Kurentovanje, Ptuj, pustovanja 2024, pustne povorke, pustna povorka, etnografski liki, kurenti
Dogodki

Pustovanja 2024: to so najboljši karnevali v naši bližini

Kam na pustovanje 2024? Nič lažjega. Pri nas in v sosednjih državah so izvrstni pustni karnevali. Tu so zbrani programi in ideje za pustne karnevale, povorke in druge odlične pustne dogodke 2024.

Kdaj sta pustna sobota in pustni torek 2024?

Kdaj je letos pust?” je pogosto vprašanje, ko se zaključijo novoletna slavja. Pustni čas, ki ga zaznamuje pestro pustno dogajanje, traja od svetih treh kraljev do pustnega torka. Pustni torek nastopi 47 dni pred veliko nočjo in velika noč bo letos 31. marca. Pustni torek bo tako 13. februarja in pustna sobota, ki je sobota pred pustnim torkom, 10. februarja. V tem času si nadenemo pustne maske in se lahko nadejamo starih običajev, kot so sprevodi pustnih mask in pustna rajanja ter priljubljenih pustnih sladic, kot so krofi in miške.

Pustni krofi, pustovanja 2024
Foto: Austria.info; Claudia Ebner

Glavnine pustnih karnevalov se vsako leto dogajajo od od debelega četrtka (8. 2. 2024) do pepelnične srede (14. 2. 2024), ko pusta pokopljemo in se začenja 40-dnevni post pred veliko nočjo. Morda kot zanimivosti – beseda pust pravzaprav izvira iz mednarodnega izraza karneval, ki pomeni »pustiti meso«. Kam torej na najboljše bližnje karnevale in pustnovanja 2024? Izvolite ideje v nadaljevanju.

Pridružite se nam tudi na družbenih omrežjih –>

Pustovanja 2024 po Sloveniji

Kurentovanje na Ptuju 2024: 3.–14. februar

Lonely Planet je Kurentovanje na Ptuju umestil med deset najbolj zanimivih karnevalov na svetu in ob bok velikih karnevalskih mest, kot so Benetke, Rio de Janeiro in New Orleans. Ogledate si lahko kurentove obhode, ki jih je UNESCO uvrstil na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, številne etnografske in karnevalske povorke, spoznate druge tradicionalne ali sodobne pustne like, se odpravite na zabavo v maskah, koncerte in še kaj. V času Kurentovanja se na Ptuju odvijajo Artfest, Etnofest in Karnevalfest, ki vam bodo skozi pestro dogajanje približali ptujsko karnevalsko kulturno tradicijo. (FOTO: Stanko Kozel)

Nekaj karnevalskih vrhuncev Kurentovanja na Ptuju 2024

 • S torka na sredo, 2. februar, ob polnoči – Kurentov/korantov skok: Mističen kurentov skok naznanja začetek pustnega časa. Ob polnoči in ob soju ognja si kurenti prvič nadenejo zvonce ter z glasnim zvonjenjem pričnejo odganjati zimo in zlo.
 • Sobota, 3. februar ob 11. uri – Otvoritvena etno povorka: Etnografsko doživetje s predajo oblasti, na ptujskih ulicah in trgih vam bodo delali družbo številni tradicionalni pustni liki.
 • 4.–9. februar ob 18. uri – Spoznajte avtohtone pustne like in maske
 • Sobota, 10. februar ob 17. uri – Nočni spektakel
 • Nedelja, 11. februar od 13. uri – Mednarodna karnevalska povorka: Ptujske ulice in trge bo preplavil sprevod več tisoč karnevalskih mask ter tradicionalnih likov z vsega sveta.
 • Torek, 13. februar ob 13. uri – Pustni torek in pokop pusta: Na Ptuju je slovo od pusta še posebej praznično. Opoldne Ptujčani odložijo delo in se pridružijo zabavam v mestu, ki trajajo vse do večera. Ogledali si boste lahko tudi predajo oblasti in pokop pusta.

Program Kurentovanja na Ptuju 2023: TUKAJBooking.com

Pustovanje v Ljubljani 2024: Zmajev karneval (9.–13. februar)

Zmajev karneval Ljubljana pustovanje

Pustovanje v slovenski prestolnici je čudovito doživetje. Začenja se v petek, 9. februarja, s pustno zabavo za mlajše šolarje in se nadaljuje z dogodki za najmlajše. Najbolj atraktiven pustni dogodek se bo v Ljubljani odvil na pustno soboto, ko ulice stare Ljubljane preplavi tradicionalni pustni Zmajev karneval. Sprevod vodi ljubljanska maskota, zeleni ljubljanski zmaj, sledijo mu vrtčevske in osnovnošolske skupine, pa etnološke skupine iz Slovenije, Italije in Avstrije, bobnarji in pihalni orkester. Zmajev arneval se zaključi na Kongresnem trgu, kjer se lahko udeležite nadaljnjega pustnega rajanja.

