Sanja Macur Ptujski grad
Izleti Potovanja

Izlet na Ptuj: Top 10 znamenitosti in doživetij na Ptuju

Katere znamenitosti si ogledati in kaj vse početi na Ptuju, v najstarejšem slovenskem mestu? Brez skrbi, ne bo vam dolgčas. Ob vsej zgodovini in kulinariki je na Ptuju zanimivo skozi vse leto, še posebej pa Ptuj zaživi ob svojih številnih festivalih. Izvolite predloge za nepozaben obisk.

Predlogi za nepozaben obisk Ptuja

Ptuj sva obiskala za dva dni in odkrila veliko več, kot sva pričakovala. Očarale so naju glavne znamenitosti, prijazni ljudje, izvrstna kulinarika ter res bogati zgodovina in etnografija. Eno najpomembnejših zgodovinskih mest (nekoč Poetovia), ki je bilo v rimskih časih največje v Sloveniji, in od koder je celo krenila rimska vojska in zrušila s prestola tedanjega cesarja, že ob prihodu osupne z razgledom na ptujski grad. Čeravno je Ptuj majhno mesto, ima res veliko ponuditi. In zdi se, da so Ptujčani na to res zelo ponosni in prispevajo vsak svoj delež k temu, poleg tega zelo veliko vedo o zgodovini svojega mesta.

1. Znamenitost in doživetje na Ptuju: Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož – očara z izjemnimi zbirkami

Najprej skočite na ptujski grad, od koder je izjemen razgled na rdeče-opečnate strehe Ptuja in Ptujsko jezero. Na ptujskem gradu je Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, v katerem boste nedvomno uživali. Je edini slovenski grad z originalno zbirko fevdalne opreme – pohištvo, knjige, zemljevide in druge dodatke so uporabljali še vse do 2. svetovne vojne. Hranijo tudi največjo evropsko zbirko turkerij, največjo zbirko tapiserij in drugo največjo zbirko orožja v Sloveniji, najvdušila pa vas bo tudi tradicionalna zbirka pustnih kostumov in etnografskih likov.

Zanimivosti: Ste vedeli, da so bile ženske, kar se tiče etnografskih kostumov, lahko samo hudiči? Da hranijo samoigrajoči klavir? Da so na Ptuju v 18. stoletju izumrli bobri, ker so jih ob postu jedli namesto rib? (Poiščite sliko z bobri). Bodite pozorni tudi na tibio, eno najbolje ohranjenih antičnih piščali na svetu.

2. Znamenitost in doživetje na Ptuju: Rov pod Ptujskim gradom – pokušina lokalnih vin v popolni temi

Rov pod Ptujskim gradom pokušina vin

Po ogledu ptujskega gradu, stecite po grajskem bregu in se podajte na pokušino lokalnih vin v Rov pod Ptujskim gradom. Ptuj je izjemno vinoroden okoliš in vino je bilo pomembno za Ptuj že v času mitraizma, saj so med izkopaninami našli posode za vino, ki so jih uporabljali med žrtvovanjem belih bikov. Ptuj ima tudi najstarejšo vinsko klet v Sloveniji, ki jo je mogoče obiskati. Zakaj na pokušino vin v rovih pod gradom? V popolni temi brbončice veliko intenzivneje in drugače okušajo, ugibali bote barvo in okus vin, doživetje pa je tudi zelo sproščujoče in zabavno, saj je popoln mir. Ob vinu ponudijo sir in odlična bučna semena. Za otroke pa organizirajo tudi pobeg iz grajskega rova.

Zanimivost: V rovu je skozi vse leto 13 stopinj, zato se toplo oblecite. Poleti je v rovu več vlage. Degustacijo izvajajo z očali za nočni vid, za sprehod po rovu pa vas opremijo s svetilko. Ptuj sicer sodi med tri najboljše okoliše (izven Primorske) za pridelavo sauvingnona v tem delu Evrope, ker ima prav posebno podnebje z največ sončnimi urami.

3. Znamenitost in doživetje na Ptuju: Gostilna Ribič – večerja ob sončnem zahodu v najbolj znani ptujski restavraciji

Čas je, da se okrepčate. Večerjajte ob sončnem zahodu ob Dravi v najbolj znameniti restavraciji Ptuja, ki sliši na ime Gostilna Ribič in je poznana daleč naokrog. Njeni začetki segajo v leto 1872, ko je bila tu velika mestna pekarna. Znana je po odlični morski hrani iz prostega ulova, zelo priporočam kovača (za dve osebi), pa tudi jagenjčka s pirejem in tartufi ter bučkino tortico z domačim sladoledom.

