Jezero Jasna_Kranjska Gora_Izleti po Sloveniji
Izleti Potovanja

Kam na kopanje v naravo? To so odlična naravna kopališča

Ko pritisne vročina, je kopanje v naravi nedvomno eno najlepših doživetij, povrhu vsega pa še brezplačno. Iščete ideje, kje se ohladiti? Tu so zbrana preizkušena naravna sladkovodna kopališča, kopalna območja in tolmuni v Sloveniji, pa tudi koristne informacije, kaj si v bližini ogledati, kje parkirati in kje jesti.

Kopanje v naravi je zakon!

Trenutno število naravnih kopališč v članku: 10; Zadnji dodan: 17. 8. 2022

Kaj lepšega kot v poletni vročini skočiti v osvežujočo vodo! Slovenci imamo res srečo, da imamo toliko čistih vod, da se lahko na kar 27 lokacijah na rekah in jezerih kopamo v naravi.

Smaragdna Nadiža kam na kopanje v naravo

V tem članku boste našli super informacije o naravnih sladkovodnih kopališčih, ki smo jih že preizkusili in kamor se zelo radi vračamo. Na Gov.si in na ARSO boste našli aktualen seznam kopalnih voda ter podatke o njihovi čistost in temperaturi. Imejte v mislih, da je kopanje v naravi odsvetovano po deževju.

OSREDNJESLOVENSKA REGIJA – Kopanje v okolici Ljubljane

1. Naravno kopališče: Iška, Iški vintgar

Iški Vintgar poleti kopanje

Iški vintgar je tistim, ki živimo v Ljubljani, resnično kot morje. Poleti, ko se v mestu segreje kot v kotlu, je umik v čudovito sotesko reke Iške, kot bi prižgal klimo. Kar nekaj občutnih stopinj nižje temperature zraka, krasna senčna sprehajalna pot in voda čista kot solza.

Kopanje v Iškem vintgarju: Iški vintgar je ozka soteska na robu Ljubljanskega barja, ki jo je izdolbla živahna reka Iška, omejujejo pa jo strma skalnata in gozdnata pobočja, ki dajajo Iškemu vitgarju videz kanjona. Skozi ves dan je tako na voljo obilo sence, hkrati pa do četrte ure tudi dovolj sončnih površin, da se lahko segrejete po skoku v hladno vodo.

Iški vintgar plavanje v tolmunu

Če vam hoja ni ljuba, se lahko namestite ob bolj umirjenem toku reke takoj za parkiriščem, kjer je sončno dlje časa. Za plavanje se bo treba podati na kakšnih 25 minut dolgo hojo mimo gostišča do prvega tolmuna, kjer je voda dovolj globoka tudi za skoke. A vseeno vselej previdno. Za nadaljnji pohod do drugega in tretjega tolmuna bodite primerno obuti.

Temperatura vode: Poleti med 18 in 23 stopinj. Aktualne temperature: tukaj.

Plaže: Plaže so naravne in prodnate, povsod ob toku reke. Ena najlepših je ob prvem tolmunu, 25 minut hoda od parkirišča.

Gostišče: Gostišče Iški Vintgar je odprto v poletnem času. Ponujajo pijačo in jedačo v hladni senci dreves, tik ob rečnem bregu.

Parkiranje: Ker je ob vikendih tu velika gneča, so sotesko zaprli za avtomobile. Veliko parkirišče se nahaja ob vhodu v sotesko in je plačljivo. Stane 0,60 centa na uro. Parkirnino le plačajte, kazni za napačno parkiranje in parkiranje brez listka so pogoste.

Več o Iškem vintgarju: Preveri na spletni strani Lepote Slovenije in Visit Ljubljana.

2. Naravno kopališče: Podpeško ali Krimsko jezero

Podpeško ali Krimsko jezero_kopanje v naravi_naravna kopališča

O kopanju v Podpeškem jezeru: Podpeško jezero je majhno (premer 120 metrov), a globoko jezero, ki se nadaljuje v brezni lijakaste oblike, raziskano do 51 metrov globine. Gre namreč za enega izmed kraških pojavov ob vznožju Krima, na robu Ljubljanskega barja. Izlet do Podpeškega jezera, ki je skorajda pravilne oblike, je lep v vseh letnih časih, a še posebej privlačno je jezero poleti, ko je primerno tudi za kopanje. Domačini pravijo, da v sredino jezera ne plavajo, ker bi naj bili tam vrtinci, zato sem se tega nasveta držala in raje naredila nekaj luštnih skokov s pomola. Ob polovici jezera je speljana tudi sprehajalna pot.

