Trbojsko ali kranjsko jezero
Izleti Potovanja

Izleti v okolici Ljubljane: kam na potep v naravo?

Pravi srečneži smo, da lahko gremo v tako bližnji okolici prestolnice na toliko čudovitih izletov. Ti izleti v okolici Ljubljane prevetrijo telo in duha ter nudijo krasne razglede in poglede. Če bi radi preživeli nekaj aktivnih uric v lepi naravi, bodo ti sprehodi kot nalašč za vas. In ker te sicer lahkotne poti res pogosto obiščem, se skoraj zagotovo kdaj srečamo! Kam torej na izlet v okolici Ljubljane?

Članek se redno posodablja. Število izletov: 26. Zadnji dodan: 21. 4. 2024.

Pridružite se na družbenih omrežjih ->

1. Izlet v okolici Ljubljane: Sveta Katarina in Sveti Jakob

Sveta Katarina Ljubljana

Če bi morala izbrati en sam izlet v okolici Ljubljane, kamor bi se lahko odpravila vsak dan, sta to nedvomno Sveta Katarina in Sveti Jakob. Omenjam ju skupaj, ker je od prvega do drugega čudovit sprehod z manjšim vzponom, primeren tudi za najmlajše in s psom, odpira pa razglede, ki jemljejo dih, in skorajda zagotovo kuka iznad megle.

Booking.com

S Svete Katarine (783 m n. v.) očara pogled na Ljubjano in Polhograjsko hribovje, Sveti Jakob (806 m n.v.) pa odpira pogled na Kamniško-Savinjske in Julijske Alpe. Na jasen dan so gore vidne kot na dlani. Ko je zasneženo, je to priljubljena točka za sankanje, poleti krasna lokacija za ohladitev. Sončni zahodi so tako lepi, da bodo brez težav prevzeli tudi tiste, ki imajo sicer raje sončne zahode na morju. Vsakič izlet za čisto desetko.

Izhodišče (Župnija Sv. Katarina): Google maps

2. Izlet v okolici Ljubljane: Podpeško jezero

Podpeško jezero, Slovenija, izleti v okolici Ljubljane

Podpeško jezero je skoraj popolnoma okroglo jezero na obrobju Ljubljanskega barja, v katerem se lahko poleti tudi ohladite, saj je urejeno manjše kopališče, podkrepčate pa se lahko v bližnji gostilni. Jezero se napaja iz kraških virov iz bližnjega gozda in odteka skozi lijak pod zemljo. Pravijo, da ni pametno plavati čez sredino jezero zaradi vrtincev, ne vem, ali gre verjeti, jaz sem se tega za vsak slučaj držala.

Izhodišče: Google maps (manjše betonirano brezplačno parkirišče

Trenutni 30-odstotni popust na vse Pranamat komplete s srcem. –>TUKAJ

3. Izlet v okolici Ljubljane: Sveta Ana

Sveta Ana izleti v okolici Ljubljane

V bližini jezera, nad Podpečjo, se dviga manjša vzpetina s cerkvijo Svete Ane (484 m n.v.), ki zahteva le 20 minut blažjega vzpona skozi prijeten gozd, a nudi prostran razgled na Ljubljansko barje, oddaljeno Ljubljano, Kamniško-Savinjske Alpe in Polhograjsko hribovje.

Otrokom bosta oba izleta všeč, saj bodo na Sveti Ani lahko uživali na drevesnih gugalnicah in opazovali živali. Vam pa bo všeč posedanje na klopci ob cerkvici, od koder je še posebej lepo ujeti sončni zahod. Ta se filmsko razlije po Ljubljanskem barju.

Izhodišče: Google maps (makadamsko brezplačno parkirišče)

4. Izlet v okolici Ljubljane: Stari grad Smlednik

Naj bo oblačno, sončno, vetrovno, deževno, prostran razgled na vse strani s starega gradu Smlednik (517 m n.v.) vedno osupne. Prečudovita pozicija slikovitih ruševin, na katere lahko splezate in vidite okrog in okrog na Ljubljansko kotlino in Kranjsko-Sorško polje, ter na vse sklope gora pri nas, je edinstven. Vzame dih. Nudi umiritev in občutek, da zmoreš, kar koli si zamisliš. Če vam lahko namignem, se odpravite tja zgodaj zjutraj ali ob sončnem zahodu, ko je gneče manj, prizori pa fantastični. Pod ruševinami je tudi bar, kjer se lahko okrepčate, in igrala, da boste lažje motivirali otroke za to kratko 15-minutno hojo navkreber.