Med čakanjem na večerjo se sprehodite čez obnovljen ptujski peš most in ujemite čudovit sončni zahod za Dravo. V Gostilni Ribič imajo tudi veliko ponudbo lokalnih vin, vrsto vina za ob izbrani jedi vam bodo znali dobro svetovati.

S kodo SANJA imate trenutno kar 30 % popusta na vse Pranamat komplete + brezplačno poštnino. Skočite na povezavo –> www.pranamat.si

4. Znamenitost in doživetje na Ptuju: hotel Mitra – rajski vrt, lastna kava, 1000 let stara vinska klet in mitrejske najdbine

Prespite v najstarejšem hotelu na Ptuju, hotelu Mitra. Popolnoma naju je očaral z “riadskim” Mitrovim vrtom, sredi katerega je tudi replika Mitrovega kipa. Mitra, ki je veljal za božjega odposlanca, se je po legendi rodil iz skale. V eni roki drži baklo, v drugi pa meč in prikazuje zmago svetlobe nad temo. Mitraizem je bil zelo pomembna religija za antični Ptuj.

V lobiju hotela Mitra so razstavljeni ostanki zadnjega mitreja, najdenega na Ptuju (iz l. 235), pa tudi ostanki posod za čaščenje in žrtvovanje belega bika, ki je tudi v logotipu hotela.

Vinska klet Ptuj Hotel Mitra

Hotel z bogato zgodovino ima tudi lastno kavo Kipertz in najstarejšo delujočo vinsko klet, staro 1000 let, v kateri imajo pokušine vin iz vseh treh slovenskih vinorodnih okolišev. Vsekakor “must visit” na Ptuju.  

Zanimivost: Tudi sobe hotela simbolizirajo potovanje skozi čas, saj so opremljene v različnih zgodovinskih slogih, hkrati pa simbolizirajo pomembne ptujske simbole. Petelinova soba, opremljena v secesijskem slogu, na primer predstavlja znak predhodnega podjetja Perutnine Ptuj.Booking.com

5. Znamenitost in doživetje na Ptuju: Orfejev spomenik, mestni stolp in mitreji – bogata zgodovina Ptuja

Mestni stolp Ptuj in Orfejev spomenik

Čas je za sprehod skozi mesto. Ptuj resda ni velik, a postreže z zelo lepimi pogledi, stavbami in zgodovinskimi znamenitostmi na vsakem koraku. Vsekakor najpomembnejši med slednjimi je Orfejev spomenik, rimski nagrobnik, ki so ga postavili županu mesta Petoviona v drugem stoletju. Še danes stoji tam, kjer so ga postavili Rimljani, nekoč sa ga uporabljali tudi za sramotični steber.

Vašemu pogledu zagotovo ne bo ušel niti mestni stolp, o katerem kroži prav posebna legenda. Ure z zelo redkim urnim mehanizmom so namreč na vseh treh straneh stolpa, razen na tisti, ki glede proti gradu. Tako naj bi bilo zato, ker graščaki niso želeli prispevati za uro.

Če imate čas in voljo, si oglejte še svetišča boga Mitra. Ptuj je bilo v času rimskega imperija pomembno mesto in rimski vojaki so s seboj prinesli perzijsko vero mitraizem s skrivnostnimi obredi. V Evropi je bilo postavljenih pet svetišč. Na mestih I. in III. mitreja iz 2. in 3. stoletja si lahko ogledate temelje, oltarje in kulturne podobe, ostanke V. mitreja pa kot že rečeno najdete v hotelu Mitra.

6. Znamenitost in doživetje na Ptuju: Dominikanski samostan – kjer se duša spočije

Dominikanski samostan Ptuj atrij Sanja Macur

Nikar ne zapustite Ptuja brez obiska Dominikanskega samostana, ki me je osebno najbolj navdušil. Dominikanski samostan je res prava poslastica za “stare duše”, leta 1230 ga je ustanovila Matilda, vdova Friderika III. Ptujskega.

Prečudoviti arkadni hodniki in dvorani, atrij in vrt z razgledom na Dravo v gotskem in baročnem stilu so v zadnjih letih pogosto tudi prizorišče dogodkov in razstav, kot je Artstays.  V samostanu je tudi manjša prodajalna in avtomat za pijačo, če vas zagrabi žeja.

7. Znamenitost in doživetje na Ptuju: V Muzikafe na limonado in v Kavarno Bodi na pivo – ambienta, ki ju je vredno obiskati

Muzikafe kavarna vrt Ptuj Mark Berlič

Po ogledih je čas za ležerno uživanju na vrtu Muzikafe. Lastnika, popotnika, sta ga boemsko opremila z obilo ljubezni, stila in rastlin, tako na čarobnem vrtu, terasi kot tudi v notranjosti. Ležerno vzdušje, boemski fotelji, slike na stenah, premišljeni detajli so prava paša za oči in počitek za utrujene čute. Premišljeno izbrana je tudi glasba. Priporočam sivkino limonado, pa tudi tortice so okusne. V Muzikafe lahko tudi prespite.

