Kupola na skali Zlata kupula Jeruzalem Izrael potovanje znamenitosti
Potovanja

Izrael – znamenitosti in posebnosti potovanja

Izrael je destinacija, ki je nikoli ne pozabiš. Ne le zato, ker te osupnejo neprecenljive znamenitosti Jeruzalema, lebdenje na Mrtvem morju in raznolik živalski svet Rdečega morja. Potovanje po Izraelu spremeni perspektivo.

Prvi vtisi po pristanku v Izraelu: sipine, žičnata ograja in strog pregled

Proti koncu decembra pred nekaj leti je naše letalo vzletelo v premraženi Bratislavi in pristalo v bližini prijetno ogretega Eilata na jugu Izraela. Odpravili smo se na težko pričakovano potovanje po Izraelu.

“O, poglejte, kako velik pumptrack,” je ob pogledu skozi okno avtobusa vzkliknil mlajši sin Alen in nas vse spravil v glasen smeh. Ugledal je namreč neskončne valovite sipine čudovite izraelske puščavske pokrajine. 

Puščava Negev Izrael vožnja z avtobusom
Pogled iz avtobusa na puščavo Negev

Cesta je vodila ob visoki neprekinjeni žičnati ograji, ki je označevala mejo z Egiptom. Na drugi strani ceste je bilo med sipinami opaziti z zraka dobro skrito vojaško oporišče.

Pregledi na letališču so bili izjemno natančni, pomislim. Vsakega posebej so vprašali, kdo je spakiral prtljago. Vse to je naznačevalo, da bo dvotedensko potovanje po Izraelu nedvomno zelo posebno – tudi z varnostnega vidika. In res je bilo. 

1. znamenitost Izraela: puščavsko letovišče Eilat

Obmorsko mesto Eilat Izrael Rdeče morje

Prispeli smo v najjužnejše izraelsko mesto Eilat, priljubljen turistični resort, ki šteje malo čez 50 tisoč prebivalcev in leži v puščavi Negev. Ponaša se s kar 360 sončnimi dnevi na leto, v njem pa praktično nikoli ne dežuje. Letno pade le okrog 30 mm dežja. Je bilo pa zato toliko bolj dragoceno, ko smo konec decembra začutili rahle dežne kaplje na obrazih. Dnevne temperature so se dvignile nekje do 20 stopinj. Še ravno dovolj toplo za skok v Rdeče morje, vsaj za tiste malo bolj drzne.

Rdeče morje Eilat Izrael potovanje

2. znamenitost Izraela: osupljiv živalski svet Rdečega morja

Kljub temu, da je Eilat v osnovi letovišče, je lahko tudi popotnikom zanimiv zaradi svoje lege. Na eni strani ga namreč zapira jordanska meja in na drugi egiptovska. Zanimiv je tudi zaradi podvodnega sveta, ki je izjemno pester.

Če bi raje ostali na suhem, je vsekakor vredno obiskati koralni podvodni observatorij, največji v Izraelu, v katerem je moč videti kar 800 različnih vrst, živečih na repliciranem koralnem grebenu Rdečega morja. Med drugim očarajo različne vrste morskih psov, želv, redkih rib, kitov in številnih drugih fascinantnih živalskih prebivalcev Rdečega morja. Med morske pse se je mogoče tudi potopiti. 

3. znamenitost Izraela: nadzor na vsakem koraku

Vzdušje v Eilatu je na prvi pogled videti kot vzdušje v vsakem drugem letovišču. Bari in restavracije na plaži, sprehodi med prestižnimi trgovinami, pa stojnice, lunapark in jadrnice … Pa vendar je bilo nemogoče spregledati, da te kamere v Izraelu spremljajo na prav vsakem koraku. Nameščene so na uličnih svetilkah in se okretno sukajo po plaži, nadzorujejo gibanje na hodnikih nastanitev. Nemogoče je vstopiti v lekarno ali trgovinski center brez prehoda skozi detektor. Pri zajtrku smo presenečeno srečali oboroženo mlado damo v copatih in jutranji halji.

