Kurentovanje, Ptuj, pustovanja 2023, pustne povorke, pustna povorka, kurent
Uporabno

Kam na pustovanje 2023? To so najboljši bližnji karnevali

Pustovanja 2023 so tu! Že veste, kje boste pustovali? Tu so zbrani najboljši predlogi in programi pustnih karnevalov, povork, parad in pustnih dogodkov pri nas in čez mejo.

Pust in pustne tradicije

Pustni čas je prehodno obdobje med zimo in pomladjo in traja od svetih treh kraljev do pustnega torka. Beseda pust pravzaprav izvira iz mednarodnega izraza karneval, ki pomeni »pustiti meso«. V času pusta si nadenemo tradicionalne in sodobne maske, s pustom pa so povezani tudi stari običaji, kot so pustna rajanja, sprevodi pustnih mask in pustne dobrote, kot so krofi in miške.

Otvoritvena etno povorka Stanko Kozel 22. 2. 2019 (28)
Foto: Stanko Kozel

Najbolj pestra pustna dogajanja in karnevali se običajne zvrstijo od debelega četrtka do pepelnične srede, ko pusta pokopljemo in se začenja 40-dnevni post pred veliko nočjo.

Kdaj je pustni torek in kdaj pustna sobota 2023?

Datum pustnega torka je odvisen od velike noči – ta bo v letu 2023 9. aprila. Pustni torek, ki nastopi 47 dni prej, tako pade na 21. februar 2023. Pustna sobota je sobota pred pustnim torkom in bo 18. februarja 2023, pustna nedelja pa 19. februarja 2023. Na pustni torek in pustno soboto so nato vezani ključni pustni dogodki tako pri nas kot v naši bližini. Kje in kdaj bodo najzanimivejša pustovanja in pustni karnevali 2023? Izvolite odlične predloge. Še več idej za izlete najdete na mojem Instagramu.

Naročite se na brezplačen SANJAM. novičnik, da vam ne uidejo najaktualnejše vsebine.

Pustovanja 2023 po Sloveniji

Kurentovanje na Ptuju 2023: 11.–21. februar

Kurentovanje na Ptuju sodi med najbolj zanimive karnevale na svetu, Lonely Planet ga je postavil ob bok Beneškega karnevala, Ria de Janeira in New Orleansa. Kurentovanje je odlična priložnost za ogled kurentovih obhodov, ki jih je UNESCO uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, ter za ogled številnih etnografskih in karnevalskih povork, spoznavanje drugih tradicionalnih ali sodobnih pustnih likov, zabavo v maskah in še kaj. (FOTO: Stanko Kozel)

 • Kurentovanje se uradno prične s Kurentovim skokom, v noči z 2. februarja na 3. februar 2023.
 • Najpomembnejša dogodka javnega dela Kurentovanja sta Otvoritvena etno povorka in Mednarodna karnevalska povorka. Zanimiva je tudi Povorka otrok iz vrtcev, na kateri Ptuj obiščejo najmlajše maškare iz vse Slovenije. 
 • Posebno doživetje bo Dan kurentov in kurentovih skupin, 15. 2. 2023 popoldan, ko bodo mesto preplavile stotine majhnih in velikih kurentov. (FOTO: Stanko Kozel)
 • Tudi sicer je čez teden od popoldnevih v mestu zelo zanimivo, saj lahko pobliže spoznate avtohtone pustne like (kurente, kopjaše, vile in piceke, ruse, orače, Dornavske cigane …).
 • Za otroke bo raznolik nabor otroških vsebin.
 • Pustni torek na Ptuju je v znamenju pokopa pusta in zabave. Opoldne Ptujčani delo in se pridružijo zabavam v mestu in v lokalih.
 • Zasebni del Kurentovanja 2023 (večerni dogodki v Karnevalski dvorani Campus) organizira Radio Tednik Ptuj d.o.o.

Letošnje Kurentovanje bo postreglo s trajnostno pridobitvijo, visokotehnološko zasnovano Kurentovo hišo, pod okriljem Zveze društev kurentov. V njej bo od 6. 2. 2023 dalje skozi vse leto moč videti, slišati in začutiti posebno energijo kurentov in njihovega sporočila. Priporočam ogled, ko obiščete Ptuj.

