Benetke uvajajo vstopnino_vstopnina v Benetke
Uporabno

Vstopnina v Benetke: bistvene informacije

Benetke že štiri leta napovedujejo plačljivo vstopnino oziroma vstopno takso. S 25. aprilom 2024 pa naj bi v Benetkah svojo namero o vstopnini tudi uresničili. Kolikšna bo vstopnina, za koga in kako bo sistem deloval?

Posodobljeno – 17. 1. 2024

Ključne informacije o vstopnini v Benetke

  • Vstopnina v Benetke je trenutno še brezplačna, a to naj bi se spremenilo s 25. aprilom 2024.
  • Vstopnina oziroma mestna taksa, za katero bo potrebna predhodna rezervacija, bo namenjena le enodnevnim obiskovalcem, torej tistim, ki v Benetkah ne prespijo.
  • Gostom, ki prespijo v nastanitvah, vstopnine ne bo treba plačati, saj jim je mestna taksa zaračunana že v ceni nočitve.
  • Pričakovana vstopnina bo znašala 5 evrov na osebo (le za starejše od 14 let).
  • Vstopnino je treba plačati le za vnaprej določene, najbolj obremenjene turistične konice in le za najbolj obremenjene ure dneva (od 8.30 do 16.00)
  • Zaenkrat napovedani plačljivi datumi so: 25. april do 5. maj 2024, vikendi v maju in juniju z izjemo 1. in 2. junija v času praznika Festa della Repubblica.
  • Vstopnine ni potrebno plačati za manjše okoliške otoke, med katere sodijo otoki Lido (vključno z Alberoni in Malamocco), Pellestrina, Murano, Burano, Torcello, Sant’Erasmo, Mazzorbo, Mazzorbetto, Vignole, Sant’Andrea, La Certosa, San Servolo, San Clemente in Poveglia.
  • Vstopnine v Benetke tudi ni treba plačati tistim, ki le prečkajo trg Piazzale Roma, Tronchetto ali obiščejo postajo pomorskega prometa, ne da bi imeli dostop do starega mesta.
  • Vsak kupec vstopnine bo prejel QR kodo, ki jo bodo nenapovedano na ulicah Benetk preverjali redarji. Kazen za neplačano vstopnino bo znašala do 300 evrov.
  • Število vstopnic bo omejeno.
Sanja Macur in Mark Berlič v Benetkah_Trg svetega Marka_Beneški karneval

Zakaj Benetke uvajajo vstopnino oziroma vstopno takso?

Benetke se že leta soočajo z ugrezanjem mesta, dvigovanjem morske gladine in s premnožično obiskanostjo, ki poleg izjemne gneče povzroča tudi veliko obremenitev okolja. Pred letom so tako že uvedli prepoved usidranja za križarke, ki so uničevale vodni ekosistem in zahtevale nenehno poglablanje kanalov, s 16. januarjem 2023 pa uvajajo še vstopnino v to prelepo mesto na vodi. Letno Benetke obišče celo do 30 milijonov ljudi, na najbolj obremenjene dneve je turistov dva- do trikrat več kot lokalnega prebivalstva, ki se giblje okrog 59.000.

Beneške oblasti upajo, da bodo z vstopnino in nadzorovanjem števila dnevnih obiskovalcev razbremenili pritisk na ulice, onesnaževanje voda ter olajšali bivanje lokalnemu prebivalstvu, tistim, ki Benetke obiščejo, pa izboljšali izkušnjo. Vstopnini v Benetke se lahko izognete, če v Benetkah prespite

Povezava do nakupa vstopnine v Benetke –> TUKAJ

Predlogi za nočitve v Benetkah

Dorsoduro: Hotel Belle Arti.
Hotel Belle Arti, Booking.com

Vstopnice in vozovnice za ladje v Benetkah kupite vnaprej

V Benetkah so vrste dolge in hitro se vam lahko zgodi, da zaradi gneče – še posebej v času počitnic, karnevala in bienala – da ostanete brez ogledov znamenitosti, ki ste si jih želeli videti.

1. Vozovnice za prevozna sredstva (lokalne trajekte (vaporetto), avtobuse z letališa, gondole), ipd: enkratne, dnevne vozovnice in večnevne vozovnice – Kliknite TUKAJ.

2. Vstopnice za Doževo palačo in cerkev sv. Marka (glavne znamenitosti): kliknite TUKAJ

3. Ugodna potovanja na znamenite otoke okoli Benetk: Kliknite TUKAJ

Ladijski javni promet Benetke Murano

—> NAKUP VOZOVNIC ZA VODNI AVTOBUS (vaporetto)

REZERVACIJE PARKIRIŠČ V BENETKAH: KLIKNITE TUKAJ

Natančnejše predloge za parkiranje v Benetkah boste našli v članku: Prevozi do Benetk in parkiranje.

Do Benetk z vlakom iz Trsta?

V kolikor se v Benetke odpravljate z vlakom iz Trsta, kar je zelo praktična in udobna rešitev, lahko parkirate v Trstu neposredno ob železniški postaji v garažni hiši Saba Silos (že od 14,90 evrov dnevno). Parkirišče rezervirajte vnaprej, še posebej v času praznikov in počitnic. –> REZERVACIJA GARAŽNA HIŠA TRST – SABA SILOS

Pridružite se mi tudi na družbenih omrežjih in v novičniku. Oglejte si tudi zanimivo Youtube zgodbo mojega raziskovanja Benetk v času beneškega karnevala s študentko Regino.Preberite še:

Share