Temperatura vode: Poleti do 25 stopinj.

Plaže: Plaža je travnata, primerna za ležanje predvsem v severnem predelu pod gostiščem, saj je območje okrog jezera sicer precej močvirnato. Urejena sta tudi dva pomola.

Gostišče: Gostilnica Jezero z razgledom na Podpeško jezero ponuja pice, ribje in mesne jedi. Aktualno ponudbo si oglejte na spletni strani ali na Facebook strani gostišča. Poskusite njihov domač jabolčni zavitek. Izvrsten je!

Parkiranje: Manjše parkirišče je urejeno ob desnem bregu jezera, sicer pa mnogi parkirajo ob cesti.

Znamenitosti v bližini: Sprehodite se po ljubljanskem barju, obiščite Plečnikovo cerkev Sv. Mihaela ali se podajte opazovat čudovit sončni zahod na Sv. Ano.

Še več popotniškega in življenjskega navdiha najdete na mojem Instagramu.

3. Naravno kopališče: Termalni izvir Straža

Topli termalni izvir Straža, Spodnje Pirniče
Topli termalni izvir Straža, Spodnje Pirniče

Ste vedeli, da imamo v neposredni okolici Ljubljane tudi termalni izvir Straža? Voda ima skozi vse leto med 17 in 23 stopinj, kar poleti sicer ne daje ravno občutka topline, pozimi pa se nad njim zaradi razlike v temperaturi sanjavo dvigajo meglice. Vodo so zajezili v manjšem bazenu, kjer se je močno kopati, pri čemer še posebej uživajo otroci, saj je voda nizka in zbrana na zelo majhni površini. Kopališče resda ni veliko niti dovolj globoko za plavanje, voda tudi ni pretirano bistra, a otroci se bodo na vroč dan vseeno z veseljem osvežili v izviru.

Temperatura vode termalnega izvira Straža: Skozi vse leto med 17 in 23 stopinj.

Plaže: Ob termalnem izviru Straža je urejena manjša prodnata plaža, klopce in slačilnica, zelo lepe pa so tudi okoliške kolesarske poti, ena izmed njih vodi celo do izvira Save v Ratečah.

Gostišče: Gostišča v neposredni bližini jezera ni. Po kopanju se lahko podate na znamenitega pohaneha piščanca v Gostilno Košir z vrtom, kjer imajo tudi igrala za otroke.

Parkiranje: Predlagam, da parkirate pri cerkvi v Spodnjih Pirničah in se nato podate peš do izvira (750 m).

Znamenitosti v bližini termalnega izvira Straža: Če imate s seboj pohodne čevlje, se odpravite na Šmarno Goro ali do Gradu Smlednik.

GORENJSKA REGIJA

1. Naravno kopališče: Jezero Jasna, Kranjska gora

Jezero Jasna_izleti v okolici Kranjske Gore_Sanja Macur

Kopanje v jezeru Jasna: Na jezero Jasna imam lepe spomine že vse od otroštva. Poleti je bilo krasno za kopanje in skoke, pa tudi za skoke do bližnjih znamenitosti, pozimi pa smo po njem drsali, ko je zaledenelo. Jezero Jasna obsega severni in južni del, pri čemer ima južni precej bolj mrzlo vodo in visoko skakalnico za najpogumnejše. Okrog jezera Jasna vodi sprehajalna pot s krasnimi razgledi na okoliške gore, okolica je zelo urejena, s klopcami, pomolom, mostički, ležalniki ob barih. Čudovito se je sprehajati tudi po prostranih prodiščih reke Pišnice in broditi po njeni mrzli vodi. Ob vikend pričakujte veliko gnečo.

Temperatura vode: Severna polovica jezera se poleti ogreje do 25 stopinj, južna redko preseže 15 stopinj.

Plaža: Plaža je prodnata in travnata. Brisačo lahko odložite tudi na pomol in lesen podest.

Gostišče: Med severnim in južnim delom obiščite plažni bar Kasabrin Jezero Jasna, kjer strežejo predvsem tople in hladne napitke. Na tortico in šmorn z izjemni razgledom se odpravite na začetek severnega dela jezera v Jasna resort, kjer lahko tudi prespite v luksuznih apartmajih s savno. Več gostinske ponudbe boste našli v bližnjem središču Kranjske Gore.

Parkiranje: Parkiranje je urejeno na severni in vzhodni strani jezera in je plačljivo, tudi ponoči.