Celoten program Kurentovanja na Ptuju 2023: TUKAJ

Pustovanje v Ljubljani 2023: Zmajev karneval, pustni vikend in pustni torek (17. 2.–21. 2.)

Zmajev karneval pustovanja po Sloveniji 2023 Dunja Wedam
Foto: Visitljubljana, Dunja Wedam

S celo vrsto zanimivih in zabavnih pustnih dogodkov se bomo v Ljubljani zabavali cel pustni vikend in na pustni torek. Pustovanje v Ljubljani se običajno začenja v petek s pustno zabavo za šolarje od 6 – 10 let in naprej z dogodki za najmlajše

Na pustno soboto bo v Ljubljani tradicionalni pustni Zmajev karneval. Sprevod, na čelu katerega je zeleni ljubljanski zmaj in ki se ga bo udeležilo več kot 10 ljubljanskih vrtčevskih in osnovnošolskih skupin, pridružile pa se jim bodo še etnološke skupine, bobnarji in pihalni orkester, se bo pričel ob 11.00 na Novem trgu, nadaljeval čez Čevljarski most mimo Mestne hiše na Mestnem trgu, Tromostovja in Prešernovega trga in po Wolfovi ulici prispel do Kongresnega trga. 

Zimo bodo pomagale pregnati tudi etnološke skupine iz Slovenije in sosednje Hrvaške ter Pihalni orkester Bežigrad. Razposajene maškare čaka prostorno plesišče Kongresnega trga in glasbeni DJ-program.

Več informacij: TUKAJ

Pustno rajanje v Festivalni dvorani v Ljubljani.

V soboto 18. in v nedeljo 19. februarja se bo Festivalna dvorana, med 16. in 20. uro, spremenila v deželo pravljičnih junakov. Izbrali bodo najlepšo masko, seveda pa ne bo manjkalo krofov, dobre volje, plesa in glasbe.

Cena vstopnice: 7,5 € (brezplačno za tečajnike Pionirskega doma (z izkaznico) in za otroke do 1. leta starosti). Več informacij: TUKAJ

Pustovanje v Cerknici 2023: 14. 2.–22. 2. 2023

Letošnje odganjanje zime v Cerknici je posvečeno zmaju, najveličastnejši živali daleč naokoli. Tako veličastni, da ga imajo tudi veličastne Butale v svojem veličastnem grbu. Pustovanje v Cerknici 2023 se začenja 14. februarja s pustno razstavo, najzanimivejši dogodki pa bodo:

 • 16. februar (debeli četrtek): Žaganje babe z ansamblom Jelen in skupino Christine (vstop prost)
 • 17. februar (pustni petek): Petkova pustna zabava s Tanjo Žagar in ansamblom Stil (vstopnina)
 • 18. februar (pustna sobota): Otroška maškarada od 15.00 in večerna pustna zabava 21.00 (vstopnina)
 • 19. februar (pustna nedelja): Coprniško zmajevanje po ulicah Cerknice ob 12.32 (vstopnina)
 • 20. februar (pustni torek): TV Čohovo v Cerkniškem kulturnem domu ob 19.00 (vstopnina)
 • 22. februar (pepelična sreda): Pokop pusta ob 16.00 (vstop prost) – Najstarejša premikajoča pustna ulična predstava na Slovenskem z ognjeno-mokrim koncem.

Več informacij: TUKAJ

Pustovanje v Ilirski Bistrici 2023: pust je pršu / nedelja, 19. februar ob 14. uri

Ilirska Bistrica pustovanje 2023

Škoromati so najstarejši še živ pustni običaj v tem delu Evrope in izjemna kulturna dediščina v svetovnem merilu. Maske se delijo na dobre in slabe, s Kleščarjem, čuvajem noči na čelu. Škoromati so najbolj divji in privlačen del znamenite pustne povorke po ulicah Ilirske Bistrice, ki vključuje tudi druge etnološke maske iz okolice, pa tudi sodobne, zabavne in aktualne šeme. Karneval bo ob 14. uri na ulicah Ilirske Bistrice.

