.info

Pridruži se mi tudi na družbenih omrežjih in v spodnjem novičniku:Preberite tudi:

Share