Trbojsko ali kranjsko jezero
Potovanja

Izleti v okolici Ljubljane: kam na potep v naravo?

Pravi srečneži smo, da lahko gremo v tako bližnji okolici prestolnice na toliko čudovitih izletov. Ti izleti v okolici Ljubljane prevetrijo telo in duha ter nudijo krasne razglede in poglede. Če bi radi preživeli nekaj aktivnih uric v lepi naravi, bodo ti sprehodi kot nalašč za vas. In ker te sicer lahkotne poti res pogosto obiščem, se skoraj zagotovo kdaj srečamo! Kam torej na izlet v okolici Ljubljane?

1. Izlet v okolici Ljubljane: Sveta Katarina in Sveti Jakob

Sveta Katarina Ljubljana

Če bi morala izbrati en sam izlet v okolici Ljubljane, kamor bi se lahko odpravila vsak dan, sta to nedvomno Sveta Katarina in Sveti Jakob. Omenjam ju skupaj, ker je od prvega do drugega čudovit sprehod z manjšim vzponom, primeren tudi za najmlajše in s psom, odpira pa razglede, ki jemljejo dih, in skorajda zagotovo kuka iznad megle.

S Svete Katarine (783 m n. v.) očara pogled na Ljubjano in Polhograjsko hribovje, Sveti Jakob (806 m n.v.) pa odpira pogled na Kamniško-Savinjske in Julijske Alpe. Na jasen dan so gore vidne kot na dlani. Ko je zasneženo, je to priljubljena točka za sankanje, poleti krasna lokacija za ohladitev. Sončni zahodi so tako lepi, da bodo brez težav prevzeli tudi tiste, ki imajo sicer raje sončne zahode na morju. Vsakič izlet za čisto desetko.

Več navdiha za izlete najete na mojem Instagramu.

2. Izlet v okolici Ljubljane: Podpeško jezero

Podpeško jezero, Slovenija, izleti v okolici Ljubljane

Podpeško jezero je skoraj popolnoma okroglo jezero na obrobju Ljubljanskega barja, v katerem se lahko poleti tudi ohladite, saj je urejeno manjše kopališče, podkrepčate pa se lahko v bližnji gostilni. Jezero se napaja iz kraških virov iz bližnjega gozda in odteka skozi lijak pod zemljo. Pravijo, da ni pametno plavati čez sredino jezero zaradi vrtincev, ne vem, ali gre verjeti, jaz sem se tega za vsak slučaj držala.

3. Izlet v okolici Ljubljane: Sveta Ana

Sveta Ana izleti v okolici Ljubljane

V bližini jezera, nad Podpečjo, se dviga manjša vzpetina s cerkvijo Svete Ane (484 m n.v.), ki zahteva le 20 minut blažjega vzpona skozi prijeten gozd, a nudi prostran razgled na Ljubljansko barje, oddaljeno Ljubljano, Kamniško-Savinjske Alpe in Polhograjsko hribovje.

Otrokom bosta oba izleta všeč, saj bodo na Sveti Ani lahko uživali na drevesnih gugalnicah in opazovali živali. Vam pa bo všeč posedanje na klopci ob cerkvici, od koder je še posebej lepo ujeti sončni zahod. Ta se filmsko razlije po Ljubljanskem barju.

So vam izleti všeč? Več navdiha najete na mojem Instagramu.

4. Izlet v okolici Ljubljane: Stari grad Smlednik

Naj bo oblačno, sončno, vetrovno, deževno, prostran razgled na vse strani s starega gradu Smlednik (517 m n.v.) vedno osupne. Prečudovita pozicija slikovitih ruševin, na katere lahko splezate in vidite okrog in okrog na Ljubljansko kotlino in Kranjsko-Sorško polje, ter na vse sklope gora pri nas, je edinstven. Vzame dih. Nudi umiritev in občutek, da zmoreš, kar koli si zamisliš. Če vam lahko namignem, se odpravite tja zgodaj zjutraj ali ob sončnem zahodu, ko je gneče manj, prizori pa fantastični. Pod ruševinami je tudi bar, kjer se lahko okrepčate, in igrala, da boste lažje motivirali otroke za to kratko 15-minutno hojo navkreber.

