Sanja Macur Rakovniški ribniki izleti v Ljubljani
Izleti

Izleti v naravo v Ljubljani: to so najlepši predlogi

Ljubljana, prestolnica Slovenije, je na našo srečo zelo zelena. Kam torej na izlet v naravo v Ljubljani?Izvolite krasne ideje za zelene kotičke in sprehajalne poti v Ljubljani, ki so le korak stran od urbanih naselij.

Ljubljana je po zelenih površinah svojevrsten urbanistični fenomen, saj narava v Ljubljani ni strogo ograjena, temveč se krasno prepleta z urbanimi naselji. Praktično v katerem koli delu mesta ste, so v bližini zelene površine, v katerih si lahko napolnite baterije skoraj kot na deželi. Ste pripravljeni? Gremo na najlepše izlete v naravo v Ljubljani.

1. izlet v naravo v Ljubljani: Na Koseški bajer po “morski” sončni zahod

Če vprašate moja otroka, bi najraje živela prav tam. Koseški bajer je prava zelena oaza sredi mesta. Od kar so pred leti uredili čudovit lesen pomol, je še posebej lepo opazovati sončni zahod za Pržanom, pri čemer sonce krasno odseva v ribniku (ki ni kopalen).

Okrog Koseškega bajerja je urejena pohodna pot, postavljena so kakovostna igrala, fitnes na prostem, v neposredni bližini je krasna Kavarna Lotus z odličnimi čokoladnimi rogljički in obilo prostora za igro otrok, pa tudi dve restavraciji Pilea bistro in Kačji pastir. Še posebej lepo se je s kolesom podati po Poti spominov in tovarištva, v smeri proti Tehnološkem parku in naprej proti Viču.

2. izlet v naravo v Ljubljani: V živalski vrt Ljubljana med živali, v senco in na igrala

Živalski vrt Ljubljana je čudovito umeščen v pobočje Rožnika, zato ponuja obilo sence poleti in malo več miru pozimi. Zaradi številnih odličnih igral za otroke (na voljo so dvoja), je lahko tudi pravi oddih za starše, da v miru spijemo kavico. V kolikor prihajate iz Ljubljane, je zelo smiseln nakup letne vstopnice, ki je glede na višino enkratne vstopnine, ugodna, saj se pokrije že s petimi obiski. Za živalski vrt se je smiselno primerno obuti, saj je tudi nekaj hoje navkreber.

3. izlet v naravo v Ljubljani: V Mostec na flancate in potepanje ob vodi

Ko sta bila otroka majhna, smo skoraj vsako popoldne preživeli v Mostecu in lokacijo imenovali Gozdna igrala. 🙂 Peskovnik, potok, preprosto nogometno igrišče, koča s pijačo in slastnimi svežimi flancati, ogled skakalnic v bližini, pa nabiranje kostanja in borovnic, vsaj tako, za vzorec, naredijo izlet popoln za družine. Pohodna pot vodi naprej do Tivolija in Rožnika, parkiranje je makadamsko in brezplačno na začetku gozda. Običajno je parkirišč dovolj.

4. izlet v naravo v Ljubljani: V Tivoli na aktivno preživljanje časa in kavo

Niste hudi, da je šele na četrtem mestu, kajne? Tivoli obožujem, se pa odpravim tja le, kadar bi imela malo obojega – mesta in narave. So kotički v Tivoliju, kjer je obilica miru, predvsem ob robovih gozda, pa tudi ob labirintih potk zraven Tivolskega gradu, prav lepo je posedeti na kateri izmed tamkajšnjih klopi. Sicer pa ponuja Tivoli toliko priložnosti za aktivno preživljanje prostega časa sredi zelenega okolja. Tu so tenis igrišča, košarkarsko igrišče Gorana Dragiča, igrišče za balinanje, rolkanje, mini golf, v njem so tudi objekti, kot so Športna dvorana Tivoli, Tivolski grad, Cekinov grad, Švicarija in Kopališče Tivoli. Lepo je iti tudi na kavico in sladoled v Čolnarno ob ribniku, kjer zgodaj poleti gnezdijo labodi in cvetijo lokvanji, in v Mini Cafe Golf. Za lačne bo poskrbel Hood burger pri tivolski športni dvorani.

5. izlet v naravo v Ljubljani: Na Ljubljanski grad med stare vinograde in na Plečnikove Šance

Izleti v Ljubljani Plečnikove šance Ljubljanski grad
Plečnikova šance na Ljubljanskem gradu

Kako rada grem na Ljubljanski grad. Dokler nisem živela v Ljubljani, sem menila, da je tam le grad. Ne rečem, z njega je čudovit razgled na Ljubljano, še posebej, če se vzpnete na stolp ali razgledno teraso. A meni osebno je še veliko lepše na Grajskem griču pri Plečnikovih Šancah, ki so preurejene ruševine nekdanje mestne utrdbe. Še bolj skrit pa Grajski vinograd na južnem pobočju Grajskega griča, kjer raste 1050 trt. V bližini gradu je še star vodnjak iz rimskih časov, globok 60 metrov in lesen most, ki lepo zaokroži panoramsko pot okrog gradu. Osvežite se lahko v Grajski kavarni, vrhunsko okrepčate v Jezerškovi Gostilni na gradu ali prestižno jeste v Strelcu in se prepustite mojstrovinam chefa Igorja Jagodica.