Izhodišče: Google maps (makadamsko brezplačno parkirišče)

5. Izlet v okolici Ljubljane: Zbiljsko jezero

Zbilje_Zbiljsko jezero_Izleti v okolici Ljubljane

Ni dan za hojo? Zgolj za guštanje na sončku, nekje ob vodi, kavici, kosu torte, sladoledu ali okusnem kosilu? Potem bo Zbiljsko jezero kot nalašč za vas. Priljubljeno prizorišče za poroke in druge dogodke ponuje krasen razgled na Zbiljsko jezero na reki savi ob kraju Zbilje. Jezero, široko med 40-250 metri, je nastalo šele leta 1953 ob zgraditvi hidroelektrarne v Medvodah. Danes vodi ob njem sprehajalna pot, ob obali je več barov in restavracij, pa tudi odlična igrala za otroke od 3 do 8 let. Parkirišče v vasi je brezplačno, do jezera pa se je par korakov treba podati peš.

Izhodišče: Google maps (Urejeno, brezplačno parkirišče)

6. Izlet v okolici Ljubljane: Trbojsko jezero

Trbojsko ali kranjsko jezero

Nekoliko bolj umirjen pobeg na kavico ob vodo od Zbiljskega jezera ponuja manj znano, a vse bolj priljubjeno Trbojsko ali Kranjsko jezero, ki leži ob vasi Trboje. Nastalo je leta 1986 ob zajezitvi Save. Bar na plaži, Čolnarna Trboje, ponuja odlične domače limonade in druge napitke, pa tudi čudovito lahkotne domače torte. Posebej priporočam malinovo, menda pa je odlična tudi jagodna kupa v sezoni jagod. Plaža je opremljena z mizami, ležalniki, pomoli in igrali za najmlajše. Tudi voda deluje bolj čista in lepša kot na Zbiljskem jezeru. Krasen pobeg na kavo v naravo, še posebej med tednom, ko je gneče manj. Razgled pa v vsakem primeru fantastičen!

Izhodišče (Čolnarna Trboje): Google maps

7. Izlet v okolici Ljubljane: Iški Vintgar

Iški Vintgar poleti kopanje
Iški Vintgar je res super poleti, a tudi pozimi ponuja lep sprehod ob vodi.

Iški Vintgar, slikovita soteska ob reki Iška, je, se rada pohecam, naše najbližje morje. Tja se poleti odpravimo z blazinami, vodnimi pištolami, brisačami in z zalogami dobrot. Reka Iška je v tolmunih primerna za kopanje, na nizkih predelih pa vsaj za pošteno ohladitev v mrzli vodi. Poleti je tu vselej par stopinj hladneje kot v mestu. Vzdolž celotne soteske so prodnate plaže, ker pa si najslajše radi prihranimo za na konec, je najlepša plaža z naravnost rajskim zelenim tolmunom od koče oddaljena kakšnih 20 minut hoje vzdolž reke. Ampak je vredno.

Izhodišče: Google maps (urejeno, plačljivo parkirišče)

8. Izlet v okolici Ljubljane: S Sv. Urha na Orle – na razgledni stolp in kosilo

Če imate željo po dobri uri pretežno ravninske hoje po gozdu, se odpravite s Sv. Urha pri Sostrem (le nekaj minut vožnje od izvoza Ljubljana-Bizovik) po čudoviti gozdni poti na Orle.

Na Orlah se lahko okrepčate v priljubljeni Gostilnici Orle, od koder je krasen razgled na Ljubljansko kotlino in Kamniško-Savinjske Alpe. Povzpnete se lahko na razgledni stolp in se sprehodite skozi prostrano ogrado z jeleni.

