Benetke uvajajo vstopnino_vstopnina v Benetke
Uporabno

Vstopnina v Benetke: bistvene informacije

Benetke že tri leta napovedujejo plačljivo vstopnino oziroma vstopno takso. S 16. januarjem 2023 se bo to tudi uresničilo. Komu bo vstop v Benetke zaračunan, kolikšna bo vstopnina in kako bo sistem deloval? Izvolite ključne informacije.

Zakaj Benetke uvajajo vstopnino oziroma vstopno takso?

Benetke se že leta soočajo z ugrezanjem mesta, dvigovanjem morske gladine in s premnožično obiskanostjo, ki poleg izjemne gneče povzroča tudi veliko obremenitev okolja. Pred letom so tako že uvedli prepoved usidranja za križarke, ki so uničevale vodni ekosistem in zahtevale nenehno poglablanje kanalov, s 16. januarjem 2023 pa uvajajo še vstopnino v to prelepo mesto na vodi. Letno Benetke obišče celo do 30 milijonov ljudi, na najbolj obremenjene dneve je turistov dva- do trikrat več kot lokalnega prebivalstva, ki se giblje okrog 59.000.

Sanja Macur in Mark Berlič v Benetkah_Trg svetega Marka_Beneški karneval

Beneške oblasti upajo, da bodo z vstopnino in nadzorovanjem števila dnevnih obiskovalcev razbremenili pritisk na ulice, onesnaževanje voda ter olajšali bivanje lokalnemu prebivalstvu, tistim, ki Benetke obiščejo, pa izboljšali izkušnjo.

Bistvene informacije o vstopnini v Benetke

  • Vstopnina v Benetke bo skozi leto različno visoka, odvisno od sezone. Znašala bo med 3 in 10 evri, v povprečju 6 evrov. Namenjena bo zgolj dnevnim obiskovalcem. Tisti, ki prespijo v beneških nastanitvah, že tako ali plačajo turistično takso.
  • Vstopne takse v Benetke ne bo treba plačati otrokom do šestih let, invalidnim osebam, obiskovalcem, ki prespijo v Benetkah vsaj eno noč ter obiskovalcem športnih prireditev in zdravstvenih ustanov.
  • Vstopnino v Benetke bo mogoče rezervirati in plačati na spletu, pa tudi ob plačilu javnega prevoza do Benetk. Rezervacija bo zelo smiselna, saj bo dnevno na voljo omejeno število vstopnic za enodneven obisk, in sicer do med 40.000 in 50.000.
  • Vsak, ki bo vstopnino kupil, bo prejel QR kodo. Nenapovedano jo bo na ulicah Benetk preverjalo okrog petnajst redarjev. Kazen za neplačano vstopnino bo znašala okrog 300 evrov. Lastnikom vstopnic bodo na voljo popusti za obisk znamenitosti.

Da bo obisk Benetk kadark koli v letu minil z manj gneče, si preberite še ideje za obisk manj znanih znamenitosti in doživetij v Benetkah. Želim vam čim prijetnejši obisk Benetk.

Povezava do nakupa vstopnine v Benetke: TUKAJ

Preberite še:

Naroči se na brezplačen SANJAM. novičnik in si zagotovi dostop do najboljših vsebin.

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...