Vojska močno zastražen Tempeljski grič znamenitosti Jeruzalem Izrael

Služenje vojaškega roka je namreč v Izraelu obvezno za vse polnoletne nearabske državljane in traja za moške tri in za ženske dve leti. Da je država pravzaprav zaradi izjemno senzibilnega izraelsko-palestinskega kotla v stalni vojaški pripravljenosti, pa smo zares občutili šele, ko smo z avtobusa izstopili v Jeruzalemu. 

4. znamenitost Izraela: dobrodošli v Jeruzalemu

* Stari Jeruzalem

“Živjo, spite v Starem Jeruzalemu?” nas na tramvaju povpraša zgovorni Nemec, ki živi v Jeruzalemu. Prikimala sem in hkrati pomislila, da je bil pravzaprav po enem tednu prvi, ki nas je ogovoril. Domačini so se izkazali za vizualno izjemno privlačne, a previdne in do tujcev zelo zadržane ljudi. “Kako pa bomo vedeli, da smo prešli mejo Zahodnega brega in vstopili v Vzhodni Jeruzalem,” ga povprašam. “O, vedeli boste,” mi skrivnostno odgovori. Občutek sem dobila, da se je naše potovanje po Izraelu zdaj šele dobro začelo.

Staro mesto Jeruzalem Sanja Macur razgled na Jeruzalem potovanje po Izraelu

Jeruzalem, eden ključnih simboličnih krajev za judovstvo, krščanstvo in islam, je bil decembra veliko hladnejši kot Eilat na obali. Med obzidji Starega Jeruzalema je ostro hladilo, dokler nismo sobe segreli z električnimi radiatorji.

V nasprotju z decembrskim mrazom je vse od srede 20. stoletja, ko so določili Zeleno črto med Izraelom in od leta 1967 v šestdnevni vojni okupiranim Vzhodnim Jeruzalemom, Jeruzalem kot tleči kotel z bolj in manj mirnimi obdobji.

Ulice Starega Jeruzalema Potovanje po Izraelu

Staro mesto Jeruzalema je obdano z visokim obzidjem, znotraj zidov pa je razdeljeno na štiri četrti: židovsko, krščansko, armensko in muslimansko. Nepozabno doživetje je prehajati med četrtmi, pri čemer se v hipu prehoda spremenijo arhitektura, verski objekti in zvoki, videz oblačil in karakter prebivalstva, vzdušje v četrti, celo hrana in vonj. Staro mesto je neprecenljiv spomenik, leta 2000 so v njem našteli kar 1204 sinagoge, 158 krščanskih cerkev in 73 mošej. 

 • Tempeljski grič – srčica vrelišča

Nemški sogovornik je imel prav. Vedeli smo, ko smo vstopili v Vzhodni Jeruzalem. Ta je veliko revnejši, v njem je tudi še več do zob oboroženih vojakov, ki jih je v Jeruzalemu mogoče srečati na vsakem koraku. V Vzhodnem Jeruzalemu smo naleteli na precej drugačno, v črno odeto bradato palestinsko varnostno gardo, odobreno s strani jordanske vlade, ki deluje kot skrbnik najbolj občutljive, nevtralne in najpomembnejše točke Jeruzalema – Tempeljskega griča

Zid obžalovanja in Tempeljski grič Jeruzalem Izrael potovanje znamenitosti

Ta je zaradi mošej Al Aksa in Kupole na skali z znamenito zlato kupolo zeio pomemben za vse tri vere, muslimane, jude in kristjane. Mošeja Al Aksa velja za tretji najpomembnejši muslimanski sveti kraj, za Meko in Medino. Po dogovoru je judom na Tempeljskem griču prepovedano moliti. Tudi sicer so obiski judov pogosto sporni, temeljito zastraženi, v izogib nasilju in demonstracijam tudi občasno prepovedani.