Izhodišče (Sv. Urh): Google maps

Cilj (Gostilnica Orle): Google maps

9. Izlet v okolici Ljubljane: Polhograjska grmada

Polhograjska grmada, izlet v okolici Ljubljane, pohod za vso družino

Polhograjsko hribovje smo v času korone pošteno raziskali, saj nam drugega zaradi omejitve na občine niti ni preostalo. Še dobro, da smo ga, saj nudi prav krasne izlete v naravo, s slikovitimi razgledi. Zagotovo enega lepših ponuja Polhograjska grmada, visoka 898 metrov, od koder je odprt pogled na ostale vrhove Polhograjskih Dolomitov. Lepa in zelo lahkotna pot za vso družino pot vodi iz kraja Topol (645 m) pri Sveti Katarini, ob snegu je zelo pomembno, da s sabo vzamete dereze, ker je pot lahko poledenela, pot pa je (zgolj) tik pod vrhom strma. Srečno!

Izhodišče: Google maps (parkirišče ob cesti, neposredno ob začetku poti, v bližini vasi Topol)

Cilj (Polhograjska grmada): Google maps

10. Izlet v okolici Ljubljane: Janče in borovničeva pot

Janče, izleti v okolici Ljubljane,

Do Janč je resda iz središča Ljubljane kakšne pol ure ovinkaste vožnje, a se zdi, da si se zapeljal v povsem drug svet. Janče (792 m n.v.) so najvišji vrh Mestne občine Ljubljana in čistina na vrhu je opremljena s super igrali za otroke, v bližini so živali, z ene strani se odpira razgled na Posavsko hribovje, z druge na vrhove Alp in ob lepem vremenu celo do Snežnika na jugu.

Janče so sicer zadnja postojanka borovničeve poti, ki se začne 4 ure hoda stran pri Kulturnem domu v Podgradu. Za krajši polurni pohod skozi krasno gozdnato borovničevo pot pa priporočam, da parkirate v kraju Gabrje pri Jančah in se podate do vrha.

Izhodišče (Gabrje pri Jančah): Google maps

Cilj (Janče): Google maps

12. Izlet v okolici Ljubljane: Žagarski vrh

Žagarski vrh Izleti v okolici Ljubljane

Če vam je izlet do Janč predaleč, se lahko opravite peš od prehodne vasi Pečar (parkirate pri smerokazu za Javor) do Doma radioamaterjev na Žagarskem vrhu (627 m. n. v.). Lahko pot vodi na začetku po cesti, nato skozi gozd, večkrat se vam bo odprl lep razgled na ljubljansko kotlino.

Žagarski vrh sončni zahod_izleti v okolici Ljubljane

Pri domu se lahko osvežite s pijačo in uživate na sončku, otrokom pa so na voljo igrala in tekanje po okoliščkih travnikih. Namig: na jasen dan počakajte do sončnega zahoda, ki je od tu prečudovit.

Predlog izhodišča (Besnica): Google maps

Lokacija cilja (Žagarski vrh): Google maps

12. Izlet v okolici Ljubljane: Šinkov Turn in Phliški (Koseški) bajer

Phliški (Koseški) bajer_Šinkov Turn_izleti v okolici Ljubljane

Šinkov Turn je manjše naselje v občini Vodice, ki se ponaša z za mnoge neznanim Phliškim (Koseškim) bajerjem. Okrog podolgovatega ribnika vodi pot, dolga kakšnih 25 minut počasne hoje, nad ribnikom pa se vzpenja lepa in enostavna gozna pot proti Rašici.

Phliški (Koseški) bajer v Šinkovem Turnu je nastal umetno, zaradi kopanja gline, ko je po opustitvi dejavnosti jamo zalil potok iz bližnjega gozda. Pred prvo svetovno vojno so z ledom iz ribnika, ki pozimi zaradi senčne lege pogosto zamrzne, hladili pijačo in hrano v gostiščih.

Bajer je danes primeren za ribolov in lep sprehod okrog njega, v zalednih mokriščih pa je bogat z vodnimi pticami, dvoživkami, kačjimi pastirji in drugimi vodnimi žuželkami ter močvirskimi rastlinami. Lušten pobeg v naravo.