Več informacij: TUKAJ

Pustovanje v Kopru 2023: tradicionalna istrska pustna povorka / pustna sobota, 18. februarja

Na pustno soboto se bodo v Koper po dveh letih ponovno vrnile pustne maske, ki bodo poskrbele za razigrano pustovanje 2023 in preganjale zimo. Dopoldne se bodo v okviru animacije zabavali najmlajši, po povorki pa se bo dogajanje nadaljevalo na pustnem rajanju. Odlična ideja za pustno preživet dan na morju.

13. Istrska pustna povorka bo na koprske ulice krenila v soboto, 18. februarja, ob 11. uri. Etnografske maske, pustne skupine in pustni vozovi se bodo obiskovalcem predstavili vzdolž Ljubljanske ceste in Pristaniške ulice ter pustno rajanje zaključili na Ukmarjevem trgu pri stavbi nekdanje Uprave za pomorstvo.

Več informacij: TUKAJ

Tradicionalni pustni karneval v Kotljah 2023: na pustno soboto, 18. februarja

Letošnji tradicionalni pustni karneval v Kotljah bo že 44. po vrsti. Pustno rajanje bo v soboto, 18. februarja, s pričetkom ob 14. uri, v Kotljah. Po predstavitvi skupinskih mask v povorki karnevala po Kotljah, se bo zabava nadaljevala v vaškem centru.

Se že veselimo vseh zanimivihnorčavih in veselih pustnih šem na letošnjem karnevalu Kotlje 2023.

Več informacij: TUKAJ 

Pustovanje 2023 v Mariboru: pustni torek, 21. februar

Pustne maske se v Mariboru vsako leto podajo po mariborskih ulicah na pustni torek. Na Glavnem trgu bosta za maske postavljeni dve foto točki, najbolj izvirne pa bodo nagrajene. Ob 10.00 bodo na Trgu svobode zimo preganjale pustne maske iz vrtcev in šol, popoldne pa pustne šeme vseh generacij. Pustni sprehod bo z Glavnega trga krenil ob 15.30, pustno rajanje se bo nato ob 16.00 nadaljevalo na Trgu svobode.

Otroško pustovanje z Romano Krajnčan in gosti

V Narodnem domu Maribor je Otroško pustno rajanje že tradicionalno za mlade in mlade po srcu, vsako leto se otroške maske zberejo na pustno nedeljo. Za dobro voljo bo letos poskrbela Romana Krajnčan z najlepšimi pesmimi za otroke, rajanje pa bodo popestrile tudi Kekčeve poustvarjalnice z otroškimi kreativnimi pustnimi delavnicami.

Pustna nedelja 19. 2. 2023, 11:00: (vstopnina 7 evrov)

Več informacij: TUKAJ

Pustovanja 2023 v Italiji

Beneški karneval 2023: Benetke, 4. –21. februar

Začenja se eden najbolj slavnih in obiskanih karnevalov na svetu, iz Ljubljane oddaljen le dve uri in pol vožnje. Beneški karneval 2023 traja od 4. do 21. februarja (sobota–torek), z glavninskim delom med 11. in 21. februarjem. Od debelega četrtka, 16. februarja, do pustnega torka, 21. februarja, lahko pričakujete, da bo karneval v največjem razmahu.

Pustni karneval v Trstu 2023: Tradicionalna parada / Pustni torek, 21. februar

Vrhunec prazničnih pustnih dni v Trstu bo na pustni torek, ko bo tradicionalna parada, ki se bo začela ob 14. uri s Piazze Oberdan in bo po mestnih ulicah prispela na Piazza Unità d’Italia. Na glavnem tržaškem trgu bo podelitev nagrad, zabava pa se bo nadaljevala z glasbo in zabavo.