5. Izlet v okolici Ljubljane: Zbiljsko jezero

Zbilje_Zbiljsko jezero_Izleti v okolici Ljubljane

Ni dan za hojo? Zgolj za guštanje na sončku, nekje ob vodi, kavici, kosu torte, sladoledu ali okusnem kosilu? Potem bo Zbiljsko jezero kot nalašč za vas. Priljubljeno prizorišče za poroke in druge dogodke ponuje krasen razgled na Zbiljsko jezero na reki savi ob kraju Zbilje. Jezero, široko med 40-250 metri, je nastalo šele leta 1953 ob zgraditvi hidroelektrarne v Medvodah. Danes vodi ob njem sprehajalna pot, ob obali je več barov in restavracij, pa tudi odlična igrala za otroke od 3 do 8 let. Parkirišče v vasi je brezplačno, do jezera pa se je par korakov treba podati peš.

6. Izlet v okolici Ljubljane: Trbojsko jezero

Trbojsko ali kranjsko jezero

Nekoliko bolj umirjen pobeg na kavico ob vodo od Zbiljskega jezera ponuja manj znano, a vse bolj priljubjeno Trbojsko ali Kranjsko jezero, ki leži ob vasi Trboje. Nastalo je leta 1986 ob zajezitvi Save. Bar na plaži, Čolnarna Trboje, ponuja odlične domače limonade in druge napitke, pa tudi čudovito lahkotne domače torte. Posebej priporočam malinovo, menda pa je odlična tudi jagodna kupa v sezoni jagod. Plaža je opremljena z mizami, ležalniki, pomoli in igrali za najmlajše. Tudi voda deluje bolj čista in lepša kot na Zbiljskem jezeru. Krasen pobeg na kavo v naravo, še posebej med tednom, ko je gneče manj. Razgled pa v vsakem primeru fantastičen!

7. Izlet v okolici Ljubljane: Iški Vintgar

Iški Vintgar poleti kopanje
Iški Vintgar je res super poleti, a tudi pozimi ponuja lep sprehod ob vodi.

Iški Vintgar, slikovita soteska ob reki Iška, je, se rada pohecam, naše najbližje morje. Tja se poleti odpravimo z blazinami, vodnimi pištolami, brisačami in z zalogami dobrot. Reka Iška je v tolmunih primerna za kopanje, na nizkih predelih pa vsaj za pošteno ohladitev v mrzli vodi. Poleti je tu vselej par stopinj hladneje kot v mestu. Vzdolž celotne soteske so prodnate plaže, ker pa si najslajše radi prihranimo za na konec, je najlepša plaža z naravnost rajskim zelenim tolmunom od koče oddaljena kakšnih 20 minut hoje vzdolž reke. Ampak je vredno!

8. Izlet v okolici Ljubljane: Jelenja farma pri Črnučah

Vsi ljubitelji živali boste zagotovo uživali ob pogledu na čudovito jelenjad na jelenji farmi pri Črnučah. Te prelepe živali se prav rade zadržujejo povsem ob ograji, še posebej, če nosite s sabo star kruh. Parkirate pri baru Panda v Črnučah, nato vas bo prijetna pot ob rečici vodila skozi gozd vse do farme jelenov. Ljubitelji pohodništva se lahko odpravite še naprej, na malo daljšo pot do Rašice. Četudi ne greste vse do tja, je vredno po poti nadaljevati sprehod in se naužiti svežega zraka.

9. Izlet v okolici Ljubljane: Polhograjska grmada

Polhograjsko hribovje smo v času korone pošteno raziskali, saj nam drugega zaradi omejitve na občine niti ni preostalo. Še dobro, da smo ga, saj nudi prav krasne izlete v naravo, s slikovitimi razgledi. Zagotovo enega lepših ponuja Polhograjska grmada, visoka 898 metrov, od koder je odprt pogled na ostale vrhove Polhgrajskih Dolomitov. Lepa pot vodi iz kraja Topol pri Sveti Katarini, ob snegu je zelo pomembno, da s sabo vzamete dereze, ker je pot lahko poledenela, pot pa je vsaj tik pod vrhom precej strma. Sicer pa gre za lahek enourni pohod za vso družino. Srečno!

10. Izlet v okolici Ljubljane: Janče in borovničeva pot

Janče, izleti v okolici Ljubljane,

Do Janč je resda iz središča Ljubljane kakšne pol ure ovinkaste vožnje, a se zdi, da si se zapeljal v povsem drug svet. Janče (792 m n.v.) so najvišji vrh Mestne občine Ljubljana in čistina na vrhu je opremljena s super igrali za otroke, v bližini so živali, z ene strani se odpira razgled na Posavsko hribovje, z druge na vrhove Alp in ob lepem vremenu celo do Snežnika na jugu.

Janče so sicer zadnja postojanka borovničeve poti, ki se začne 4 ure hoda stran pri Kulturnem domu v Podgradu. Za krajši polurni pohod skozi krasno gozdnato borovničevo pot pa priporočam, da parkirate v kraju Gabrje pri Jančah in se podate do vrha.

