Božični sejem v Inssbrucku
Dogodki

Bližnji božični sejmi 2023: kam letos po čaroben advent?

Najlepši bližnji božični sejmi 2023 so najavili letošnji praznični program! Kateri adventni sejmi v naši bližini so še posebej vredni obiska? Izvolite ideje in programe božičnih sejmov pri nas in čez mejo.

Čudovite adventne destinacije 2023 v bližini

Kaj lepšega kot božični čas, ko kratke dneve in dolge noči razsvetlijo svetleči in pravljični božični sejmi. Adventni sejmi prikličejo toplino v srce ob še tako mrzlih dneh. Kateri so tisti božični sejmi 2023 v naši bližini, ki jim res velja dati priložnost in jih obiskati? Držimo še pesti za lepo vreme in tudi za kakšno snežinko.

Božični sejmi 2023 v Sloveniji

Božični sejem 2023 v Ljubljani: December v Ljubljani (od 1. 12. do 7. 1.)

Praznično dogajanje v slovenski prestolnici bo letos še posebej pestro. Poleg mamljivo dišečih stojnic s praznično gostinsko, darilno in ustvarjalno ponudbo, ki se bodo otvorile 1. decembra, ko se v Ljubljani prižgejo praznične luči, bo veseli december vse do 7. januarja popestril tudi pester praznični program. Česa vse ne gre zamuditi?

Praznični sejem: od 1. 12. 2023 do 7. 1. 2024

Praznični sejmi se letos odvijajo na Bregu, Gallusovem nabrežju, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem trgu, Prešernovem trgu, na Petkovškovem nabrežju, na Stritarjevi ulici, na križišču Wolfove ulice in Kongresnega trga, Trg francoske revolucije, na Pogačarjevem trgu in na Ljubljanskem gradu. Na njih lahko med drugim kupite modne dodatke, izdelke slovenskih oblikovalcev, kape, rokavice, šale, izdelke domače in umetne obrti, slovenske kulinarične izdelke, sladice, med, žganje in praznične spominke.

Obratovalni časi hišic: Visitljubljana.com

Grajski praznični sejem: 1. 12. 2023 – 7. 1. 2024, 12:00-18:00

Ob čudovito okrašenih božičnih drevescih bo na voljo predvsem pestra praznična kulinarična ponudba in praznična Frederikova linija iz Grajske trgovine.

Več informacij: ljubljanskigrad.si

Miklavžev sprevod ( 5. 12. od 17.00 do 18.30 ure) in Miklavžev sejem (3. 12. – 6. 12. od 10.00 do 18.00)

MIklavžev sprevod je eden najbolje obiskanih dogodkov veselega decembra v Ljubljani. Miklavža bodo spremljali parklji, vragi in zbor angelčkov, ki bodo otrokom delili pecivo, sadje in bombone. Na praznično okrašenih stojnicah pa lahko kupite darila za tradicionalno obdarovanje ob Miklavžu.

Lesene jaslice na ljubljanskem gradu (1. 12. 2023 – 2. 2. 2024) in jaslice iz slame pred Zoisovo palačo (1. 12. 2023 – 7. 1. 2024)

Lesene jaslice si lahko ogledate v Grajski kapeli. So delo avtorja Mira Rismonda, ki je znan po izdelovanju ledenih skulptur. Jaslice iz slame, ki stojijo pred Zoisovo palačo, pa so ročno delo amaterskega umetnika Antona Kravanja.

Še nekaj prazničnih dogodkov, ki si jih velja zabeležiti:

  • Čarobni gozd na Kongresnem trgu (3. 12.- 23. 12. 2023, 17:00-19:00)
  • Ledena kraljica z ledenimi artisti (10. 12. – 23. 12. 2023, 17:00-18:30, različne lokacije v središču)
  • Lajnarji v starem mestnem središču (12. 12. – 26. 12. 2023, 16:00-19:00)
  • Nastopi pevskih zborčkov (18. 12. – 20. 12. 2023, 17:00-19:00, Mestna hiša)

Več informacij o veselem decembru v Ljubljani: Visitljubljana.com

Božični sejem 2023 na Ptuju: Ptujska pravljica (od 18. 12. do 31. 12.)

