Velikonočni sejmi na Dunaju
Uporabno

Velikonočni sejmi 2023: obiščite najboljša bližnja dogajanja

Velikonočni sejmi so krasna priložnost za praznično, kulturno in popotniško doživetje v enem. Tu so zbrani najboljši predlogi, termini in programi velikonočnih sejmov 2023 v naši bližini.

Kdaj je velika noč 2023?

Letos bo velika noč v nedeljo, 9. aprila 2023, velikonočni ponedeljek, ki je v Sloveniji dela prost dan, pa bo 10. aprila 2023. Velika noč je szelo pomemben krščanski praznik, s katerim kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih, datum v rimskokatoliški cerkvi določa prva nedelja po prvi pomladni luni. Tako lahko velika noč pade v razpon več kot enega meseca.

Čas velikonočnih sejmov, tržnic in slavij

V tem času v prazničnem vzdušju zaživijo številni velikonočni sejmi in velikonočne tržnice s pestrim kulturnim programom, ki vklučujejo rokodelske delavnice barvanja pirhov, podkovanja konjev, prikaz velikonočnih tradicij, rokodelske sejme, stojnice s prazničnimi jedmi in dekoracijami, pa programi s folklorami in velikonočnimi koncerti.

Velikonočni sejem 2023 Innsbruck dogajanje
Foto: Daniel Cangerl

Še posebej lepi, pestri in obširni so velikonočni sejmi v sosednji Avstriji, ki se jih nedvomno splača obiskati ter tako združiti popotniška raziskovanja s prazničnim kulturnim utripom. V Italiji, še posebej na jugu, veliko noč praznujejo tudi z bučnimi tradicionalnimi povorkami in slavji.

Kam torej na velikonočni sejem 2023? Tu so odlični predlogi, termini in programi.

Velikonočni sejmi 2023 v Avstriji

Velikonočni sejmi na Dunaju 2023 (Wien): 24. marec – 11. april

Velikonočni sejmi na Dunaju
© Katharina Schiffl, @Ostermarkt 2019

Velika noč na Dunaju se resnično praznuje v velikem slogu in če imate čas obiskati en sam velikonočni sejem, naj bo to dunajski. Dunajčani sicer pravijo, da se v času velikonončnih sejmov zamenjajo s turisti, saj so domačini tedaj na dolgo trajajočih velikonočnih počitnicah. V cesarskem mestu se odvija več velikonočnih sejmov, za enega najbolj romantičnih velja tisti pred dvorcem Schönbrunn.

Velikonočni sejem na Dunaju Am Hof_Ostermarkt-
Foto: Astrid Knie, SKB

Pred baročno kuliso gradu se predstavi 70 stojnic, na katerih poleg najrazličnejših kulinaričnih dobrot ponujajo tudi okrasne velikonočne dekoracije in izdelke domače avstrijske obrti. Otroci se zabavajo v velikonočni delavnici, na kateri oblikujejo zajčke iz marcipana in izdelujejo velikonočne aranžmaje, ter v otroškem muzeju v dvorcu Schönbrunn, medtem ko se lahko odrasli zabavajo v “Jazzu na velikonočni tržnici”.

Lokacije velikonočnih sejmov na Dunaju: Velikonočna tržnica na kmetiji (24. marec 10. april), Stara velikonočna tržnica na trgu Freyung (24. marec in 10. april) in Velikonočni sejmi pred gradom Schönbrunn  (24. marec 11. april)

Več informacij o velikončnih sejmih na Dunaju: TUKAJ

V kolikor želite na Dunaju ostati dlje, poiščite tudi najboljše nastanitve na Dunaju.

Velikonočni sejem v Celovcu 2023 (Klagenfurt): 23. marec – 8. april

Velikonočni sejem Gradec_Ostermarkt-in-Graz_Graz-Tourismus_Jane-Hinterleitner

Lep velikonočni sejem v središču starega mestnega jedra Celovca ponuja čarobno spomladansko vzdušje in največjo velikonočno košaro na svetu! Velikonočno gnezdo je veliko več kot 500 kvadratnih metrov, velikonočna jajca pa so višja od treh metrov. Otroke bo navdušila tudi velikanska družina velikonočnih zajčkov in velikonočni foto kotiček.