Bronast kip kozoroga Jezero Jasna Kranjska Gora

Več: Ne spreglejte kultnega bronastega kipa kozoroga na naravni skali, ki ga je med letoma 1981 in 1988 ustvaril kipar Stojan Batič in obiščite še druge bližnje znamenitosti Kranjske Gore.

2. Naravno kopališče: Šobčev bajer in Sava Dolinka, Kamp Šobec

Šobčev bajer naravna kopališča

Kopanje v Šobčev bajerju: Umetno zajezen in smaragdno zelen Šobčev bajer z manjpim otokom na sredini je ugnezden v prelepo neokrnjeno naravo, pod borovci, med Karavankami in Julijci. Do njega ne boste mogli brez plačila vstopnine, saj se nahaja v Kampu Šobec, kjer lahko kampirate ali najamete aparatma ali bungalov. Dnevna vstopnina za odrasle je 7 evrov, za otroke do 14 let 4 evre in za pse 2 evra (cenik 2022). Krajši sprehod skozi kamp vas pripelje do živahne in kristalno čiste Save Dolinke, kjer se najpogumnejši ravno tako lahko ohladite (Sava ima tu le 14 stopinj).

Temperatura vode: Poleti do 23 stopinj v jezeru in do 14 stopinj v Savi Dolinki. Aktualne temperature: tukaj.

Plaže: Okrog Šobskega bajerja je urejena travnata plaža, pa tudi lesen podest, od koder je krasen razgled na okoliške hribe in gorovja. Ob Savi Dolinki je plaža prodnata.

Gostišče: Leta 2018 so v Kampu Šobec uredili novo restavracijo, ki lahko gosti do 250 ljudi in ponuja odlično in raznovrstno hrano. Kadar je gneča, je smiselno mizo rezervirati dan prej.

Parkiranje: Veliko parkirišče je urejeno pred vstopom v Kamp Šobec in stane 5 evrov na dan (cenik 2022).

Znamenitosti v okolici: Največja znamenitost v okolici Šobčevega bajerja je nedvomno Bled, a vam izleta tja poleti zaradi gneče ne priporočam. Vsekakor pa je vselej lep izlet v Radovljico, ki je pravi arhitekturni biser.

3. Naravno kopališče: Bohinjsko jezero, Bohinj

Bohinjsko jezero, veslanje in kopanje

O kopanju v Bohinjskem jezeru: Če bi morala izbirati med kopanjem v Blejskem ali Bohinjskem jezeru, bi nedvomno izbrala slednjega. Bohinjsko jezero, veliko 315 hektarjev, očara z neokrnjeno naravo in je čudovito vpeto med vršace Triglavskega narodnega parka. V čisto vodo smaragdne barve in prodnatim dnom se je res veselje potopiti, izlet pa je še lepši, če s sabo vzamete še kajak ali sup.

Temperatura vode: Poleti do 27 stopinj. Aktualne podatke o temperaturi Bohinjskega jezera najdete TUKAJ.

Bohinjjsko jezero, kopanje v naravi, naravno kopališče, veslanje

Plaže: Plaže so prodnate in travnate, večina obiskovalcev se poda čez mostič pri cerkvi Sv. Janeza Krstnika na začetku jezera in obišče plaže ob poteh na levi strani mostu pri Stari Fužini.

Gostišče: Gostišč ob Bohinjskem jezeru ne manjka. S tradicionalnimi jedmi in picami lahko svoje brbončice razvajate v Gostilni in piceriji Pr’ Mihovc v Stari Fužini, odprto imajo vse dni v tednu. Če bi radi jedli tik ob jezeru in uživali v razgledu, pa se podajte do Restavracije Kramar. Petičneže bo navdušila Restavracija Triglav Bohinj, ne le z dobrimi meniji, temveč tudi z dodelanim ambientom in razgledom. V visoki sezoni je dobro mizo rezervirati do dva dni prej.

Parkiranje: Parkiranje je dovoljeno le na označenih parkiriščih na začetku in na koncu jezera pri Ukancu. Parkiranje je plačljivo in tik ob jezeru stane kar 3 evre na uro, v Ribčevem lazu lahko parkirate za 10 evrov na dan in se do jezera odpravite z brezplačnim javnim prevozom. Na tej povezavi najdete več o parkiriščih ob Bohinjskem jezeru.