Najstarejše slovensko mesto Ptuj v decembrskem času postane kulisa za magična bitja, ki pričarajo pravljico na Mestnem trgu. Dva pravljična decembrska tedna bosta namenjena adventnemu sejmu in pestremu dogajanju v srcu mesta.

Več informacij : tukaj.

Prijavite se na SANJAM. novičnik. Hvala za zaupanje.Božični sejmi 2023 na Hrvaškem

Božični sejem 2023 v Varaždinu (26. 11. – 6. 1. 2023)

Lahko bi rekli, da se je Varaždin resnično specializiral za nepozabno adventno destinacijo in očara s svojim čudovitim, intimnejšim božičnim sejmom. Lahko ga povežete z obiskom ptujskega ali zagrebškega. Adventno dogajanje v Varaždinu je postavljeno v staro mestno jedro in tudi letos pripravljajo zabaven, živahen in kulinarično mamljiv spremljevalni program – vključno z drsališčem, brez prevelikega čakanja in gneče, še poudarjajo.

Program adventa 2023 v Varaždinu najdete: tukaj

Božični sejem 2023 v Zagrebu (od 2. 12. 2023 do 7. januarja 2024)
Advent Zagreb 2022, božični sejem
Foto: J. Duval

Božični sejem v Zagrebu že leta velja za enega najlepših v Evropi, zato ga s seznama ne gre izpustiti. Adventno dogajanje se razprostira na več lokacijah, zato bo treba skočiti tudi na tramvaj. Zaradi zelo velikega obiska je priporočljivo v Zagreb priti z vlakom, ki pa utegne biti v adventnem času zelo zaseden. Program adventnega sejma 2023 v Zagrebu: tukaj

Božični sejem 2023 v Opatiji (od 1. decembra 2023 do 7. januarja 2024)

Najlepši božični sejem ob morju, advent v Opatiji, se v decembru in začetku januarja spremeni v zimsko pravljico z nekoliko toplejšimi temperaturami. Na stotine lučk in čudovitih adventnih dekoracij krasi park sv. Jakova, park Angiolina, Slatina, Lungomare, mestno tržnico in ribiško vasico Volosko.

Nadejate se lahko tudi drsanja in glasbenih ter gledaliških predstav, pa seveda vonja in okusa po vseh adventnih dobrotah.

S kodo SANJA imate trenutno 30 % popust na vse Pranamat komplete in še brezplačno poštnino. Preverite tukaj —> TUKAJ

Program adventnega sejma v Opatiji 2023: tukaj.

Božični sejmi 2023 v Avstriji

Božični sejem 2023 v Celovcu (od 19. novembra do 24. decembra)

Božični sejem v Celovcu je z več kot 50 trgovci, obrtniki in kuharji največji in najbolj barvit na Koroškem. Ob znameniti točki Celovca, fontani z zmajem Lindwurm, kamor je postavljen sejem, se lahko tudi fotografirate na selfie točki in fotografijo pošljete svojim najdražjim prek brezplačne spletne povezave City Wifi. Ob torkih so posebne ponudbe za starejše, kot so posebni sprehodi po mestu, popusti in glasbeni program. Od četrtka naprej pa lahko uživate v živi glasbi na glavnem odru.

Več informacij o celovškem božičnem sejmu 2023: tukaj

Božični sejem 2023 na Dunaju (od 21. novembra do 24. decembra)
Božični sejem na Dunaju_Mestna hiša
Foto: Oesterreich Werbung; Harald Eisenberger

Skorajda krivično je zapisati božični sejem na Dunaju v ednini, ker je adventnih lokacij na Dunaju kar 20. Glavni božični sejem boste našli pred mestno hišo, resnično je prečudovit, osupljivo lep in hkrati največji božični sejem v Evropi. Zelo priljubljeni so tudi sejmi pred palačama Schönbrunn in Belvedere, pa v umetniški četrti Spittelberg. Najstarejši božični sejem Freyung pa se nahaja v samem središču in sega v davno leto 1772.

