Stari grad Smlednik
Potovanja

Izleti v okolici Ljubljane: kam na potep?

Pravi srečneži smo, da lahko gremo v tako bližnji okolici prestolnice, na toliko čudovitih izletov. Ti izleti v okolici Ljubljane prevetrijo telo in duha ter nudijo krasne razglede in poglede. Če bi radi preživeli nekaj aktivnih uric v lepi naravi, bodo kot nalašč za vas. In ker te sicer lahkotne poti res pogosto obiščem, se skoraj zagotovo kdaj srečamo! Kam torej na izlet v okolici Ljubljane?

Izlet v okolici Ljubljane: Sveta Katarina in Sveti Jakob

Če bi morala izbrati en sam izlet v okolici Ljubljane, kamor bi se lahko odpravila vsak dan, sta to nedvomno Sveta Katarina in Sveti Jakob. Omenjam ju skupaj, ker je od prvega do drugega čudovit sprehod z manjšim vzponom, primeren tudi za najmlajše, odpira pa razglede, ki jemljejo dih. S Svete Katarina očara pogled na Ljubjano in Polhograjsko hribovje, s Svetega Jakoba pa na Kamniško-Savinjske in Julijske Alpe. Na jasen dan so gore vidne kot na dlani. Ko je zasneženo, je to priljubljena točka za sankanje, poleti krasna lokacija za ohladitev. Sončni zahodi so tako lepi, da bodo brez težav prevzeli tudi tiste, ki imajo sicer raje sončne zahode na morju. Poleti in pozimi.

Izlet v okolici Ljubljane: Sveta Ana

Pol ure vožnje iz Ljubljane se nad Podpečjo dviga manjša vzpetina s cerkvijo Svete Ane, ki zahteva le 20 minut blažjega vzpona skozi prijeten gozd, a nudi prostran razgled na Ljubljansko barje, oddaljeno Ljubljano, Kamniško-Savinjske Alpe in Polhograjsko hribovje. Otrokom bo všeč, ker so na vrhu dolge drevesne gugalnice in živali, vam bo všeč posedanje na klopci ob cerkvici, od koder je še posebej lepo ujeti sončni zahod. Ta se filmsko razlije po Ljubljanskem barju.

Izlet v okolici Ljubljane: Stari grad Smlednik

Naj bo oblačno, sončno, vetrovno, deževno, prostran razgled s starega gradu Smlednik vedno osupne. Prečudovita pozicija slikovitih ruševin, na katere lahko splezate in vidite okrog in okrog na Ljubljansko kotlino in Kranjsko-Sorško polje, ter na vse sklope gora pri nas, je edinstven. Vzame dih. Nudi umiritev in občutek, da zmoreš, kar koli si zamisliš. Če vam lahko namignem, se odpravite tja zgodaj zjutraj ali ob sončnem zahodu, ko je gneče manj, prizori pa fantastični. Pod ruševinami je tudi bar, kjer se lahko okrepčate, in igrala, da boste lažje motivirali otroke za to kratko 15-minutno hojo navkreber.

Izlet v okolici Ljubljane: Iški Vintgar

Iški Vintgar, slikovita soteska ob reki Iška, je naše najbližje morje. Vsaj tako se rada pohecam, saj se poleti tja odpravimo z blazinami, vodnimi pištolami, brisačami in z zalogami dobrot. Iška je v tolmunih primerna za kopanje, na nizkih predelih pa vsaj za pošteno ohladitev v mrzli vodi. Poleti je tu vselej precej hladneje kot v mestu. Vzdolž celotne soteske so prodnate plaže, ker pa si najslajše radi prihranimo za na konec, je najlepša plaža z naravnost rajskim zelenim tolmunom od koče oddaljena kakšnih 15-20 minut hoje vzdolž reke. Ampak je vredno!

Izlet v okolici Ljubljane: Jelenja farma pri Črnučah

Vsi ljubitelji živali boste zagotovo uživali ob pogledu na čudovito jelenjad na jelenji farmi pri Črnučah. Te prelepe živali se prav rade zadržujejo povsem ob ograji, še posebej, če nosite s sabo star kruh. Parkirate pri baru Panda v Črnučah, nato vas bo prijetna pot ob rečici vodila skozi gozd vse do farme jelenov. Ljubitelji pohodništva se lahko odpravite še naprej, na malo daljšo pot do Rašice. Četudi ne greste vse do tja, je vredno po poti nadaljevati sprehod in se naužiti svežega zraka.

Jelenja farma pri Črnučah, izleti v okolici Ljubljane
Jelenja farma pri Črnučah

Izlet v okolici Ljubljane: Polhograjska grmada

Polhograjsko hribovje smo v času korone pošten raziskali, saj nam drugega zaradi omejitve na občine niti ni preostalo. Še dobro, da smo ga, saj nudi prav krasne izlete v naravo, s slikovitimi razgledi. Zagotovo enega lepših ponuja Polhograjska grmada, visoka 898 metrov, od koder je odprt pogled na ostale vrhove Polhgrajskih Dolomitov. Lepa pot vodi iz kraja Topol pri Sveti Katarini, ob snegu je zelo pomembno, da s sabo vzamete dereze, ker je pot lahko poledenela, pot pa je vsaj tik pod vrhom precej strma. Izven tega pa je to lahek enouni pohod za vso družino. Srečno!

Upam, da so vam bile ideje v pomoč. Imejte čudovit izlet!

Preveri še, kako lep je lahko dopust v Albaniji.

You may also like...

1 Comment

  1. I am actually happy to glance at this weblog posts which consists
    of tons of helpful data, thanks for providing such information.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.