Tivoli Ljubljana drevored izleti v naravo v Ljubljani
Izleti

Izleti v naravo v Ljubljani: 15 super predlogov za sprehod

Ljubljana, prestolnica Slovenije, je zelo zelena. Kam torej na sprehod v naravo v Ljubljani? Izvolite krasne ideje za izlete in sprehajalne poti v Ljubljani, ki so le korak stran od urbanih naselij.

Ljubljana je po zelenih površinah svojevrsten urbanistični fenomen, saj narava v Ljubljani ni strogo ograjena, temveč se krasno prepleta z urbanimi naselji. Praktično v katerem koli delu mesta ste, so v bližini zelene površine, kamor jo lahko mahnete na potep. Ste pripravljeni? Gremo na najlepše sprehode in izlete v naravo v Ljubljani

1. izlet v naravo v Ljubljani: Na Koseški bajer po “morski” sončni zahod

Če vprašate moja otroka, bi najraje živela prav tam. Koseški bajer je prava zelena oaza sredi mesta in čudovita lokacija za sprehod v Ljubljani. Od kar so pred leti uredili čudovit lesen pomol, je še posebej lepo opazovati sončni zahod za Pržanom, pri čemer sonce krasno odseva v ribniku.

Okrog Koseškega bajerja je urejena sprehajalna pot, postavljena so kakovostna igrala, fitnes na prostem, v neposredni bližini je krasna Kavarna Lotus z odličnimi čokoladnimi rogljički in obilo prostora za igro otrok, pa tudi dve restavraciji Pilea bistro in Kačji pastir. Še posebej lepo se je s kolesom podati po Poti spominov in tovarištva, v smeri proti Tehnološkemu parku.

Izhodišče (parkirišče pri Kavarni Lokus): Google maps

Izhodišče (parkirišče pri gostišču Kosezar): Google maps

2. izlet v naravo v Ljubljani: V živalski vrt Ljubljana med živali, v senco in na igrala

Živalski vrt Ljubljana je čudovito umeščen v pobočje Rožnika, zato ponuja obilo sence poleti in malo več miru pozimi. Zaradi številnih odličnih igral za otroke, je lahko tudi pravi oddih za starše, da v miru spijemo kavico. V kolikor prihajate iz Ljubljane, je zelo smiseln nakup letne vstopnice, ki je glede na višino enkratne vstopnine, ugodna, saj se pokrije že s petimi obiski in se je tako lažje odločiti tudi zgolj za sprehod. Za živalski vrt se je smiselno primerno obuti, saj je tudi nekaj hoje navkreber, pa tudi kakšni dolgi rokavi v obilici sence ne bodo škodili.

Izhodišče: Google maps

S kodo SANJA trenutno 30-odstotni popust na Pranamat komplete s srcem. —> NAKUP

3. izlet v naravo v Ljubljani: V Mostec na flancate in potepanje ob vodi

Mostec kozča igrala izleti v naravo Ljubljana sprehodi

Ko sta bila otroka manjša, smo skoraj vsako popoldne preživeli v Mostecu in lokacijo imenovali Gozdna igrala. 🙂 Peskovnik, potok, preprosto nogometno igrišče, koča s pijačo in slastnimi svežimi flancati, ogled skakalnic v bližini, pa nabiranje kostanja in borovnic, vsaj tako, za vzorec, naredijo izlet popoln za družine.

Igrala Mostec sprehodi Ljubljana

Pohodna pot vodi naprej do Tivolija ali vrha Rožnika, parkiranje je makadamsko in brezplačno na začetku gozda.

Pohodne poti Mostec Rožnik Ljubljana izleti v naravo

Običajno je parkirišč dovolj, pohodne poti po okoliških gozdnih poteh pa so prečudovite in na njih povsem pozabiš, da si v glavnem mestu.