Kje prespati na Dunaju?

Povsem v bližini glavnega božičnega sejma pred dunajsko mestno hišo je zanimiv hotel 25hours Hotel beim MuseumsQuartier s krasno panoramsko teraso na mesto in zanimivim umetniškim dekorjem.

Več o programih dunajskega božičnega sejma 2023: tukaj

Božični sejem 2023 v Gradcu (od 18. novembra do 24. decembra)
Adventni sejem v Gradcu, božični sejem v Gradcu
Foto: Fischer; studio@fotofischer.at

Gradec je v senci Dunaja pogosto spregledan kot zanimiva adventna destinacija. Božični sejem v Gradcu ima več krasnih lokacij, kot sta glavni mestni trg in grajsko dvorišče. Pripravljajo tudi otroški božični sejem, drsališče, božični vlak, cirkus, park lučk Lumagica (posebna vstopnina) in še marsikaj.

Več informacij o programu božičnega sejma v Gradcu: tukaj

Božični sejem 2023 v Lienzu (od 24. novembra do 24. decembra)
Božični sejem v Lienzu, Adventne destinacije
Foto: adventinlienz.at

Božični sejem v Lienzu, glavnem mestu Tirolske, je od Ljubljane oddaljen le 2 uri in 20 minut (200 km). Velja za enega najočarljivejših v Avstriji in je ob tistem v Innsbrucku drugi najstarejši na Tirolskem. V predbožičnem času se glavni lienški trg z Liebburgom, mestno hišo, spremeni v edinstveno lienško božično tržnico z umetniško okrašenimi stojnicami, ognjišči, vonjem po medenjakih in ploščatih tirolskih krofih (Kiachln), kuhanem vinu in toplem čaju.

Program božičnega sejma 2023 v Lienzu: TUKAJ

Start saving your ideas

Božični sejem 2023 v Salzburgu (od 21. novembra do 24. decembra)

Božični sejem v Salzburgu je bil prvič omenjen že v 15. stoletju in je popoln kraj za adventne praznične užitke ob poslušanju zborovskih melodij. Odpravite se do trdnjave Hohensalzburg, od središča mesta jo loči le kratka vožnja z žičnico, in si oglejte božični sejem na dvorišču trdnjave.

Tik pred Salzburgom vas čaka adventna čarovnija v palači Hellbrunn, eni najbolj romantičnih tržnic v regiji, z več kot 700 iglavci, okrašenimi z 10.000 rdečimi božičnimi okraski in prameni lučk, medtem ko se okna palače spremenijo v velikanski adventni koledar.

—> DIY adventni venčki

Božični sejem 2023 v Innsbrucku (od 15. novembra do 23. december)

V kolikor ste se iz slovenske prestolnice pripravljeni voziti slabih pet ur (385 km), vas utegne v Innsbrucku pričakati bel božič, saj gre za regijo z največ snega v Avstriji. Znano smučarsko središče gosti kar štiri adventne sejme, med drugim pred znamenito Zlato streho, kjer je obdan s čudovitimi ohranjenimi srednjeveškimi pročelji, ter na ulici Marije-Terezije s prekrasnim razgledom na okoliške zasenežene vršace. Tu je tudi zabaviščni park z lučkami za otroke. Znamenita božična parada v Innsbrucku se bo odvila 17. decembra.

Programi adventnih sejmov na Tirolskem 2023: tukaj

S kodo SANJA imate trenutno 30 % popust na vse Pranamat komplete in še brezplačno poštnino. Preverite tukaj —> TUKAJ

Božični sejmi 2023 na Madžarskem

Božični sejem 2023 v Budimpešti

Zelo zelo privlačen je nedvomno tudi božični sejem v Budimpešti, ki velja za enega najlepših, pa tudi za enega najcenejših v Evropi, saj Madžarska ohranja svojo valuto forint. V Budimpešti se v adventnem času odvija več božičnih sejmov, največji je tisti na trgu Vörösmarty, kjer se bodo otroci letos lahko zapeljali z božičnim vlakcem. Vabijo pa tudi na manjše božične sejme: Óbuda Főtér (glavni trg), na Corvinovem sprehajališču, na gradu Buda in grajskem vrtu ter dvorišču Gozsdu.