Izhodišče: Google maps

Toni Retzo Rooms, Himare

Toni Retzo Rooms, HIMAre, Albania

–> REZERVACIJA

13. Izlet v okolici Ljubljane: Sveti Lovrenc nad Bašljem

Sveti Lovrenc nad Bašljem_Izleti v okolici Ljubljane

Imate radi prostrane razglede in sem vam ni izziv zapeljati pol ure iz Ljubljane? Potem se odpeljite po gorenjski avtocesti do izvoza Kranj zahoda, skozi Preddvor in iz Bašlja na kratek pohod, primeren za vso družino do Svetega Lovrenca nad Bašljem (892 m.n.v.). Gre za čudovito razgledno točko pod južnim pobočjem Storžiča, kjer stoji bela cerkvica Svetega Lovrenca, pa tudi za priljubljeno izhodišče za jadralne padalce.

Sveti Lovrenc-Izleti v okolici Ljubljane

Okrepčate se lahko v Domu na Lovrencu na višini 860 metrov. Če vam ostane še kaj volje in časa, se ustavite pri jezeru v Preddvoru ali v parku Brdo, ki sta v bližini.

Izhodišče: Google maps (urejeno javno parkirišče)

14. Izlet v okolici Ljubljane: Izviri Ljubljanice

Booking.com

Kaj ne bi bilo lepo, če bi lahko čisto v okolici Ljubljane skočili na kras? Saj lahko! Izviri Ljubljanice pri Vrhniki (s skupnim imenom Retovje) so namreč kraškega izvora. Retovje je namreč zatrepna dolina, ki je nastala, ko se je ugreznil strop podzemnih jam. Ljubljanica tako izvira in presiha na več mestih, po neurjih, večji izviri, kot sta Malo in Veliko okence ter Močilnik kar vrejo od vode. Ti izviri so tudi v 19. in 20. stoletju poganjali številne mline na Vrhniki.

Izvir Ljubljanice Veliko okence
Izvir Ljubljanice Veliko okence

Parkirate lahko pri izviru Močilnik in se podate po dobro označeni poti skozi lično urejeno vasico Mirke do Malega in Velikega okenca. Pot vas bo vodila mimo slikovitega mosta in plezališča Retovje, kjer je urejenih 27 plezalnih poti, dolgih do 18 metrov. Lahko pa tudi parkirate ob gozdni poti v vasi Verd in se najprej podate do bližnjih okenc in nato do Močilnika. Hoje je okvirno 30 minut v eno smer.

Izhodišče Izvir Močilnik: Google maps

Izhodišče vas Verd: Google maps (meni ljubša smer)

S kodo SANJA trenutno 30-odstotni popust na vse Pranamat komplete s srcem. –>TUKAJ

15. izlet v okolici Ljubljane: Gradiško jezero

Gradiško jezero je umetno jezero, nastalo ob graditvi štajerske avtoceste. Nahaja se le nekaj kilometrov od odcepa za Lukovico. Ob njem je urejeno parkirišče, pod katerim je poleti pravo kopališko vzdušje. Zelo primerno je za supanje in pohod okrog jezera po 4,2 kilometra dolgi makadamski cesti.

Gradiško jezero je tako lepo vpeto v ekosistem, da niti ni videti umetno. Višje ob pobočju boste v senci našli bar, ob nabrežju pa sence ni veliko. Kopalnost je smiselno preveriti pred skokom v vodo, ki je sicer zaradi močvirnatega dna kalna, zaznati pa je tudi neprijeten vonj.

Izhodišče: Google maps

16. izlet v okolici Ljubljane: Ribniki Opekarna

Ribniki Opekarna ali Ribniki pri nekadnji Opekarni se nahajajo v bližini Vrhnike. Ribniki ob Ljubljanici so nastali po opustitvi opekarske dejavnosti ob zalitju glinokopov in so bogati z živalmi – tudi s školjkami, raki, želvami in meduzami. Čudovit sprehod po slikoviti poti okrog večih ribnikov traja približno eno uro, a verjamem, da si boste tu želeli preživeti več časa. Primerno za sprehode, ribolov, čolnarjenje in supanje, pasji ljubljenčki pa bodo navdušeni tudi nad kopanjem. Tu je potopljena tudi rimska ladja, na barju so jih namreč našli kar 70.

Izhodišče: Google maps

17. izlet v okolici Ljubljane: Koreno nad Horjulom

Ste za lahkoten 40-minutni pohod, primeren za vso družino, ki na vrhu prinaša odprt razgled na Ljubljansko barje, osrednjeslovenska hribovja in nekaj Alpskih vrhov? Potem utegne biti vzpon na Koreno nad Horjulom.

