Hiša Ida Stična izleti n Dolenjsko z otroki
Izleti

Izlet na Dolenjsko z otroki: super ideje, kaj početi

Se odpravljate na Dolenjsko na izlet z otroki? V tem članku boste našli odlične ideje, kaj zabavnega z otroki početi v poletnem času na Dolenjskem.

1. Ideja za izlet na Dolenjsko z otroki: naravni termalni izvir Klevevž

Skrit v osrčju Dolenjske v bližini Otočca in Šmarjeških toplic, a prav nič več neznan, se nahaja naravni termalni izvir Klevevž, katerega voda je zajeta v manjšem bazenu, primernega za kopanje skozi vse leto, saj ima voda vse leto med 21 in 25 stopinj. Še posebej med vikendom utegne biti tu gneča, med tednom in izven najtoplejših mesecev pa ga utegnete imeti tudi povsem zase. Veliko parkirišče je urejeno približno 5 minut hoje stran, v kraju Grič pri Klevevžu, in je plačljivo zgolj med vikendi. Do izvira se nato podate navzdol po urejeni poti. Vsekakor ne gre zamuditi, če se podajate na izlet na Dolenjsko.

2. Ideja za izlet na Dolenjsko z otroki: na Prepih po adrenalinsko igro

Če bi radi v miru spili kavico ali hladno pivo, medtem ko otroci skačejo na trampolinih, vozijo gokart, se spuščajo po napihljivih toboganih in plezajo po zanimivih plezalih, bo Restavracija Prepih v Stopičah pri Novem mestu idealen kraj za vso družino. Tu lahko tudi pojeste kosilo ali v okrepčevalnici kaj prigriznete za malico. Zabaven izlet na Dolenjsko zagotovljen, vstopnina pa je simbolična.

3. Ideja za izlet na Dolenjsko z otroki: Zoo park Ranč Aladin

Zoo park Ranč Aladin v Mirni na Dolenjskem je pravi mali živalski vrt in odlična ideja za izlet za vso družino. Na ranču lahko tudi prespite v božičkovi koči s savno.

Tu biva več kot 60 vrst živali, odlično pa je poskrbljeno tudi za igro in zabavo za otroke, in sicer s tobogani, plezali, trampolinom, lokostrelstvom, streljanjem z mehkimi žogicami, letnim sankališčem in še marsičim. Na ranču se lahko okrepčate s prigrizki in pijačo ali najamete piknik prostor.

Lažje je iti brezskrbno na izlet, če veste, da so kokoši zvečer na varnem pred plenilci in zjutraj samodejno izpuščene iz kurnika. Samodejna kurja vratca Run Chicken so inovativna svetovna uspešnica slovenske ekipe. NAKUP s kodo FRIEND15 za 15-odstotni popust –> TUKAJ

RUN Chicken kurja vratca koda za popust
Foto: Run Chicken
4. Ideja za izlet na Dolenjsko z otroki: v Žužemberk na kopanje in na srednjeveški grad

Izlet na Dolenjsko, ki otrok zagotovo ne bo razočaral, je tudi izlet v Žužemberk. Z le 35 minutami vožnje iz Ljubljane boste poleti prispeli do pravega raja za kopanje v naravi, v ravno prav hladni vodi Krke (poleti ima okrog 20 stopinj). Otroci bodo lahko tudi opazovali večje ribe in raziskovali hišo na drevesu, lahko tudi supate, najamete kanu, se osvežite v baru na plaži Loco Loka, skačete v vodo in si privoščite kaj dobrega za pod zob v številnih bližnjih gositlnah.

Grad Žužemberk, Dolenjska, izlet na Dolenjsko, gradovi na Dolenjskem

Otrokom bo všeč tudi obisk slikovitega srednjeveškega gradu Žužemberk, še posebej, če ga obiščete julija, v času tradicionalnih Trških dni in pripadajočega Srednjeveškega dneva.