Foto: budapestinfo.hu; Krisztián Bódis

Ena najbolj romantičnih božičnih točk je nedvomno tudi veliko drsališče Városligeti Műjégpálya, imenovano po čudovitem srednjeveškem gradu Városliget, ki se bohoti ob drsališču, pa tudi ogled baleta Hrestač v budimpeštanski operi. Letos pripravljajo tudi božični tramvaj.

Več o letošnjem adventnem dogajanju v Budimpešti: tukaj in tukaj.

Potrebujete idejo za nastanitev v Budimpešti?

Na Margaretinem otoku v hotelu Ensana Thermal Margaret Island je uporaba spa-ja ter notranjega in zunanjega bazena s termalno vodo je brezplačna, kar popestri deževne dni. Dovoljeni so tudi hišni ljubljenčki. Do središča mesta je okvirno 30 minut počasne hoje.

Če iščete kaj bolj središčnega, ugodnejšega in bolj pristnega, razmislite v sobah v tradicionalnih meščanskih hišah z deljeno kuhinjo Cedar INN Budapest – Palace District.

Božični sejmi 2023 na Češkem

Božični sejem 2023 v Pragi (od 2. decembra do 6. januarja)
Božični sejem v Pragi, božični sejmi 2023,
Foto: Sven Hansche, #VisitCzechia

V kolikor vam Praga ni predaleč, vas tam pričakuje eden najlepših in najčarobnejših božičnih sejmov v Evropi. Mesto razsvetlijo luči, številni božični sejmi pa pričarajo pravljično vzdušje. Božični sejmi so odprti vse od 2. decembra pa do 6. januarja, tudi na božični dan in novo leto. Glavni božični sejem se odvija na trgu Wenceslas v središču mesta, krasni sejmi pa so tudi na praškem gradu, na Havelski tržnici, pred Palladium trgovinskim centrom in še marsikje.

Stojnice med drugim ponujajo keramiko, nakit, steklovino, vezene čipke, lesene igrače, sveče, okraske za jelko, zimske kape in rokavice ter lutke in punčke v narodnih nošah. Vsekakor je vredno poskusiti tradicionalno božično ribjo juho, pa langoš, trdelnik, šunko, sladke knedle in še marsikaj okusnega.

Več o božičnih sejmih v Pragi: Pragueexperience.com

Več o obisku Češke: Visitczechia.com

Božični sejmi 2023 v Nemčiji

Božični sejem 2023 v Münchnu (od 27. novembra do 24. decembra)
Munchen božični sejem mestna hiša, adventne destinacije, predbožični Munchen
Foto: Germany Travel

Znan božični sejem v Münchnu na osrednjem Marijinem trgu je le eden izmed mnogih, ki v adventnem času zaživijo v bavarski prestolnici. Korenine tega božičnega sejma segajo v 14. stoletje, očara s starim bavarskim šarmom in zapelje vse čute. Spoznali boste stare obrti in običaje ter našli vse, kar potrebujete za prave jaslice – gre namreč za največjo nemško tržnico jaslic. Prvo so tu organizirali že leta 1757, letos pa bo Christkindlmarkt na Marijinem trgu od 27. novembra do 24. decembra 2023.

Program in seznam božičnih sejmov v Münchnu 2023: tukaj.

Želim vam prečudovit advent! Vtise pa mi le sporočite na mojih družbenih omrežjih, prijavite pa se tudi na spodnji novičnik. Hvala! —>

Vesel december,

Sanja

Prijavite se na SANJAM. novičnik. Hvala za zaupanje.Preberite tudi:

20 super idej, kaj podariti moškemu za novo leto

DIY adventni venčki

Izlet na Grossglockner – ideje, kaj vse početi

Kokosovi poljubčki: recept za tradicionalno avstrijsko praznično sladico

Budimpešta z otroki – kako narediti njim zabaven obisk?

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...