Čas pandamije pa je pozitivno vplival tudi na ustvarjalno opremljeno notranjost ptujske Kavarne Bodi, ki je bila izbrana celo za bar leta 2017. Ponujajo piva z vsega sveta, pa tudi ljubitelji koktajlov in ledenih čajev pridemo na svoj račun. Še posebej všeč nama je bila življenja polna terasa in z lučkami čudovito osvetljeni šank.

8. Znamenitost in doživetje na Ptuju: Grad Turnišče

Grad Turnišče je baročni dvorec, iz mesta dosegljiv peš, ki ga obkrožata grajski park in gozd. Gre za še en grad na Ptuju, ki je bil naseljen vse do konca 2. svetovne vojne, tu so živeli baroni Lippiti. Od tu je, pravijo domačini, lep sprehod skozi gozd do ribnika.

9. Znamenitost in doživetje na Ptuju: Ptujsko jezero

Ptujskemu jezeru, ki se ga lepo vidi s ptujskega gradu, pravijo Ptujčani tudi Ptujsko morje. Ptujsko jezero je – ste vedeli – največje slovensko umetno jezero in je pravi raj za opazovanje redkih in zaščitenih vrst ptic. Sem prihajajo ljubitelji ptic iz vse Evrope, pa tudi ljubitelji vodnih športov, saj je zaradi svoje obsežnosti primerno za supanje, surfanje, veslanje, plavanje, vejkanje, vožnjo s skuterji, ipd. Okrog jezera je urejena tudi 13 kilometrov dolga sprehajalna pot. Žal nama ga v tako kratkem času ni uspelo obiskati, vsekakor pa imam Ptujsko jezero v mislih za prihodnji obisk.

10. Znamenitost in doživetje na Ptuju: Terme Ptuj

Ljubitelji tople vode, toboganov, golfa, savnanja in skokov v vodo boste našli svoj raj v Termah Ptuj, od koder se lahko do Ptuja odpravite kar peš. Prespite lahko v hotelu Primus Terme Ptuj ali počitniških hišicah oziroma bungalovih v kampu Terme Ptuj. Otroka močno navijata, da se čim prej odpravimo tja in se še sami prepričamo, da je res tako luštno, kot slišimo, da je.Booking.com

Festivali na Ptuju, ki jih ne gre zamuditi

Ptuj je resnično mesto festivalov. Ne kakršnih koli, takšnih, zaradi katerih se je res vredno posebej zapeljati tja. To je moj izbor festivalov, zaradi katerih se bomo nedvomno še vrnili na Ptuj.

ArtStays Mestni muzej Ptuj
ArtStays

Rimske igre – Poetovia je bilo nekoč mogočno rimsko mesto in tega Ptujčani niso pozabili. V času Rimskih iger Ptuj za več dni “zasede” 800 legionarjev, senatorjev, gladiatorjev in drugih Rimljanov, ki predstavijo rimsko življenje in običaje.

Sprehodite se skozi več lokacij največje razstave sodobne umetnosti pri nas, Art Stays. Že 20 let gosti umetnike z vsega sveta, med njimi dela Yoko Ono. 

Kurentovanje Kurentovanje na Ptuju sodi po kultnem vodniku Lonely Planet med deset najbolj zanimivih karnevalov na svetu. Znamo to ceniti? V času Kurentovanja se na Ptuju poleg povork odvijajo tudi koncerti, zabave, razstave in plesi v maskah.

Zelo dobro pripravljene informacijske materiale o Ptuju najdete na ptujski infotočki v centru mesta.

Hvala lepa vsem ponudnikom za nepozabna doživetja in lepe občutke, s katerimi ste naju navdali. Zagotovo se še vrnemo. Oglejte si tudi videoreportažo obiska Ptuja. Pridružite se mi tudi na Youtube kanalu.

Se gledamo in beremo, Sanja ❤️

Prijavi se na SANJAM. novičnik in na tvoj mejl bodo prispele le najboljše vsebine!
Hvala za zaupanje.Preberite še:

Benetke drugače: 12 manj znanih znamenitosti

Lipica – kaj početi? 7 doživetij, ki so nas očarala

Kam za prvomajske počitnice?

Kam na kopanje v naravo po Sloveniji?

Izlet na Dolenjsko z otroki – super ideje, kaj početi

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...