Hiša dedka Mraza v adventnem Varaždinu, božični sejem v Varaždinu
Potovanja Uporabno

Bližnji božični sejmi 2022, ki jih ne gre spregledati

Ste za odkrivanje zanimivih adventnih destinacij? Spoznajte božične sejme, na katere morda redkeje pomislimo, a veljajo za ene lepših v naši bližini, in poleg krasne božične dekoracije ponujajo tudi pester spremljevalni program.

Adventne destinacije, kot so Dunaj, Zagreb, Salzburg, Budimpešta so vsekakor prečudovite in vredne ogleda. A božična pravljica vas v adventnem času čaka še marsikje drugje. Morda vas letos najbolj očarajo prav ti božični sejmi v naši bližini. Aktualne utrinke spremljajte na mojem Instagramu.

1. Božični sejem 2022: Advent v Varaždinu (26. 11. – 6. 1. 2023)

Dober glas seže v deveto vas in Varaždin je s svojim šarmantnim, živahnim in intimnim božičnim sejmom ter bogatim adventnim programom, ki bo letos trajal kar 43 dni, vse bolj prepoznavna in priljubljena predbožična in novoletna destinacija tako na Hrvaškem, kot izven njenih meja.

Vse od začetka adventa v Varaždinu, 26. novembra, pa do novega leta se bodo na glavnem varaždinskem trgu in Stančićevem trgu vrstili koncerti, najmlajše obiskovalce pričakujejo pravljična hiša dedka Mraza za fotografiranje v krasnem ambientu, ledeni tobogan, drsališče in čudovito praznično vzdušje. Pripravljajo tudi kar 25 umetniških ekoloških delavnic. Pročelje mestne hiše je tudi letos preoblečeno v adventni koledar. Obljubljajo, da bo tudi letos varaždinski božični sejem pravi hit, tudi zunaj meja.

Program adventa 2022 v Varaždinu: tukaj

Preverite tudi:

  • Mojo izkušnjo s Pranamat blazino. V članku najdeš kodo za popust, brezplačno poštnino in darilo.

2. Božični sejem 2022: Advent na Krku v Krku (27. 11. – 24. 12.)

Advent na Krku v Krku, božični sejem na Krku
Foto: TZ grada Krk

Iščete božični sejem, ki bi bil še posebej prijazen otrokom? Potem bo advent na Krku v Krku odlična izbira. Bogat adventni program namreč od 2. decembra vključuje skorajda vsakodnevne predstave in koncerte za otroke in ob večerih za odrasle v božični polkupoli zraven velikega parka, postavljene bodo adventne sani, stojnice z božičnimi dobrotami, petmetrska viseča krogla z 10.000 lučkami, veliki park in borovci pa bodo okrašeni s kar tremi kilometri lučk. Advent na jadranskem otoku? Zakaj pa ne?

Program adventa 2022 na Krku v Krku: tukaj

Naroči se na brezplačen SANJAM. novičnik in si zagotovi dostop do najboljših vsebin.

3. Božični sejmi 2022: Advent v Opatiji (od 25. novembra 2022 do 8. januarja 2023)

božična dekoracija s hrestači, advent v Opatiji, božični sejmi v naši bližini
Foto: Studio Sarson, TZ grada Opatija

Advent v Opatiji so uvrstili med najboljše adventne programe v Evropi, medtem ko so Opatijo razglasili za eno izmed najlepše urejenih adventnih destinacij. Nova pravljična dogodivščina se začenja … zdaj! 

Razgled na morje v Opatiji, božični sejem v Opatiji
Foto: Vasja Pinzovski, TZ grada Opatija

Središče celotnega dogajanja je postavljeno v prečudovito urejenem parku pred Umetniškim paviljonom Juraj Šporer, kjer so večeri zapolnjeni z živo glasbo, veselo družbo in bogato gostinsko ponudbo. Pestro bo tudi na mestni tržnici, v slikovitem ribiškem kraju Volosko, na odprti sceni Poletnega odra, ki se spremeni v drsališče, in znamenitem obalnem sprehajališču Lungomare.

Program adventa v Opatiji 2022: tukaj.