Znamenitosti v okolici: V okolici Bohinjskega jezera se nedvomno splača podati do slapa Savica, do korit Mostnice in izvir Bohinjske Bistrice. Se vam hodi v hrib? Pojdite na lahkoten pohod do planine Vogar in znamenite klopce s srčkom, od koder je krasen razgled na Bohinjsko jezero. Lahko pa se tudi z žičnico podate na Vogel v osrčje Julijcev in se pustiti očarati krasnemu razgledu na Triglav.

GORIŠKA REGIJA

1. Naravno kopališče: Nadiža, Kamp Nadiža in druga kopalna območja

Kopanje v Nadiži: Nadiža je čudovita alpska reka turkizne barve v bližini Kobarida, ki poleti privablja številne kopalce, saj je ena najtoplejših alpskih rek. S svojim hudourniškim značajem tvori številna prodišča in tolmune, pustolovščine na njej pa so zato še toliko bolj zabavne. Umeščena je v krasno naravo z obilo naravne sence.

Kopanje v Nadiži Kamp Nadiža kopanje v naravi

Temperatura vode: Poleti do 25 stopinj. Aktualne temperature: tukaj.

Plaža: Nadiža tvori krasne prodnate plaže, na katere je pravo veselje položiti brisačo. Naša najljubša kopališča na Nadiži so v Kampu Nadiža v Podbeli, ki je s številnimi brezplačnimi igrali idealen za družine z majhnimi otroki, ter pri čudovitem Napoleonovem mostu, kopališči pa sta tudi pri vasi Robič, pod mostom Podbela in v vasi Kred.

Gostišče: V neposredni bližini Nadiže se nahaja svetovno znana Hiša Franko z dvema Michelinovima zvezdicama (namenjena starejšim od 12 let), 34. najboljša restavracija na svetu! V Hiši Franko ponujajo en degustacijski meni, obrok traja tri ure, rezervacije si zagotovite pravočasno. Lokalni gastronomiji sledi tudi Hiša Polonka. Za kosilo z otroki pa bo vsekakor zelo luštno tudi v gostišču v Kampu Nadiža, ki je poln otroških igral. Hrano strežejo do pol desetih zvečer.

Napoleonov most Nadiža Sanja Macur

Parkiranje: Parkirišča so urejena ob vseh naštetih kopališčih.

Znamenitosti v okolici: Vsekakor si oglejte Napoleonov most v Podbeli, ki so ga prečkale Napoleonove čete. Pod njim lahko tudi zaplavate v kristalno čisti Nadiži. Obiščite tudi Kobariški muzej, ki priča o dediščini Soške fronte.

So vam ideje za kopanje v naravi všeč? Še več popotniškega in življenjskega navdiha najdete na mojem Instagramu.

DOLENJSKA IN POSAVJE

1. Naravno kopališče: Naravne toplice Klevevž

Klevevž topli izvir

Kopanje v naravnih toplicah Klevevž: Ste za skok v čudovit naravni topli vrelec na Dolenjskem? Topla voda pride na plano na Škocjanskem prelomu kot reka Radulja in je zajeta v manjšem bazenu, okrog katerega so lepe sprehajalne poti, med drugim do starega gradu Klevevž. Menda utegne biti v Klevevških toplicah (tudi Naravna toplica Klevevž) velika gneča, kadar je topleje in za vikend, a v hladnejših mesecih in sredi tedna utegnete imeti naravni bazen praktično zase. Voda je stojne višine in ni primerna za skoke, prostora je le za nekaj zamahov.

Temperatura vode: Voda, ki naj bi bila zdravilna, ima med 21 in 25 stopinj skozi vse leto.

Pomembno: Zaradi gneče in hrupa so leta 2020 obiske omejili. Obisk od junija do septembra je dovoljen do 22. ure, od septembra do vključno maja pa med 6. uro in 18. uro

Plaže: Ob bazenu vodi krasen lesen pomol, postavljenih je tudi nekaj klopi, posebne plaže za poležavanje pa ni, lahko se namestite na bližnjih travnikih.

Gostišče: Petičneže bosta nedvomno navdušili restavracija Grad Otočec z Michelinovim priznanjem ali Hiša Fink v Novem mestu. Preprostejša gostilna s teraso in igrali za otroke, kjer strežejo pice, ocvrte jedi, kebab in druge pogosto zaželene jedi je Okrepčevalnica pri Amerikancu.

Parkiranje: Veliko parkirišče je urejeno približno 5 minut hoje stran, v kraju Grič pri Klevevžu. Plačljivo je zgolj med vikendi.

