Sanja Macur_Zasebna plaža in mir na robinzonskih počitnicah Krknata
Potovanja

Robinzonske počitnice na Hrvaškem – prednosti dopusta na samotnem otoku

Razmišljate, da bi se podali na robizonske počitnice v katero izmed samotnih ribiških hišk na Hrvaško? Robinzonski turizem postaja vse bolj priljubljen, saj ima številne prednosti, ki so lahko za koga tudi slabosti. Poglejmo, kaj lahko pričakujete.

Krknata_robinzonska ribiška hiša na samem

Zakaj robinzonske počitnice na samotnem otoku?

Bilo je leto, polno stresa, in na dopust smo si zaželeli iti nekam povsem na samo, tik ob morje. Da ne bi bilo treba daleč hoditi plaže, prav nič nositi s sabo, kjer ne bi bilo treba prestavljati avtomobila in kjer bi imeli čas le drug za drugega. Bolj kot smo iskali takšno nastanitev na Hrvaškem, bliže nam je bila ideja, da se odpravimo na robinzonske počitnice v eno izmed samotnih ribiških hišk. Našli smo idealno ribiško hiško na samotnem otoku Krknata – brez cest in tudi brez pešpoti, streljaj stran od Dugega otoka.

Robinzonska hiška na Krknati
Robinzonska hiška na Krknati v bližini Dugega otoka.

Ker sta bila otroka še majhna – mi pa nismo imeli čolna, pitno vodo in hrano bi bilo torej vso treba nesti s sabo, kar se tiče elektrike in vode za tuširanje pa je bila samotna ribiška hiška res robinzonska – sva malo oklevala. A na koncu se je izkazalo, da so lahko robinzonske počitnice eden izmed najlepših dopustov v življenju, če jih le vzameš takšne kot so, torej robinzonske. Da se boste lažje odločili, ali vam ustrezajo, preberite, kaj lahko pričakujete.

1. Robinzonske počitnice prinašajo en sam mir

Naše robinzonske počitnice so se začela v majhnem kraju Žman na Dugem otoku, kjer smo pustili avtomobil (in civilizacijo), nakupili velike količine hrane in vode ter na lastnikov čoln naložili vse stvari. Odpeljali so nas na majhen bližnji otoček Krknata, kjer so nam predali ključe, razložili, kako poskrbimo za vodo za tuširanje in povedali, da je elektrike v ribiški hiški toliko, kot je sonca. In so se odpeljali, mi pa smo raziskali prostor, ki nam je bil na našem delčku otoka na voljo.

Zasebna plaža v robinzonski hiški na Krknati

Če ste tip človeka, ki se zvečer rad sprehodi mimo obmorskih stojnic, uživate v poletnem vrvežu pristanišč, radi zahajate v restavracije in na sladoled ter uživate v družbi na plaži, morda robinzonske počitnice niso najbolj primerne za vas. Prinašajo namreč en sam mir. Samo ljudi, s katerimi ste šli na dopust, povsem zasebno plažo, še sprehodi znajo biti omejeni, saj pogosto na otokih, kjer so robinzonske hiške, ni sprehajalnih poti. Za vse tiste, ki ste potrebni miru, stika z naravo in s samim sabo, pa je tovrsten dopust nedvomno rajska izbira. Kot bi vas, brodolomce, odložili na samotnem otoku.

2. Na robinzonskih počitnicah imaš plažo povsem blizu in zase

Robinzonske počitnice Sanja MAcur Krknata Dugi otok dopust na Hrvaškem

Od naše ribiške hiške za en teden, ki je imela dve sobi, opremljeno kuhinjo z majhnim hladilnikom in kopalnico ter prostorno leseno verando z razgledom na umirjeno morje, je do zasebne plaže in pomola vodila ozka betonirana pot. Hitro smo ugotovili, da je to tudi edina utrjena pot, po kateri se lahko na otoku gibamo, kajti za hišo se je razprostiralo povsem zaraščeno grmičevje in drevesa. Torej hiška, pot, pomol in mi. S sabo smo, to se je izkazalo za praktično, vzeli napihljiv kajak, ki nam je omogočil (z obilico veslanja) gibanje ob obali otoka.