 • Vzhodni Jeruzalem – na drugi strani zelene črte

Počasi smo se torej približevali oboroženi gardi, ki pa se je izkazala za sodelujočo in prijazno ter nas usmerila na most, ki vodi na Tempeljski grič, otroka pa, prav tako kot številni prebivalci Vzhodnega Jeruzalema, razveselila z bonboni.

Palestinci imajo otroke strašansko radi, zdi se, da sladkarijam v žepih ni konca, zraven pa vselej pripomnijo: “Habibi, habibi.” V tem delu nas je poleg večje topline pričakala tudi preslastna tržnica z orientalsko hrano, začimbami, okusnim sadjem in neštetimi sladicami.

Kako smo se najedli! Bolj dostopne so bile tudi cene, Izrael je namreč za potovanje zelo draga država. Posedanje pred mogočnimi Vrati Damaska je bilo ob glasbeni spremljavi domačinov nepozabno doživetje.

Vrata Damaska Damascus gate Izrael potovanje Vzhodni Jeruzalem
 • Druge pomembne znamenitosti Jeruzalema

V Jeruzalemu si vsekakor velja ogledati še Oljsko goro, od koder je prelep razgled na jeruzalemsko obizdje, pa zid objokovanja na Tempeljskem griču, kamor romajo milijoni Judov.

Še ena pomembna znamenitosti je Bazilika Božjega groba, ki so jo zgradili nad Kristusovim grobom in na kraju križanja, sprehodite pa se lahko tudi po križevem potu, speljanem po ulicah starega mesta.

Bazilika Božjega groba Jeruzalem Izrael

Jeruzalem je posebej zanimivo obiskati v času judovskega praznika Hanuka ali praznika luči v čast obnove jeruzalemskega templja v 2. stoletju pr. n. št. V tem času judje na oknih prižigajo osmerokrake svečnike, si podarjajo darila, jedo krofe in hrano, cvrto v olivnem olju. 

5. znamenitost Izraela: naposled skok v Mrtvo morje

Veselje, ko sem ugledala Mrtvo morje, je bilo primerljivo s tistim, ko je pred mojimi očmi v Indiji zrasel Tadj Mahal. O, hvala, življenje! Stekli smo do vode tik pred sončnim zahodom.

Sanja Macur Mrtvo morje Izrael potovanje znamenitosti

Morje je bilo hladnejše, kakor sem si predstavljala, saj smo bili sredi januarja, a še vseeno dovolj toplo za kopanje, predvsem pa več kot dovolj slano, da smo lebdeli na površini. Kako zabavno! Vzela sem v roke knjigo, sedla na gladino, in glasno, skoraj malce blazna vriskala. Tako je, ko uresničiš delček sanj. 

Zdravilno Mrtvo morje je vse bolj ogroženo

Za Mrtvo morje, ki je pravzaprav jezero, pa so časi vse prej kot sanjski. Za Asalskim morjem drugo najboj slano jezero na svetu se je v zadnjih 30 letih zmanjšalo za tretjino, saj tako Izrael kot Jordanija uporabljata reko Jordan za preskrbo s pitno vodo. Z upadanjem gladine in izhlapevanjem se povečuje tudi slanost Mrtvega morja, ki na nekaterih delih znaša celo do 33 odstotkov. Običajna slanost morja je okrog 3 odstotke. 

Mrtvo morje Sanja Macur znamenitosti potovanje po Izraelu

Zaradi slanosti v njem ni življenja, ima pa zaradi bogate mineralne sestave številne zdravilne učinke. Na kožo, kosti, sklepe in dihala deluje protivnetno in antialergijsko in slovi po svojih pomlajevalnih učinkih. Tu je mogoče kupiti črno blato iz Mrtvega morja, ki ob lepotnih učinkih tudi sprošča mišice in pospešuje prekrvavitev. Mrtvo morje je sicer najnižje ležeča točka na Zemlji, dno seže do 829 metrov pod morsko gladino, gladina do 420 metrov pod morsko gladino.  