Izhodišče Mostec: Google maps (Nasproti nogometnega igrišča je parkirišče Mostec)

4. izlet v naravo v Ljubljani: V Tivoli na aktivno preživljanje časa in kavo

Tivoli Ljubljana drevored izleti v naravo v Ljubljani

Niste hudi, da je šele na četrtem mestu, kajne? Tivoli obožujem, se pa odpravim tja le, kadar bi imela malo obojega – mesta in narave. So kotički v Tivoliju, kjer je obilica miru, predvsem ob robovih gozda, pa tudi ob labirintih potk zraven Tivolskega gradu, prav lepo je posedeti na kateri izmed tamkajšnjih klopi. Sicer pa ponuja Tivoli toliko priložnosti za aktivno preživljanje prostega časa sredi zelenega okolja in je krasno izhodišče za pohodne poti po Rožniku.

Tu so tenis igrišča, košarkarsko igrišče Gorana Dragiča, igrišče za balinanje, rolkanje, mini golf, v njem so tudi objekti, kot so Športna dvorana Tivoli, Tivolski grad, Cekinov grad, Švicarija in Kopališče Tivoli. Lepo je iti tudi na kavico in sladoled v Čolnarno ob ribniku, kjer zgodaj poleti gnezdijo labodi in cvetijo lokvanji, in v Mini Cafe Golf, kjer ponujajo mini golf. Za lačne bo poskrbel Hood burger pri tivolski športni dvorani.

Izhodišče parkirišče Tivoli I: Google maps

5. izlet v naravo v Ljubljani: Na Ljubljanski grad med stare vinograde in na Plečnikove Šance

Izleti v Ljubljani Plečnikove šance Ljubljanski grad
Plečnikova šance na Ljubljanskem gradu

Kako rada grem na Ljubljanski grad. Dokler nisem živela v Ljubljani, sem menila, da je tam le grad. Ne rečem, z njega je čudovit razgled na Ljubljano, še posebej, če se vzpnete na stolp ali razgledno teraso. A meni osebno je še veliko lepše na Grajskem griču pri Plečnikovih Šancah, ki so preurejene ruševine nekdanje mestne utrdbe. Še bolj skrit je Grajski vinograd na južnem pobočju Grajskega griča, kjer raste 1050 trt. V bližini gradu je še star vodnjak iz rimskih časov, globok 60 metrov, in lesen most, ki lepo zaokroži panoramsko pot okoli gradu. Osvežite se lahko v Grajski kavarni, vrhunsko okrepčate v Jezerškovi Gostilni na gradu ali prestižno jeste v Strelcu.

Izhodišče parkirišče Ljubljanski grad: Google maps

6. izlet v naravo v Ljubljani: Pot spominov in tovarištva

Pot spominov in tovarištva (PST) je 32,5 kilometra dolga pot okoli Ljubljane, speljana po nekdanji trasi bodeče žice, ki je med drugo svetovno vojno obkrožala Ljubljano. Posebej lep deli poti so čez Golovec, na Barju v Trnovem in na Rudniku, pri Koseškem bajerju, ter ob vodi speljana pot v Murglah.

7. izlet v naravo v Ljubljani: Na Klobuk na malico sredi gozda

Koča gostilna na klobuku

Še en hribček me je navdušil letos, ki nosi posrečeno ime Klobuk. Kadar se vam ne hodi pretirano veliko, bi pa naredili nekaj zase in napolnili energijo v gozdu, se podajte na Klobuk na višini 441 metrov. Če za izhodišče izberete Bokalce pri Ljubljani (parkirišče blizu Lesnine), boste hodili kakšnih 25-30 minut.

Pot je povsem nezahtevna. Na vrhu vas čaka luštna koča, ki ponuja tudi kar nekaj prigrizkov (klobase, preste, dilco Klobuk, pico, tople sendviče, ipd.), ležalniki, drevesne gugalnice in razgledna jasa z razgledom na Krim in Ljubljansko barje.