Razgled s Korena nad Horjulom na Ljubljansko barje

Predlagam, da parkirate v bližini vasice Briše pri Polhovem Gradcu (parkirišče ni urejeno) in se mimo kmetije pri rečici in tabli Mala voda vzpnete v breg. Na kmetiji boste videli tablo Koreno. Sledite poti vse do cerkve Sv. Mohorja in Fortunata iz leta 1389 na vrhu.

Izhodišče: Google maps

18. izlet v okolici Ljubljane: Planinsko polje

Planinsko polje izleti v okolici Ljubljane

Le 30 kilometrov iz Ljubljane je ena mojih ljubših sprehajalnih poti, kadar smo bolj ležerno razpoloženi. Na Planinsko polje na Notranjsko smo šli večkrat vozičkat, ko sta bila otroka še manjša, zdaj tam tekata z Bree in vsi trije uživajo v blatnih pustolovščinah. 

Planinsko polje je sicer kraško polje, dolgo okrog 5 km in široko 2,5 km. Vodna gladina se dvigne tudi do 10 metrov in kmetje so morali kdaj fižol pobirati kar s čolna, preberem na informativni tabli. Čudovite sprehajalne poti po Planinskem polju so en krasen skok v divjino. “Pogleeejte, tam tečejo srne!” kriknem in vsi jih očarani v daljavi opazujemo. 

Najlepše je, ko zahaja sonce in romantično odseva na vodnih površinah, ki jih tudi v sušnem obdobju ne manjka. 

Predlog za izhodišče (Pokopališče Planina): Google maps

19. izlet v okolici Ljubljane: Izlet na jezero Rakitna

Jezero na Rakitni, kam na potepv okolici Ljubljane, Rakitna

Le pol ure vožnje iz Ljubljane vas bo navdušil prečudovit izlet, jezero na Rakitni, s krasnimi okoliškimi sprehodi. Pozimi jezero zamrzne in je možno na njem (na lastno odgovornost) drstai, poleti je mogoče na njem supati. Priljubljena krožna sprehajalna pot vodi po asfaltirani cesti skozi naselje naravnost pravljičnih počitniških hišic, preko travnikov, mimo Mladinskega klimatskega zdravilišča in centra vasi, traja 40 minut. Je tudi izhodišče za zanimivo Gozdno in arheološko učno pot ter Pot slavnega rakiškega jambora.

Tik ob jezeru stoji Hotel Rakitna z restavracijo, picerijo, odličnim domačim štrudlom, sobami, apartmaji, wellnessom, fitnesom in seminarsko sobo. Več o Rakitni: TUKAJ.

Izhodišče: Google maps

20. izlet v okolici Ljubljane: Na sprehod v Park Brdo

Park Brdo jezero izleti v okolici Ljubljane (1)

Čudovito posestvo Park Brdo, ki se razprostira na kar 500 hektarjih in ga neprekinjeno razvijajo že 500 let, slovi po protokolarnih državniških dogodkih, a park je vsak dan vse do mraka odprt tudi za obiskovalce (če le na ta dan v njem ni državniškega srečanja). Gozdovi, drevoredi, ribniki, lipicanci, golf, opazovanje divjadi in renesančni dvorec grad Brdo redkokoda pustijo ravnodušnega. Za vstop v park je potrebno plačati vstopnino, hišnim ljubljenčkom obisk parka ni dovoljen. Aktualne cene preverite tukaj.

Namig: izkoristete dogodke, kot sta dan vseslovenskih dobrot in adventni sejem, ko je vstop v park vstopnine prost, dogajanje pa pestro.

Izhodišče: Google maps

21. izlet v okolici Ljubljane: Koščeva učna pot na Ljubljanskem barju

Koščeva učna pot Ljubljansko barje Iški morost naravni rezervat izleti v okolici Ljubljane

Kaj pravite na raziskovanje čudovitega Ljubljanskega barja? Koščeva učna pot, do katere dostopate po makadamski cesti med krajema Lipe in Črna vas, vas bo vodila naravnem rezervatu Iški morost. Z Markom sva jo raziskovala pred sončnim zahodom in vtisi so bili čudoviti.

