Velikonočni sejem Gradec_Ostermarkt-in-Graz_Graz-Tourismus_Jane-Hinterleitner
Dogodki Uporabno

Velikonočni sejmi 2024: obiščite najboljše bližnje tržnice

Velikonočni sejmi so krasna priložnost za praznično, kulturno in popotniško doživetje v enem. Tu so zbrani najboljši predlogi, termini in programi velikonočnih sejmov 2024 v naši bližini.

Kdaj je velika noč 2024?

Letos bo velika noč v nedeljo, 31. marca 2024, velikonočni ponedeljek, ki je v Sloveniji dela prost dan, pa bo 1. aprila 2023. Velika noč je pomemben krščanski praznik, s katerim kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih, datum v rimskokatoliški cerkvi določa prva nedelja po prvi pomladni luni.

Čas velikonočnih sejmov, tržnic in slavij

V tem času v prazničnem vzdušju zaživijo številni velikonočni sejmi in velikonočne tržnice s pestrim kulturnim programom, ki vklučujejo rokodelske delavnice barvanja pirhov, podkovanja konjev, prikaz velikonočnih tradicij, rokodelske sejme, stojnice s prazničnimi jedmi in dekoracijami, pa programi s folklorami in velikonočnimi koncerti.

Velikonočni sejem 2023 Innsbruck dogajanje
Foto: Daniel Cangerl

Še posebej lepi, pestri in obširni so velikonočni sejmi v sosednji Avstriji, ki se jih nedvomno splača obiskati ter tako združiti popotniška raziskovanja s prazničnim kulturnim utripom. V Italiji, še posebej na jugu, veliko noč praznujejo tudi z bučnimi tradicionalnimi povorkami in slavji.

Kam torej na velikonočni sejem 2024? Tu so odlični predlogi, termini in programi.

Velikonočni sejmi 2024 v Avstriji

Velikonočni sejmi na Dunaju 2024: 16. marec – 2. april

Velikonočni sejmi na Dunaju
© Katharina Schiffl, @Ostermarkt 2019

Velika noč na Dunaju se resnično praznuje v velikem slogu in če imate čas obiskati en sam velikonočni sejem, naj bo to dunajski. Dunajčani sicer pravijo, da se v času velikonončnih sejmov zamenjajo s turisti, saj so domačini tedaj na dolgo trajajočih velikonočnih počitnicah. V cesarskem mestu se odvija več velikonočnih sejmov, za enega najbolj romantičnih velja tisti pred dvorcem Schönbrunn.

Velikonočni sejem na Dunaju Am Hof_Ostermarkt-
Foto: Astrid Knie, SKB

Pred baročno kuliso gradu se predstavi 70 stojnic, na katerih poleg najrazličnejših kulinaričnih dobrot ponujajo tudi okrasne velikonočne dekoracije in izdelke domače avstrijske obrti. Otroci se zabavajo v velikonočni delavnici, na kateri oblikujejo zajčke iz marcipana in izdelujejo velikonočne aranžmaje, ter v otroškem muzeju v dvorcu Schönbrunn, medtem ko se lahko odrasli zabavajo v “Jazzu na velikonočni tržnici”.

Lokacije velikonočnih sejmov na Dunaju:

Več informacij o velikončnih sejmih na Dunaju: TUKAJ

Velikonočni sejem v Celovcu 2024 (Klagenfurt): 14. marec – 30. marec

Velikonočni sejem Gradec_Ostermarkt-in-Graz_Graz-Tourismus_Jane-Hinterleitner

Lep velikonočni sejem v središču starega mestnega jedra Celovca ponuja čarobno spomladansko vzdušje in največjo velikonočno košaro na svetu! Velikonočno gnezdo je veliko več kot 500 kvadratnih metrov, velikonočna jajca pa so višja od treh metrov. Otroke bo navdušila tudi velikanska družina velikonočnih zajčkov in velikonočni foto kotiček.

Velikonočni sejem v Celovcu Klagenfurt Ostermarkt
Foto: visitklagenfurt.at, Gert Steintahler

V bližini fontane Lindwurm na glavnem celovškem trgu Neuer Platz boste našli tradicionalne in sodobne ročne izdelke iz stekla, lesa in keramike, ročno poslikana velikonočna jajca, vezene velikonočne odeje, pletene košare, čokoladne zajčke, druge slaščice, pa dekoracije za dom in vrt.

Več o velikončnem sejmu v Celovcu: TUKAJ

Velikončna pomlad Innsbruck – 20 let velikonočnega sejma v Innsbrucku: 22. marec – 1. april

Na veliko noč se Innsbruck predstavi s svoje najlepše plati: mesto v osrčju gora, ki še vedno vabijo na snežne strmine vabi z bogatim velikonočnim programom, bližnji grad Ambras, v katerem je prvi muzej na svetu in velja za eno največjih znamenitosti Avstrije, vas bo očaral s pisanimi običaji, kulinaričnimi užitki, stojnicami in drugimi kulturnimi prireditvami.