Izhodišče (parkirišče Bokalce): Google maps

8. izlet v naravo v Ljubljani: Na Rožnik

Pohodne poti po Rožniku so verjetno najbolj klasične gozdne poti v Ljubljani, a te nikoli ne pustijo ravnodušnega. Vzpon do cerkve in Gostilne Rožnik je nezahteven, kratek in primeren tudi za najmlajše, sploh če krenete iz Rožne doline. Na vrhu so igrala za otroke, cerkev, pa slastne dobrote za pod zob v Gostilni Rožnik, kot so flancati, štruklji, potica in številne domače in druge jedi. Tudi pozimi na Rožniku strežejo zunaj. Najbolj priljubljeno izhodišče na Rožnik je pri Gostilni Čad v Rožni dolini, sicer pa daljše poti do vrha vodijo tudi iz Tivolija in Mosteca. Pot na Rožnik iz Mosteca mi je osebno najljubša.

Kako iz Mosteca do vrha Rožnika? Ko parkirate na parkirišču pri vhodni poti v Mostec, prečkate potok, nato sledite poti, ki se takoj odcepi desno. Pripeljala vas bo na glavno pot Tivoli-Rožnik, le nekaj sto metrov pred vrhom Rožnika. Precej daljša pot iz Mosteca na Rožnik ali do Tivolija vodi mimo skakalnic v Mostecu.

Izhodišče Rožna dolina (pri Gostilni Čad): Google maps (parkiranje le za goste lokala)

Izhodišče Mostec: Google maps (Nasproti nogometnega igrišča je parkirišče Mostec)

9. izlet v naravo v Ljubljani: Rakovniški ribniki

Rakovniški ribniki na Rakovniku v Ljubljani so bili zame letos nekaj novega in lokacija me je prijetno presenetila. Sami ribniki sicer niso zelo poseben prizor, so pa zato toliko lepše gozdne pohodne poti po razgibanih tleh. Še posebej všeč mi je lesen podest, na katerem lahko sredi gozda in ob zvoku vode, ki doteka v manjši ribnik, ležeš, sedeš, se umiriš in prisluhneš zvokom narave. Izvrstna zamisel! Rakovniški ribniki so del gozdnih poti Golovec. Toplo priporočam.

Izhodišče (Športni park Rakovnik): Google mapsBooking.com

10. izlet v naravo v Ljubljani: Pohodna pot po Pržanu od Šentvida do Toškega čela

Gozdna pot, ki sem jo v Ljubljani zagotovo največkrat prehodila, je pot po Pržanu, na katero se lahko priključite v Dravljah, na končni postaji sedemke pod Pržanom, v Vižmarjah ali Šentvidu, in vodi vse do Toškega čela, kjer vas v lovski koči čakajo slastni flancati ali okusno domače kosilo. Pot od Dravelj do Pržana je dolga slabih 6 kilometrov v eno smero in v obe smeri vzame slabe tri ure. Pot je zelo razvejana in zlahka pristanete na drugem izhodišču, tako da je smiselno pri pohodu pokukati na zemljevid, če poti ne poznate zares dobro. Na Toškem čelu priporočam kosilo in razgled z Gostišča Bitenc.

11. izlet v naravo v Ljubljani: do Jelenje farme v Črnučah in naprej proti Rašici

Vsi ljubitelji živali boste zagotovo uživali ob pogledu na čudovito jelenjad na jelenji farmi pri Črnučah. Te prelepe živali se prav rade zadržujejo povsem ob ograji, še posebej, če nosite s sabo star kruh. Parkirate pri baru Panda v Črnučah, nato vas bo prijetna pot ob rečici vodila skozi gozd vse do farme jelenov. Ljubitelji pohodništva se lahko odpravite še naprej, na daljšo pot do Rašice. Četudi ne greste vse do tja, je vredno prehoditi del poti in se naužiti svežega zraka.