Krožna označena Koščeva pot je dolga 2,5 kilometra in jo prehodite v 45 minutah, vodi pa vas del pot ob reki Iški, pa skozi grmičevja, čez mostičke in travnike. Na njej lahko spoznavate življenjsko okolje Krajinskega parka Ljubljansko barje, načine gospodarjenja, osuševalne jarke in srečate katero izmed redkih in ogroženih rastlin in živali. Res čudovit in umirjen izlet v okolici Ljubljane.

Izhodišče: Google maps

22. Izlet v okolici Ljubljane: Soteska Pekel s petimi čudovitimi slapovi

Soteska Pekel slovenski slapovi izleti v okolici Ljubljane 7

Soteska Pekel, ki se nahaja v kraju Borovnica na obrobju Ljubljanskega barja, je ena tistih destinacij v okolici Ljubljane, ki vam kljub nizki nadmorski višini omogoča ne le obilico hladu, sence in priložnosti za kopanje, kot tudi približa občutek gorskega sveta. Izhodišče je oddaljeno le 30 minut od Ljubljane in je vsaj do vključno drugega slapa primerno za lažji sprehod, tudi za pasje prijatelje. Od drugega slapa naprej je zelo pomembna in nujno potrebna pohodniška oprema, vsaj čevlji s pohodniškim profilom.

Premagati bo treba kar nekaj strmih stopnic in 220 višinskih metrov (do petega slapa), nekaj klinov, visokih mostičkov in se oprijeti kakšne zajle. Če vam to ne predstavlja izziva, boste bogato nagrajeni s čudovitimi slapovi, skoki v tolmune in svetom čudovite narave.

Google Maps izhodišče izleta: Gostišče Pekel

23. Izlet v okolici Ljubljane: Koliščarsko naselje na Ljubljanskem barju pri Igu

Ste za poučen izlet v okolici Ljubljane? Potem vam zelo priporočam, da se zapeljete do Iga, parkirate ob hiši narave in kolišč Morostig in se po ogledu podate peš do koliščarske vasi oziroma koliščarskega naselja v osrčje Ljubljanskega barja. Do petih koliščarskih hiš iz kostanja vodi hrastovo mostišče, opremljeno s številnimi informacijskimi tablami, ki učijo o barjanski naravi in zgodovini naših prednikov, mostiščarjev, ki so tu živeli 5100 do 1800 let pred našim štetjem. Tudi, če ne vstopite v koliščarsko vas (vstop je plačljiv), je pot do tja zelo lepa in poučna. 111 izbranih prazgodovinskih kolišč okoli Alp je vpisanih v UNESCO seznam kulturne dediščine, med njimi tudi območje Ljubljanskega barja.

Izhodišče: Google maps

Odpirali časi: morostig.si

24. Izlet v okolici Ljubljane: Koča v Starem malnu in Planina nad Vrhniko

Koča v Starem malnu, izhodišče Planina nad Vrhniko

Ne glede na to, ali imate raje hojo v hrib in razglede, ki nagradijo na vrhu, ali bi raje le posedeli pred kočo in naredili kratek sprehod do nje, bosta Planina nad Vrhniko in Koča v Starem malnu odlična izbira za izlet. Pri koči v Starem malnu je bil nekoč star mlin, danes je mlin prenovljen, v koči pa lahko marsikaj dobrega prigniznete, imate piknik in tudi prespite. Do koče se lahko pripeljete ali krenete na uro dolgo položno pot iz obrobja Vrhnike s Parkinga Star maln.

Google maps lokacija: Koča v Starem malnu

Google maps lokacija: Parking Star maln

Več o Koči v Starem malnu: visitvrhnika.si

Start saving your ideas

Od koče v Starem Malnu do Planine nad Vrhniko

Od koče se lahko nato odpravite na nezahteven, a na mestih strm pohod do Planine nad Vrhniko (45 minut in 350 metrov višinske razlike), od koder je z razglednega stolpa krasen razgled na verige slovenskih gorovij in Ljubljansko barje. Še posebej lepo je ob sončnem zahodu. V koči lahko pojeste malico, kosilo, kakšno domačo sladico in posedite v lepem gozdnem ambientu.

