Jezero Jasna_izleti v okolici Kranjske Gore_Sanja Macur
Izleti Potovanja

Izleti v okolici Kranjske Gore: vodnik po najlepših znamenitostih

Kaj početi in katere znamenitosti obiskati v okolici Kranjske Gore? Ne glede na to, kdaj se odpravljate tja, je obkrožena s prelepo naravo in nudi obilo priložnosti za aktiven izlet. Preverite.

Kranjska Gora z okolico je čudovita destinacija za izlet ne glede na letni čas. Pozimi je tam več snega kot drugod, poleti je manj vroče. To so moji najljubši izleti v okolici Kranjske Gore.

1. izlet v okolici Kranjske Gore: Naravni rezervat Zelenci

Izvir Zelenci je vsekakor najpomembnejša znamenitost v okolici Kranjske Gore. Izvir Save Dolinke sodi v naravni rezervat Zelenci, imenovan po smaragdno zeleni barvi vode, globoke do dveh metrov. Dodaten čar izviru omogočajo porozna tla izvira, ki vodo neprestano prepuščajo v obliki vulkančkov, kar je v Sloveniji edinstven pojav. Površina naravnega rezervata je sicer 14 hektarjev, voda pa ima skozi vse leto pet stopinj. Tu lahko posedite na romantičnih lesenih pomolih ali se povzpnete na razgledni stolp. Od tam je voda videti še posebej smaragdne barve, razgled pa še polepša živozeleno močvirsko trstičevje pa.

2. izlet v okolici Kranjske Gore: Jezero Jasna

Jezero Jasna_izleti v okolici Kranjske Gore_Sanja Macur

Ko pritisne vročina, je idealno, da se osvežite v umetnem Jezeru Jasna ob cesti na prelaz Vršič ali brodite po ledeno mrzlih potočkih Male in Velike Pišnice ob njem. Čudovit je tudi razgled na okoliške gore. Ob Jezeru Jasna je zelo znan tudi bronasti kip kozoroga na skali, kiparja Stojana Batiča.

Tam stoji že od leta 1988 in marsikomu zbudi lepe spomine na otroštvo. Okoli jezera je veliko nastanitev, gostišč in bar na dobro urejeni plaži. Voda jezera je sicer ledeno mrzla, saj priteče s snežišč pod Prisojnikom. Parkirišče je na voljo ob Jezeru, utegne pa biti v poletnih mesecih velika gneča.

Poiščite najboljše nastanitve v Kranjski Gori in okolici.

3. izlet v okolici Kranjske Gore: Tamar in Planica

Tamar pozimi dom

Tamar (1108 m) je ena mojih najljubših pohodnih poti v okolici Kranjske Gore, tako poleti kot pozimi. Poleti jo tja mahnite z dekco in po poti uživajte v osupljivih razgledah na gorske stene, pozimi pa ne pozabite na sanke, saj lahko pot nazaj preprosto odsankate. Za pot do Tamarja parkirate po Planiško velikanko, ki je znamenitost že sama po sebi (na letalnico se lahko povzpnete po stopnicah in se navzdol spustite z zip line-om. Vrhunsko doživetje!).

Tamar Kranjska Gora Izleti

Nato se peš odpravite po zelo dobro označeni in pripravljeni poti z lahkim vzponom in končnim ciljem Dom v Tamarju. Dodatnih 15 minut hoje po sicer zelo strmi poti vas pripelje do slapa Nadiža.

4. izlet v okolici Kranjske Gore: Slemenova Špica in slikovita pot do Vršiča

Ste za nekaj hoje v čudovit gorski svet, ne da bi ta od vas zahtevala resen alpinistični vzpon? Slemenova špica (1911 metrov, 1 h 15 min z vrha Vršiča) je ena izmed lažje dostopnih visokogorskih točk, pot do tja pa vodi pod severno steno Mojstrovk. Vsekakor boste potrebovali pohodniške čevlje, še posebej na poti čez melišče, in tudi kaj za ogrnit, saj del poti tudi v poletnih mesecih pokriva nekaj snega. Vrh Slemenove špice je na travnatem grebenu, od koder pokukajte navzdol proti Tamarju.

Izhodiščna točka je vrh Vršiča (1611 metrov), kjer je parkirišče, že sama pot na Vršič pa je izjemno slikovita in ovinkasta. Na vrhu Vršiča, ki odpira pogled na Prisojnik, poiščite obraz Ajdovske deklice v steni. Na poti nazaj pa se ustavite pri Ruski kapelici in kaj dobrega pojejte v kateri izmed gorskih koč ob cesti.

5. izlet v okolici Kranjske Gore: kolesarska pot od Mojstrane skozi Kranjsko Goro do Italije

Kolesarska pot od Mojstrane do Kranjske Gore

Imate namesto hoje v hribe raje kolesarjenje po ravnini. Čudovito! Potem bo pravi izlet za vas kolesarjenje po nekdanji železniški progi od Mojstrane do Kranjske Gore ali naprej do Jezera Jasna, Zelencev, Planice ali Belopeških Jezer v Italiji. Razen slednje destinacije pot nima večjega klanca, tako da je primerna za vsakogar.

6. izlet v okolici Kranjske Gore: Belopeška ali Mangartska jezera (Laghi di Fusine)

Ne glede na to, kakšno je vreme, voda Belopeških (Mangartskih) vedno pusti močen vtis. 20 minut vožnje iz Kranjske Gore (14 kilometrov) se pod mogočno steno Mangarta nahajata dve jezeri (imenovani tudi Fužinska jezera), spodnje, ob katerem je koča, in zgornje, bolj divje, okrog katerega je speljana pot, po kateri se je vredno sprehoditi. Previdno, marsikje so tla močvirnata. Gre za dve ledeniški jezeri v okolici Trbiža, od koder je tudi izhodišče za vzpon na Mangart. Ta pot je zelo zahtevna in traja 5 ur in 30 minut.

Več navdiha za izlete in pozitivno naravnano življenje najdete na mojem Instagramu. Pridružite se mi!

Naročite se na brezplačen SANJAM. novičnik, da vam ne uidejo najaktualnejše vsebine.

Share

Mogoče ti bo všeč tudi ...