Zanimivosti v okolici naravne toplice Klevež: V neposredni bližini vsekakor velja obiskati ruševine gradu Klevež, Klevevško jamo in stari mlin, zapeljati pa se velja še do Šmarjeških toplic in Gradu Otočec, ki je edini vodni grad v Sloveniji.

2. Naravno kopališče: Krka, Kostanjevica na Krki

Kostanjevica na Krki kopanje in skakanje v Krko, kam na kopanje v naravi, kopališča

Kopanje v Kostanjevici na Krki: Dobrodošli v t. i. Dolenjskih Benetkah, čeravno so me opozorili, da naj bi Kostanjevica na Krki uradno sodila v Posavje. Dolenjska ali Posavje, občutek na tukajšnjem naravnem kopališču je prav kot na morju. Topla in na večini mest dovolj globoka voda za skoke, tik ob pomolih pa ravno prav plitka, da se lahko otroci brezskrbno igrajo. Izposodite si lahko sup (10 evrov / uro – poletje 2022) in se podate okrog otoka.

Kostanjevica na Krki je namreč edini slovenski kraj na otoku. Pot je res lepa in vredna povsem nezahtevnega supanja, tok vode je namreč zelo počasen, voda pa zato precej motna in topla.

Temperatura vode: Poleti do 26 stopinj. Aktualne podatke najdete TUKAJ.

Plaže: Kopališče je urejeno na obeh straneh Krke in obeh straneh mostu, plaža je travnata. Na voljo so tudi bari, pomoli za skakanje in športna igrišča.

Kostanjevica na Krki kopanje in supanje kopališče

Gostišče: Pestro dogajanje je Kavarni Štraus na kopališču, na dobre lokalne ribe pa se odpravite v bližnje Podbočje v priljubljeno domačo gostilno Gadova peč z dolgoletno družinsko tradicijo in prijaznim ter zabavnim osebjem. Ob vikendih priporočam rezervacijo mize.

Parkiranje: Parkiranje je brezplačno in urejeno tik ob kopališču.

Znamenitosti v okolici: Kostanjevica na Krki je že sama po sebi znamenitost. Sprehodite se skozi staro mestno jedro, z avtomobilom pa se zapeljite do kostanjeviške jame ali do gradu Kostanjevica, v katerem je znana galerija Božidarja Jakca. Lep izlet je tudi do ribnika Slinovce.

3. Naravno kopališče: Žužemberk

Grad Žužemberk in kopališče_kopanje v naravi

O kopanju v Žužemberku: Le 35 minut vožnje iz Ljubljane lahko uživate v vsaj zame ravno prav hladni vodi Krke (okrog 20 stopinj), da se lahko resnično osvežite. Krka je tukaj bolj bistra, v njej lahko opazujete tudi večje ribe. Zelo lepo urejeno kopališče ima vse, kar potrebuješ za lepo preživet dan s kopanjem v naravi (senco, bar, stranišče, čudovit razgled na grad, izposojo čolnov in supov). Na nekaterih delih je voda povsem plitka in primerna za hojo, le par metrov nižje pa dovolj globoka za plavanje in skoke.

Kopališče Žužemberk_Gostilna Koren

Temperatura vode: Poleti do 21 stopinj.

Plaže: Plaža je urejena na grajski strani Krke, ob baru Loco Loka je tudi stranišče, avtokamp in velika drevesna hiša za otroke. Na voljo je tudi gugalnica skakalnica.

Gostišče: Gostišče Koren vas ne bo pustilo ravnodušne s svojim krasnim prostorom ob Krki, z razgledom na veličastni žužemberski grad, z domačo kuhinjo in tudi sobami. Pijačo in sladoled pa boste našli tudi v senci bara Loco Loka na samem kopališču. Na pico se odpravite v Gobjo hiško, ki ima razgledno teraso na Krko ali v vselej polno Gostilno pri gradu, ki je priljubljena postojanka tistih, ki se vračaja z morja.

Parkiranje: Parkiranje je urejeno tik ob kopališču, pod gradom Žužemberk, in je brezplačno.

Grad Žužemberk

Znamenitosti v bližini kopališča v Žužemberku: Oglejte si grad Žužemberk, eden najslikovitejših srednjeveških gradov na Slovenskem (zgrajen l. 1000), z bogatim poletnim programom. Poleti je odprt do 20. ure, od decembra do aprila pa je zaprt.

Veselo kopanje v naravi vam želim! Se beremo in gledamo, Sanja

Še več popotniškega in življenjskega navdiha najdete na mojem Instagramu.

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...