Planina nad Vrhniko koča, Vrhnika, izleti v okolici Ljubljane

Izhodišče / Star maln: Google maps

Več o Planini nad Vrhniko: planina-vrhnika.si

25. Izlet v okolici Ljubljane: Na krožno pot po Veliki planini

Velika planina, Sanja Macur, Izleti v okolici Ljubljane

Velika planina, čudovita visokogorska planota v Kamniško-Savinjskih alpah na približno 1500, 1600 metrih nadmorske višine, je od Ljubljane oddaljena le 50 kilometrov, in terja slabo uro vožnje. Velika planina težko razočara, saj ponuja izjemno lep razgled na vrhove Kamniško-Savinjskih alp, slikovita in znamenita pa je tudi zaradi pastirskih naselij, ki so še vedno delujoča.

Po Veliki planini vodi več pohodnih poti, če vam 10-kilometrov hoje ni odveč, se podajte na krožno pot s Kranjskega raka, čez Gojško planino, Veliko planino, Gradišče in Malo planino, kjer se lahko okrepčate v Domžalskem domu. Prekrasen izlet zagotovljen!

Gre za eno najbolj priljubljenih izletniških točk v okolici Ljubljane, zato utegne biti na parkirišču, ki je plačljivo, med vikendi gneča, planina pa je velika in lahko vselej najdete kotiček zase. Na Veliko planino se lahko skozi vse leto povzpnete tudi z nihalko, a prej preverite vozni red in vselej tudi vremensko napoved.

Na Veliki planini lahko tudi prespite, se prebudite v krasnem sončnem vzhodu in v jasni noči opazujete nadzemeljsko lepo zvezdnato nebo. Ponudbo preverite spodaj.Booking.com

Izhodišče parkirišče Kranjski rak: Google maps

Izhodišče nihalka: Google maps

26. Izlet v okolici Ljubljane: Krajinski park Radensko polje pri Grosuplju

Krajinski park, Radensko polje, Grosuplje, Izleti Slovenija, Okolica Ljubljane
Veliko retje, severni del Radenskega polja

Kaj če bi tokrat zavili na izlet v okolici Ljubljane proti Grosupljemu? Vsekakor vam ne bo žal, saj ponuja Krajinski park Radensko polje res čudovite poti za sprehode skozi vselej presenetljivo kraško pokrajino. Radensko polje je približno 4 km² veliko kraško polje z dvema manjšima gričema, Boštanj na severu in Kopanj na jugu. Na griču Boštanj se lahko sprehodite skozi romantične ruševine bošatnjskega gradu iz 16. stoletja, na Kopanju lahko obiščete cerkev Marije Vnebovzete.

Ruševine grad, Grosuplje, Radensko polje, izleti v okolici ljubljane

A najlepši del je raziskovanje naravnih znamenitosti, kot so mokrotni travniki, presihajoča jezera, opazovanje vodotoka Dobravka in kraških vodotokov Zelenka in Šica, ki tu izvirata in ponikujeta. Tu so tudi jame (niso odprte za obiskovalce), poplavni gozdovi ter številne ogrožene rastlinske in živalske vrste (med njimi tudi človeška ribica). V aprilu 2024 so otvorili novo pohodno pod od Žabje hiše v Mali račni preko Velike Račne do poplavnega gozda pod Kopanjem. Sprehodi so čudoviti, umirjeni in nezahtevni, vseenose obujte primerno močvirnatim tlem. Pohodne poti so dolge od okvirno 30 minut do dveh ur.

Izhodišče za ogled severnega dela (Pokopališče Veliko Mlačevo, pod gradom Boštanj): Google maps

Izhodišče za ogled južnega in osrednjega dela (Žabja hiša, Mala Račna): Google maps

Želim vam krasen dan v naravi! Pridružite se mi tudi na družbenih omrežjih in v novičniku. Hvala! –>

Prijavi se na SANJAM. novičnik in na tvoj mejl bodo prispele le najboljše vsebine!
Hvala za zaupanje.Sanja

Preberite tudi:

Budimpešta z otroki – predlogi za zabaven obisk

Kam na kopanje v naravo? To so odlična naravna kopališča

Najlepši izleti in sprehajalne poti v okolici Trsta

Ali Pranamat blazina res tako dobro deluje?

Kam za prvomajske praznike? To so odlične 7-dnevne destinacije

Share