Izleti

Lipica – kaj početi? 7 doživetij, ki so nas navdušila

Razmišljate o izletu v Lipico? Odlično. Lipica upraviči svoj sloves slovenskega ponosa. Kaj tam početi in doživeti? To so odlični predlogi za nepozaben enodnevni ali večdnevni izlet.

Lipica, v kateri so že davnega leta 1580 ustanovili najstarejšo neprestano delujočo kobilarno na svetu, je slovenski ponos in lipicanci ravno tako. Po našem zadnjem obisku (september, 2022) lahko rečem, da smo lahko na Lipico res upravičeno ponosni.

Lipica, moje srce je polno!

Koliko doživetij in potegov dlani čez lesketajočo se gladko dlako lipicancev in ponijev! “Oh …” je bilo vse, kar smo uspeli izustiti na jutranjem spustu kobil in žrebet na pašo na izletu v Lipico. A to je bil šele začetek vrhunskega dne. Tu so naši predlogi, kaj se res splača doživeti v Kobilarni Lipica in območju Lipice na splošno.

1. doživetje v Lipici: jutranji spust kobil in žrebet na pašo

Ko smo prejeli vabilo, da preživimo dan v Lipici, so nam toplo svetovali, naj ne zamudimo jutranjega spusta kobil in žrebet na pašo. Čeravno smo zato zgodaj krenili iz Ljubljane, nam res ni bilo, da smo spust doživeli. Nekaj magičnega je v tem, ko iz hlevov na prosto uglajeno zdirja na desetine kobil in žrebet.

2. doživetje v Lipici: poučen voden obhod po kobilarni Lipica

Se ga udeležiti ali ne? Absolutno da. Na poučnem, približno 50 minut dolgem obhodu po kobilarni smo izvedeli številne zanimivosti o lipicinacih in kobilarni ter med seboj kar tekmovali, kdo si jih bo zapomnil več. Na kobilarno in lipicance po vseh zanimivih informacijah gledaš povsem drugačekot prej. Otroci lahko sicer kobilarno dodobra spoznajo na “sobotnih otročarijah”.

Nekaj zanimivosti o Kobilarni Lipica in lipicancih:

Lipicanci Lipica kobile na paši
  • Kobilarna Lipica, ki je velika 311 hektarjev, je najstarejša nepretrgano delujoča kobilarna na svetu, ustanovljena je bila leta 1580, z nakupom posestva Lipica. Že v antiki je bila na tem področju razvita konjereja, potomci konjev iz teh krajev pa so bili tudi v srednjem veku cenjeni kot odlični turnirski konji.
  • Pasma lipicancev je nastala tako, da so križali kraške kobile z andaluzijskimi, neapeljskimi in arabskimi konji.
  • Žrebci so v Lipici ločeni od kobil in imajo vsaj svoj boks ter redna dnevna razgibavanja, kobile pa spuščajo skupaj na pašo. Lipicanci dočakajo do 25 let.
  • Lipicanci niso beli, temveč sivi konji, to se še posebej vidi, kadar so mokri. Žrebički so sicer vselej črni in šele kasneje izgubijo pigment. Pri materah ostanejo šest mesecev, nato jih vzgajajo drugje in pri štirih letih vrnejo v Lipico.
  • Še več zanimivosti pa vam prihranimo za vaš obisk.

3. doživetje v Lipici: delavnica s poniji

Lipica Sanja Macur_delavnica s poniji

V kobilarni Lipica se lahko udeležite tudi delavnice s poniji, ki so prave želve med konji, saj dočakajo kar 45 let. Delavnica je še posebej zanimiva za manjše otroke, pa tudi odličen način, kako lahko otroci ali odrasli premagajo morebiten strah pred konji. Na delavnici lahko vstopite v ogrado, ponije krtačite, jih božate, in izveste več o teh čudovitih in ljubkih bitjih.

4. doživetje v Lipici: vožnja s kočijo

Vožnja s kočijo skozi prelepe lipiške drevorede je bila zame nedvomno eden izmed dveh vrhuncev obiska Lipice. Vsi trije smo po malem vriskali in smejalo se nam je do ušes, ko smo se peljali skozi dunajski drevored, skozi katerega so se sicer nekoč po Lipici vozili kralji in kraljice. Vožnja s kočijo je lahko dolga 15 minut ali 30 minut, z manjšo ali veliko kočijo (do 5 ali do 7 oseb).

5. doživetje v Lipici: Predstava lipiške jahalne šole

Predstava lipicancev me je v neki točki ganila do solz. Naravnost neverjetno je, kaj vse lahko človek in žival v sožitju zmoreta. Predstava, v kateri lipiški jahalni mojstri prikažejo vse elemente, ki odlikujejo lipiško šolo jahanja, je polna čudovite glasbe, skladnosti in elegance. Zahtevne elemente zmorejo le najboljši Lipicanci in so plod več kot 400 let tradicije, znanja, dresure in vzajemnega spoštovanja. Res lepo!

6. doživetje v Lipici: na kosilo in okusen sladoled v nov hotel Maestoso

Lipica Sanja Macur Hotel Maestoso

Lipica je bogatejša za prenovljen in stilsko opremljen hotel Maestoso, v katerem so tudi sobe tematsko opremljene. Otroka tudi nista mogla prehvaliti otroških menijev in sladoleda v restavraciji Gratia. Tu sem prvič okusila morske šparglje in topila v ustih mehko pripravljene gambere. Velik plus za premišljeno opremljeno notranjost in zelo prijazno osebje.

7. doživetje v Lipici: na mini golf ob sončnem zahodu

Mini golf Lipica

Ob sončnem zahodu smo se podali na mini golf ob sanjavi beli lipiški ograji v Golf center Lipica, in se na koncu, hvaležni za tak skupen čas, spontano objeli ter polni vtisov in znanja krenili proti domu. Le še zelo prijazen namig: na mini golf vzemite s sabo sredstvo proti komarjem. 🙂

Več informacij o doživetjih: Spletna stran Kobilarne Lipica

Bi radi v Lipici prespali? Poiščite nastanitve v Lipici in okolici po vašem okusu.

Hvala Kobilarni Lipica, restavraciji Gratia, Golf klubu Lipica, ki so nas na izlet povabili, za res ne pozaben dan. Še pridemo.

Naročite se na brezplačen SANJAM. novičnik, da vam ne uidejo najaktualnejše vsebine.

Preberite tudi:

Resort OSMA – rajski prostor za odmik

Obisk Ptuja – top 10 znamenitosti in doživetij

Je volna res trajnostna?

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...