Parkiranje: Parkiranje je urejeno tik ob kopališču, pod gradom Žužemberk, in je brezplačno.

Namig za nastanitev: Neposredno ob kopališču lahko prespite v Gostišču Koren s krasnim razgledom na grad Žužemberk in okusno hrano. Več o prostih terminih in cenah: Gostišče Koren

Gostišče Koren Žužemberk
Foto: Gostišče Koren, Booking.com

S kodo SANJA imate trenutno 30-odstoten popust na Pranamat komplete s srcem in dodatne visoke ugodnosti –>TUKAJ

5. Ideja za izlet na Dolenjsko z otroki: Hiša Ida v Stični
HIša Ida nastanitve za oddih v dvoje Dolenjska

V svojem rosno mladem življenju sta fanta že kar nekaj prepotovala, a sta si enotna, da je bil eden najlepših vikendov tisti poletni vikend na posestvu Hiša Ida v Stični. Izjemna gostitelja, Branka in Gregor, sta iz kmetije babice Ide uredila rajsko, a hkrati pristno posestvo z idiličnimi hiškami in apartmaji, obogateno s fotografijami prednikov, kamor hodijo obiskovalci z vsega sveta. In se radi vračajo tako kot mi.

Tu smo vedno sprejeti kot družina in vstop na posest se občuti kot vstop v pravljico, v kateri so v glavnih vlogah čudovita narava, mir, krasen podeželjski dekor, kamerunske ovce in dobrohotni gostitelji. Izlet je zelo lepo tudi v dvoje, saj imajo nekatere nastanitve svoj jacuzzi in savno.

Poiščite možnosti nočitve v Hiša Ida.

6. Ideja za izlet na Dolenjsko z otroki: Lavričeva koča na Gradišču

Če se boste potepali v okolici Ivančne Gorice, se lahko peš ali z avtomobilom podate do Gradišča, na 519 metrov visok, nezahteven hrib, s prijetno Lavričevo kočo na 510 metrih nadmorske višine. Nu vrhu stoji cerkev sv. Miklavža, všeč pa vam bodo prostran razgled proti Ivančni Gorici in okoliškim hribovjem, pa igrala in prostor za met sekire,v metu sekire občasno prirejajo tudi tekmovanja. Lavričeva koča (510 m) se nahaja le nekaj metrov pod vrhom Gradišča (519 m) in ponuja odlično hrano. Zelo primeren prostor tudi za praznovanja.

7. Ideja za izlet na Dolenjsko z otroki: Dolenjske toplice
Dolenjske toplice
Foto: Dolenjske toplice

Če imajo otroci radi bazene in vodne tobogane, jih bo navdušil izlet v Dolenjske toplice, natančneje v Balnea FUN vodnem parku, kjer otroke v zelenem naravnem okolišu pričakujejo štirje divji tobogan in gusarska ladja. V Dolenjske toplice se lahko odpravite tudi na oddih, poiščite možnosti nastanitve v Hotelu Kristal ali več informacij: na spletni strani Dolenjskih Toplic.

8. Ideja za izlet na Dolenjsko z otroki: Na supanje, kopanje in v jamo v Kostanjevici na Krki
Kostanjevica na Krki kopanje in skakanje v Krko

Že mogoče, da se Kostanjevica na Krki vse bolj uvršča v Posavje, a ker se jo pogosto imenuje tudi Dolenjske Benetke, je prav, da je pri izletih na Dolenjsko ne izpustimo. Sploh pa – obljubim, da bodo tukajšnje dejavnosti navdušile vso družino. Poletni dnevi v Kostanjevici na Krki so, vsaj mojim otrokom, nekaj najbolj zabavnega. Skoki s pomola, supanje okrog otoka (sup si je mogoče izposoditi v baru Kavarna Štraus z urejenim kopališčem), odbojka na nabrežju, sproščeno vzdušje v baru, ogled Kostanjeviške jame, bodo otrokom zagotovo pričarali nepozaben izlet.