Izhodišče (parkirišče pri baru Panda): Google maps

12. izlet v naravo v Ljubljani: Na Šmarno goro

Šmarna gora

Le kaj bi Ljubljana brez Šmarne gore? 669 metrov visok osamelec, na katerega ob vseh urah dneva romajo trume narave, pohoda in razgledov željnih Ljubljančanov, ponuja prekrasen razgled na ljubljansko kotlino. Pozimi te pot pogosto ponese nad meglo. Na Šmarno goro vodi več poti. Najbolj obljudena je tista izpred parkirišča v Tacnu pri gostilni Košir, manj gneče pa bo na poti s parkirišča ob policijski akademiji ali iz Šmartnega.

Izhodišče Tacen (pri gostilni Košir): Google maps

Izhodišče (parkiriške pri Policijski akademiji): Google maps

13. izlet v naravo v Ljubljani: priljubljene točke ob Savi

* s kolesom na Plažo Sava

Za Savo v Ljubljani v bližini Črnuč je vedno luštno, še posebej, če se tja odpravimo s kolesom. Zelo lepa kolesarska pot vodi do Plaže Sava, kjer so urejeni betonski bloki za poležavanje in sončenje. V bližini je tudi teniško igrišče, kaj za pod zob pa bo treba nesti s sabo.

Lokacija Plaža Sava: Google maps

Izhodišče (Tenis društvo ob Savi): Google maps

Za Savo se lahko v Ljubljani podate tudi:
  • pri veslaškem centru v Tacnu (Izhodišče: Google maps),
  • na pohodno pot Park sprehajališče Gameljne (Izhodišče pri Konjeniški center Košir: Google maps),
  • pri hipodromu v Stožicah, kjer so ob poti urejena tudi igrala, plezalna stena, klopce, mini živalski vrt in jahaški center (Izhodišče: Google maps),
  • pri azijski restavraciji Veliki Hong Kong v Črnučah (Izhodišče: Google maps).

14. izlet v naravo v Ljubljani: Obisk Botaničnega vrta Ljubljana

Botanični vrt Ljubljana sprehodi v naravi Ljubljana

Botanični vrt Ljubljana oziroma uradno Botanični vrt Univerze v Ljubljani je osrednji slovenski botanični vrt in najstarejši botanični vrt v jugovzhodni Evropi. Deluje že vse od leta 1810. Po čudovitem vrtu se lahko sprehodite v obratovalnem času brezplačno in spoznavate raznolike rastlinske vrste, obisk tropskega rastlinjaka pa je plačljiv.

Lokacija Botanični vrt Ljubljana: Google maps

Predlog bližnjega parkirišča (pri Špica Caffe): Google maps

15. izlet v naravo v Ljubljani: Pohodne in kolesarske poti po Golovcu

Golovec pohodne poti Ljubljana narava

Golovec je gozdnata vzpetina jugovzhodno od centra Ljubljane z najvišjim vrhom Mazovnik (450 m) in je priljubljena rekreativna destinacija za tekače, pohodnike, kolesarje in kolesarje z downhill kolesi. Na določenih krajših predelih so speljane jasno označene downhill kolesarske poti, pešci na njih v izogib trku ne smejo.

Kolesarske poti Golovec Ljubljana izleti v naravo

Posedite lahko na številnih klopeh, izveste več na informacijskih tablah in naredite kakšno vajo na zunanjih fitnes napravah. Na Golovec se lahko podate z večih izhodišč, med njimi so Rakovnik, Bizovik, Botanični vrt in Gruberjeva brv.

Želim vam lepe trenutke v naravi v Ljubljani, ki je resnično zelo zelena prestolnica. Pridružite se mi tudi na družbenih omrežjih in v novičniku. Hvala! –>

Prijavi se na SANJAM. novičnik in na tvoj mejl bodo prispele le najboljše vsebine!
Hvala za zaupanje.Preberite tudi:

Izleti v okolici Ljubljane – kam na potep v naravo?

Najlepši izleti in sprehajalne poti v okolici Trsta

Kako do Benetk najhitreje in najceneje?

Najlepši izleti v okolici Kranjske Gore

Share