božična dekoracija s hrestači, advent v Opatiji, božični sejmi v naši bližini
Potovanja

Advent v Opatiji: božična pravljica ob morju

Opatija je prečudovito hrvaško obmorsko mesto, ki očara v vsakem letnem času, v času adventa pa se spremeni v pravcato božično pravljico. Advent v Opatiji, ki se začenja 25. novembra 2022, velja za enega najboljših prazničnih dogodkov v Evropi, zato ga to zimo res ne gre izpustiti.

Božična Opatija: čarobna adventna okrasitev in pester program

Opatija_Advent_Croatia_Christmas_park_Anton_Unkovic
Foto: Anton Unkovič, TZ grada Opatija

Kadar mi kdo omeni Opatijo, se običajno spomnim na tri stvari. Na krasno 12-kilometrsko sprehajališče Lungomare od Voloskega do Lovrana, ki ima pozimi še poseben čar, ko sončni žarki božajo topleje kot v Ljubljani.

Razgled na morje v Opatiji, božični sejem v Opatiji
Foto: Vasja Pinzovski, TZ grada Opatija

Na fantastično pripravljene sveže morske dobrote v majhni ribarnici Volosko. In na čudovite opatijske vile z vrtovi, ki pričajo o tem, da je Opatija vse od začetka 19. stoletja veljala za priljubljeno letovišče najpomembnejših avstro-ogrskih osebnosti, tudi avstrijskega cesarja Franca Jožefa I.

Advent v Opatiji, božični sejem, Opatija, božična krogla
Foto: Anton Unkovič, TZ grada Opatija

V čisto pravem pravljičnem svetu pa Opatija zaživi v času adventa in letos sem si zadala, da ga obiščem. Več sto tisoč lučk takrat osvetli mestne ulice in zgodovinske parke, zadiši po prazničnih specialitetah in slaščicah, kuhanem vinu in čaju, zasliši se živa glasba in božična čarobnost napolni srce. Na »straži« so orjaški hrestači, le nekaj korakov stran od morja otvorijo drsališče in številne razstave.

Hrestači v Opatiji, Opatija božični sejem
Foto: Vasja Pinzovski, TZ grada Opatija

Letošnji advent v Opatiji: od 25. novembra 2022 do 8. januarja 2023

Spremljajoči programi adventa v Opatiji se letos začnejo 25. novembra 2022 in bodo trajali vse do 8. januarja 2023, in sicer na mestni tržnici kot tradicionalnem zbirališču lokalnega prebivalstva, slikovitem ribiškem kraju Volosko, ki slovi po vrhunskih restavracijah, na odprti sceni Poletnega odra, ki se spremeni v drsališče, in znamenitem obalnem sprehajališču Lungomare.

Božične rože v Opatiji, Opatija, advent v Opatiji, božični sejem Opatija, božični sejmi na Hrvaškem
Foto: Anton Unkovič, TZ grada Opatija

Središče celotnega dogajanja je postavljeno v prečudovito urejenem parku pred Umetniškim paviljonom Juraj Šporer, kjer so večeri zapolnjeni z živo glasbo, veselo družbo in bogato gostinsko ponudbo. 

Advent v Opatiji so sicer uvrstili med najboljše adventne programe v Evropi, medtem ko so Opatijo razglasili za eno izmed najlepše urejenih adventnih destinacij. Nova pravljična dogodivščina se začenja … zdaj! Boste tudi vi letos del opatijske adventne pravljice? Se vsekakor oglasim z letošnjimi utrinki!

božična dekoracija, advent, božični sejem v Opatiji, Opatija, božični sejmi v naši bližini
Foto: Vasja Pinzovski, TZ grada Opatija

Še nekaj namigov za obisk Opatije

  • Napasite si oči na hotelu Kvarner, prvem luksuznem hotelu v Opatiji.
  • Restavracija Plavi Podrum je najstarejša restavracija na opatijski rivieri, stara je 110 let, in sodi med 100 najboljših restavracij na svetu. Ne pozabite na rezervacijo.
  • V čudoviti vili Angiolina lahko obiščete muzej turizma, v parku Angiolina pa eksotične rastline z vseh koncev sveta.
  • Ne spreglejte znamenitega kipa deklice z galebi ob poti Lungomare. Že od leta 1956 je simbol opatijske panorame.
  • Prehodite opatijski pločnik slavnih.
  • Odpravite se na pohod na bližnjo Učko. Njen najvišji vrh je visok kar 1401 meter in nudi osupljiv razgled na istrsko obalo in bližnje otoke.

Vesel adventni potep vam želim.

Več informacij: Visitopatija.com

Share