Kopališče je brezplačno, prav tako parkirišče, tako da bo ta izlet na Dolenjsko z otroki tudi prijazen družinski denarnici. Okoliške poti so sicer izvrstne za kolesarjenje, pohode in preizkušanje lokalnih jedi v številnih kmečkih turizmih. Še namig za pojedino: v teh koncih se resnično splača naročiti rečne ribe. Še posebej priporočamo gostišče Gadova peč in Turistično kmetijo Hribar v bližnjem Podbočju.

Namig za nastanitev: čudovito urejene, tudi družinske apartmaje, z doplačilom za najem koles, povsem v središču Kostanjevice, ponujajo apartmaji Ob Krki.

9. Ideja za izlet na Dolenjsko z otroki: Flypark Trampolin Dolenjc
Trampolinski park - Flypark Trampolin Dolenjc
Foto: Trampolinski park – Flypark Trampolin Dolenjc

Nedavno odprttTrampolinski park – Flypark Trampolin Dolenj’c je največji trampolinski park na prostem pri nas in ima kar 680 kvadratnih metrov skakalnih površin. Park sprejme do 100 otrok hkrati, za red pa skrbijo animatorji. Obiskati ga bo mogoče tudi pozno zvečer ob osvetlitvi, saj bo odprt kar do 22. ure.

10. Ideja za izlet na Dolenjsko z otroki: Izvir Krke, izvir Poltarice in Krška jama
Izvir Krke izleti Dolenjska z otroki in s psom

Če bi se radi na vroč poletni dan na Dolenjskem v hipu ohladili, bo izlet k izviru reke Krke pri kraju Gradiček (kjer je tudi manjše brezplačno parkirišče, od izvira oddaljeno približno 500 metrov) kot nalašč za vas. Reka Krka izvira s kraškega travnika.

Še bolj kot sam izvir, po katerem lahko brodite, pa vas bo ohladil obisk Krške jame tik ob izviru, v kateri se temperatura nemudoma pošteno spusti. Jama je dolga 200 metrov in široka 30 metrov, njen najlepši del pa je nedvomno 30 metrov dolgo sifonsko jezero na koncu jame in lehnjakovi pragovi.

Obiskati jo je mogoče med aprilom in oktobrom (Vstopnina 2023: 4 evre za odrasle, 3 evre za otroke). Ne pričakujte česa osupljivega, obisk pa vseeno popestri, predvsem pa ohladi poletni izlet. V jami prebivata tudi človeška ribica in netopir mali podkovnjak.

Izvir Poltarice
Izvir Poltarice

Bolj kot sam izvir reke Krke, vas utegne navdušiti izvir reke Poltarice pri parkirišču, ki je obširnejši in nekoliko bolj atraktiven, vzpenjajoča pot nad izvirom vas bo hitro pripeljala do vhoda v jamo Poltarico, ki pa še ni odprta za turistične obiske. Do vhoda se je vseeno vredno povzpeti in občudovati visoko kraško steno nad vhodom. Izlet je povsem nezahteven, primeren za otroke in tudi za pasje prijatelje.

Izlet lahko združite z ogledom Jurčičeva domačije v Muljavi ali kopanjem / supanjem v Žužemberku (točka 4), ki je oddaljen 17 kilometrov.

Želim vam krasen izlet na Dolenjsko. Pridružite se mi tudi na družbenih omrežjih in v novičniku za več odličnih vsebin. Hvala! —>

Sanja

Prijavi se na SANJAM. novičnik in na tvoj mejl bodo prispele le najboljše vsebine!
Hvala za zaupanje.Preberite tudi:

Zimski izlet – kam, ko zasneži?

Praga z otroki – zanimivosti, ki jih bodo navdušile

Budimpešta z otroki – predlogi za zabaven izlet

Albanija – kakšen dopust lahko pričakujete?

Najlepši izleti v okolici Trsta

Share