V stari del mesta pa že dve desetletji vabi velikonočni sejem. Zaživele bodo stare tradicije in pester program, otroci pa bodo navdušeni nad dogajanjem na notrnajem dvorišču mestnega stolpa.

Več o velikonočnem sejmu v Innsbrucku: TUKAJ

Velikončni sejem v Gradcu 2024 (Graz): 21. marec – 30. marec

Velikonočni sejem Klagenfurt Celovec Tourismusregion Klagenfurt am Wörthersee, Pixelpoint Multimedia
Tourismusregion Klagenfurt am Wörthersee, Pixelpoint Multimedia

Vsako leto v Gradcu na glavnem trgu priredijo velikonočno tržnico s pestrim spremljevalnim programom in tudi v letu 2024 bo tako. Velikonočno tržnico bodo spremljali živa glasba, delavnice za otroke in ulično gledališče. Pester glasbeno-gledališki ulični program lahko ujamete vsak dan med 14.00 in 17.00 uro.

V Gradcu obiščite tudi velikonočni sejem v prodajalni Steirisches Heimatwerk na Sporgasse 23 in spoznajte tradicionalne elemente velikonočnih običajev.

Več o velikončnem sejmu v Gradcu: TUKAJBooking.com

Velikonočni sejmi 2024 v Italiji

Velikončni sejem ob jezeru Como 2024 (Lago di Como): 28. marec. – 31. marec 2024

V provinci Viale Varese ob italijanskem jezeru Como v Lombardiji bodo pisane stojnice popestrile velikonočne dni. Od velikonočnega četrtka do velikonočnega ponedeljka bodo stojnice polne dobrot, sladkarij (predvsem čokolad v različnih velikonočnih oblikah), rož in rastlin, pa tudi kmetijskih strojev in oblačil.

Več o velikonočnem sejmu ob jezeru Como: TUKAJ

Velikonočni sejmi 2024 na Madžarskem

Velikončni in spomladanski sejem v Budimpešti 2024: 14. marec – 16. april 2023

Budimpeštanski velikonočni in spomladanski sejem nadaljuje tradicijo priljubljenega božičnega sejma, ki velja za enega najlepših. Del mestnega jedra Budimpešte (park Városháza) in trg Deák Ferenc se okoli velike noči spremeni v čudovit spomladanski vrt za enomesečni festival z bogatim kulturnim programom: koncerti, predstave ljudske glasbe in plesa, otroški programi, umetniške in obrtne delavnice barvanja jajc, pa obrtniške stojnice in stojnice z lokalnimi jedmi in pijačami. Vredno doživetja! Sicer pa Budimpešta res nikoli ne razočara.

Več o velikonočnem sejmu v Budimpešti: TUKAJ

Velikonočni sejmi 2024 na Češkem

Velikončni sejmi v Pragi 2024: 16. marec – 7. april 2023

Praga velikonočni sejem 2024
Foto: visitczechia.com

Doživite pomlad v Pragi, kjer velikonočne tržnice zaživijo v vsej svoji čarobnici. Velikonočni sejmi se odvijajo na več lokacijah, na njih pa lahko izbirate med ročno izdelanimi izdelki, okusite tradicionalno hrano in lokalne pijače ter spoznate čudovite češke velikonočne tradicije.

Velikonočni sejmi v Pragi so odprti vsak dan od 16. marca do 7. aprila 2024, tudi na velikonočni vikend. Glavna velikonočna sejma sta postavljena v samo središče meste na Staromestnem trgu (Staroměstské náměstí) in Vaclavskem trgu (Václavské náměstí), obratujeta vse do 22. ure zvečer. Še več velikonočnega dogajanja je mogoče ujeti na trgu Mariánské náměstí v starem mestnem jedru, na trgu Na Kampě ob Karlovem mostu, na tržnici Havelské tržiště in na lokalni tržnici Náměstí Míru.

Praga pomlad kosilo
Foto: Martin Froyda, visitczechia

Več o velikonočnih sejmih v Pragi: TUKAJ

Drugi velikonočni sejmi na Češkem

  • Brno – Velikonočni festival na Trgu svobode (Náměstí Svobody) (22 – 31 March). Od 24. marca do 7. aprila se v Brnu odvija tudi velikonočni festival sakralne glasbe.
  • Plzeň – Velikonočni sejmi na Trgu republike (21 March – 1 April)
  • Český Krumlov – Velikonočni sejmi na Náměstí Svornosti (28 March – 1 April)
  • Olomouc – Velika noč na at the Upper Square (22 March – 1 April)
Olomouc velika noč Češka sejem
Foto:Tourism.olomouc.eu

Več informacij o velikonočnih sejmih na Češkem: TUKAJ

Želim vam lep izlet na velikonočni sejem. Pridružite se mi tudi na družbenih omrežjih in v novičniku. Hvala!Preberite tudi:

Kako reciklirati plastična velikonočna ali kinder jajca?

Profi nasveti za obstojnost šopka

Budimpešta z otroki: predlogi za zabaven obisk

Praga z otroki: zanimivosti, ki jih bodo navdušile

Share