12. Izlet v okolici Ljubljane: Žagarski vrh

Žagarski vrh Izleti v okolici Ljubljane

Če vam je izlet do Janč predaleč, se lahko opravite peš od prehodne vasi Pečar (parkirate pri smerokazu za Javor) do Doma radioamaterjev na Žagarskem vrhu (627 m. n. v.). Lahko pot vodi na začetku po cesti, nato skozi gozd, večkrat se vam bo odprl lep razgled na ljubljansko kotlino.

Žagarski vrh sončni zahod_izleti v okolici Ljubljane

Pri domu se lahko osvežite s pijačo in uživate na sončku, otrokom pa so na voljo igrala in tekanje po okoliščkih travnikih. Namig: na jasen dan počakajte do sončnega zahoda, ki je od tu prečudovit.

12. Izlet v okolici Ljubljane: Šinkov Turn in Phliški (Koseški) bajer

Phliški (Koseški) bajer_Šinkov Turn_izleti v okolici Ljubljane

Šinkov Turn je manjše naselje v občini Vodice, ki se ponaša z za mnoge neznanim Phliškim (Koseškim) bajerjem. Okrog podolgovatega ribnika vodi pot, dolga kakšnih 25 minut počasne hoje, nad ribnikom pa se vzpenja lepa in enostavna gozna pot proti Rašici.

Phliški (Koseški) bajer_Šinkov Turn_pot okrog ribnika_Izlet v okolici Ljubljane

Phliški (Koseški) bajer v Šinkovem Turnu je nastal umetno, zaradi kopanja gline, ko je po opustitvi dejavnosti jamo zalil potok iz bližnjega gozda. Pred prvo svetovno vojno so z ledom iz ribnika, ki pozimi zaradi senčne lege pogosto zamrzne, hladili pijačo in hrano v gostiščih.

Bajer je danes primeren za ribolov in lep sprehod okrog njega, v zalednih mokriščih pa je bogat z vodnimi pticami, dvoživkami, kačjimi pastirji in drugimi vodnimi žuželkami ter močvirskimi rastlinami. Lušten pobeg v naravo.

13. Izlet v okolici Ljubljane: Sveti Lovrenc nad Bašljem

Sveti Lovrenc nad Bašljem_Izleti v okolici Ljubljane

Imate radi prostrane razglede in sem vam ni izziv zapeljati pol ure iz Ljubljane? Potem se odpeljite po gorenjski avtocesti do izvoza Kranj zahoda, skozi Preddvor in iz Bašlja na kratek pohod, primeren za vso družino do Svetega Lovrenca nad Bašljem (892 m.n.v.). Gre za čudovito razgledno točko pod južnim pobočjem Storžiča, kjer stoji bela cerkvica Svetega Lovrenca, pa tudi za priljubljeno izhodišče za jadralne padalce.

Sveti Lovrenc-Izleti v okolici Ljubljane

Okrepčate se lahko v Domu na Lovrencu na višini 860 metrov. Če vam ostane še kaj volje in časa, se ustavite pri jezeru v Preddvoru ali v parku Brdo, ki sta v bližini.

14. Izlet v okolici Ljubljane: Izviri Ljubljanice

Kaj ne bi bilo lepo, če bi lahko čisto v okolici Ljubljane skočili na kras? Saj lahko! Izviri Ljubljanice pri Vrhniki (s skupnim imenom Retovje) so namreč kraškega izvora. Retovje je namreč zatrepna dolina, ki je nastala, ko se je ugreznil strop podzemnih jam. Ljubljanica tako izvira in presiha na več mestih, po neurjih, večji izviri, kot sta Malo in Veliko okence ter Močilnik kar vrejo od vode. Ti izviri so tudi v 19. in 20. stoletju poganjali številne mline na Vrhniki.

Izvir Ljubljanice Veliko okence
Izvir Ljubljanice Veliko okence

Parkirate lahko pri izviru Močilnik in se podate po dobro označeni poti skozi lično urejeno vasico Mirke do Malega in Velikega okenca. Pot vas bo vodila mimo slikovitega mosta in plezališča Retovje, kjer je urejenih 27 plezalnih poti, dolgih do 18 metrov. Ali parkirate v vasi Verd in se skozi gozd najprej podate do bližnjih okenc in nato do Močilnika. Hoje je okvirno 20-30 minut.

Upam, da so vam bile ideje v pomoč. Želim vam čudovit izlet! Več navdiha najete na mojem Instagramu.

Preveri še, kako lep je lahko dopust v Albaniji.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor