Prešernov smenj_Prešernov dan v Kranju
Uporabno

Prazniki in dela prosti dnevi 2023 – kam na potep?

Izvolite seznam dela prostih dni v letu 2023 s super predlogi, kam jo mahniti na izlete in potovanja. V letu 2023 bo praznikov, ki padejo v delovni teden, več kot v letu 2022, in sicer kar enajst.

Kar enajst praznikov v letu 2023 bo dela prostih

V Sloveniji imamo trinajst praznikov, ki so tudi dela prosti dnevi. Evropske države imajo sicer med štiri in trinajst dela prostih dni v letu, torej smo med tistimi, ki jih imamo največ. Nemčija jih ima na primer devet, Švica zgolj štiri na državni ravni, resda pa do 12 regionalnih. Največ državnih praznikov na svetu ima Kambodža, in sicer kar 29.

Dobra novica! V letu 2023 nam bodo prazniki naklonjeni, saj razen dveh (1. januar in 25 junija, ko je dan državnosti), vsi ostali padejo na delovne dneve v tednu. Da bi se lažje odločili, kam ob dela prostih dnevih, sem vam za praznike pripravila super predloge za izlete in potovanja. Veselo raziskovanje vam želim!

Seznam dela prostih dni 2023 v Sloveniji

Novo leto 2023 (2. januar, ponedeljek)
Prešernov dan (8. februar, sreda)
Velikonočni ponedeljek (10. april, ponedeljek)
Dan upora proti okupatorju (27. april, sreda)
Praznik dela (1. maj, ponedeljek)
Praznik dela (2. maj, torek)
Marijino vnebovzetje (15. avgust, torek)
Dan reformacije (31. oktober, torek)
Dan spomina na mrtve (1. november, sreda)
Božič (25. december, ponedeljek)
Dan samostojnosti in enotnosti (26. december, torek)

Prazniki 2023: predlogi za bližnje izlete in potovanja

Novo leto 2023 (1. januar, nedelja, in 2. januar, ponedeljek): Dočakajte ga v Budimpešti in njihovih termah

Novo leto v Budimpešti_parlament Budimpeštajpg

Budimpešta je prelepa vse dni v letu, a za novo leto, ko zažari v lučkah, ima še prav poseben čar. Mesto, ki je dovolj veliko, da te napolni z adrenalinom metropole in hkrati enostavno obvladljivo peš in z javnimi prevozi, se ponaša z enim najlepših parlamentov na svetu, tretjim največjim v Evropi. Pozimi vas bo znotraj budimpeštanske tržnice krasno ogrela močna madžarska hrana, kot so golaži, zelje, klobase in kolači. Pa kuhano vino na živahni glavni šoping ulici Vaci Utca. Za novo leto je pestro nočno dogajanje v klubih, cene pa ene bolj prijaznih v Evropi.

2. januar bo kot nalašč za dopoldanski počitek po novem letu v enih izmed številnih budimpeštanskih term. Če ste v Budimpešti z otroki, preživite dopoldne v izjemnem Aquaworld resort Budapest, po kosilu pa le domov, saj vas do Ljubljane čaka šest ur vožnje s postanki.

Aquaworld resort Budapest, Aquapark Budapest, Budimpešta

Namig za prevoz: V kolikor se bojite vožnje v tako veliko mesto, se lahko v Budimpešto odpravite tudi z vlakom Slovenskih železnic, ki iz Ljubljane vozi 7 ur in 14 minut, a imejte v mislih, da se iz Budimpešte v tem primeru vračate že ob devetih zjutraj. Za to relacijo so na voljo tudi nizkocenovne vozovnice Budapest Sparschiene, v kolikor vam jih uspe dobiti.

Namig za postanek: V kolikor se v Budimpešto odpravljate z avtomobilom, naredite postanek ob Blatnem jezeru, oglejte si dvorec Keszthely in se v njem posladkajte z odličnimi tortami.

Prešernov dan (8. februar, sreda): Na Prešernov smenj v Kranj

Prešernov smenj_Prešernov dan v Kranju
Fotoarhiv ZTKK, Primož Pičulin

Kaj če bi letos Prešernov praznik preživeli v Prešernovem mestu v Kranju? V Kranju je Prešernov grob, Prešernova ulica in prav po njej se bo na Prešernovem smenju sprehajal “sam Prešeren”. V Kranju bodo na ta dan namreč obudili spomin na našega največjega pesnika, dr. Franceta Prešerna in obudili njegov duh.

Foto: fotoarhiv ZTKK, Primož Pičulin

Na ta dan bodo pripravili sejem domače in umetnostne obrti, brezplačno pa bodo odprte Prešernova hiša, Mestna hiša in Grad Khislstein. Recitirali bodo tudi Prešernove pesmi. Oglejte si utrinke Prešernovga smenja iz prejšnjih let.

Velikonočni ponedeljek (10. april, ponedeljek): Na velikonočne sejme na Dunaj

Ste vedeli, je v Avstriji velika noč tako pomemben ali celo bolj pomemben praznik kot božič? Avstrijski otroci imajo v tem času kar deset dni počitnic, in sicer od 1. do 10. aprila. V tem času so na Dunaju, kjer vsako leto pripravijo čudovite velikonočne sejme, dekoracije pa so prava paša za oči, brezplačni vsi javni prevozi za otroke do 14 let. Bogat velikonočni program na Dunaju vključuje sejme pri dvorcu Schönbrunn, Am Hof v centru in Freyung z izdelki lokalnih pridelovalcev. Dunajčani se večinoma odpravijo na počitnice, edini dela (in trgovin) prost dan v Avstriji v času od 6. do 10. aprila, ko so glavni velikonočni dogodki, je 10. april. Lep je tudi obisk velikonočnega sejma v Salzburgu, kjer imajo takrat muzej na prostem.

Prvomajski prazniki 2023 (27. oktober, 1. in 2. maj): Podajte se na Camino Krk in do 400 let starih hrastov

Camino Krk Baška Sanja Macur

Pomladni meseci znajo biti na delovnem mestu zelo naporni in prvomajski prazniki bodo zaradi toplega, a ne vročega vremena, kot nalašč za malo drugačen oddih. Camino Krk postaja vse bolj priljubljena pot pohodnikov, ki potrebujejo umik od vrveža, stik z naravo, vodo in samim s sabo. 150 kilometrov dolga pot poleg dobre obutve zahteva – tako kot vsak camino – obilo vztrajnosti, rezervacijo prenočišč ali rezervirate organiziran pohod.

V Resortu Osma, ki ga imata v lasti Slovenca, organizirajo Camino Krk tako, da vas z avtomobilom vsak dan vozijo na izhodišče točke, medtem ko lahko jeste in bivate na istem mestu. Priporočeno je, da pot opravite v sedmih dneh, lahko pa jo prehodite samo del. Na poti nikar ne spreglejte najstarejših hrastov na Krku.

Marijino vnebovzetje (15. avgust, torek): Na kopanje v naravo po Sloveniji ali tik za mejo

Dam Marijinega vnebovzeta tokrat pade na torek, tako da si lahko omislite podaljšan vikend le, če lahko vzamete prost tudi ponedeljek. Gre za prometno enega najbolj obremenjenih vikendov v smeri proti morju, Gorenjski in na mejnih prehodih, zato vam nemara ne bo do tega, da krenete na daljšo pot. Predlagam, da vroč avgustovski dan izkoristite za kopanje v naravi po Sloveniji ali tik za mejo in spoznate katero izmed slovenskih naravnih kopališč, ki jim doslej še niste dali priložnosti in vas utegnejo navdušiti. Predvsem pa dodobra ohladiti.

Krompirjeve počitnice (31. oktober in 1. november): V Romunijo do Drakulinega gradu

Ste med tistimi, ki radi pokopališča obiščete že prej ali kasneje in ne ravno na 1. november? Proste dneve pa izkoristite za kakšen potep naokrog? Z krompirjeve počitnice bi vam resnično priporočila roadtrip po Romuniji. Ugodno potovanje, ki prinaša toliko lepih prizorov Karpatov, srednjeveških gradov in mest. Kot bi šli na potovanje s časovnim strojem. V času noči čarovnic je grad Bran, znan tudi kot Drakulov grad, poln izrezljanih buč, sejem pred gradom pa ravno prav strašljiv. Oblecite se toplo, zlahka vas preseneti sneg, vsekakor pa ledeno suh veter.

Božič (25. december, ponedeljek) in dan samostojnosti in enotnosti (26. december, torek): Na božični sejem v Zagreb

FOTO: J. Duval in arhiv TS mesta Zagreb

Kaj lepšega kot v času božiča obiskati božične sejme in se prepusti pravljicam, ki jih pričarajo božične okrasitve. Že nekaj let močno navijam za to, da obiščemo advent v Zagrebu. Zagreb je bil v spletni anketi kar trikrat izbran za najlepše adventno mesto v Evropi in sodi poleg dunajskega, budimpešstanskega in strasburškega med najlepše na svetu. Ker je pestrega dogajanja res veliko in na veliko različnih lokacijah se nedvomno splača tudi prespati in v miru vse doživeti. Smiselno pa je tudi, da se zaradi gneče v času adventa v Zagreb podate z vlakom. Za otroke do 15 let so v skupinski ponudbi CITY STAR SŽ – HŽ vozovnice brezplačne (cenik l. 2022).

Share