Več informacij: TUKAJ

S kodo SANJA imate trenutno na Pranamat komplete poseben popust, prejmete tudi brezplačno poštnino in darilo masažni vzglavnik za vrat Luna. Preverite –>TUKAJ

Pust v Cerknici 2024: 8.–14. februar 2024

Pust v Cerknici 2024
Foto: Ljubo Vukelič, Občina Cerknica

Pust v Cerknici je eden izmed najbolj znanih, tradicionalnih in zanimivih karnevalov pri nas. Pust v Cerknici 2024 je letos poimenovan Čebelji zlet in se pričenja točno ob 12.32 uri. Priporočajo vam, da se zaradi gneče na pot odpravite pravočasno, parkirate v obrtni coni Podskrajnik in se do središča zapeljete z brezplačnim avtobusom v obe smeri.

Vrhunci pustovanja v Cerknici 2024

 • 8 februar (debeli četrtek): Žaganje babe in butalski prevzem oblasti.
 • 9. februar (pustni petek): Petkova pustna zabava z glasbeniki DJ Prebil, Vzrock in Miran Rudan inDesign.
 • 10. februar (pustna sobota): Otroška maškarada ob 14.00 in večerna pustna zabava od 21.00 dalje z glasbeniki DJ Zygy, Tequila in Ines Erbus.
 • 11. februar (pustna nedelja): Čebelji zlet, veliki pustni karneval ob 12.32. Po karnevalu sledi nedeljska pustna zabava z ansamblom Saša Avsenika.
 • 14. februar (pepelična sreda), ob 16. uri: Pokop Pusta, najstarejša premikajoča pustna ulična predstava na Slovenskem z ognjeno – mokrim koncem.

Program pustovanja v Cerknici: TUKAJ

Start saving your ideas

Pustovanje v Ilirski Bistrici 2024 – Pust je pršu: nedelja, 11. februar ob 14. uri

Škoromati so najstarejši še živ pustni običaj v tem delu Evrope in izjemna kulturna dediščina v svetovnem merilu. Maske se delijo na dobre in slabe, s Kleščarjem, čuvajem noči na čelu. Škoromati so najbolj divji in privlačen del znamenite pustne povorke po ulicah Ilirske Bistrice, ki vključuje tudi druge etnološke maske iz okolice, pa tudi sodobne, zabavne in aktualne šeme.

 • 8. 2. 2024 (četrtek) ob 19.00: predaja oblasti Pustu, prireditveni šotor park Nade Žagar
 • 10. 2. 2024 (sobota): otroško pustovanje ob 16.00 in ples v maskah ob 21.00.
 • 11. 2. 2024 (nedelja) ob 14.00: pustna povorka PUST JE PRŠU in rajanje po ulicah Ilirske Bistrice

Več informacij: TUKAJ

Odlična pustovanja vsako leto pripravijo tudi v Kotljah, Kostanjevici in Mariboru, a programi zaenkrat še niso znani.

Pustovanje v Kopru – 14. Istrska povorka : sobota, 10. februar ob 11. uri

14. Istrska povorka je krasno priložnost, da se odpravite na Obalo, uživate v prijetnem morskem zraku in zraven še doživite pustno vzdušje. Koper bo 10. februarja 2024 ob 11. uri , bo Koper gostil številne pustne maske, ki bodo preganjale zimo. Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper pripravlja tudi pester zabavni program. 14. Istrska pustna povorka bo posvečena cirkusu in se bo vila vzdolž Ljubljanske in Pristaniške ulice, zaključek pustnega rajanja pa bo v koprski Taverni.

Več informacij: Visitkoper.si

Pustovanja 2024 v Italiji

Beneški karneval 2024: Benetke, 27. januar –13. februar

Levov let, Beneški karneval
Foto: venice-tourism.com

Eden najbolj zaželenih in obiskanih karnevalov na svetu, Beneški karneval, je iz Ljubljane oddaljen le 240 kilometrov. Glavnina Beneškega karnevala 2024 bo trajala od 3. do 13. februarja (sobota–torek), predfestivalsko dogajanje pa se začne že v soboto, 27. januarja. Od debelega četrtka, 8. februarja, do pustnega torka, 13. februarja, se odvijajo ključni dogodki festivala, a takrat lahko tudi pričakujete največjo gnečo na najpomembnejših lokacijah festivalskega dogajanja. Ključne dogodke in napotke najdete v spodnjem članku.

Preberite tudi članke:

Celoten program beneškega karnevala: TUKAJ

Pustni karneval v Trstu 2024: Velika povorka z alegoričnimi vozovi / torek, 13. februar

Pustno dogajanje: 8.–14. februar 2024

Pustni karneval v Trstu obsega številne razstave, koncerte in prireditve, ki stopnjujejo pustno dogajanje vse do glavnega dogodka na pustni torek, tradicionalne povorke v Trstu z alegoričnimi vozovi in pustnimi maskami. Dogajanje bodo popestrile tudi folklorne skupine.