6. izlet v naravo v Ljubljani: Pot spominov in tovarištva

Pot spominov in tovarištva (PST) je 32,5 kilometra dolga pot okrog Ljubljane, speljana po nekdanji trasi bodeče žice, ki je med 2. svetovno vojno obkrožala Ljubljano. Posebej lepi deli poti so čez Golovec, na Barju v Trnovem in na Rudniku, pri Koseškem bajerju in ob vodi speljana pot ob v Murglah.

7. izlet v naravo v Ljubljani: Na Klobuk na malico sredi gozda

Koča gostilna na klobuku

Še en hribček me je navdušil letos, nosi posrečeno ime Klobuk. Kadar se vam ne hodi pretirano veliko, bi pa naredili nekaj zase in napolnili energije v gozdu, se podajte na Klobuk na višini 441 m. Če za izhodišče izberete Bokalce pri Ljubljani (parkirišče blizu Lesnine), boste hodili kakšnih 25-30 minut zmerne hoje. Pot je povsem nezahtevna. Na vrhu vas čaka luštna koča, ki ponuja tudi kar nekaj prigrizkov (klobase, preste, dilco Klobuk, pico, tople sendviče, ipd.), ležalniki, drevesne gugalnice in razgledna jasa z razgledom na Krim in Ljubljansko barje.

8. izlet v naravo v Ljubljani: Na Rožnik po krožni poti

Rožnik je ena najbolj klasičnih gozdnih poti v Ljubljani. Vzpon do cerkve in Gostilne Rožnik je nezahteven, kratek in primeren tudi za čisto najmlajše. Na vrhu so igrala za otroke, cerkev, kjer je mogoče posedeti, pa slastne dobrote za pod zob v Gostilni Rožnik, kot so flancati, štruklji, potica in številne domače jedi. Tudi pozimina Rožniku strežejo zunaj. Najbolj priljubljeno izhodišče na Rožnik je pri Gostilni Čad v Rožni dolini, sicer pa (veliko daljše) poti do vrha vodijo tudi iz Tivolija in Mosteca.

9. izlet v naravo v Ljubljani: Rakovniški ribniki

Rakovniški ribniki na Rakovniku v Ljubljani so bili zame letos nekaj novega in lokacija me je zelo prijetno presenetila. Čeprav sami ribniki niso zelo poseben prizor, so toliko bolj lepe pohodne poti po razgibanih tleh in gozdu, še posebej všeč pa mi je lesen podest, kjer lahko sredi gozda in ob zvoku vode, ki doteka v manjši ribnik, ležeš, sedeš, se umiriš in prisluhneš zvokom narave. Izvrstna zamisel! Toplo priporočam.

10. izlet v naravo v Ljubljani: Pohodna pot po Pržanu do Toškega čela

Gozdna pot, ki sem jo v Ljubljani zagotovo največkrat prehodila, je pot po Pržanu, na katero se lahko priključite v Dravljah, na končni postaji sedemke pod Pržanom ali v Šentvidu, in vodi vse do Toškega čela, kjer vas v lovski koči čakajo slastni flancati ali okusno domače kosilo. Pot od Dravelj do Pržana je dolga slabih 6 kilometrov v eno smero in v obe smeri vzame slabe tri ure. Pot je zelo razvejana in zlahka pristanete na drugem izhodišču, tako da je smiselno pri pohodu pokukati na zemljevid, če poti ne poznate zares dobro. Na Toškem čelu priporočam tudi kosila in razgled z Gostišča Bitenc.

11. izlet v naravo v Ljubljani: do Jelenje farme v Črnučah in naprej proti Rašici

Vsi ljubitelji živali boste zagotovo uživali ob pogledu na čudovito jelenjad na jelenji farmi pri Črnučah. Te prelepe živali se prav rade zadržujejo povsem ob ograji, še posebej, če nosite s sabo star kruh. Parkirate pri baru Panda v Črnučah, nato vas bo prijetna pot ob rečici vodila skozi gozd vse do farme jelenov. Ljubitelji pohodništva se lahko odpravite še naprej, na malo daljšo pot do Rašice. Četudi ne greste vse do tja, je vredno po poti nadaljevati sprehod in se naužiti svežega zraka.

12. izlet v naravo v Ljubljani: Na Šmarno goro

Le kaj bi Ljubljana brez Šmarne gore? 669 metrov visok osamelec, na katerega ob vseh urah dneva roma trume narave, pohoda in razgledov željnih Ljubljančanov, ponuja krasen razgled na ljubljansko kotlino in te pogosto ponese nad meglo. Na Šmarno goro vodi več poti. Najbolj obljudena je tista izpred parkirišča v Tacnu pri gostilni Košir, manj gneče pa bo na poti s parkirišča ob policijski akademiji ali iz Šmartnega.

13. izlet v naravo v Ljubljani: priljubljene točke ob Savi

* kolesom na Plažo Sava

Za Savo v Ljubljani v bližini Črnuč je vedno luštno, še posebej, če se tja odpravimo s kolesom. Zelo lepa kolesarska pot vodi do Plaže Sava, kjer so urejeni betonski bloki za poležavanje in sončenje. V bližini je tudi teniško igrišče, kaj za pod zob pa bo treba nesti s sabo.

Za Savo se lahko v Ljubljani podate tudi:
  • pri veslaškem centru v Tacnu,
  • na pohodno pot v Gameljnah pri konjušnici,
  • pri hipodromu v Stožicah, kjer so ob poti urejena tudi igrala, plezalna stena, klopce, mini živalski vrt in jahaški center,
  • pri azijski restavraciji Veliki Hong Kong v Črnučah.

Naroči se na brezplačen SANJAM. novičnik in si zagotovi dostop do najboljših vsebin.

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...