Velikonočni sejem v Celovcu Klagenfurt Ostermarkt
Foto: visitklagenfurt.at, Gert Steintahler

V bližini fontane Lindwurm na glavnem celovškem trgu Neuer Platz boste našli tradicionalne in sodobne ročne izdelke iz stekla, lesa in keramike, ročno poslikana velikonočna jajca, vezene velikonočne odeje, pletene košare, čokoladne zajčke, druge slaščice, pa dekoracije za dom in vrt.

Več o velikončnem sejmu v Celovcu: TUKAJ

Velikončna pomlad Innsbruck – 20 let velikonočnega sejma v Innsbrucku: 31. marec – 10. april

Na veliko noč se Innsbruck predstavi s svoje najlepše plati: mesto v osrčju gora, ki še vedno vabijo na snežne strmine vabi z bogatim velikonočnim programom, bližnji grad Ambras, v katerem je prvi muzej na svetu in velja za eno največjih znamenitosti Avstrije, vas bo očaral s pisanimi običaji, kulinaričnimi užitki, stojnicami in drugimi kulturnimi prireditvami.

V stari del mesta pa že dvajseto leto vabi velikonočni sejem, na kateri bo letos več kot 30 stojnic. Zaživele bodo stare tradicije in pester program, otroci pa bodo navdušeni nad dogajanjem na notrnajem dvorišču mestnega stolpa.

Več o velikonočnem sejmu v Innsbrucku: TUKAJ

Velikončni sejem v Gradcu 2023 (Graz): 30. marec – 8. april

Velikonočni sejem Klagenfurt Celovec Tourismusregion Klagenfurt am Wörthersee, Pixelpoint Multimedia
Tourismusregion Klagenfurt am Wörthersee, Pixelpoint Multimedia

Tudi letos bo na glavnem trgu v Gradcu tradicionalni velikonočni sejem s pestrim spremljevalnim programom. Živa glasba, delavnice za otroke in ulično gledališče bodo popestrili sejem vsak dan med 14. in 17. uro. V štajerskem kulturnem centru Steirischen Heimatwerks lahko občudujete ročne lokalne izdelke, dekoracije, velikonočne običaje, pisana velikonočna jajca, poslikana z rokodelskimi tehnikami in še marsikaj. Velikonočni program, namenjen otrokom, bo tudi v graškem muzeju (11. – 13. april) in na gradu Eggenberg.

Več o velikončnem sejmu v Gradcu: TUKAJ

Velikonočni sejmi 2023 v Italiji

Velikončni sejem v Comu 2023 (Lago di Como): 6. – 10. april 2023

Ob jezero Como v italijanski Lombardiji se po pandemijskem premoru vrača velika velikonočna tržnica, imenovana Fiera de Giovedi Santo. Ta dogodek je odlična priložnost za obisk čudovitega mesta Como ob jezeru Como, od velikega četrtka do velikonočnega ponedeljka bodo ulice pod starim mestnim obzidjem gostile kar 166 stojnic in razstavljavcev. V mestu Muggia, 15 kilometrov severno od Milana, pa lahko med 24. marcem – 16. aprilom 2023 obiščete tradicionalni zabaviščni park.

Več o velikonočnem sejmu ob jezeru Como: TUKAJ

Velikonočni sejmi 2023 na Madžarskem

Velikončni in spomladanski sejem v Budimpešti 2023: 24. marec – 11. april 2023

Budimpeštanski velikonočni in spomladanski sejem nadaljuje tradicijo priljubljenega božičnega sejma, ki velja za enega najlepših. Del mestnega jedra Budimpešte (park Városháza) se okoli velike noči spremeni v čudovit spomladanski vrt za enomesečni festival z bogatim kulturnim programom: koncerti, predstave ljudske glasbe in plesa, otroški programi, umetniške in obrtne delavnice barvanja jajc, pa obrtniške stojnice in stojnice z lokalnimi jedmi in pijačami. Budimpešta res nikoli ne razočara.

Več o velikonočnem sejmu v Budimešti: TUKAJ

Naročite se na brezplačen SANJAM. novičnik, da vam ne uidejo najaktualnejše vsebine.

Preberite tudi:

Enostavna velikonočna dekoracija

Kako reciklirati plastična velikonočna ali kinder jajca?

Profi nasveti za obstojnost šopka

Budimpešta z otroki: predlogi za zabaven obisk

Praga z otroki: zanimivosti, ki jih bodo navdušile

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...