Krknata počitnice v ribiški hiški

Hitro smo se privadili. Nobenega premikanja avtomobila, nobenega oblačenja, nič nošenja stvari na plažo, z izjemo senčnikov, in plaža povsem zase in povsem zraven vode v najbolj visoki sezoni. Hiška ob plaži je hitro postala naš dom in umirjeni tempo dni, ki je vključeval le nas štiri, nam je zlezel pod kožo.

3. Dobesedno se spremeniš v Robinzona

Robinzonske počitnice pa niso bile samo počitnice. Vsak dan je bilo treba iz zbiralnika za deževnico spustiti vodo v rezervoar na strehi, iz katerega je nato voda stekla proti pipam v hiši in do zunanjega tuša. Zakurili smo ogenj in na žaru spekli kosilo (čeprav je bil tudi v kuhinji preprost štedilnik na plin). Ta opravila so bila za otroke sila zanimiva in en lep obred, da je v hiši vse delovalo.

Zunanji tuš je bil čez dan prav vroč, saj je vodo segrevalo močno sonce na strehi. Zadnje tuširanje smo torej opravili pred sončnim zahodom. In kako lepi sončni zahodi so bili!

4. Robinzonske počitnice prinašajo čas samo za najdražje

Robinzonske počitnice so lahko raj za družine_Krknata_ribiška hiška

Na otoku je elektrika dobrina, s katero smo varčevali. Telefon se je polnil le počasi, internet pa je deloval le tu in tam in bolj za silo. Televizije tudi ni bilo. Popoln odklop od službe in informacij zunanjega sveta. Pomembno je bilo le to, da imamo dovolj hrane, vode in drug drugega. Tu in tam se je v zalivu zasidrala jahta, ladja ali čoln in z zanimanjem smo opazovali prišleke. Sicer pa smo neprestano skakali v morje in s kajakom raziskovali obalo otoka. Na deževen dan smo posedali na verandi in igrali družabne igre. Zelo lepi spomini.

5. Zaveš se, kako malo potrebuješ – a kako praktično je vseeno na otoku imeti čoln 🙂

Sončni zahod robinzonski turizem Krknata Hrvaška

Robinzonske počitnice so bile eden mojih najljubših dopustov. Tako pristen stik z naravo, z najdražjimi in s samim sabo. Morje in mi, sonce in dež, knjige in kamni, priprava hrane, zgolj kopalke ali še te ne, od jutra do večera, prelepi, tihi sončni zahodi. Popoln mir … vse dokler nas niso obiskali sorodniki z motornim čolnom!

Sanja Macur Krknata_robinzonske počitnice

Veseli smo bili družbe in vsaj enako veseli mrzle pijače, svežih rib, dodatne vode in nekaterih drugih sestavin, ki so šle h kraju. Hladilnik in slabo delujoča skrinja namreč nista omogočala zalog za kosilo za cel teden. Nič hudega, za prevoz bi lahko prosili lastnike ribške hiške, vseeno pa smo bili čolna veseli. Saj nas je zlahka popeljal na čudovite plaže okrog otoka s smaragdno vodo. In tudi našim sorodnikom je bilo na samotnem otoku tako všeč, da so nas naslednji dan obiskali znova.

Kaj so lahko slabosti robinzonskih počitnic?

Škorpijon Krknata robinzonski turizem Hrvaška

Morda škorpijoni? Škorpijonov res ni manjkalo. Preden smo si nataknili čevlje, kar je bilo sicer redko, smo pokukali, ali se nemara v njih skriva kakšen. Še posebej radi so se smukali po kopalnici, niso pa nam povzročili nobene nevšečnosti.

Vse zgoraj našteto je sicer lahko za koga prednost, za drugega slabost. Če bi morala kaj izpostaviti, bi resda prav prišla večja in bolje delujoča hladilnik in skrinja za večje zaloge hrane, kakšna pot po otoku za sprehode in čoln za v trgovino na bližnjem otoku. Toda, ali bi bile robinzonske počitnice potem še robinzonske?

Preverite še, kakšen je dopust v Albaniji.

Mogoče ti bo všeč tudi ...