Ostale pomembne znamenitosti Izraela

Vsekakor si na potovanju po Izraelu velja ogledati še:

 • erozijske kroge, ki tvorijo obsežne zemeljske kraterje. Največji med njimi, Makhtesh Ramon v puščavi Negev, je dolg kar 40 kilometrov,
 • skalnato utrdbo Masado, ki je herojsko padla pred Rimljani, in za katero izraelski naborniki še danes obljubljajo, da se to ne bo več ponovilo,
 • druge nasvetejše krščanske kraje, kot so Betlehem, Nazaret in Galilejsko morje,
 • prestižno obmorsko Sredozemsko mesto Tel Aviv, znano po visokakovostnih restavracijah in kavarnah, pa tudi po izvrstnem nočnem življenju. 

Kaj je dobro vedeti pred potjo po Izraelu?

 • Kar pravijo, je res – Izrael je za potovanje draga država. Za štiričlansko družino je težko dobiti sobo pod 100 evri na noč. In tudi, če o cenah povprašate na licu mesta, s cenami niso bolj prijazni. Kvečjemu jih utegnejo še malo zasoliti, če začutijo, da ste v stiski s prenočitvijo. 🙂 Tudi cene hrane so pregrešno drage. V kolikor potujete z manjšim budgetom, poiščite verige restavracij s testeninami in rižotami “to go” (npr. Pasta Basta), v katerih so cene veliko prijaznejše. Žepu prijaznejše so tudi kebab in falafel lokali.
Izraelska hrana kulinarika potovanja falafel
 • Po Izraelu je enostavno potovati z avtobusom, linije so redne, zanesljive, hitre in udobne. A ne pozabite, da v času šabata (z izjemno Tel Aviva) javni promet večinoma ne obratuje. Šabat je judovski kulturni dan počitka in traja od sončnega zahoda v petek do sončnega zahoda v soboto. Avtobusi prenehajo z vožnjami ob petkih popoldne. Pot načrtujte temu primerno.
 • Izrael je pravzaprav ves čas v vojni pripravljenosti. To pomeni, da bodo do zob oboroženi vojaki, stroge kontrole in kamere prisotne povsod, še najintenzivneje pa v Jeruzalemu. Prav tako se izogibajte območij s protesti ali javnega prometa v Palestini. Domačini so temu primerno do tujcev zelo zadržani in previdni, še posebej ortodoksne skupine judov utegnejo biti za pogovor povsem nedostopne.
Ortodoksni židje na avtobusu Jeruzalem Izrael
 • Dostopnejše okolje, občutno bolj prijazne cene in obilico okusne arabske hrane, boste našli v Vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu na splošno. Imejte pa v mislih, da je območje okupirano. Verjetnost spopadov je tu večja. Spremljajte novice, v kolikor so razmere zaostrene, se Jeruzalema raje izognite.
 • Pripravite se na morebitno izjemno strogo kontrolo in zasliševanja na izraelskem letališču. V kolikor potujete z otroki, lahko pričakujete, da jih bodo posebej vprašali po imenih, starosti, po tem, kdo je pripravil prtljago, in podobno.
Pogled na Zahodni breg Jeruzalem Izrael Palestina potovanje

Ko se spomnim potovanja po Izraelu, se mi še dandanes pred oči najbolj vrača pogled na osiromašene stavbe Zahodnega brega in prizori manj dostopnega ortodoksnega judovskega sveta. Kako velika nasprotja. In malo mi je, mislim da, podzavestno odleglo, ko smo zapustili Jeruzalem. Kljub vsem lepotam in zanimivostim mesta. Napetost je bilo čutiti v zraku. 

Članek je bil objavljen v reviji Obrazi.

Preberite še:

Albanija – kakšen dopust lahko pričakujete in kaj si ogledati?

Andaluzija – potovanje po temperamentnem jugu Španije

Budimpešta z otroki – predlogi za zabaven obisk

Potovanje po Maroku – 15 nepozabnih doživetij

Naročite se na brezplačen SANJAM. novičnik, da vam ne uidejo najaktualnejše vsebine.

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...