Beneške maske prodajalna, Benetke izlet, karneval
Potovanja

Beneški karneval 2023: program dogodkov in druge zanimivosti

Beneški karneval 2023 je tik pred vrati! Kdaj se začenja, kakšen je program, kateri dogodki se obetajo in druge bistvene informacije in zanimivosti, ki jih je dobro vedeti pred odhodom.

Beneški karneval maske Trg svetega Marka

Kdaj se začenja in do kdaj traja beneški karneval 2023?

Začenja se eden najbolj slavnih in obiskanih karnevalov na svetu, iz Ljubljane oddaljen le dve uri in pol vožnje. Beneški karneval 2023 traja od 4. do 21. februarja (sobota–torek), z glavninskim delom med 11. in 21. februarjem. Od debelega četrtka, 16. februarja, do pustnega torka, 21. februarja, lahko pričakujete, da bo karneval v največjem razmahu.

Program: ključni dogodki beneškega karnevala 2023

V času drugega dela zimskih šolskih počitnic je vredno obiskati dva predotvoritvena dogodka beneškega karnevala, in sicer:

* tradicionalno otvoritveno nočno predstavo na vodi na kanalu Cannaregio (sobota, 4. februar, 19.00–22.00) ter

* nedeljski dopoldanski karneval na ladjicah (5. februar). Ladje se zberejo pred znano stavbo Dogana da Mar v Dorsoduru ob 10.45 in prispejo do kanala Cannaregio ob 11.45, in sicer do mostu Tre Archi.

Glavni del beneškega karnevala bo otvorila parada najlepših beneških deklet

Glavni del beneškega karnevala se začenja v soboto, 11. februarja, ob 14.30, in sicer s tradicionalnim dogodkom ob prazniku “Marij”. Izpred cerkve San Pietro di Castello ob spremstvu krene parada dvanajstih najlepših beneških deklet, odetih v razkošne kostume. Na Trgu svetega Marka bo žirija na pustni torek, 21. februarja, ob 16.00, določila zmagovalko, ki bo prihodnje leto nosila najlepši kostum in bo imela čast otvoriti beneški karneval 2024.

Več o tem tradicionalnem prazniku, ki je šele v novejši dobi povezan s karnevalom, izvira pa iz 9. stoletja, si preberite TUKAJ. Parada bo krenila po ulici Via Garibaldi vse do Bazilike svetega Marka.

Od 11. do 21. februarja (9.00 – 17.00) na Trgu svetega Marka: revija karnevalskih kostumov

Prav vsak dan v času karnevala se na Trgu svetega Marka zbirajo Benečani v čudovitih karnevalskih kostumih. Tradicionalni beneški kostumi in noše izvirajo iz 18. stoletja in gredo pogosto iz roda v rok, dandanes se mešajo tudi z novejšmi grotesknimi preoblekami. Skozi mesto se običajno sprehodijo družinski člani – bodi mož in žena, mati in hči, tudi več generacij. Ja, v kostume so oblečeni domačini! Pozdravite jih, z veseljem se vam bodo graciozno priklonili.

12.– 21. februar (11.00, 19. februarja ob 14.30): tekmovanje za najboljšo pustno masko

Beneški karneval ima tudi tekmovalno noto. Na Trgu svetega Marka vsak dan v času revije izbirajo tudi najboljšo karnevalsko masko. Zmagovalno pustno masko razglasijo teden po koncu karnevala, letos bo to 28. februarja.

16. – 19. februarja (15.00, 17. februarja ob 10.30): pustni karneval na Buranu

Otok Burano, od Benetk oddaljen približno 45 minut vožnje z ladjo, je znan po čudovitih pisanih hiškah in buranski čipki. V glavnem podaljšanem karnevalskem vikendu se tudi tam odvija pustni karneval in še dodatno popestri obisk tega osupljivega otoka, ki sodi med deset najbolj pisanih destinacij na svetu.

Burano Benetke
Burano

Nekaj tradicionalnih dogodkov letos odpovedanih

Vsako leto beneškega karnevala si lahko obiskovalci na Trgu svetega Mark ogledajo tudi prelet angela (ta velja za najlepši, najbolj osupljiv in najbolj fotografiran dogodek karnevala), leva in orla. Ti trije dogodki letos zaradi prenovitvenih del na Baziliki svetega Marka odpadejo.

Bogat plačljiv spremljevalni program beneškega karnevala

Beneški karneval je še veliko več kot le ogled osupljivih beneških kostumov. V času karnevala se v Benetkah odvijajo številne opere, koncerti, plesi, igre z iskanjem zakladov, plovbe z večerjami, ustvarjalne delavnice in še marsikaj. Cene plesov v maskah so običajno pregrešno drage, dvignejo se tudi do 500 evrov, delavnic pa se lahko udeležite že od 24 evrov naprej. Celoten program dogodkov najdete TUKAJ.

Še nekaj zanimivosti o beneškem karnevalu

* Ste vedeli? Tradicionalna klasična beneška polmaska z dolgim nosom se imenuje zanni ali pantalone, bela maska, ki prekriva celoten obraz bauta, bogato okrešena beneška maska, ki prekriva oči, pa se imenuje colombina. K maski sodita tudi črn klobuk s tremi robovi in črno ogrinjalo.

* Beneški karneval izvira že iz rimskih časov, povezan je bil s praznikom Dionizijevega kulta. Kasneje je pogosto spremenil namembnost in bil celo več stoletij prepovedan. V obliki, kot ga poznamo danes, so beneški karneval obudili šele leta 1979.

Beneški karneval Trg svetega Marka

* Tradicionalni beneški kostum lahko tudi najamete iz katerega od ateljejev. Več informacij najdete TUKAJ.

* V času beneškega karnevala se v Benetkah jedo frittelle, izjemno okusne polnjene ocvrte miške. Preberite več o tradicionalnih beneških jedeh.

* Čeprav je v Benetkah v času karnevala že pregovorna gneča, je pravzaprav največja gneča le v okolici Trga svetega Marka. Mirnejše kotičke, pa tudi kar nekaj karnevalskega dogajanja boste našli tudi na trgu Santa Margherita v predelu Dorsoduro. Prav tako je na beneškem karnevalu veliko bolj prijetneje med delovnim tednom, ko je gneče tudi na Trgu svetega Marka neprimerno manj.

Lepo se imejte na karnevalu in ne pozabite, da so 16. januarja 2023 Benetke uvedle vstopnino in z njo številčno omejile vstop v mesto.

Preberite tudi:

Ideje za pustni kostum 2023: popularni liki iz popkulture

Kam na pustovanje 2023? To so najboljši bližnji karnevali

DIY pustni kostum kaktus

Še več uporabnih člankov na temo Benetk:

Share