Pustovanje v Trstu se prične na nedeljo (4. februarja) pred debelim četrtkom z zanimivo slovesnostjo predaje ključev mesta kralju in kraljici karnevala na trgu Piazza Unità d’Italia. Na debeli četrtek se lahko udeležite slovitega Corso delle Serve, tudi na pustno soboto in nedeljo se bodo v Trstu odvijale povorke in pustno rajanje.

Več informacij: TUKAJ

70. pustni karneval v Miljah 2024: Velika pustna parada / nedelja, 11. februar

Karneval v Miljah 2024

Pustno dogajanje: 8. 2.–14. 2. 2024

Karneval v Miljah ali Carneval de Muja letos praznuje 70. obletnico, zato ga bo še toliko vredneje obiskati. S karnevalov diha ves obmorski kraj, ki leto za letom skupaj oblikujejo in gradijo alegorične vozove. Ti so najpomembnejši del tradicionalne pustne nedeljske parade, ki bo letos 11. februarja. Zabava za odrasle in otroke bo dan prej, na pustno soboto, 10. februarja. Karneval v Miljah, tem ličnem istrsko-beneškem mestecu pričarala posebno karnevalsko vzdušje tudi s plesnimi koreografijami, godbami in veliko domišljije.

Vredno je doživeti tudi Ballo della Verdura s predajo ključev mesta kralju karnevala in pogreb pusta na pustno sredo, 14. februarja.

Več informacij: TUKAJ

Karneval Fano 2024 (pri Pesaru) – najstarejši italijanski karneval: 28. januar ter 4. in 11. februar

Karneval Fano pri Pesaru
Foto: Agenzia nazionale turismo Italiano

Karneval Fano v italijanskem mestu Fano pri Pesaru je najstarejši karneval v Italiji, saj sega v leto 1347. Je edini, za katerega je značilen tako imenovani “getto”. Na treh paradnih nedeljah (28. januarja, 4. in 11. februarja) tradicionalno izstreljujejo slaščice iz prvovrstnih alegoričnih plovil, visokih do 18 metrov. Pričakuje vas nevihta okusnih sladkarij, čokolad in še marsičesa, dogajanje pa je postavljeno ob rimsko obzidje. Za razveseljevanje občinstva, ki se bo udeležilo fanskega karnevala, bo nastopila tudi Musica Arabita (iz fanskega narečja “Arrabiata”), ekstravagantna ulična zasedba, ki že od leta 1923 spremlja parade z igranjem na najbolj bizarne in nenavadne instrumente.Booking.com

Karneval v Fanu je tudi kandidat za Unescovo nesnovno kulturno dediščino.

Več informacij: Carnevaledifano.com

Pustovanja 2024 na Hrvaškem

Pustni karneval v Reki 2024: 17. januar–14. februar / Mednarodna karnevalska povorka: nedelja, 11. februar

Pustni karneval v Reki velja za enega izmed desetih najboljših v Evropi, Sunday Times ga je uvrstil med 24 najbolj eksotičnih dogodkov na svetu. Tu se združijo slovanske in benečanske pustne tradicije. Pustni karneval v Reki 2024 se začne 17. januarja, na dan, ko se spominjajo svetega Antona Velikega. Po mestu se bo oglasil rog svetega Antona in uradno naznanil začetek reškega karnevala. Osrednje dogajanje se odvija v dneh pred pustom. Najbolj priljubljena karnevalska prireditev v Reki je mednarodna karnevalska povorka bo v letu 2024 v nedeljo, 11. februarja.

Več informacij in program: TUKAJ in TUKAJ

Odlična pustovanja običajno pripravljajo tudi v Puli in Buzetu, vendar programi zaenkrat še niso znani.Booking.com

Pustovanja 2024 v Avstriji

Pustovanje ali “Fasching” 2024 v Gradcu: torek, 13. februar

“Fasching” se imenujejo pustovanja v nemško govorečih državah. V Gradcu bo 13. februarja 2024 tradicionalna pustna povorka, ki se začne ob 12.15 na graški promenadi Herrengasse – maske se nato odpravijo na glavni trg. Tukaj bo strokovna žirija ocenila najbolj smešne kostume v različnih kategorijah, zmagovalci pa lahko osvojijo lepe nagrade. Ker je središče mesta ob povorki na pustni torek vedno zelo polno, priporočajo potovanje z javnim prevozom.

Več informacij: TUKAJ

S kodo SANJA imate trenutno na Pranamat komplete poseben popust, prejmete tudi brezplačno poštnino in darilo masažni vzglavnik za vrat Luna. Preverite –>TUKAJ

Želim vam veselo pustno rajanje. Pridružite se mi tudi na družbenih omrežjih in v novičniku. Hvala! –>Preberite tudi:

Beneški karneval 2024: program in najpomembnejši dogodki

Trendne skupinske pustne maske

DIY pustni kostum kaktus

Enostavna pustna poslikava: ljubka miška

Budimpešta z otroki – predlogi za zabaven obisk

Albanija – kakšen dopust lahko pričakujete?

Share