4. Božični sejem 2022: Advent v Münchnu (od 21. novembra do 24. decembra)

Božični sejem v Munchnu, predbožični Munchen, adventne desetinacije
Foto: Germany Travel

V kolikor vam vožnja ni odveč, se podajte v iz Ljubljane 400 kilometrov oddaljeno bavarsko prestolnico. Božični sejem v Münchnu namreč na božični tržnici z romantičnim ozadjem neogotske mestne hiše na Marienplatzu predstavlja pristne bavarske običaje in tradicionalne ročne izdelke.

Munchen božični sejem mestna hiša, adventne destinacije, predbožični Munchen
Foto: Germany Travel

Tradicionalna tržnica sega v 14. stoletje in med drugim izstopa po tem, da boste na njej našli prav vse, kar bi lahko krasilo prave jaslice – od lučk do treh dobrih mož! Pa seveda obilico slastne bavarske jedače in pijače.

Program božičnega sejma v Münchnu 2022: tukaj.

5. Božični sejem 2022: Advent v Benetkah

Benetke so ena najbolj zaželenih turističnih destinacij na svetu in da bi omejili škodljiv vpliv množičnega turizma sredi januarja 2023 uvajajo vstopnino v Benetke. Tja derejo množice z vsega sveta predvsem v času karnevala in poleti, meni pa so med večimi krajšimi bivanji tam prirasle k srcu predvsem pozimi, ko je gneča manjša.

V času adventa, prelepe ulice Benetk še polepšajo preštevilne verige lučk, jelka na trgu svetega Marka, čudovite izložbe z božičnimi okraski iz muranskega stekla, prelepo okrašene restavracije in božični sejem s približno 30 hišicami na trgu San Polo v predelu Dorsodouru, zlahka dosegljivem peš s trga Svetega Marka čez most Accademia.

Božični sejem v Benetkah je priljubljeno zbirališče domačinov in obiskovalcev, kupiti je mogoče lokalne izdelke beneških obrti in prisluhniti koncertom, na trgu San Stefano pa je sejem posebej posvečen odličnim italijanskim specialitetam.

Več informacij o božičnem sejmu v Benetkah: tukaj

Naroči se na brezplačen SANJAM. novičnik in si zagotovi dostop do najboljših vsebin.

6. Božični sejem 2022: Advent v Celju (Pravljično Celje)

Bi vam bilo morda ljubše obiskati katerega izmed božičnih sejmov pri nas? Ljubljana in Kranjska Gora vsako leto poskrbita za adventno pravljico, a tudi Štajerski konec se lahko pohvali s posebej lepim adventom Pravljično Celje, ki nas letos vabi, da se podamo na pravljično dogajališče Severni pol (do 18. 12. na Krekovem trgu), na katerem bo v igluju domovala družina snežakov. Pričakujejo vas tudi svetlobni foto kotički in svetlobna projekcija z animiranimi junaki, lutkovne predstave in koncerti, pravljični vrtiljak, božično-novoletni sejem v obliki Zakladnice daril, zadišalo pa bo tudi po slastnih piškotih, parkeljnih in drugih dobrotah.

Včasih res ni treba daleč, da zadiši po daljnem Severnem polu.

Več informacij o adventu v Celju: tukaj

7. Božični sejmi 2022: Ptujska pravljica (od 2. 12. do 31. 12.)

Božični sejmi 2022, božični sejem. Advent na Ptuju, dedek Mraz
Foto: Albin Bezjak

Dobrodošli v ptujski adventni pravljici! Advent na Ptuju, v najstarejšem slovenskem mestu, se bo pričel s prižigom prazničnih luči in raznolikim programom, na stojnicah pa bo zadišalo po decembrskih dobrotah. 2. decembra bosta začeli obratovati tudi Pravljično drsališče in Pravljični vrtiljak.

Na Ptuju so se kot ob številnih drugih festivalih v letu zelo potrudili z bogatim programom, pripravili so številne otroške predstave, Božičkovo hišo z nabiralnikom, prihod dedka Mraza, snežni disko, razstave, koncerte, pravljice in še marsikaj. Več kot dovolj razlogov torej, da se v čarobnem decembru naužijemo decembrskega vzdušja tudi v domačih krajih.

Več informacij o adventu na Ptuju: tukaj.

Preverite še, kaj vse početi ob obisku Ptuja.

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...