Več informacij: TUKAJ

Pustni karneval v Miljah 2023: Glavni dogodek – pustna nedelja, 19. februar

Karneval v Miljah, pustovanja 2023
Foto: Massimo Cetin / discover-trieste.it

Karneval v Miljah ali Carneval de Muja je praznovanje za vse prebivalce Milj, ki se leto za letom na skrivaj srečujejo, oblikujejo in gradijo alegorične vozove, ki so protagonisti tradicionalne pustne nedeljske parade, ta se bo začela ob 13.15. Zabava za vse, odrasle in otroke, je pred dnevom parade, na pustno soboto, 18. februarja. Med ulicami tega majhnega istrsko-beneškega mesteca boste videli pisane obleke, izjemne koreografije med glasbo, godbami in veliko, veliko domišljije.

Dogodki, ki jih ne smete zamuditi, sta predvsem starodavni Ballo della Verdura s predajo ključev mesta kralju karnevala in njegov pogreb. Ta dva dogodka odpirata in zaključujeta sedem dni praznovanja.

Več informacij: TUKAJ

Pustovanja 2023 na Hrvaškem

Pustni karneval v Rijeki 2023: 17.–21. februar / Glavna povorka: pustna nedelja, 19. februar

Rijeka_Carnival_Rijeka Tourist Board
Foto: Rijeka Tourist Board

Pustni karneval v Rijeki velja za enega izmed desetih najboljših v Evropi, Sunday Times ga je uvrstil med 24 najbolj eksotičnih dogodkov na svetu. Vsako leto karneval v Rijeki obišče 150.000 obiskovalcev in kar 10.000 mask. Tudi v letu 2023 ga ne gre zamuditi. Karneval se pravzaprav začne že z 17. januarjem, glavni dogodki pa so skoncentrirani na pustni vikend in vse do pepelične srede. Glavna pustna parada se bo zgodila na pustno nedeljo, 19. februarja, ob 12. uri.

Več informacij: TUKAJ in TUKAJ

Buzetki karneval 2023: 21. januar – 22. februar/ Glavna povorka: pustna nedelja, 19. februar

Pustni karneval v Buzetu 2023
Foto: TZ Buzet, Istra.hr

Pustni karneval v Buzetu se je začel že 21. januarja s predajo ključev maskam. Glavni dogodek se bo zgodil na pustno nedeljo, 19. februarja 2023, ob 14. uri, ko bo krenila pustna povorka vse do trga Fontana. V sredo, 22. februarja, bodo ob 18. uri sežgali pusta in maske bodo vrnile ključe mestu.

Več informacij: PROGRAM in TUKAJ

Pulski pustni karneval 2023: 4. februar do 21. februar

Pula_Karneval_program2

Pula letos ponuja resnično bogat karnevalski pustni program, s posebnim poudarkom na otroških karnevalih, a tudi za zabave žejlne odrasle bo odlično poskrbljeno. Posebnost pulskega karnevala je letos veseli avtobus, ki bo maškare prevažal med prizorišči in zbiranje nagradnih štempelj za najmlajše.

Ključni dogodki pulskega karnevala:

 • 4. februar – otroški karneval od 9.30 z zbiranjem štempljev (start Arena)
 • 11. februar – vožnja z alegoričnimi kočijami ob 10.00 (start Veli vrh)
 • 11. februar – otroški karneval od 9.30 z zbiranjem štempljev (start Arena)
 • 17. februar – otroški karneval v Pulski areni od 10.00
 • 18. februar – otroška pustna matineja ob 17.30 (Zerostrasse, Carrarina ulica)
 • 18. februar – maškerada v mestu z DJ zabavo od 19.00 do 2.00 (Danteov trg)
 • 21. februar – zajtrk z rokodelci od 10.00 (Narodni trg)
 • 21. februar – sežiganje pusta ob 19.00 (Gardelin restavracija Pula, Paduljski put)

Več informacij: TUKAJ

Preberite tudi:

Ideje za pustni kostum 2023: popularni liki iz popkulture

Beneški karneval 2023: program in najpomembnejši dogodki

DIY pustni kostum kaktus

Enostavna pustna poslikava: ljubka miška

S kodo SANJA imate na Pranamat komplete posebej ugodno ponudbo.
Preverite na tej povezavi: www.pranamat.si.

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...